Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Hikmicro Alpex 4K vs. PARD DS35-70 RF vs. Infiray Tube TD70L V2

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért különbségek is vannak köztük. Amit most leírok, félig gyakorlat, félig elmélet, azon ok folytán, hogy jómagam eltérően tudtam kipróbálni az említett csöveket, ezért a felhasználók visszajelzéseire is alapozom. Meg persze az adatlapokra.

Az első és sokakat izgató különbség a távmérő és a ballisztikai kalkulátor megléte. A PARD-ban van LRF és van ballisztika is. Szintúgy a Alpexben. Meg kell adni a lőszeradatokat és a többit intézi a számítógép egy távmérést követően. Az Infirayben gyárilag nincs LRF, de kompatibilis a külön kapható, vezetéknélküli ILR-1200-1 típusú külső távmérővel, viszont jelen állás szerint ballisztikai kalkulátort még ezzel sem kínál. Az azért hozzá tartozik a témához, hogy találgatni így sem kell feltétlenül, mert több nullázási profil között kapcsolhatunk gyorsmenüből pár mozdulattal, szóval ha előzetesen belőttük tetszőleges távolságokra, és mondjuk keresővel mértünk már egyet, akkor csak átváltunk a megfelelő távra, és máris pontosabb a célpontáthelyezés. Ezen kívül kétféle BDC szálkereszt is van a Tube-ban, de a rovátkák sajnos jelenleg nem testre szabhatók. Mindhárom céltávcsőnek egyébként középen marad a szálkeresztje, tehát a képet tolják el a belövés során, nem a digitális célzópontot (az Infiray egyesek szerint függőlegesen mozdul, csak vízszintesen marad középen, de én ezt nem vettem észre belövéskor).

A következő különbség az infravető. Az Alpex 4K-hoz alapesetben nem jár vető, azt, és annak szerelékét külön kell beszerezni, ami nagyságrendileg 30-50.000 Ft-os pluszköltség. A PARD DS35-70 RF beépített vetővel rendelkezik (fókuszálható, billenthető), erről viszont tudni érdemes, hogy bár tisztességgel helyt áll a méretéhez képest (5W VCSEL!), használható nagyobb távokra is (300-ra elvilágít ha úgy van), de talán az 5W ellenére nem annyira erős, mint a külső vetők. Nagyobb távokon be kell fókuszálni, így a képszélek gyakran sötétek maradnak. Ezen kívül maximum erőre állítva gyorsan szívja a távcsőben lévő egyetlen 18650-es akkut, emiatt nem árt akkumulátorból külön betárazni a vadászatra.

140 méter

Az Infiray Tube-hoz gyárilag egy korrekt minőségű, 3W teljesítményű VCSEL vetőt adnak, oldható felfogatással. A szerelék egyik fele rögzített a távcsövön, de a vető apró Picatinny sínen rögzül, tehát levehető, másik oldalra is áttehető, gömbcsuklón billenthető, sőt egyszerre két vető felcsatolását is engedi a szerelék. A vető fókuszálható, bár kissé hamar elkezd rácsosodni a fénye (lézeres ugye). Cserébe komolyabb fókuszálás nélkül is elvilágít 250 méterig, köszönhetően az extraérzékeny távcsőnek.

Fontos szempont még a felbontás, a látószög+nagyítás és a kijelző. Az új Alpex 8.2MP (UHD/4K) felbontású, a PARD DS 3.7MP (QHD/2.5K), az Infi Tube 2MP (FullHD), ám ezeket a felbontásokat különböző kijelzőkön nézhetjük. Sorrendben 1920×1080-as (Alpex), 800×800-as (Pard) és 1440×1080-as (Infiray). 

A 4K szenzor és a nagyfelbontású kijelző miatt az Alpexnek van nappal a legélesebb képe, de a másik kettő sem panaszkodhat. Egy hagyományos céltávcsövet azért egyik sem tud kiváltani nappal. Vagy inkább úgy mondanám, hogy közelében sincsenek, magasabb nagyításokon meg aztán főleg. Arról nem is beszélve, hogy Magyarországon nappal illegális a használatuk.

Éjszaka viszont lényegesen közelebb kerül egymáshoz a három távcső képminőségben, és persze az infravetős képet befolyásolja az alkalmazott vető típusa, teljesítménye is. 

Az Alpex alapnagyításon széles látószögű (8.8 fok) és alacsony, 3.5x nagyítású (szórón kb. 9m látómező). Ragadozóvadászathoz ez még karcsú a 100m fölötti távokon. A digitális zoomot persze jól bírja a 4K, de már egy 2x digi nagyításon “visszaesünk” FullHD felbontásra. Itt ugye 7x-es össznagyítást kapunk (3.5 x 2), tehát majdnem ugyanott vagyunk, mint a Tube TD70L-nél alapnagyításon. Egyforma nagyításra állítva nincs komoly különbség a két távcső között, sőt a lent látható lengyel összehasonlítás szerint a Tube még szebb is az extrém értékeken (az alábbi képek és videó ugyanazzal a 940-es vetővel készült).

7x nagyításon – Alpex 4K vs. Tube TD70L – 180m (Forrás: NightVision PL YouTube csatorna)
22x nagyításon – Alpex 4K vs. Tube TD70L – 180m (Forrás: NightVision PL YouTube csatorna)

A PARD is eleve 5.6x-os alapnagyításról indul, 2x-es digin már 11.2x-es (ez a max nagyítása). Csak ugye ezt egy 800×800-as kijelzőn nézzük, hiába a 2.5K felbontás. Sajnos a PARD látószöge szokatlanul szűk, 3.4 fokos (szóró távon kb. 3.5m látómező). Nagyobb távokon a befókuszált, csak a kép közepét megvilágító vető ezt gyakorta tovább csökkenti. 

Az Infiray Tube TD70L is magas, 5.5x-ös alapnagyítást kínál a FullHD felbontás mellé, ámde a PARD-nál barátságosabb, 4.7 fokos látószöggel (ez szórón kb. 5m széles látómező) és a teljes képmezőt kivilágító infravetővel. Az Infinél és a PARD-nál alkalmazott 5.5-5.6x-os nagyítás már inkább alkalmas a pontos célzásra az átlagos 80-150m-es lőtávokon, ritkábban kell feltekerni a zoomot.

Ami a folyamatos, fluid látványt illeti, ennek záloga a minimum 50Hz képfrissítés. A Hikmicro tudja ezt, ahogy az Infiray is, a PARD viszont csak 30Hz-et tud, ezért mozgatásnál kicsit mosottabb a képe.

Fontos megemlíteni a fényérzékenységet is. A Hikmicroban F1.2-es nagy fényerejű objektív van, de a 4K miatt csak 2 µm pixelméretű szenzor, ami kevésbé érzékeny, mint egy nagyobb 4 µm-os. A PARD-ban köztes 2.9 µm pixelméretű szenzor van, viszont az objektíve csupán F2.4 fényerejű, ami kevesebb fényt tud begyűjteni. Hamarabb kell neki a vető, maradékfénynél sem ad olyan tiszta és világos képet vető nélkül, mint egy érzékenyebb rendszer. Ennek ellenére közel sem nevezhető gyengének, lásd az alábbi videómon.

A legérzékenyebb a három közül az Infiray Tube az F1.8-as objektívével és a 4 µm-os szenzorával. A neten található teszt alapján (ld. lenti kép), ahol a régi és az új Alpex (továbbá a Pulsar Digex) már sötét képet ad, ott az Infirayjel még akár célozni is lehetne. Nyilván ilyen szituációban az ember már inkább vetőt kapcsol, de ha az véletlenül lemerült, vagy otthon maradt… 

Pillanat vetőkapcsolás előtt, 100m Forrás: “Simabőrű” YouTube csatorna összehasonlítása.

Azt azért tudni kell, hogy mindegyik céltávcső képe szabályozható, világosság, kontraszt…szóval a netes összehasonlításokat fogadjuk fenntartásokkal, mert nem tudjuk, melyiket hogyan állították be. Egy alacsony kontrasztú kép világosabb éjszaka, de fakóbb. Magas kontrasztnál a vető nélküli kép kellemetlenül besötétedik, ugyanakkor vetővel meg ütősebb lesz a látvány.

Infiray Tube TD70L, 50m, felhős félhold, vető nélkül (balra) és kissé befókuszált vetővel (jobbra), alacsony (3-as) kontrasztra állítva
Infiray Tube TD70L, róka, 250m, felhős félhold, alapnagyításon (fent) és 2x digi nagyításon (lent) gyári vetővel, alacsony (3-as) kontrasztra állítva. A kép alján lévő világos folt a hangtompító becsillanása!

Meg kell még említeni a betekintési távot és a méreteket. A három távcső közül az Alpex 4K a legnagyobb és legnehezebb (közel 1.2 kiló + akku + vető), ezt követi az Infiray Tube, ami közepes méretű (közel 1 kiló + vető). A legkompaktabb és legkönnyebb a PARD (640g + akku), de ennek a tetején kiáll a vető és az LRF, ami ugye fix.
A PARD-ot hatalmas betekintési távval hirdetik, ám ez barokkos túlzás. Dioptriaállítással jócskán megnő a távcső hossza, ld. alábbi képen. Ha nem vagyunk szemüvegesek, akkor egy nullára beállított dioptriával a betekintés 6 cm körüli, így látszik tisztán a teljes, kerek kijelző.

Az Alpex félig kerek kijelzőjét nem figyeltem ilyen szempontból, de nem hallottam rá panaszt betekintés ügyben. Az Infiray Tube ugyanakkor kissé lemarad ezen a téren. A magam részéről a nappali céltávcsövemnél megszokott betekintési távnál a képközepet és a szálkeresztet élesen láttam, a négyszögletű kijelző szélei viszont nem voltak láthatók. Ahhoz, hogy nagyjából a teljes kijelzőt tisztán lássuk és tényleg csak a sarkok lógjanak ki, cirka 4-5 centis betekintéssel kell számolni. Ehhez igencsak hátra kell húzni a távcsövet, már ha a szerelék, nomeg persze a kaliber engedi. A kaliberes kérdésre azért segítségünkre siet a feltekerhető gumiharang, ami védi a szemünket valamelyest. Sajnos még a 4-5 centis távnál is érzékeny a Tube a betekintésre, könnyen elmosódnak a szélek, ha nem szögegyenesen nézünk bele. Ez persze a pontosságra nincs hatással, de kissé zavaró. A használóik ugyanakkor azt mondják, akcióhelyzetben fel sem tűnik.

Akkuidőt tekintve az Alpex 4K nem viccel, két darab beépített 18650-es telepe van, és még egy harmadik cserélhetőt is behelyezhetünk pluszban, továbbá egy negyedik “hajtja meg” az opcionális külső vetőt. Ezzel így 11 óra elméleti akkuidőt kapunk. A PARD egy szem 18650-es akkuval működik, amit még a vető is nyúz, de legalább cserélhető a telep. Vető nélkül elméleti 5 órát tud meleg időben. Hidegben, vetővel ez az idő drasztikusan lecsökken, akár egy-két órán belülre is, ha sokat világítunk. A Tube-ban két darab beépített 18650-es akku van, egy harmadik pedig a külső vetőé, ez amolyan középút, elméleti akkuidő 9 óra. Az első teszten 3 órát ültem vele 12 fokban, és épp csak elmozdult az akkukijelzés a maximumról, pedig elég sokat kapcsolgattam, nyomkodtam a teszt miatt. 

Extrát, vagy okos tudást illetően az Alpex 4K-é a rekeszelhetőség, bár a PARD-ban és a Tube-ban is van kilyukasztott objektívkupak, ami hasonló elven működik, csak kicsit “falubb” megoldás. Ezek a nagyobb mélységélességért felelősek nappal, olyankor nem kell a távcsövet fókuszálni. Éjszaka nem használatosak, sőt hátrányosak. A Hikmicro továbbá éjszaka jól tudja kezelni a vetőt: ha az infrafény az előteret nagyon megvilágítja és besötétedik a háttér, be lehet kapcsolni rajta egy speciális, HDR-szerű üzemmódot, ami ezt némileg kiszűri (nem próbáltam, ez csak az elmélet, nem tudom mennyire működik hatékonyan).
A PARD okosságai közé talán a tornyot lehet sorolni, egyik irányba tekerve váltogatunk nappali és éjszakai mód között, nem kell menüzni vagy gombot keresni hozzá, másik irányba pedig a digitális nagyítást váltogatjuk. Továbbá a szemkímélő, színes (zöld, sárga…) képmódok tartoznak még ide. Meg ugye a beépített vető automata, a távcső ébresztésével a vető is bekapcsol, ha úgy akarjuk.
Az Infiray Tube okossága a baloldali torony élébe integrált, dedikált PIP-ablak és videofelvétel gombok, amit bizonyára sokan használni fognak (jobbkezesek legalábbis). A többi távcsőnél a PIP-hez menüzni kell, vagy gombot hosszan nyomva tartani. Ezen kívül minden funkciót a felső torony nyomásával és forgatásával tudunk elérni a Tube-nál, nincs más gomb, mint a többieknél, szóval pofonegyszerű a működtetése.

Mindhárom távcső lövésállósága 6000J, mindháromban van lövésre aktiválódó videófelvétel, wifi, ésatöbbi…

Összegzés

A három céltávcső közül szerintem az Infiray és Hikmicro a legfejlettebb jelenleg, de nem igazán van lemaradva mögöttük a PARD sem, csupán a szerényebb kijelző és a szűkebb látószög róható fel neki istenigazából….és talán egy picit az érzékenység, bár ennek a vetője sosem fog otthon maradni. Meg persze az akku, de az sebtiben cserélhető, és erre azért általában van idő vadászaton, csak időben cselekedjünk.
Akinek nélkülözhetetlen az LRF+ballisztika illetve a hosszú akkuidő, továbbá a méret és a súly nem szempont, annak az Alpex 4K a jó választás. Abba a hibába ne essünk, hogy elájulunk a 4K felbontástól, mert a hozzá társított 50mm-es optika miatt a gyakorlatban szerintem ritkán fog kijönni az előnye. Egy 70mm-es 4K lenne a tuti.
Akinek fontos ugyan az LRF+ballisztika, de a kompakt méret és a praktikus, beépített vető is is kardinális kérdés, cserébe nem bánja hogy minimum +1 akkut magával kell vigyen vadászni, mert lehet, hogy cserélni kell, továbbá mindezt kedvezőbb áron akarja mint a többiek, annak a PARD a befutó. Aki ezt választja, az se gondolja, hogy képminőségben olyan marhanagy kompromisszumot kötne. A PARD DS35-öt rengetegen használják és imádják, mert egy nagyon jó távcső.
Akinek a ballisztikai kalkuláció nem annyira fontos, de szeretné a legérzékenyebb szenzoros, legszebb éjszakai képű, és célzáshoz megfelelő alapnagyítással rendelkező készüléket, tud kicsit játszani a távcső pozícionálásával a puskáján a megfelelő betekintési távolság eléréséhez, az az Infiray Tube-ra szavazzon.
És akkor még ott van a csupasz PARD DS35 (LRF és beépített vető nélkül) jóval olcsóbban, ami egy jó külső vetővel szintén megfontolandó opció. És akkor ott van még az új PARD NV008SP2 LRF is, ami kiküszöböli a DS35 szerényebb kijelzőjének és a szűk látószögének kérdését, és 6x-os alapnagyítású is…csak hát nem tubusos formátum, mint a fentiek.

A választás nem könnyű tudom, de most már legalább tudjátok miért nem tudtok választani. 😀 Én sem tudnék az biztos.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...