Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

17 EU-tagállam újratárgyalná a farkasok védett státuszát

Olvasási idő: < 1 perc Az osztrák agárminiszter, Norbert Totsching az Európai Bizottság segítségét kéri, annak reményében, hogy a farkasok védelmét biztosító, 30 éves, annak idején 16 tagállam által elfogadott direktívát módosítsák.

Az EU Mezőgazdasági Tanácsának brüsszeli ülésén Norbert Totsching osztrák földművelésügyi miniszter hat tagállam támogatásával kérte az EU Bizottságát, hogy a farkasok védettségi státuszát alakítsák át, melyet jeleleg egy 30 éves uniós irányelv szabályoz. Amikor ez az irányelv létrejött Ausztriában még nem éltek farkasok, míg mostanra a faj már veszélyezteti az alpesi mezőgazdasági és turisztikai iparágat.

Horvátország, Finnország, Magyarország, Lettország, Románia és Szlovákia támogatása mellett Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Szlovénia, Görögország, Dánia, Portugália, Észtország, Litvánia és Belgium is odaált az osztrák követelés mellé a tanácsi ülésen, vagy legalábbis osztotta az aggályokat. “Ez az erős szövetség összesen 17 tagállammal kulcsfontosságú lesz az EU Bizottsággal való további párbeszédhez” – nyilatkozta Totschnig.

Európai megoldásra van szükség

A farkas nem ismer nemzethatárokat, így ez egy európai probléma, európai megoldásra van szükség. Totschnig továbbá e ragadozók egységes, átfogó és szisztematikus megfigyelését szorgalmazta, ugyanis jelenleg több mint 17.000 farkast tartanak nyilván Európában. Ausztriában 2020-ben 330 farkasokhoz köthető támadást dokumentáltak, míg 2021-ben 680-at. “A ragadozót már nem fenyegeti kihalás. Ha a populációjuk továbbra is akadálytalanul fejlődik, feláldozzuk az alpesi mezőgazdasági és idegenforgalmi iparunkat” – mondta Georg Strasser, az osztrák Mezőgazdasági Termelők Szövetségének elnöke.

Az Osztrák Agrárkamara is előrelépést remél, és hisz a megoldásban. “Észak-Svédországban a rénszarvastartás elsőbbséget élvez a nagy számban élő farkasok védelmével szemben, így ott lehetséges már a farkasmentes övezetek kialakítása. Az uniós egyenlőség elve szerint minden tagállamot egyenlő elbírálásban kell részesíteni, így ezt a szabályozást az alpesi legelőinkre, és az ott zajló gazdálkodásunkra is ki kell terjeszteni. A vadászati törvényen keresztül Ausztriában is lehetővé kell tenni a sürgősségi egyedszám apasztást” – hangsúlyozta Josef Moosbrugger, osztrák kamarai elnök.

Forrás: topagrar.at

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Egy székely úriember megalkotta kvázi az Instagram vadász-változatát. Egy nemzetközi vadász-közösségi média platformot, ahol már gyűlik a nép, és a...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Két embert elfogott a rendőrség, és közleményt adtak ki az ügyben, melyet az alábbiakban módosítás nélkül közlök. Videókat is közzé...

Videók

Olvasási idő: 2 perc Sokszor megkapjuk a vádat, hogy a vadászok csak gyilkolásznak. Hogy nekünk csak az a fontos, hogy mindent kiirtsunk, megöljünk, és...