Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Teszt: Niteforce Mini vadkamera

Olvasási idő: 4 perc Nem kellett hosszú tesztelési időszak, hogy a világ talán legapróbb és legegyszerűbb vadkamerája megmutassa mit tud.

A Niteforce új üdvöskéje a Mini nevű vadkamera, mely kedvező árával, furcsa kinézetével és apró méretével hívja fel magára a figyelmet (vagy épp pont nem :D). A mérete igazán akkor döbbenti meg az embert, amikor először a kezébe veszi, fotókon nem annyira jön át. Kint az erdőn viszont jóval nehezebb észrevenni, mint nagyobb társait, úgy megbújik a kis fekete dobozka egy sötétebb fatörzsön.

Ez egy nagyon olcsó vadkamera, mégpedig azért, mert specifikációit tekintve alapszint, szolgáltatásait tekintve pedig a végletekig leegyszerűsítették: alapvető funkciókkal szolgál csupán. Természetesen nem képküldős.

A teszten saját hevedert használtam a rögzítéshez, a gyári szürkészöld színű!

Lássuk először a külcsínt. A Niteforce Mini oldalán találjuk szigetelő gumiborítás alatt a teljes méretű SD-kártyát fogadó foglalatot. Az alján egy 1/4″-es állványmenet van, tehát konzol segítségével is fára rögzíthetjük. Ha a gyárilag mellékelt pántot használjuk, e célra két befűzési lehetőség van a házon, plusz egy kisebb lyuk, melybe esetleg kábelzárat tehetünk, bár kb. 3mm-es volta miatt inkább drótot, vékony sodronyt, vagy gyorskötözőt tudunk átdugni rajta.

A készülék alján bújik meg az elemtartó nyitható fedele. Mindössze 6db AA méretű ceruzaelemmel vagy akkuval működik a Mini. A frontoldalon egy hagyományos, monokróm, de háttérvilágítással rendelkező kijelző van, amin a beállításokat láthatjuk, három gomb, és persze a mozgásérzékelő, az objektív, a fényérzékelő, az infravaku (24db dióda, 940nm, papíron 15 méter), és egy visszajelző LED.

A Niteforce Mini 20MP felbontású képeket gyárt, vagy 10mp hosszú, HD-felbontású videofelvételeket. Slussz-passz. E kettő közül választhatunk. Mondtam, hogy egyszerű. Értsd tehát nem lehet állítani sem a felbontást, sem a videók hosszát. Egyedül a két fotó/videó közti késleltetésbe van beleszólásunk, ami 5mp-tól állítható 600mp-ig. Ezen kívül csak a pontosidőt és a dátumot állíthatjuk be rajta, hogy megfelelően látszódjon a rögzített felvételeken, alapálláson pedig mutatja, hogy hány kép van a kártyán, meg persze a töltöttséget. Ha nem nyúlunk a vadkamerához egy ideig, automatikusan élesedik, ekkor kialszik a státusz-LED és a kijelző, és már rögzíti is a mozgást.

A kamera előnye, hogy döbbenetesen keveset fogyaszt. Egyetlen éjszakára raktam ki egy szóróra, ahol őzek és egy kan váltották egymást, estétől reggelig. A Niteforce Mini 30 másodpercenként gyártotta a fotókat, reggel pedig azzal fogadott a kijelző, hogy 520 darab fotó van a memóriakártyán, és az elemek még tele vannak. (Halkan jegyzem meg, hogy a saját használatban lévő, képküldős Boly Falcon vadkamerám ebben a hidegben egy-két hétig működik egy szett elemmel, ha ez idő alatt kb. 500 képet gyárt és küld. Ehhez viszonyítsunk például!)

Fent: teljes kép, Lent: 100% méret

Ami a Niteforce Mini vadkamera képminőségét illeti, kijelenthető, belépőszint. A vakuteljesítmény nem túl combos, ezért 5-8 méternél messzebb ne rakjuk ezt a vadkamerát a történésektől. A képek élessége, minősége is alapszintű, eredeti, 100%-os, 20MP-es méretben nem valami tetszetősek sem nappal, sem éjszaka, de leméretezve őket élvezhetőek. Lásd a mintákat a cikkben. Arra viszont hibátlan, hogy megtudjuk, hány disznó jár a szóróra és mikor.

Fent: teljes kép, Lent: 100% méret

A videófunkciót nem volt módom kipróbálni, de a neten fellelhető snitteket nézve hasonló minőség, mint a fotó: használható, de nem a csúcskategória. Dehát 34.900 Ft (a cikk írásakor), szóval nem panaszkodhatunk.

A Niteforce Minit keressétek a Leitz Hungáriánál (KATT!) és viszonteladó partnereinél!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A tudása és ára alapján slágerterméknek ígérkező Infiray IRIS IL19 és IL35 hőkamera keresők bemutatója. AI, nagy kijelző, polaritásfüggetlen...