Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Teszt: Boly Seahawk BG710-M vadkamera

Olvasási idő: 4 perc Talán erre a cikkre sokan rá se fognak kattintani, hiszen a borítóképen egy olyan kamera látható, ami régóta létezik már, tesztelve is lett, sokan megvették. Látszólag. Aki nem csak néz, de lát is (olvas), az észreveheti, hogy egyetlen szám különbség van a terméknévben, ugyanis ez a teszt nem a legkisebb, hasonló fizimiskájú Boly Bat BG310-M-ről szól, hanem a nagytestvéréről, az újonnan érkezett Seahawk 710-esről, ami egy újabb lépcsőfok a márka életében.

A BG710-M külsőre tökugyanúgy néz ki, mint a Boly legolcsóbb képküldős vadkamerája. Az első meglepetés akkor ér minket, amikor bekapcsoljuk, és a Batból és a Crowból ismerős monokróm, adatokat mutató főképernyő és menü helyett egy színes élőkép fogad az aprócska kijelzőn. Ez a funkció nagyon hiányzott mindkét elődből, hiszen a legegyszerűbben az élőképpel tudjuk pozícionálni a vadkamerát a fán.

Aztán a következő örvendetes pont, amikor meglátjuk a menüt, mely áttekinthető és a funkciógombokkal könnyen kezelhető, ellentétben a Battal, ami – ahogy a tesztjében is leírtam – elég logikátlanul működik. Igaz, ezek felhős kamerák, így a menünek inkább csak az első beüzemelésnél van némi jelentősége, a többit már felhőn kesztül telefonon intézzük otthon (kivéve azokat, akik emailesként használják eme kamerákat).

Nem csak ennyi azonban a Boly Seahawk újítása. Az igazi fejlesztés a lelkében leledzik, kapott ugyanis egy új 24 megapixeles ún. “csillagfény” szenzort. A csillagfény csak idézőjelben természetesen, ne gondoljunk olyan teljesítményre, mint amit mondjuk a Sionyx éjjellátók tudnak, de az elnevezés utal arra, hogy nem ugyanarról a 24MP-es érzékelőről beszélünk, ami a Crow vagy a Deer modellekben csücsül. Ez az új egy nagy érzékenységű, gyorsabb reakcióidejű szenzor, ami még kevesebbet is fogyaszt.

Mindebből az következik, hogy a Boly BG710-M képminősége és akkuideje is jobb a kisebb társainál, tehát nem csak árban, de tudásban is ezek fölé, és a 36MP-es Boly Falcon alá pozícionálhatjuk.

Az érzékenyebb szenzor miatt a kamera rövidebb szürkületi és éjszakai záridőt tud használni, ezért az állatok jóval kevésbé hajlamosak bemozdulásra.

A bemozdulás, az elmosódott állatok a Boly kamerák gyenge pontja volt eddig, ezt küszöbölte ki tehát most a gyártó az újfejlesztésű érzékelővel.

Bemozdulás különbség gyenge fényviszonyoknál, és éjjel (Balra a Crow, jobbra az új Seahawk):

A Seahawk éjszakai képe érezhetően élesebb is, mint a szintén 24 megapixeles társáé, a Crow-é.

Mostmár a Boly Seahawk (a Falcon mellett) is felveszi a versenyt éjszakai képélességben akár a Spypointtal, ami szerintem az eddigi legjobb volt.

Élességkülönbség (fotórészlet belenagyítva):

Ami még mindig egy viszonylagos gyenge pontja a Boly kameráknak – és ebben a Seahawk sem kivétel – az a vaku és a fényeloszlás. Ezek a vadkamerák nem annyira egyenletesen oszlatják el a fényt a látómezőben, mint mondjuk az UOVision vagy Spypoint, hanem a kép közepére fókuszálják, ott viszont ha túl közel van egy állat és világos színű, könnyen kiéghet az erős fénytől.

Aztán a reakcióidő is jobb lett még, hiszen mindössze 0.7mp alatt reagál mozgásra az új Boly, szemben a Crow-ra jellemző, a mai világban már nem túl huszáros 1.2mp-cel. A Boly szerint a BG710-M fogyasztása is kedvezőbb lett, ami miatt elődeinél tovább bírja egy feltöltéssel. Ahogy a BG310-M, úgy ez a modell is azért tud ilyen pici méretű lenni, mert nem egy tucatnyi AA elemmel működik, hanem két darab 18650-essel. Nem szerettem volna csak az akkuidő tesztelése miatt hónapokat várakoztatni ezt a tesztet, így idővel majd kiegészítem a tapasztaltakkal.

A Boly Seahawk BG710-M tehát megtartotta a 310-es kistesó előnyös tulajdonságait, úgymint 18650-es akku, aprócska, észrevehetetlen méret, kedvező ár, Molnus-felhős használat annak minden előnyével (ld. alábbi videó), de megfejelte mindezt egy felhasználóbarát kezeléssel, élőképpel, kiváló képminőséggel, valamint a mai elvárásoknak megfelelő reakcióidővel. Ha valami negatívumot kellene keresnem, az a kábelzáras rögzítés hiánya, és a fotóknál lényegesen gyengébb minőségű (életlenebb) videórögzítés. Jóllehet a Seahawk pártízezer forinttal drágább, mint a Bat és a Crow, de feltétlenül megéri a pluszkiadást. A Falcon meg annak opció, aki a legerősebb nappali képminőséget keresi és számára elengedhetetlen a kábelzáras rögzítés.

Mintafotók

Mintavideók

A Boly Seahawk BG710-M elérhető a Leitz Hungária webshopjában.

Klikk ide!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A tudása és ára alapján slágerterméknek ígérkező Infiray IRIS IL19 és IL35 hőkamera keresők bemutatója. AI, nagy kijelző, polaritásfüggetlen...