Kalappal!

Mit keresel?

Optika teszt

Teszt: Leica Geovid Pro 32 távmérős keresőtávcső

Olvasási idő: 8 perc A Leica nemrégiben bemutatta a távmérős Geovid széria első PRO modelljét, ami olyan okos funkciókat tud, amire álmunkban nem gondoltunk volna. Én legalábbis nem hittem volna, hogy így 2022-ben még van mit kihozni egy hagyományos, optikai keresőtávcsőből. Hát van. Például megmutatja térképen, merre keressük a lőtt vadat, ha a búzatábla közepén, vagy a szomszéd hegyoldalban lőttük meg, de még a vadászíjászoknak is pontos adatot mutat a föléfogáshoz. “Bámulatos hol tart már a tudomány” – ahogy Artúr, a britek királya mondá vala. (De kik azok a britek?)

Az új Geovid Pro nem lehet más, mint egy zseniális keresőtávcső. Nomen est omen. A Leica a világ legjobb kukkereit, ezen belül is a világ legjobb távmérős keresőtávcsöveit gyártja, ezek a Geovidek. Ha ők előrukkolnak egy Pro szériával, az egyszerűen nem lehet rossz. A Geovid Pro 32mm-es objektívvel jelent meg (egyelőre nem tudni, hogy lesz-e nagyobb), emiatt ez egy nappali használatra szánt, pici, kompakt, könnyű, cserkelős-túrázós keresőtávcső. Konkrétan a világ legkisebb prémium távmérős keresője a Leica szerint. A próbáim alapján azért szürkületkor és holdfényes éjszakán a disznót még meg fogjuk látni vele (a sötét éjszakákra nem a 32mm-es optika való) hála a brutális képminőségnek, kontrasztnak, brillanciának, fényáteresztésnek és egyéb jól csengő szakmai vezényszavaknak. Ezekben a Geovid Pro nem szenved hiányt. Tökéletes kép, már-már valószerűtlen élesség amit látunk, amikor belenézünk. Ne legyenek kétségeink, ENNYI pénzért, OLYAN képminőséget is kapunk. Hogy mennyi az annyi, az a cikk végén kiderül.

Az olcsóbb távmérős keresőtávcsövekhez viszonyítva a Geovidok abban a legprofibbak, hogy a jobb és baloldali tubus képe teljesen egyforma. Azok a keresők teljesítenek a legrosszabbul e téren, ahol a távmérő lézeres vetőjét is beépítik a tubusba. A Leica nem tesz ilyet, a vető a zsanérba van építve, emiatt az alábbi lépen jól látható, milyen szép tiszta mindkét tubus optikája, míg az olcsóbb kategóriájúaké nem egyforma (meg az is látszki, hogy a Geovid Pro-nál a blendenyílásnak milyen furcsa formája van, ami a távcsőbe nézve abszolút nem észlelhető):

De vajon mit tud még a Geovid Pro? Mitől lett Pro? Hát az okos funkcióktól!

Utálom ezt az elcsépelt szót, de nincs rá momentán praktikusabb kifejezés. Egy hagyományos, üveglencséket és prizmát felsorakoztató magnéziumtubus ugyanis ma már precíz ballisztikai számításokat végez, adatokat vetít a szemünkre, és a telefonunk segítségével műholdas térképen vezet oda a búzatáblában meglőtt disznóhoz, vagy a szemközti hegyoldalban meglőtt zergéhez. Lássuk hogyan is néz ki mindez!

Ballisztika

Ballisztikát már a korábbi Geovidek is tudtak. Az első ilyenekben EU1-től EU10-ig tudtunk lőszerprofilt választani a menüből, ezeket előtte a használati útmutatóból kerestük ki. Valamelyik biztosan elég közel állt ahhoz, hogy vadászati körülmények közt használni tudjuk egy tornyos céltávcsővel. Aztán jött a Geovid 3200.COM, ami a telefonunkon futó appon keresztül már kvázi kommunikálni tud a Leica szerverével, onnan pedig töméntelen lőszerprofilt lehet letölteni a .204 Rugertől a 10.3×68 Magnumig, és a megfelelőt áttenni a keresőtávcsövünkre. Ha pl. .30-06 Hornady ELD-X Precision Hunter 178gr lőszert lősz, akkor azt töltöd le (kiválasztod a kalibert, majd a gyártót, végül a lövedéktípust), és teszed át a Geovidedre, hogy aztán ezt használja, amikor megmutatja hány klikket kell tekerni a ballisztikai tornyon, vagy ha nincs ilyened, hány centit fogj a blatt fölé a hosszú lövéseknél. 26-féle gyártó szerepel az adatbázisban, köztük a legnépszerűbb hazaiak, úgymint Blaser, Brenneke, Browning, Federal, Fiocchi, GECO, Hornady, Lapua, Norma, Nosler, Prvi Partizan, RWS, Remington, Sako, S&B, Winchester. Emlékeztetőül modnom, hogy eddig a jóideje kapható Geovid 3200.COM-ról beszéltem, és a Leica Hunting appról. De…

A Geovid Proval már egy másik, újabb és elvileg egyszerűbb, átláthatóbb applikáció kompatibilis, melynek neve Leica Ballistics. Ebben ugyanúgy megtalálunk egy nagy halom gyári lőszert*, de az adatbázist immáron nem csak a Leica, de az Applied Ballistics is biztosítja. Akik – ha jól tudom – világvezetők e tekintetben.

* Gyárilag az Applied Ballistics Ultralight adatbázist kapjuk, ami 740 lőszerfajtát tartalmaz, pontosabban azok ballisztikáját a távolság, magasság (EHR), légköri adatok és egyéb környezeti tényezők 800 méterig történő kalkulálásával. Ha ez nem lenne elég, előfizethetünk az Elite verzióra is, ahol 2300 méterig kalkulált adatokat kapunk.

A lőszerprofilunk kinyerésére többféle módszer létezik, de halandó vadászoknak, mint jómagam is, érdemes a legegyszerűbbet, az Easy Mode-ot választani,

mert a Geovid 3200.COM-nál említett lőszeradatbázist teljesen átszabták, és ez bevallom nekem nem tetszett (lehet a profi long-range lövők épp most fogják azt mondani, hogy ezt eddig is így kellett volna).

Az adatok megadását azzal kell kezdenünk, hogy kiválasztjuk, puskát vagy íjat/számszeríjat használunk, mert a Geovid Pro mindkettőt kezeli. Ha puskát választunk, több módszert is felkínál az app: választás adatbázisból / egyszerű mód (Easy Mode) / egyedi adatbevitel (lőszertöltőknek).

Easy Mode

Az Easy Mode a leggyorsabb, mindössze öt adatot kell megadnunk, úgymint a mutatni kívánt korrekció fajtája (MIL, többféle klikk, fölétartás), a lövedék torkolati sebessége, a nullázási távolság (100 v. 200m), a lövedék esése 300 méteren és a céltávcső magassága. Lásd a lenti képen:

Ezen adatok rendszerint megtalálhatók az általunk használt lőszer dobozán, de figyeljünk, mert ha amerikai lőszert használunk és yardban adják meg, akkor az appot is át kell váltanunk a beállítások idejére angolszász mértékegységekre! (Később visszaállíthatjuk metrikusra)

A távcső magasságának számolása a következő:

Ha ez megvan, készen is van a profil, az app meghatározza a ballisztikai együthatót (Ballistic Coefficent G7). Amint elmentjük, már ott is van automatikusan a távcsövön, ha az közben nem kapcsolt ki. Több profilt is elmenthetünk, ezeket egy egymozdulatos aktiválással lehet átküldeni a távcsőre. Pofonegyszerű!

Adatbázis mód

Az adatbázis módszer viszont más lett mint korábban. Nem a hagyományos kalibernevek szerepelnek, hanem a lövedékek átmérői inchben. Ha .222-t, .243-at, .308-at vagy .338-at használunk, rögtön meg fogjuk találni a lőszerünket. Ha 6.5 Creedmoort, akkor is, mert néhány kalibernél megtaláljuk az alternatívákat is, pl. “0.277 (0.270 cal, 6,8mm)”. De aztán ha valaki egy .30-06-ot, egy 8×57-et, vagy egy 9,3×64-et keres, az kösse fel a gatyát. Kicsit az az érzésem, hogy ez az adatbázis inkább a long-range lőszerekre van kihegyezve. A .30-06-ot például úgy állíthatjuk be, hogy a “0.308 (0.30 cal, 7.62mm)” opciót választjuk, és ott keressük ki a lőszert. Átválthatunk ugyan az Applied Ballistics helyett a Leica adatbázisára, de ott is ugyanígy szerepelnek a kaliberek: inch + mm méret. A Leicáéban egyébként több népszerű gyártó szerepel.

Az app (illetve a távcső) persze nem csak a lőszert veszi figyelembe a ballisztika kalkulációjánál, hanem a hőmérsékletet, légnyomást és a szelet is. Hőmérő és légnyomásmérő a távcsőben van, illetve a rendszer együttműködik a Kestrel szélmérőjével, a Leica időjárásszerverével, de manuálisan is bepötyöghetünk szélerőt és irányt. Erre a képernyő aljáról felhúzható, grafikus felület biztosít lehetőséget (ld. lent), melynek neve HUD (ld. lenti kép).

A HUD-ból távvezérelhetjük is a Geovid Prot, vagyis beállíthatjuk a paramétereit (mértékegység, kijelzőfényerő, üzemmód, stb) és mérést is tudunk kezdeményezni. Apropó kijelzőfényerő: a korábbi Geovideknél 1-5-ig lehetett állítani a fényerőt, és volt automatikus, fényérzékelős beállítás is, de valamiért ez utóbbi a Geovid Proból kimaradt.

Vadászíjászoknak

Bár az app számszeríjat emleget, de minden további nélkül használhatjuk csigás íjjal is, jóllehet 1-2 adatot ismernünk kell hozzá. Íjas profil választásakor be kell írjuk a használt nyílvessző valós kezdősebességét (nem a gyári IBO-t!), össztömegét, az irányzékunk alap belövési távolságát (rendszerint ugye 20 méter v. 20 yard), és az irányzék magasságát a vesszőhöz viszonyítva. Innentől működik a rendszer, a távcső 10 métertől mér, és centiméterben vagy inchben jelzi ki a szükséges fölétartást, továbbá ha szelet is mérünk, akkor a jobbra-balra korrekciót. Aki egy fix tüskével szeret vadászni, annak ez jó megoldás, de hogy pontos-e, azt sajnos nem tudtam kipróbálni, mert sikerült tönkretenni az íjamat legutóbb.

Leica Pro Track

Nekem ez a funkció a kedvencem. Ez az, ami megmutatja a lőtt disznót. 🙂 A történet egyébként végtelenül egyszerű, csoda, hogy csak most rukkolnak elő ilyennel a gyártók, és alig várom, hogy pl. a hőkamerák és éjjellátók is kínáljanak efféle szolgáltatást. Ugyanis az a készülék, amiben van távmérés és digitális iránytű, netán GPS is, máris képes ezt megtenni egy kis gyártói programozással. Jelen esetben a telefonunkban van a GPS, ez ugyebár térképen megmutatja, hogy mi hol vagyunk. A Geovid Proval rámérünk a lövés helyére, aztán a digitális iránytű meg tudja mondani, hogy a négy égtájból melyik irányába néztünk (lőttünk), a távmérő pedig, hogy mennyit sétáljunk abba az irányba. Ez két adat, pontosabban két szám (az irány fokban, a távolság méterben), amiből a szoftver rálövési GPS-koordinátát generál, ezzel pedig láthatjuk térképen, hogy hozzánk képest hol fekszik a búzában tűzbe rogyott disznónk, vagy a szomszéd hegyen meglőtt zergénk, ahol ugye még le kell ereszkedni a völgybe és felmászni a hegyre. Csak el kell indulni telefonnal és térképpel a kézben. Hasznos lehet azoknak is, akik ismeretlen hegyvidéken vadásznak, egy magaslatról észlelik a vadat, és jó széllel, kerülővel fognak rácserkelni (ez inkább amerikai vadászati mód). A térképen mindig láthatják, hogy az észlelt vadhoz képest merre járnak a kerülő során.

Mindezt a Leica többféleképpen is prezentálni tudja. A legmenőbb a Basemap szolgáltatás, ami egy külön app, csak megnyitjuk, mérünk egyet, és az app leteszi a jelölőt a mért helyre a műholdas térképen (ld. fenti kép). Internet nélkül is tud működni. Ez sajnos fizetős szolgáltatás, de szerencsére ott van az ingyenes, csupán egy-két kattintással többet igénylő Google Maps is. Egyszer kell csak összekötni a Leica Ballistics appot és a Google fiókunkat (ezen végigvezetnek), utána már csak mérni kell, és 1-2 kattintásra a Google műholdas térképén láthatjuk, merre induljunk neki a hegynek, vagy a búzatáblának. A harmadik lehetőség, hogy egy Garmin eszközre küldjük át a koordinátát (pl Garmin okosórára) és az vezet minket oda, ahová kell. Tud olyat is a rendszer, hogy több mérést rögzít egy táblázatban, és teszi térképre a pontokat, ennek neve GPS Tracking.

Nem mondom, hogy a legegyszerűbb, kézre álló szolgáltatás ez, de nagyon jópofa és működik. Kis gyakorlattal már könnyen megy, bár egy lövés utáni eufóriában vajon majd jól fogunk-e csinálni mindent, vagy egyáltalán eszünkbe jut-e előszedni az appot az utánkeresés előtt? Azt viszont mondom, hogy lesz ebben még több is a jövőben…amikor majd a távcső mutatja merre menjünk, nem a telefon. Nincs ez már messze, csak egy GPS kell a kukkerbe. Halkan megjegyzem, hogy hőkamerákban már van digitális iránytű, távmérő és GPS is, szóval ott semmi akadálya nem lenne egy ilyen funkciónak, ami éjszaka méginkább jól jönne!

Használat

Amiben elképesztően jó a Leica, az a felhasználóbarát működés. Letöltjük a Leica Ballistics appot, a távcsővel való összepárosítás pedig csak egy mozdulat, teljesen automatikus, nem kell a bluetooth-menüben turkálni. Utána már elég csak felébreszteni a távcsövet, és automatikusan csatlakozik is az apphoz, ha az meg van nyitva. Az appban egyszerűen tudunk szoftvert is frissíteni a távcsövön, jelzi ha van új.

Egy szívfájdalmam van ezzel a hatalmas tudással, hogy míg a régi Lecia távmérőket csak bekapcsoltuk és egyből lehetett mérni, ezek az új Geovidek valamivel lassabbak. Gyakorlatilag egy számítógép dolgozik bennük, ezért felébresztés után kb. 2 másodpercet várni kell, hogy “felálljon a rendszer” és mérésre kész legyen a távcső (ami egy újabb gombnyomás). Utána persze gyorsabb mint bármi, 0.3mp alatt megvan a mérés, 10 métertől 2300 méterig, így nem csak puskához, de vadászíjászathoz is kiváló. A Leica külön kihangsúlyozta, hogy a vadászíjászokra is gondolt, amikor ezt a távcsövet alkotta. 200 méterig tizedértékkel mutatja a távolságot. 180 méterig 23cm pontossággal mér, de fölötte is még igencsak precíz. Ekvivalens horizontális távolságot 1100 méterig tud mutatni, ballisztikát – mint említettem – gyárilag 800 méterig kalkulál, upgrade-elve 2300 méterig.

Október vége lévén lehetőségem volt enyhe ködös időben is próbálni, ilyenkor kb. 120-150 méterig tudott mérni a lézer. Apropó párás, hideg idő: ezen a távcsövön is megtalálható a Leica lótusz-hatású Aqua-Dura lencsebevonata, ami nem engedi a front- és okulárlencse bepárásodását. Hideg időben zseniális, nem tudjuk belehelni, de ha mégis, villámgyorsan eltűnik róla a pára (ld. az alábbi videón egy normál távcsőhöz képest).

Ez tehát a Leica Geovid Pro, egy igazi 21. századi keresőtávcső, minden földi jóval, amit el lehet képzelni. A lőfegyveres ballisztikai részen látszik, hogy azért nem feltétlen a halandó, 200-250 méterig .30-06-tal lövő vadászoknak találták ki, mindinkább a profi long-range shootereknek, de azért a mi bicskánk se fog beletörni. Egy kis gyakorlattal továbbá a térképes pozícióhoz vezetést is jól tudják majd hasznosítani a hazai vadászok szerintem. Az építési- és képminőség természetesen semmi kívánnivalót nem hagy maga után. Ez a távcső magasan a 300-600ezer forintos távmérős keresők fölött van, ha valaki ezen morfondírozna. Nem egy liga, és ezért meg is kéri az árat a Leica, jóllehet a 32-es Geovid Pro a cikk írásakor 1.17 milliós árával olcsóbb, mint a korábbi 42-es és 56-os, banán alakú Geovidok, amikből a legolcsóbb (8×42 HD-R) jelenleg 1.1, a legdrágább (8×56 3200.COM) 1.4 millió.

A Leica Geovid Pro 32-t megtaláljátok a Leitz Hungáriánál, és viszonteladó partnereinél.

Ajánló:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog első adása. Az aktuális témánk...

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...