Kalappal!

Mit keresel?

Kiemelt

Teszt: Olight Warrior X fegyverlámpa és szett

Górcső alatt az Olight kisebbik fegyverlámpája, mégpedig Vadász Szettben. A Warrior X gyönyörűen mutatja az új irányt az Olight lámpák történetében. De vajon mennyire jó? Elég-e a Warrior X a Javelot helyett? Érdemes-e ezt venni a régi verzió helyett? Ennek jártunk utána.

Küllem

Az Olight a Warrior X-et nemrégiben mutatta be. A legkönnyebben a kék karimáról lehet felismerni, ami visszaköszön az új Javelot Pro lámpán is. Nem véletlen az Olight új jelölése, ugyanis ezek a lámpák egy új generációt indítottak az Olight történelmében, számos újítással.

Sok szót nem vesztegetnék a külsőségekre. Aki ismeri az Olight lámpák építési minőségét, az nem fog meglepődni. A Warrior X is egy nagyon jól összerakott, masszív darab, időjárásálló, 2 méterig vízálló (IPX8). Teljes egészében fém, a feje nagy barázdákkal dekorált a jobb hűtés érdekében. A lámpán gyárilag egy csíptető található, amit le kell szedni (használatiban mutatják hogyan), amennyiben fegyverlámpaként használjuk, máskülönben útban lesz a szerelék felhelyezésekor. A szerelékről, kiegészítőkről lentebb értekezünk. A ház alaphangon fekete, de limitált szériaként megvehetjük zöldszínű Desert, és homokszínű Tan kivitelben is, felár nélkül!

Mágneses töltés és kapcsolás

Bár az Olight Warrior X is kivehető akkuval (3000mAh 18650 akku) rendelkezik (nem úgy a Javelot Pro, ami beépített akksis), immáron az akkut nem kell kivenni a lámpából ahhoz, hogy töltsük. A lámpa hátulja ugyanis egy mágneses csatlakozóval bír, ahová felpattinthatjuk a töltőkábelt, vagy a lengőkapcsolót.

Ami a töltést illeti, az Olight gyakorlatilag csak egy USB kábelt ad a lámpához, amit telefontöltő aljzatába, powerbankbe, számítógépbe, napelemes töltőbe (5V 2A), vagy a vadász szettben is mellékelt szivargyújtó töltőbe dughatunk, a másik vége pedig – mint említettem – mágnessel csatlakozik a lámpa hátuljára. A töltő feje a kábelcsatlakozásnál egy jól látható kis LED lámpával rendelkezik, ami töltés közben pirosan, a töltés végeztével zölden világít, és messzebbről ránézve is láthatjuk, hogy hogyan áll a töltés.

A mágnes annyira erős, hogy ezeket a kiegészítőket (töltőt és lengőkapcsolót) elég csak közelíteni a lámpához, és azok maguktól a helyükre ugranak, és ott is maradnak, véletlenül szerintem senki nem fogja “letépni” onnan, még a lengőkapcsolót sem. Ezen túlmenően az Olight arra is ügyelt, hogy a felhasználók jó eséllyel majd rendre a vezetéknél fogva kapkodják le a lengőkapcsolót töltés előtt, vagy elcsomagoláskor, így annak töve a mágneshez történő csatlakozásánál extra erősítést kapott.

Gondolom rajtam kívül van még pár vadásztárs, aki állandóan fent hagyja a lengőkapcsolót az Olight lámpáján, a nyomógombos kapcsolóját pedig el se viszi magával, gondolván “úgysem fogom tekergetni, szerelgetni a sötétben”, ha arra lenne szükség. Az Olight új mágneses megoldásával ez immáron nem fog dilemmát okozni, ugyanis a nyomógombos kapcsoló mindig rajta van a lámpán, erre csatlakozik mágnessel a töltő, illetve a lengőkapcsoló.

Szerintem mindez, amit a fentiekben leírtam egy nagyon szépen átgondolt, és abszolút életszerű, gyakorlatias koncepció az Olighttól, jár a pacsi érte! És még nincs vége a praktikus újításoknak…

“Okos” funkciók

Bár az Olight nem így hívja az alábbi szolgáltatásokat, de én ezt a nevet adtam neki, mert amúgyis divatos manapság ilyet mondani, és valóban, a régi Olight lámpáknál okosabbak az újak. Kétféle szolgáltatást is kínál az Olight Warrior X, ami az eddigi modellekben nem volt meg, és szerintem hasznosak.

Az egyik ilyen “okos” funkció az újfajta lengőkapcsoló működés. Régen a lengőkapcsoló egy egyszerű nyomógomb volt, amit ha nyomva tartottunk, világított a lámpa, ha elengedtünk, kialudt. Nem így az új Olight lámpák – mint a Warrior X – esetében. Az új lengőkapcsolónak kétféle üzemmódja van.

  1. Ha röviden megnyomjuk, a lámpa bekapcsol, és úgy marad, a következő rövid nyomásra pedig kialszik. Ezzel a módszerrel tehát nem kell nyomva tartani ahhoz, hogy folyamatosan világítson célzás közben, ami egy kényelmesebb megoldás, és szerintem jó hatással van a célzásra, pontosságra is.
  2. Ha viszont csak egy pillanatra szeretnénk odavilágítani a lámpával a szóróra, vagy végighúzni a szántáson, arra is van lehetőség. Ha ugyanis nem röviden nyomjuk meg a lengőkapcsolót, hanem nyomva tartjuk, akkor a lámpa csak addig világít, amíg el nem engedjük a kapcsolót.

Én egy régebbi M3X-et használok vadászaton, de ezt az új lengőkapcsolót nagyon irigylem. Ha a fent említett mágneses csatlakozás még nem győzte volna meg a Tisztelt Vadásztársakat arról, hogy érdemes-e az új Olight lámpákra pénzt kiadni, akkor ezt a kettős lengőkapcsoló működést is vegyék figyelembe. Ez a kettő új funkció már szerintem elég indok arra, hogy kimondhassuk, jó vételnek tűnnek a legújabb, kék-gyűrűs Olight lámpák. Node menjünk tovább, mert még nincs vége.

A másik “okos” funkció a Warrior X-ben a beépített rezgőmotor, amivel a lámpa diszkréten tudatja a felhasználóval, hogy hamarosan le fog merülni. Ezt aktiválódik folyamatos használat közben is, amennyiben eljutunk a lemerülő akksiig, ekkor 30% alatt 5 percenként, 10% alatt pedig percenként rezeg. De nem csak működés közben jelez a Warrior X, ugyanis alacsony töltöttség esetén minden alkalommal rezeg egyet finoman a lámpa, amikor bekapcsoljuk, vagy csak felvillantjuk. Nem csak kézben fogva érezni ezt, hanem a fegyverre téve is, ugyanis a puskacső és az előagy elvezeti a reztést, így a tenyerünkkel így is érezzük. Ha feltessszük a leskorlátra a puskát, úgy a rezgést halkan, és csak egy pillanatra ugyan, de hallani is fogjuk, nem csak érezni. Azt már nem sikerült letesztelni, hogy éjszakai, valóban extracsendes körülmények közt ez mennyire zajos, és felfigyel-e rá esetleg a 60-80 méter távolságon szóróra kiváltó vad. Ha nem akarunk ilyet kockáztatni, úgy ügyeljünk rá, hogy mindig tölött állapotban vigyük magunkkal a lámpát vadászni.

Működés, hatótáv

A lámpa kétféle fényerővel tud világítani. A max erő 2000 lumen, amit teli akksival elvileg 1,5 percig tud tartani a lámpa. Ez a max fényerő ugyanakkor a környezeti hőmérséklettől, és a használat intenzitásától függően akár 600 lumenig is visszaeshet, ha visszaesik, akkor “max” fényerőn, vagy mondjuk inkább úgy, Turbo módban akár 80 percig is tud működni. A lámpát én nyáron kezdtem próbálgatni, 28-30 fokos estéken is. Egyszer még utánkerestem is vele, akkor még balga módon észre sem vettem, hogy a nyomógombos kapcsoló konkrétan bele van építve, így a lengőkapcsolót tartva kerestem a sebzett disznót. Hát nem 1,5 percig világított a lámpa, hanem legalább 40 percen keresztül használtam, mire elkezdett rezegni, és nem volt teljesen feltöltve, amikor kivittem. Most, amíg írom ezt cikket bekapcsoltam max erőn, letettem az asztalra, és itt világít már vagy fél órája. Szóval szerintem ez az egész max fényerő kérdés úgy működik, hogy amikor lövéshez felkapcsoljuk, akkor 2000 lument ad a lámpa, ha bekapcsolva tartjuk, akkor lassan, konkrétan észrevétlenül elkezdi csökkenteni a fényerőt (gondolom 1,5 perc után). Így az akksi is tovább bírja, és a lámpa se melegszik túl. 300 lumenes fényerőt a nyomógombos kapcsolóval tudunk csiholni, ugyanis az úgy működik, hogy félig nyomva 300 lumen, teljesen benyomva 2000-600 lumen. További pozitívum, hogy a nyomógombos kapcsoló működtetése teljesen hangtalan, nem kattan, mint a régi verziókon.

A lengőkapcsolóval tehát nem tudunk 300 lumenes állást kapcsolni. De ez megint egy olyan dolog, hogy lövéshez nem kell a 300 lumen, utánkereséshez meg levesszük a lengőkapcsolót, és belőjük a gyengébb teljesítményt a nyomógombossal, ami lényegesen jobb (én a max fényerővel megvakultam az utánkereséskor anno). 300 lumenes teljesítményen nagyjából reggelig kereshetjük a vadat (4 óra 40 percen át világít). A lámpában van stroboszkóp üzemmód is, ha valakinek erre van ingerenciája, az aktiválását megtaláljuk a használati útmutatóban.

Na és akkor mennyire erős valójában ez a kis Warrior X? Merthogy a mérete nagyon vonzó a “drabálamál” M3X Javelothoz képest, mely utóbbi nagyjából egy hétköznapi világítótorony erejével ér fel. A Warrior X hatótávja gyári adat szerint 560 méter, de mi vadászok ebből max következtetni tudunk, szerintem mindenki tudja, hogy ez nem azt jelenti, hogy 560m-ig lehet lőni vele, 561 méterre meg nem. A vadászathoz mért fényerősséget illusztrálandó, készítettem egy videót, ahol a két lámpát, vagyis az új Olight Warrior X-et, illetve a régi Olight M3XS-UT Javelot lámpámat (dupla akksival) hasonlítottam össze csupaszon és zöld szűrővel, kétféle jellemző lövési távolságon A felvételen jól látszik, hogy a Warrior fénycsóvája szélesebb, nagyobb területet fed le (és fehérebb is), vagyis kevésbé fókuszált, mint a nagy lámpáé, és ha más nem emiatt nem annyira erős, mint a nagytestvér. Hiába a 2000 lumen kontra 1200 lumen, ha az 1200 jobban koncentrálva van, a 2000 lumen meg jobban szétterül, akkor egy ponton mérve utóbbi gyengébb lesz. Ugyanakkor látható a videón, hogy még így is kellően fényes ahhoz, hogy csupaszon használva szerintem egy jó 250-300 méterig lehet lőni vele, már ha valakinek ilyen távokra van ingerenciája éjszaka.

A vadászias lőtávolságon belül pedig ez a lámpa simán jó.

Amennyiben színszűrőt is rakunk rá, úgy értelemszerűen a használható távok némileg lecsökkennek, de 150-180m-ig szerintem még így is nagyon jó a Warrior X. Nyilván sok múlik a céltávcsövön is, a legjobb eredményt egy jó minőségű, 56-os objektívű optikával érhetjük el.

Az alábbi videó felvételekor a kamerát igyekeztem olyan expozíciós értékekre állítani, hogy visszaadja a szabad szemmel látottakat. Javasolt ugyanakkor sötétebb beltérben megnézni a videót, hogy élethűen visszaadja a látottakat!

A fent említett utánkeresés egyébként egy disznó volt, amit a saját hülyeségem miatt 240 méterről lőttem meg. A Warrior X-szel világítottam, szűrő nélkül, és a disznó teljesen jól látszott a fényében az 56-os Leica céltávcsőben (egyébként le se reagálta a lámpát, de ez egy nagyforgalmú úttól nem messze volt, szóval valószínűleg az autók fényéhez már hozzászokott, én meg az út felől világítottam). Ott lett elrontva a dolog, hogy a céltávcső túl nagy nagyításra volt állítva, nem a megszokott 8x-osra, a hőkamera se segített épp a távolságbecslésben, a disznókra pedig rácserkeltem a kisszékemtől, mert messze jöttek ki, szóval a keresőmet se vittem magammal, ami még támpont lett volna. Ráadásul először ültem azon a helyen, és nem volt lehetőségem világosban távokat mérni a nagy nyílt terepen. Így esett a nagy eset, hogy azt hittem jóval közelebb vagyok a kondához, 120-150 méterre tippeltem. Már akkor gyanús volt, hogy a lövedék igen lassan ért oda, és elég sokat kellett sétálnom a rálövés helyére, de igazából a reggeli utánkeresésnél derült ki pontosan, hogy kb. 240 méter volt a táv, és ez okozta a sebzést: a lövés lejjebb is csúszott emiatt, meg a disznó is belelépett valószínűleg a lövésbe, így hátra is csúszott sajnos. Nem is lett meg. De a szomorú esetből talán annyi pozitívat ki tudok hozni ehhez a teszthez, hogy nem a Warrior X-en múlott a siker.

Vadász szett, kiegészítők

A kis Olight ún. Pannon Vadász Szettben érkezett hozzám a szokásos bélelt kofferben. Ebben az alábbi kiegészítőket találjuk a lámpa mellett:

  • mágneses USB töltőkábel,
  • szivargyújtó töltő,
  • zöld és vörös szűrő,
  • mágneses szerelék puskacsőre rögzítéshez,
  • néhány öntapadós párnaszivacs,
  • öntapadós tépőzár a lengőkapcsoló fegyverre rögzítéséhez.

Annak nem annyira örülünk, hogy töltőként csak szivargyújtó adaptert kapunk, bár USB-aljzatú töltője talán már mindenkinek van otthon, ha más nem a telefonjához, sokaknak pedig már a hőkamerához is. Az viszont pozitív, hogy nem csak zöld szűrőt adnak már a lámpához, hanem vöröset is, így extra beszerzés nélkül is tudjuk próbálgatni, hogy a környék vadjai melyiket viselik jobban.

Vörös és zöld szűrők

Köztudomású, hogy a zöld árnyalatait az emberi szem nagyobb terjedelemben látja, a vöröset pedig kevésbé, így számítsunk rá, hogy vörös fénnyel világítva a távcsőben látott kép nem lesz olyan éles és kontrasztos, mint a zöld fénnyel: környezet és vad kissé egybemosódik vörös fény esetén. Ugyanakkor azt is tudni vélik okos emberek, hogy a vörös és narancs színt a disznó nem látja. Külön regényt tudnék írni az ezzel kapcsolatos elméleteimről, de most nem teszem, talán csak annyit ízelítőként, hogy vonatkoztassunk el attól a közkeletű mondástól, hogy a színt nem látja, de a fényt igen, mert a fény valójában szín, a színspektrum bizonyos részén helyezkedik el (a fehér fényben minden szín jelen van). Elég csak az infrafényre gondolni, egy infravető is brutálerős, elvilágít 200-300 méterre, mégsem látjuk szabad szemmel, mert az infravörös színt az emberi szem nem látja. De valamennyit még így is látunk, legalábbis a 900nm alatti infravetőkből. Ha odatesszük a tenyerünket, akkor látjuk a halvány vörös fényt a bőrünkön. Ami valójában egy brutálisan erős fény, csak nem látjuk – a spektrum szélét látjuk, a spektrum javarésze pedig láthatatlan. Ugyanez igaz a szűrőzőtt lámpára is, csak kevésbé intenzíven, hiszen ezek nem tökéletes vörös, vagy zöld színt adnak, és még a látható tartományba esnek, akárhogy szűrőzzük. Aztán hogy ebből a tartományból egészen pontosan mennyit lát egy-egy vadfaj, az eddig senki nem tudta megmondani. Valószínűleg annyit, mint mi a tenyerünkön a nagyteljesítményű infravetőből.

Még egy pár szót említenék a mágneses szerelékről. Ez is megújult az Olightnál. A lámpa rögzítésének módja változatlan, de a mágneses oldalát finomították, hogy minél több csőátmérőre fel lehessen tenni, és még jobban rögzüljön. Immáron három mágnescsík is található benne, amiből a középső magassága állítható, így egy tárcsával hozzáigazíthatjuk a puskánk csövének átmérőjéhez, hogy a szerelék, illetve a mágnesek mindegyike felfeküdjön a cső felületére. Ezáltal még jobban tartja a lámpát a csövön. Ügyes…

Összegzés

Az Olight Warrior X egy új generációs Olight lámpa, csupa hasznos, praktikus fejlesztéssel, ami az átlag magyar vadász dolgát is könnyíti, kevesebb macerát okozva ezzel akkor, amikor akár lövés, akár utánkeresés közben lámpát kell használni, vagy épp akkor, amikor otthon töltjük. A Vadász Szett is jobb mint volt, kétféle szűrő és megújult mágneses szerelék teszi vonzóbbá az ajánlatot a régi Olight szettekhez képest. A Warrior X ereje a tesztek alapján a vadászias lőtávokon abszolút elegendő, 100-150 méteren még szűrővel is használható, így például a közelgő, téli szórós vadászatokhoz nem érdemes tovább keresgélni. Nyilván nem tud annyit, mint a nagytestvér Javelot, kérdés, hogy egyáltalán van-e szükség rá. Aki azt mondja, fényből sosem elég, azt is megértjük, annak viszont, aki csak simán annyi fényt akar, amivel biztonságosan meg tudja célozni a sertevadat, vagy a szőrmés kártevőket a vadászias lőtávolságokig, számukra egy remek választás a Warrior X, és külön imádni fogják, hogy pici, könnyű, mégis erős és jól átgondolt lámpa, ami nem fogja cserbenhagyni őket akkor, amikor szükség van rá.

Az Olight Warrior X az alábbi linkekre kattintva érhető el a Leitz Hungária webshopjában:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....