Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

17 EU-tagállam újratárgyalná a farkasok védett státuszát

Az osztrák agárminiszter, Norbert Totsching az Európai Bizottság segítségét kéri, annak reményében, hogy a farkasok védelmét biztosító, 30 éves, annak idején 16 tagállam által elfogadott direktívát módosítsák.

Az EU Mezőgazdasági Tanácsának brüsszeli ülésén Norbert Totsching osztrák földművelésügyi miniszter hat tagállam támogatásával kérte az EU Bizottságát, hogy a farkasok védettségi státuszát alakítsák át, melyet jeleleg egy 30 éves uniós irányelv szabályoz. Amikor ez az irányelv létrejött Ausztriában még nem éltek farkasok, míg mostanra a faj már veszélyezteti az alpesi mezőgazdasági és turisztikai iparágat.

Horvátország, Finnország, Magyarország, Lettország, Románia és Szlovákia támogatása mellett Franciaország, Spanyolország, Olaszország, Szlovénia, Görögország, Dánia, Portugália, Észtország, Litvánia és Belgium is odaált az osztrák követelés mellé a tanácsi ülésen, vagy legalábbis osztotta az aggályokat. “Ez az erős szövetség összesen 17 tagállammal kulcsfontosságú lesz az EU Bizottsággal való további párbeszédhez” – nyilatkozta Totschnig.

Európai megoldásra van szükség

A farkas nem ismer nemzethatárokat, így ez egy európai probléma, európai megoldásra van szükség. Totschnig továbbá e ragadozók egységes, átfogó és szisztematikus megfigyelését szorgalmazta, ugyanis jelenleg több mint 17.000 farkast tartanak nyilván Európában. Ausztriában 2020-ben 330 farkasokhoz köthető támadást dokumentáltak, míg 2021-ben 680-at. “A ragadozót már nem fenyegeti kihalás. Ha a populációjuk továbbra is akadálytalanul fejlődik, feláldozzuk az alpesi mezőgazdasági és idegenforgalmi iparunkat” – mondta Georg Strasser, az osztrák Mezőgazdasági Termelők Szövetségének elnöke.

Az Osztrák Agrárkamara is előrelépést remél, és hisz a megoldásban. “Észak-Svédországban a rénszarvastartás elsőbbséget élvez a nagy számban élő farkasok védelmével szemben, így ott lehetséges már a farkasmentes övezetek kialakítása. Az uniós egyenlőség elve szerint minden tagállamot egyenlő elbírálásban kell részesíteni, így ezt a szabályozást az alpesi legelőinkre, és az ott zajló gazdálkodásunkra is ki kell terjeszteni. A vadászati törvényen keresztül Ausztriában is lehetővé kell tenni a sürgősségi egyedszám apasztást” – hangsúlyozta Josef Moosbrugger, osztrák kamarai elnök.

Forrás: topagrar.at

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Vélemény, ajánló

Megkérdeztem a ChatGPT AI-robotját, hogy szerinte milyen módon befolyásolja a modern technológia a vadászatot? Először a pozitív vonatkozásokra kérdeztem rá, majd a negatívra, végül...

Tudtad-e?

Érdekes cikket hozott le az amerikai Field&Stream magazin, melynek vadászati vonatkozásait mutatom be ebben a posztban.

Hírek

Reagált az ECHA a szakmai szervezetek által benyújtott beadványokra. Néhány könnyítést kilátásba helyeztek, de a harc még folyik.

Vélemény, ajánló

Nem, nem vagyok egy konyhatündér, még csak próbálkozom. Negyven évesen jutottam el odáig, hogy akkor igazán kerek a vadászat, ha a lőtt vadat én...