Kalappal!

Mit keresel?

Sztori

Sztori: Bűdi Gábor – Matula Gergely Személyiségfejlesztő Tréning

Olvasási idő: 2 perc Bűdi Gábor újabb rövid és tömör lényeglátása az életről…és Matuláról

“Szergej a Nagy Karácsonyi Semmittevés kellős közepén hagyományosan nekifekszik, hogy a Tüskevár mind a nyolc epizódját ismét végignézze.

Szergej öcsike és Szergej hanyattfekszik az ágyon és nem pusztán a jellemfejlődés szellemi táplálékaként elengedhetetlen Fekete István Gondolatokat kívánja magába szívni, hanem önfeledten szórakozni kíván.

És azt teszik. Szórakoznak.

Ám a szórakozáson túl Szergej nem tud nem arra gondolni, hogy Matula bácsi egyrészt kiváló férfi, másrészt minden mondata arany.

Szergej tulajdonképp a film, illetőleg a könyv minden apró elemét felsorakoztathatná bizonyíték gyanánt. De attól fél, hogy a nagyérdeműt ez nem érdekelné és talán nem is értené.

Talán csak egyet. Mégis.

Matula szemrevételezi Tutajos bicskáját és megállapítja, hogy habár jó acélból készült, ám életlen. És a maga legtermészetesebb módján jelenti ki, hogy megélezteti a békanyúzót, mire Náncsi néni riadtan dramatizálja azt a lehetőséget, hogy az éles késsel Tutajos el fogja vágni a kezét.

Mire Matula megdöbben, és gyermeki őszinteséggel kérdez vissza:

„Há’ mér vágná el?”

Mert Matula fejében az éles kés a használható szerszámot jelenti és nem a sérülést. Matula elméje tiszta és nem terhes kényszerképzetekkel, félelmekkel.

Matula Gergely, ha élne, ma dúsgazdag ember lenne.

Hiszen ezrek járnának a kongresszusi központban tartandó személyiségfejlesztő tréningjére, és áhítattal lesnék minden gondolatát. Hiszen Matula Gergely tudja azt, amit manapság már igen kevesen.

Azt, hogy az Élet az, ami. A kés, az kés és nem sérülés. A dolgok pedig azok, aminek látszanak. A szúnyog csíp. A nád vág. A madár repül, a hal úszik.

És… ami a legfontosabb, Matula sosem beszél mellé, és sosem mond mást, mint amit gondol.

Tutajos megkérdezi Matulától, hogy „Nem nehéz a hátizsák Matula bácsi?” Mire Matula mondja: „De, nehéz.” És Tutajos azonnal tudja, hogy milyen hülyeséget kérdezett, hiszen majd pont Matula fogja azt a szociális maszlagot kinyögni, hogy „Áááá Gyula, nem nehéz az, sőt kifejezetten öröm cipelni!” ????

Hááááát – gondolja Szergej –, Matulának szobrot kéne állítani, az Ő képét kellene pénzre nyomtatni, és az általános iskolákban Matula órákat kellene tartani.”

ÍRTA

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Sztori

Olvasási idő: 7 perc Bűdi Gábor újabb olvasmányos novellája következik.

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Sorra kerülnek elő a Facebook frigyládájából hazánk rejtett kincsei. Brakoner Csaba, Makovonyi Zoltán és Bűdi Gábor után ezúttal újabb, a...

Sztori

Olvasási idő: 5 perc Újabb kiváló tollforgató írásai jelennek meg mostantól a Vadász Blogon. Ismerjétek meg Bűdi Gábor vadásztársunkat!

Sztori

Olvasási idő: 2 perc Itt vannak ni!