Kalappal!

Mit keresel?

Lámpa teszt

OLIGHT vadászfegyver-lámpák összehasonlítása (Frissítve!)

Olvasási idő: 5 perc E cikk írásakor az Olight kínálatában 4 vadászfegyver-lámpa van. Igaz épp egy generációváltás finish-ében járunk, régi modellek szűntek, vagy szűnnek meg, és újak érkeztek, vagy érkeznek helyettük, de talán épp ilyenkor van a legjobb ideje egy összehasonlításnak.

Az új generációt konkrétan az Olight Javelot Pro, az Olight Warrior X Pro, és az Olight Warrior X Turbo lámpák jelentik, míg a régit a Javelot M3XS-UT Javelot, a M2X, és az M23. Ebből az M23-at már egyáltalán nem lehet kapni, régi, mint az országút. Az M2X sem mai darab, már ez sem kapható. Az M3XS-UT Javelot sem kapható már önmagában, csak Vadász Szettben. Tulajdonképpen a Javelot helyett jött a Javelot Pro, az M2X helyett a Warrior X Turbo, és az M23 helyett először a Warrior X, aztán végül a Warrior X Pro (e kettő közt minimális különbség van, a sima Warrior X is kifutott, elég hamar leváltotta a nagyobb akkuval rendelkező X Pro).

Balról: Javelot Pro, M3X, Warrior X Turbo, Warrior X

A fent emlegetett lámpák közül az Olight M3XS-UT Javelot, és annak vadász szettje azt gondolom beírta magát a vadász-történelem nagykönyvébe. Rendkívül erős, és fókuszált lámpa, a világ végére elvilágít, netes hitviták állandó alanya és rengeteg vadász birtokolja és használja az országban. Egyetlen hibája, hogy óriási nagy, és nehéz. És lehet, hogy nem is mindenkinek van szüksége rá. Lássuk a kihívókat sorban, melyek mind modernebbek már az elődöknél.

Olight Warrior X Pro

A kis Warrior X külön tesztet kapott már itt a blogon. Ez alapvetően egy taktikai lámpa, igazi tank-építésű, elnyűhetetlen, és vadászfegyver-lámpaként is jól használható. Tipikus jellemzője, hogy a meglévő – egyébként meglepően nagy – fényerejét a többi lámpánál nagyobb területre szórja szét, így bár egy ponton (középen) nézve nem annyira erős, cserébe a megszokottnál nagyobb területet fed le.

A tapasztalatok alapján igazi remek szórós lámpa, ugyanis 100 méterig röhögve ad olyan fényt, ami nem hogy lövésre, de bírálásra is alkalmas.

Ezen a kisebb távon pedig jól jöhet a nagyobb bevilágított terület. Vadászíjászathoz is kiváló, bár nehezebb és jóval erősebb, mint a szokásos íj-lámpák. Ezt a nagy fényerőt viszont csupán 2 percig tudja tartani, ami sima, pár másodperces lövés előtti lengőkapcsolós felvillantásokból, majd a vad lövés utáni, szintén pár másodperces lekövetéséből azért elég lassan tevődik össze. De nem árt tudni, hogy sokáig nem ad ilyen fényerőt. A lengőkapcsolója és a töltője mágnesesen csatlakozik, előbbi kétfunkciós, értsd nyomáshossz érzékelős, így ha megnyomjuk, felkapcsolva marad a következő nyomásig, de ha nyomva tartjuk, csak addig világít, amíg tartjuk. Ez vadászathoz rendkívül ideális, hiszen a terület végigpásztázáshoz, a ragadozók csillanó szemének kereséséhez az előbbi, ún. pillanatkapcsoló funkció a jobb, a pontos célzáshoz pedig az utóbbi, az ON/OFF kapcsoló funkció, amikor nem kell nyomva tartani a gombot, így a puskát biztosabban meg tudjuk fogni, fel tudjuk támasztani. Az íjat meg különösképp, miután a markolaton a folyamatos gombnyomás íjcsavarást, és pontatlan lövést okozhat. Ha levesszük a lengőkapcsolót, ott van a lámpa kézzel működtethető végkapcsolója, amivel egy gyengébb fokozatot kapcsolva akár órákig utánkereshetünk vele. A merülésre beépített rezgőmotor figyelmeztet, amit a csőre felrakva is érzékelünk, miközben fogjuk a tust. 200 méteres távolságon is tudjuk még használni, én lőttem már rá vele (igaz véletlenül) 240m-re lévő, nagyobbacska disznóra, és az 56-os távcsőben simán lehetett még látni. De azért ilyen távolságokra van jobb választás is…

Olight Warrior X Turbo

…mégpedig a Turbo változat. Ez jelenleg a legújabb fegyverlámpája az Olightnak, és személyes kedvencem. A hossza alig nagyobb a sima Warrior X-nél, de a fej átmérője és a lámpa össztömege is nagyobb. Az ereje viszont méretéhez képest brutális. A tesztelt négy lámpából a Warrior X Turbonak a legszűkebb a fénye, de egy 8x-os távcsőnagyítást még simán lefed. Ennek a szűkített fénycsóvának hála a fényereje csak egy hajszállal marad el a közönségkedvenc M3XS Javalotétól. Sőt papíron ugyanaz (1080-1000 méter, 250K-250K kandela), csak az M3X fénye sárgásabb, a fénykör átmérője picivel szélesebb, a Warrior Turbo fénye kékesebb, a fényköre picivel szűkebb, így szemre egy árnyalattal gyengébbnek látjuk. Amikor a sima Warrior X-et teszteltem, tán még le is írtam, hogy milyen remek lámpa lenne ez a Warrior, ha befókuszálnák a fényét és messzebbre világítana. Hát a Turbo személyében végül megtették.

Egészen elképesztő, hogy ez a pici lámpa olyan fényt ad, mint a nagyok, de fele méretben.

Nomeg persze ugyanazok az okosfunkciók vannak benne, amiket fentebb emlegettem: mágneses csatlakozás, beépített végkapcsoló, kétfunkciós lengőkapcsoló, vibramotor. A max fényerejét ráadásul 6,5 percig tudja tartani, ami megintcsak impresszív egyetlen pici akkutól. Egy hibáját tudom felróni, mégpedig azt, hogy egyelőre csak a lámpa van, Vadász Szettben még nem lehet kapni (állítólag folyamatban a dolog, és hamarosan lesz), színszűrőt még nem kínál hozzá az Olight, csak a nagyobb lámpák szűrőjét lehet házibarkáccsal feltenni rá, és a lengőkapcsolót/mágneses szereléket is külön kell megvenni hozzá. Egyébként a Warrior X Pro lengőkapcsolója és szereléke kompatibilis vele. Ezzel a lámpával a 200 méter sem akadály, távcsőben nézve maximum a színe alapján mondod meg, hogy ezzel világítasz, és nem a régi M3X-el.

Olight Javelot Pro

Ha a méret nem számít, csak a maximális, lámpából kicsiholható fénymennyiség, akkor a Javelot Pro a te lámpád. A fénye picivel erősebb, mint a Warrior X Turbo-é, és egy árnyalatnyival talán az M3X-nél is, itt megint a színeltérés lehet a csalóka, hiszen a Javelot Pro fehéres, az M3X és a Warrior Turbo közt helyezkedik el színét tekintve. A fényköre nagyobb, mint a Turboé, talán egy picit még az M3X-énél is nagyobb. Ebből látszik, hogy milyen erős lámpa, hogy nagyobb területen nagyobb fényerőt tud leadni, mint a Warrior X Turbo.

Ez az “ultimate maximum”, amit az Olight fegyverlámpából jelenleg tud.

Ennek is beépített végkapcsolója van, a fényerőt 4-lépésben állíthatjuk a másik gombjával, a lengőkapcsoló és a töltő pedig szintén mágneses. A lengőkapcsoló itt is kétfunkciós. Vibramotort a Javelot Pro-ba nem építettek, és azt is fontos tudni, hogy az akkumulátora teljesen beépített. A fenti említett lámpák mindegyike cserélhető, szabvány akkuval rendelkezik, maximum némelyik modellnél a mágneses csatlakozás miatt nem kell kivenni őket a töltéshez. Ez igaz a Javelot Pro-ra is, csak ennek nem szabvány az akkuja.

Műszeres mérés, optikai teszt

Bár luxmérőm nincs, és nagyon nem is kenem-vágom, hogy mi a különbség a lux, a kandela és társai között, de az alábbi kép magáért beszél. Fénymérőm fotós létemre viszont van, ez ún. fényértékben mér, magyarul FÉ, angolul EV a neve ennek a fotós mértékegységnek. Beeső fényt rögzít egy ponton a készülék. 1 FÉ plusz kétszer annyi fényt jelent, tehát ez a mértékegység logaritmikus (exponenciálisan nő a fény mennyisége 1-1 egységgel). Ennek ellenére 1 FÉ különbséget ne képzeljünk olyan nagyon soknak. Az alábbi képen falra világítottam a lámpákkal, színbeállítással olyan nagyon nem foglalkoztam, mert a fal sem fehér, hanem bézs, szóval csak egymáshoz viszonyítva érdemes nézni, a lentebbi videóból meg úgyis látjátok melyik milyen színt ad a valóságban.

Az alábbi kép nem montázs, egy kattintásra készült úgy, hogy az összes lámpa be van kapcsolva egymás mellett és ugyanarra a falra világítanak. Erősen alulexponált fotó, hogy a fénykörök ne égjenek ki fehérre.

Szóval akkor…?

Összességében tehát fényerőt tekintve a leggyengébb a Warrior X Pro, de szórón még ez is több mint elegendő, illetve ha szűrőzzük, akkor már csak szórón érdemes használni. A legerősebb lámpa a négy közül pedig a Javelot Pro, amivel nagy nyílt terepen nincs akadály, és egy színszűrőt is lazán elvisel. A kettő közt pedig nagyjából pariban áll az M3X és a Warrior Turbo. Utóbbi szerintem jobb választás, mert jóval kisebb, kényelmesebb, felhasználóbarátabb a használata, és több fejlett funkcióval rendelkezik.

Az M3X ugyanakkor Vadász Szettben még nagyon jó ár/érték arányú vétel, amíg kapható.

A Leitztől azt az információt kaptam, hogy a Warrior X Turboból is lesz hamarosan jóárasított Vadász Szett, már folyamatban van a dolog.

Az alábbi videó a fent leírtakat igyekszik bemutatni. Nem mondom, hogy tökéletesre sikerült. Az elején a szélzajért előre is elnézést kérek, a hangfelvelvő a csomagtartóban volt, azt gondoltam oda nem fúj be a szél, továbbá ez a lámpateszt eléggé eszközigényes játék, és a megfelelő eszközök nem igazán álltak rendelkezésemre. Igyekeztem a legjobbat kihozni belőle, de még van hova fejlődni.

Fontos, hogy a videóban látottakat elsősorban egymáshoz érdemes hasonlítani, ugyanis élőben, sötéthez szokott szemmel, és egy jó éjszakai céltávcsővel sokkal világosabb mindegyik, mint ami a videóban látható. Aki ismeri legalább az egyik lámpát a videóban szereplők közül, az könnyebben tud viszonyítani. Aki egyiket sem ismeri, az pedig a fent leírtak alapján ÉS a videót megnézve igyekezzen választani.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 5 perc Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 4 perc A Guide komoly paraméterekkel rendelkező, de mégis hihetetlenül olcsó keresője egy remek választás azoknak, akik szeretnének belépni a nagy felbontású...