Kalappal!

Mit keresel?

Éjjellátó teszt

Teszt: PARD DS35 éjjel-nappali céltávcső

Olvasási idő: 6 perc A három Leitznél kapható, és a Vadász Blogon tesztelt éjjel-nappali céltávcsőből a PARD-é a harmadik, ami kicsit más koncepció, mint a korábban tesztelt kettőé.

A másik két készülék természetesen az Infiray Tube TD50L és a Guide DU50 voltak, mindkettő videós tesztje elérhető a nevükre kattintva. Ezek jellemzője a fényerős objektív és a nagy érzékenységű szenzor volt, miáltal sötétben, maradékfénynél is tudnak értékelhető és színes képet alkotni, teliholdnál pedig szinte napvilágot csinálnak az éjszakából. Ha meg tényleg kevés a fény, még mindig ott a külön csatlakoztatható infravetőjük. Egyetlen kompromisszum ezekkel a céltávcsövekkel a nagyítás, az ugyanis a fényerős optika miatt csak 3-4x között van.

A PARD a céltechnikáival mindig is más utat követett. Nekik is elképesztően érzékeny szenzor van a legújabb készülékeikben (lásd NV008S, DS35), de fontosnak tartják a nagyítást is. Ők a 70mm-es gyújtótávolságra, és az 5-6x körüli nagyítás értékekre tették le a voksukat, ami azt eredményezi, hogy a céltávcsöveik objektíve nem az Infiraynél, Guide-nál, Pulsarnál vagy Hikmicronál megismert, hatalmas, F1.2-F1.4 körüli fényerejű, hanem csak kompakt F2.4-es (értsd az objektív átmérő 2.4-ede a gyújtótávnak). Cserébe 70mm a gyújtótávolság a szokásos 50mm helyett, szóval nagyítás van gazdagon, de a PARD-oknak a kisebb fényerő (nagyobb F-érték) miatt jobban kell a fényvető a működéshez. Ezt be is építették a tubusba minden készüléküknél, legyen az NV, vagy DS sorozatú. A DS35 esetében a tetején áll ki, modelltől függően önmagában, vagy a lézeres távmérő lézervetőjével párban.

A kisebb átmérőjű objektív, és a szimpla akku azt is lehetővé tette, hogy a PARD DS35 kis méretű, kompakt maradjon, ez a legkisebb és legkönnyebb mind közül. Ezen kívül olyan ügyes megoldásokat épített bele a PARD, mint a nappali használatnál a mélységélességet növelő, zárható lyukas objektívkupak, vagy a karral működtethető fókuszálás. Utóbbit értsd úgy, hogy az objektív fókuszgyűrűjét nem csak akkor lehet forgatni, ha megfogjuk a gyűrűt, hanem építettek rá egy kart is, minek köszönhetően egy ujjal el lehet végezni az élességállítást.

Az objektív tetején elhelyezkedő infravető amilyen pici, olyan erős. 300 méterre simán elvilágít. Ha kihúzzuk, be lehet fókuszálni képközépre, hogy erősebb legyen, ha pedig kicsavarjuk (meglazítjuk), billenteni tudjuk a lencséjét, vagyis be lehet állítani, hogy pont középre világítson. Mondjuk nekem a gyári beállítás is tökéletes volt. Az LRF verziónál mellette helyezkedik el a távmérő lézervetője. Az LRF-et nem volt módom sokáig próbálgatni, de úgy vettem le, hogy 3-400 méterig stabilan mér.

A DS35 30mm-es tubusán található három torony közül a két szélsőnek nincs funkciója. Ezek közül az egyik csupán a 18650-es, cserélhető akkumulátor kupakja. A tetején lévő torony felel néhány funkcióért, illetve a menüzésért. Ha a tornyot az egyik irányba tekerjük, 1x és 2x nagyítás (pontosabban 5.6x-os és 11x-es) között válthatunk, ha a másik irányba tekerjük, kitisztázhatjuk a célképet, mert a szálkeresztet kivéve minden adat eltűnik a kijelzőről. Amik egyébként ügyesen idomulnak a kör alakú kijelzőkép széléhez egyéb esetben.

Kerek kijelzőkép. A szálkereszt lehet fehér és színes is.

Merthogy a kijelzője ritka módon kerek, 800x800px IPS-LCD a típusa, és nagyon tetszetős, jóllehet sötétben kissé vakít még a legalacsonyabb fényerőn is, más digi céltávcsövekben jobban le lehetett tekerni a fényerőt. A betekintési távolság egyébként a legjobb az összes közül, 30mm-től 110mm-ig lehet lövésre alkalmas távcsőképet látni. Az optimális, amikor a teljes képet látjuk még, de már biztonságos távolságról nézzük, olyan 60-70mm körül lehet (kábé mint másoknál). Muszáj megjegyezzem, hogy a dioptriaállítással akár 4 centit is megnőhet a távcső hossza, és ezáltal a betekintési távolság is. A gyári képeken látható, betekert okulár-állás a mínusz dioptriás. Szemüveg nélküli vadászoknak kb. 2,5 centit ki kell tekerni, hogy éles képet lássanak, akinek meg plusszos a szeme, akár 4cm-t is. Sejtésem szerint +/-3 dioptriát lehet ekképpen állítani.

A távcső menüje nem kifejezetten bonyolult. Rövid torony-nyomásra gyorsmenüt kapunk a legszükségesebb opciókkal, hosszú nyomásra a főmenüt. Ebben bár sokféle menüpont van, és sokmindent állíthatunk (még ballisztikai kalkulátor is jár, amit a távmérővel tudunk használni), de a menü mindig a köralakú kép szélén jelenik meg, és könnyű végigzongorázni rajta. Magyar nyelv is be van építve, de a fordítás nem tökéletes, egy-két menüpont még így is angol lesz, rosszabb esetben svédre vagy norvégra változik, szóval aki hötyög angolul, az inkább ne állítsa át magyarra.

Ami a beállításokat illeti, hatféle szálkereszt-típust kapunk (ezekből egy BDC), négyféle színben (piros, fehér, sárga, zöld), és 5 puska/lőszerprofilt tudunk elmenteni, magyarán ennyi fegyverre tudjuk belőni, ha oldható szerelékkel használjuk többféle puskán. Természetesen a távcső tud videót is rögzíteni, akár úgy is, hogy lövésre aktiválódik. Ilyenkor a lövés előtti és utáni másodpercek is meglesznek a felvételen egy ügyes trükknek köszönhetően. Annyi, hogy – vélhetően a kerek kijelző miatt – a rögzített videó kissé nyújtott lett.

A belövés “megfagyasztott” képpel történik, és a DS35 nem a szálkeresztet mozgatja állításkor, hanem a képet mögötte. Emiatt “célzósegédünk” mindig középen marad.

Node mit tud napközben és éjszaka?

Napközben színes és éles képet kapunk. Hiába az egyedülálló, 2K felbontású CMOS szenzor, ha annak képét csak egy 800×800-as kijelzőn nézzük, ezért ez a távcső még nem mutat olyan nappali képet, mintha üvegen át néznénk. De a képe így is kellemes, pixeleket nem látni, éles, a színek realisztikusak. Ha verőfényes napsütés van, érdemes a kupakot behajtani, és kinyitni rajta a lyukat, mert fény még úgy is lesz elég, és a képen tokától bokáig minden éles lesz. Kihajtott kupakkal azért többet kell fókuszálni távolságtól függően. A digitális nagyítást nem spilázták (vagy spirázták?) túl, 2x-est kapcsolhatunk, ha szükséges. A 2560 x 1440 px felbontású (2K) szenzor ezt röhögve elbírja.

A nappali képet körülbelül közepes szürkületig tudja tartani a távcső (nyitott kupakkal persze), utána át kell váltani infraképre, és újra élesíteni az objektívet a vörösön túli tartományhoz (ez minden digitális éjjellátónál így működik, mert a látható és az infra fénnyel alkotott kép fókusza nem ugyanott van). Innentől a teljes sötétedésig még a legtöbb esetben tudunk látni és lőni a vető nélkül is a 0.001 lux fényérzékenységű szenzornak köszönhetően. Szürkület végétől viszont már muszáj vetőt kapcsolni (általában még holdfényben is), akkor viszont újra élvezhetjük a kristálytiszta, pengeéles fekete-fehér képet, legalább 300 méteres távolságig. Bár én csak a 850nm-es verziót próbáltam, elméletben ennek a képe valamivel élesebb és messzebbre lát, de a rafkósabb, rutinosabb (mondjuk ki, korábban már “szétinfrázott”) vad adott esetben észreveheti a kis piros pöttyöt a lesen. Nálam ilyen nem fordult elő, sem őz, sem róka nem foglalkozott vele. A 940nm-es verzió távolsága valamivel szerényebb, viszont a vető fénye teljesen láthatatlan az emlősök szeme számára.

Az infrakép lehet hagyományos fekete-fehér, de kapcsolhatunk zöldes, vagy sárgás beállítást is, ami talán jobban kíméli a szemet sötétben.

Ami az akkuteljesítményt illeti, azért itt is vannak különbségek más gyártókhoz képest. Egy Guide DU50-ben például három akkumulátor is dolgozik: egy beépített, egy cserélhető, plusz egy az infravetőben. A PARD DS35-ben csak egyetlen cserélhető 18650-es van, ezt használja a készülék és az infravető is. Emiatt érdemes mindig feltöltve vinni vadászni, mert hiába mutat még zöldzónás, kb. 50%-os töltöttséget az ikon a kijelzőben, amint rákapcsoljuk az infrát, rögtön leugrik pirosba. Hivatalosan 6 órát bír egy töltéssel, de gyanítom ez a vető nélküli üzemre érvényes.

Mintafelvételek

Összegzés

Először furcsának találtam a PARD DS35-öt az Infiray és a Guide után. Nem azt adta, amire számítottam. Egy idő után azonban rájöttem, hogy adott egy kompakt méretű, könnyű, csodás képpel rendelkező, szolgáltatásoktól hemzsegő, mégis egyszerűen kezelhető céltávcső, ami bár “szürkületi értékben” nem tud olyat, mint a többiek, de a kis beépített vetőjével simán lepipálja azokat, és olyan nagyítást kínál cserébe, ami célzáshoz és lövéshez sokkal alkalmasabb a jellemző hazai körülmények között (lásd vadkározás például). És ez a szálkereszt típusokra is vonatkozik. A végére odáig jutottam, hogy ha választanom kéne, valószínűleg mégiscsak erre tenném le a voksom. Ami nem tetszett rajta, az az odahegesztett, kiálló vető megoldása, ezt megcsinálhatták volna elegánsabban is, illetve az, hogy távcső és vető ugyanazt az akkut használja. Szerencsére ez az akku egy teljesen standard típus, amiből bármennyit beszerezhetünk aprópénzért szinte a sarki fűszeresnél is.

Egy szó mint száz, ez egy nagyon jó távcső, bátran ajánlom kis hazánk hivatásos vadászainak. A többieknek nem, de úgyis megveszik. 😀

A PARD DS35 megtalálható a Leitz Hungária kínálatában, és viszonteladó partnereinél országszerte.

FIGYELEM! A fent bemutatott eszközt a cikk írásakor hatályos törvények alapján Magyarország területén, vadászaton kizárólag hivatásos vadászok használhatják legálisan, külön engedéllyel, ASP miatti diagnosztikai vaddisznó-kilövések céljából! A tesztelés ideje alatt az céltávcső nem került lőfegyverre, a mintafelvételek nem vadászati körülmények közt készültek.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....