Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

Szintet lépett a Mathews

Olvasási idő: 3 perc Bemutatták a Mathews LIFT csigás íjakat számos olyan újítással, ami a Mathews életében érdekes fordulat, vagy épp a megszokott trükkök még tovább tolása.

A Mathews Lift csigás íjakat – ahogy minden gyártó elmondja – szinte teljesen az alapoktól tervezték újra. Aztán, hogy ki mit ért ezen, az más kérdés, de a Liftben tényleg újak a csigák, rendhagyó a tengely, új a középrész, újak a karzsebek, az idegszett és kicsit megjelenik a 21. századi modern technológia is geekeknek.

Két méretben dobták piacra, a tavalyi Phase 4-hoz hasonlóan 29″ és 33″ tengelytávval. Pontosabban 29.5 az előbbi. Az érdekesség az, hogy már annyira parallel karok vannak ezeken az íjakon, hogy a tengelytáv effektíve kisebb, mint a középrész. A 29.5″ ATA modellnél a középrész 29.7″ hosszú.

Cirka 4-5 év után újratervezték a CrossCentric csigarendszerüket, az új rendszer neve SwitchWeight-X Cam lett. A LIFT csigái nyújtottabbak, agresszívabb formájúak. Ennek ellenére az első tesztek szerint a húzásciklusban nem érezhető sem az agresszivitás, sem fal előtti hupli jelenléte. Pedig mindenki ezt várta, miután a Mathews nem volt rest 348 FPS sebességet odabiggyeszteni a LIFT 29.5 adatai közé (a LIFT 33 343FPS). A sebességtesztek és adatok persze mindig mindenkinél ködösek, mint a novemberi hajnal. A Mathews is úgy adja meg, hogy “up to 348FPS”, vagyis “akár 348 is lehet”. Az IBO-sebesség 80# húzóerőt, 400grain vesszőt és meghatározatlan húzáshosszt jelent. Aztán lehet mérni tollakkal és anélkül is. Más-más sebót ad egy max 30″ húzású íj, mint egy 32″-es. Nem is mindenkinek van 80# húzóerejű modellje. Amit a legtöbben ismernek (vagyis a 30″ húzáshossz, 70# húzóerő és 350gr vesszősúly), az az ATA-mérés, ezt a Hoyt és a PSE használja csak, és mindig kevesebb az IBO-nál. Egy szó mint száz, az első teszteken a Lite 29.5 és 33 valóban gyors íjak, de egy néhány FPS-sel lassabbak, mint mondjuk a szintén pár napja bemutatott Bowtech Core SR: ATA-méréssel és tollazott vesszővel a Core SR-en 341FPS-t mértek, a LIFT 29.5-ön pedig 334 FPS-t. (Összehasonlításképp tavaly a Phase 4 29-en 331FPS-t, szóval a LIFT valóban valamivel gyorsabb lett.)

A csigáról még annyit, hogy maradt a régi felállás, vagyis a modul határozza meg a Mathews íjak maximális húzóerejét (55, 60, 65, 70, 75, 80# a repertoir), a húzáshosszt (24.5-30″ ill. 26-31.5″), és a kikönnyülést is (80 v. 85%). A Matyi szerint erre azért van szükség, mert így az íjak a maximális hatékonyságot és teljesítményt nyújtják minden húzáshosszon és minden húzóerőn. Ők inkább erre esküsznek, mint az egyetlen imbuszkulccsal történő házi világmegváltásra, amit például a Bowtech, vagy az Elite képvisel, de a PSE és a Hoyt sem kivétel különösebben.

Csak egy kicsit kell tovább menni a csigától és ott a tengely, ami talán először a piacon nem az íjkarokat “fúrja” át, hanem azok tetején csücsül (ld. fent). A Mathews szerint ezzel is javítottak a hatékonyságon. Újak lettek a karokat befogadó zsebek is, szóval a lényeg, hogy semmi nem kompatibilis a régi alkatrészekkel, csak hogy baj ne legyen. 🙂

Node itt még nagyon nincs vége az újításoknak. A LIFT-et úgy lefaragták, hogy alumínium íj léte ellenére mindössze 3.99 fontot nyom 29-es méretben, 4.26 fontot 33-asban. Ilyen nem mostanában volt a Mathewsnál, fél fonttal kevesebb, mint a tavalyi modell. A karok ugyanúgy 4 részből állnak, mint a tavalyi Phase 4, vagyis osztott íjkar, de a két kar is még ketté van osztva és gumibetéttel újraillesztve.

Aztán van még egy érdekesség: a gyári markolatot le lehet cserélni egy LCD-kijelzővel rendelkező digitálisra, Shot Sense a neve, és apphoz csatlakozik, ahol lövési statisztikákat tudunk kinyerni az íjból. Ez is megértük… Aki olvasta a Garmin Xero tesztemet, az tudja miről beszélek: mozgások, csavarások…mindent megmutat, amire egy versenyzőnek, vagy egy geek vadásznak szüksége lehet a tudományos fejlődéshez.

Új MATCH idegszett is került a LIFT-re, ami a Matyi szerint kiküszöböli a nyúlást, a bandázs-kilazulást és a peep csavarodást, továbbá új, vagány színek is megjelentek a kínálatban a Mossy Oak Bottomland camo, és a barna Earth formájában.

A fentieken kívül persze minden egyebet megkapott a LIFT széria, amit a tavalyi Phase 4: középrészbe illeszthető irányzék, alacsony profilú tár fogadása, dovetail rögzítésű kifutó, ésatöbbi. Az áruk picivel magasabb lesz, mint a tavalyi modelleké.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Bemutatta az Infiray az IWA-n a lassan legendássá váló MATE MAH50 előtét továbbfejlesztett verzióját, melyben - előtétek közt elsőként -...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Lerántotta a leplet az Infiray a legújabb készülékcsaládról, az Irisről, mely egyszerre váltja a AFFO AL és az E3 Plus/Max...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az Infiray már jóideje március elején mutatja be az új termékeit, szóval nem sokat kell várni. Addig is egy kis...