Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Most már biztos: jövőre startolhat az e-beírókönyv, de nem lesz kötelező

Olvasási idő: 2 perc Módosult a Vadászati Törvény, az új szövegezés lehetővé teszi jövőre a vadászatra jogosultak számára az elektronikus beírókönyv választását a hagyományos helyett.

2024. május 9.-én jelent meg a Magyar Közlöny 52. száma, mely amellett, hogy számos ponton módosítja a vadaskertekre vonatkozó jogszabályokat, kitér a vadászati napló és teríték-nyilvántartás vezetésének szabályaira is.

Az újonnan bekerült passzusok szerint

58/A. § (1) A vadászatra jogosult az 58. § (1) és (2) bekezdésében meghatározott kötelezettségét
a) az e törvény végrehajtására kiadott rendelet mellékletében meghatározott formában, vagy
b) az e törvényben és a végrehajtására kiadott rendeletben meghatározott követelményeknek megfelelő elektronikus alkalmazás (a továbbiakban: elektronikus vadászati napló és teríték-nyilvántartás) használatával teljesíti.

Magyar Közlöny 2024. 52. szám, 3092. old. 18.§

Fontos, hogy az elektronikus beírókönyvre történő átállást csak a következő vadászati év kezdetével lehet megtenni, tehát az első lehetőség erre 2025. március 1. Ezt külön le is írják egy másik paragrafusban. Ha valaki szeretne jövőre átállni, legalább 8 nappal a vadászati év kezdetét megelőzően a vadászati hatóságnak köteles bejelentenie.

Az elektronikus beírókönyv és terítéknyilvántartás célját betöltő applikációval szemben támasztott igény az, hogy az appot működtető cég hozzáférést biztosít a hatóságoknak a rögzített adatokhoz, illetve a naplózott módosításokhoz és törlésekhez. A jogszabály nagybetűvel írt “Adattárat” is emleget, mondván ide kell szolgáltatnia az adatot az e-beíró appoknak naprakészen, automatikusan és folyamatosan, tehát vélelmezhető, hogy az e-beírók nem csak a saját szerverükön dolgoznak majd, hanem lesz egy központi adatbázis (állami), nevezetesen ez a bizonyos “Adattár”, ahová minden app egységes formában tölti majd fel az adatokat.

Nem lehet azonban akármilyen e-beíró appot használni, csak olyat, amit egy erre a célra kijelölt ellenőrző szerv bevizsgált, és 2 évre érvényes megfelelőségi nyilatkozatot állított ki az appot működtető cég részére. Ez az appfejlesztőknek pénzbe fog kerülni, gyakorlatilag 2-évente. A vizsgáló szervezet a működési engedéllyel rendelkező appok listát a honlapján rendszeresen közzéteszi.

Ha tovább tanulmányoznád az e-beíró témát, ajánlom figyelmedbe az alábbi posztokat, hiszen a Vadász Blog már részletesen körbejárta a témát a piacvezető HAMS app és annak fejlesztői segítségével:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc Ha csak egy cikket olvasol el a elektronikus beírókönyvvel kapcsolatban, ez legyen az.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Gyakorlatilag utolsó pillanatban, október 31-én este jelent meg a Magyar Közlönyben a hangtompítókra vonatkozó részletszabályozás.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Hivatalos közleményt adott ki a Vadászkamara, reagálva az elmúlt hetekben (lássuk be, inkább hónapokban) felröppent sajtóhírek kapcsán, mely azt...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Hende Csaba váratlanul benyújtott egy törvénymódosító javaslatot egyik csütörtökön, az ezt követő kedden pedig az országgyűlés már meg is szavazta...