Kalappal!

Mit keresel?

Optika teszt

Teszt: Alpen Optics Apex és Teton keresőtávcsövek – igazi meglepetés!

Olvasási idő: 4 perc Egy ideje már lehet kapni itthon az Alpen Optics távcsöveit, de eddig csak a távmérős Apexet próbáltam. Alig vártam már, hogy megnézhessem a normál üvegeket is, mert hasonlóan jó eredményt vártam tőlük, mint amit a közép és felsőkategóriás DDOpticsoknál tapasztaltam. Nem is csalódtam, elképesztő mit tudnak már nyújtani ezek a kis gyártók igen barátságos árakon. Még a titkos fegyveremet is lepipálta az Apex XP! Sajnos a csúcs Rainiert még nem volt módom próbálni, azt majd legközelebb.

Aki máig keresőtávcső miatt érdeklődött nálam a 100-300ezer Ft közötti szegmensben, mindig a DDOptics HDS-t ajánlottam, mert annak idején a tesztjén teljesen lenyűgözött (ahogy a drágább SHG is), mindezt picivel 200ezer Ft fölötti áron. Ha valaki inkább 200ezer alatt keresgélt, akkor a szintén DDOptics Kolibri mellett óhatatlanul is szóba került a “titkos fegyverem”, ami azért titkos, mert nem Leitz termék, de én pár éve ezt használom (ciki, mivel a Leitz termékeivel foglalkozom). Ez a Kowa BDII széria, ami anno 130ezer Ft-os áron, manapság 170ezer Ft körüli áron korrektül éles képet, igen széles látószöget és pillekönnyű súlyt, kompakt méretet kínál. Titkon bíztam benne, hogy a hasonló árkategóriás Alpen Optics Apex XP valami hasonlót produkál majd. A Tetontól meg azt vártam, hogy a DDOptics HDS-nek állít konkurenciát, ahogy a Rainier meg az SHG-nak.

Alpen Optics Apex XP 8×42 ED

A várakozás jelentem maximálisan bejött! Már az itthoni próbálgatás során kezdett gyanús lenni, hogy az Apex lekörözi a kis Kowámat, kint a lesen pedig be is bizonyosodott. Ugyanúgy pici és könnyű, ugyanolyan hatalmas látószöge van (8.1°, 142 méter), beletekintve nem azt érezzük, hogy egy csövön át nézünk, hanem nagy méretű, vékonyperemű, panorámás kép fogad minket. Ezen felül érezhetően élesebb, és szebb, élénkebb színeket, jobb kontrasztot ad, mint a Kowám. Ismerve, hogy milyen nüansznyi képminőségbeli különbségek szoktak lenni egy-egy árlépcső között a keresőknél, most azt mondanám, hogy hiába azonos az ár, az Apex XP minimum egy kategóriával feljebb van képminőségben. Na jó, teljesen azért nem volt fair az összehasonlítás, mert az Apex 8×42-es, a Kowám meg 10×42-es. Amiben a Kowa tud többet, az a magnéziumötvözet ház, és az ebből fakadó kb. 100 grammal könnyebb súly, míg az Alpen Optics ezen termékén csak annyit írnak “fém+műanyag ház”. A tömege kb. 700g, szóval ez sem nehéz. Az Apex egy modernebb küllemű kereső, a gumírozás minőségi, de simább tapintású, ennek ellenére nem csúszós, a Kowán pedig barázdáltabb felület fogadja a kezeket. Mindkettő funkcionális, a többi ízlés kérdése.

Balra: Alpen Optics Apex XP, Jobbra: Kowa BDII 10×42

Kompromisszumot nem sokat kell kötni, ha valaki ezt az árkategóriát választja. Számítson arra, hogy a fényesebbik égbolt felé nézve ezek a távcsövek még kissé hajlamosak a becsillanásra, de azért használhatók maradnak, a kép legszélein már veszítünk az élességből, és előjön néminemű kromatikus aberráció is a széleken, de azért az ED-lencsék nem hagyjk elburjánzani. Továbbá az ultraszéles látószög velejárója ezen a szinten némi hordótorzítás: a függőleges villanyoszlopok a képszéleken már kissé zárójel formájúak. Ez nem hangzik jól, de higgyétek el, használat közben nem igazán zavaró, főleg ha nem villanyoszlopokat nézünk, hanem erdőt, mezőt és a benne élő állatot. Ha valaki mégis idegenkedik ettől, 10×42-es verziót kell venni, ami kevésbé torzít, és olyan széles látószöge van, mint más normál távcsöveknél a 8x-osaknak.

Az Alpen Optics az Apexekhez igazán igényes, mágneses záródású, műbőrszerű tokot ad, amihez vállpánt jár gyárilag, de egy megfelelő hevederrel melltáskaként is lehet használni, mert négy fül van rajta. Ezen kívül széles neoprén nyakpánt van még a távcsőhöz.

Meg örök élet garancia, ha regisztrálunk az Alpen Optics oldalán, ami azért nem kis fegyvertény. Ha nem regisztrálunk, akkor 2 év a gari.

Alpen Optics Teton 8×42 ED

Ezek után szintén alig vártam, hogy lássam mit tud a kb. 60ezer Forinttal drágább Alpen Optics Teton. A Teton a csúcs-Rainier kistesója, márpedig a Rainier az AllBinos.com ranglistáján a 8×42-es kategóriában olyan társaságba keveredett a TOP5-be jutva, mint a Zeiss Victory, a Nikon EDG, a Swarovski EL, vagy a Leica Ultravid.

Balra: Alpen Optics Teton, Jobbra: Alpen Optics Apex XP

A Teton azt kell mondjam pont annyival jobb az Apexnél, mint amennyivel drágább. Ez már egy termetesebb távcső, mert Abbe-König tetőélprizmát kapott (míg az Apexben Schmidt-Pechan van). Az Abbe-König jellemzője elméletben a jobb fényáteresztés, de ezt szürkületben én nem tapasztaltam. Azt viszont igen, hogy a Teton egy fokkal élesebb és kontrasztosabb képet nyújt, mint az Apex. De ez már tényleg az az élesség és brillancia, amivel bármikor szívesen nézelődik az ember, nem csak akkor, ha szükség van rá. Élmény használni ezeket a mai 200-300ezer Forintos távcsöveket! Olyan szinten olcsóvá vált a kb. 10évvel ezelőtti csúcstechnológia, hogy csak lesünk! Így kimondva soknak tűnik a 10 év, de az optikai ipar már nem fejlődik olyan tempóban, mint a digitális. Az a kép, amiért annak idején közel többszázezret kellett kifizetni a nagy gyártóknál, ma már elérhető nagyjából vagy teljes egészében a 200 és 500ezer forint közötti kategóriában a kis gyártóknál. 2-300ezerért “nagyjából” (Alpen Teton, DDOptics HDS), 4-500ezerért (Alpen Rainier, DDOptics SHG) meg láthatjuk, hogy az elit TOP5-be kerül a világ legelismertebb távcsőtesztelő oldalán, és csak olyanok előzik meg ma már, mint a Swarovski EL vagy NL, a Leica Noctivid és a Zeiss Victory. Jellemzően 1 misiért…

A Teton ezért a szép képért annyit fizet, hogy nincs akkora látószöge, mint az Apexnek, de így is megsüvegelendő, 7.4° 130 méter, és alig kisebb a látott kép az okulárban. Meg hát nagyobb és nehezebb (847g). 200+ezer forintért még ez is tud egy picit csillanni, és a képszéleken itt is veszítünk az élességből.

Első blikkre az anyaghasználat a Tetonban hasonlónak tűnik az Apexhez, de valójában a Teton már magnéziumházas, ezzel igyekeznek ellensúlyozni a prizma miatt megnövekedett tömeget. Menőbbek a bevonatok is itt-ott (pl. a prizmán, nem kezdem el sorolni a senki által nem értett két-hárombetűs rövidítéseket), és a kidolgozása, a kezelőszervek is igényesebbek, mint az Apexen. A csomagolás ugyanaz, jár a fentebb említett takaros, mágneses műbőr tok, a neoprén nyakpánt, és nyilván ez is élettartam garanciás regisztráció esetén.

Ugyanitt Kowa BDII eladó. 🙂

Az Alpen Optics keresőtávcsövei elérhetők a Leitz Hungáriánál és viszonteladó partnereinél.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 5 perc Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 4 perc A Guide komoly paraméterekkel rendelkező, de mégis hihetetlenül olcsó keresője egy remek választás azoknak, akik szeretnének belépni a nagy felbontású...