Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Kilövési engedély a medvékre Romániában (Frissítve!)

Romániában hivatalos közlönyben rögzítették, hogy az idei évben 220 medve lőhető ki. Erre évek óta nem volt példa a szomszédunkban, de a fokozódó medve-konfliktusok miatt kénytelen volt lépni a hatóság.

Romániában a 2019-es becslések alapján körülbelül 7000 medve él, a régi időkben ebből körülbelül évente 400-450-et lőttek ki. Magyarán, amikor a medve populációszabályozó vadászatát betiltották, ennyivel több példány maradt minden évben az állományban.

Mindez azt eredményezte, hogy az “ursu” elkezdett új területeket foglalni magának, beleértve az emberlakta településeket is, és jónéhány példány rájött, hogy nincs is mitől tartania. Ebben az időszakban a vadászatra jogosultak megyénként általában 10-12 medve kilövésére kértek engedélyt minden évben, de ebből mindig csak pár darabot kaptak meg ténylegesen.

A helyzet odáig eszkalált, hogy az elmúlt két évben 47 esetben történt medvetámadás, és közel 3000 esetben okozott a barnavedve anyagi károkat, összesen mintegy félmilliárd forint értékben. Ebből 14 támadás, és az okozott kár több mint 40%-a Hargita megyét érintette.

Az új törvény lehetőséget ad 220 példány elejtésére, melyből 80 példányt beavatkozási kvóta keretében, 140 példányt pedig megelőzési céllal lehet kilőni (utóbbiból 35 példány esik Hargitára, 25 példány Marosra, 13 példány Kovásznára és 11 Brassóra a minisztérium döntése szerint).

FRISSÍTÉS: az eredeti forrás, az MTI híre nem szólt olyan “apró” részletekről, hogy továbbra sincs szó a medvevadászat legalizálásáról Romániában, csupán a helyi vadásztársaságok hivatásos vadászainak lesz lehetősége ez ügyben intézkedni.

Ezzel bizonyára nem fognak teljesen megszűnni a medve-konfliktusok, de arra talán jó lesz, hogy az ursu ismét igyekszik majd kerülni az embert.

És ha már medve, akkor ez ne maradjon ki:

“Jóu’ tetétek…beszaladtatok a mackó elől a vízbe’…legalább nem szarossan evett meg vóna’ meg titeket.”

Berti bácsi

Meg ezek se:

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Sztori

Ügyes tollforgató vadásztársunk egyik legjobb, ha nem a legjobb írása következik igazi erdélyi medvevadászatról, pontosabban utánkeresésről. Egy újabb bepillantást nyerhetünk abba a világba, ahol...

Hírek

Hosszas huzavona után megszavazta a román parlament a vadászati törvény módosítását, miszerint lőhető lesz a medve meghatározott ideig és időszakokban. A Székelyföld.ma tudósítása szerint...