Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Guide TL650 LRF multispektrális kereső

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de a Guide új iránya egyértelműen ígéretes, emiatt hőkameraként egy élmény volt használni, sőt kiváló ár/érték arányt képvisel így. A többi meg bónusz…

Bevezetőként annyit, hogy ez egy 640×480 12 µm szenzoros hőkamera 50mm-es objektívvel, FullHD felbontású OLED kijelzővel. A tetején egy csillagfény szenzoros optika és egy lézeres távmérő csücsül. A tápellátásról cserélhető 18650-es akkumulátor gondoskodik kb. 5 órán keresztül. Beépített extraként GPS-pozícionálást is találunk, ami együttműködve a távmérővel és a digitális iránytűvel képes megmutatni a bemért dolog (pl. lőtt vad) pontos pozícióját. Fizikailag ez egy nagyméretű készülék, igen testes darab, de nehéznek nem mondható és a fogása egészen kényelmes, jóllehet kisebb kezű felhasználóknak szokatlan lesz.

A fent említett két szenzor külön-külön is tud képet adni, továbbá fúziós módon egymásra vetíteni is tudja az optikai illetve a hőképet. De hogyan működik ez a valóságban?

Onnan indulunk, hogy az Infiray Geminivel ellentétben itt a hőkép és az optikai kép látószöget és nagyítást tekintve nincsenek pariban egymással. Az 50mm F1.2 objektív miatt a hőkép inkább nyílt terepre való, az optikai kép pedig a széles látószögű 17mm F1.4 miatt egész tájat mutat. Ez tetten érhető az 1920-as felbontású kijelzőben is, ugyanis míg az optikai kép szélesvásznon jelenik meg, addig a hőkép klasszik 4:3 oldalarányú.

Fúziós módban pedig a nagyméretű optikai kép közepét egészíti ki a hőkép (Fusion 3), vagy épp a 4:3-as hőképet “egészíti ki” az optikai kép (Fusion 1 & 2).

Sajnos ennek hasznosságát ennél a készüléknél azért megkérdőjelezném. Annak ellenére, hogy háromféle fúziós módot is kapunk (a fent illusztrálton kívül kívül a többi említésre sem méltó), egyiket sem sikerült olyan jól leprogramozni, mint az Infiraynek a Gemini esetében, ahol nappal tényleg volt hozzáadott értéke az összefűzött technológiának. Itt inkább egy kissé kusza eredményt kapunk. Ráadásul ugye két külön optikáról beszélünk, távolságtól függően össze kellene hangolni őket – lévén, nem egy optikai tengelyen vannak -, hogy a két kép fedésben legyen, amire a Gemini ad is lehetőséget, ez viszont nem. Távolra fedésben van a két kép, közelre elcsúszik egymáshoz képest. Szóval engedjük is el most a fúziós módot, nem emiatt fogjuk szeretni ezt a készüléket. Haladjunk inkább tovább!

A fix fókuszú optikai kép 1920×1080 FullHD felbontású (érzékeny 4 µm-os szenzor!) nappal színes képet ad, éjszakára pedig kapcsolhatunk félszínes ún. Glimmer (szürkületi) üzemmódot, vagy teljesen fekete-fehér Night Vision üzemmódot. Infravető nem jár a kamerához, szóval a meglévő fénnyel kell gazdálkodni, amit egész ügyesen meg is old a Guide TL. Hold nélküli teljes sötétségben azért már nagyon sötét és zajos a kép, bár környezettől függően még itt is láthatunk némi részletet. Viszont amint van egy kis maradékfény, ne adj isten zöld talaj, ami infrafényben világos ugyebár, olyankor megelevenedik a történet. Az optikai kép nem túl éles, de vállalható, és ami a legjobb, hogy nem szaggat!

Aztán ott van ugyebár a hőkamera. Teljesen új világot kapunk e téren a Guide-tól, akinek a hőképeit én korábban is kedveltem. Ez a készülék még 30mK-es, az újabbak már érzékenyebbek lesznek, de itt is kapunk egy finom rajzolatú tájat a 640-es felbontással, amiben a vad szinte leugrik a képről úgy világít.

Őz – 60 méter

Néha kicsit túl kontrasztosnak éreztem, főleg közeli állatoknál nem annyira látni részleteket, úgymint szőrzetet, agancsot, amire speciel ellenpélda, hogy a 14 méterre videózott szarvas tarvadak meg teljesen kifakultak és minden szőrszáluk látszott.

Gímtehén és borja – 14 méter

Próbálkoztam a beállításokkal, hiszen a Guide-okat elég jól testre lehet szabni. Nekem az Enhanced üzemmód közepes Brightnessel és alacsony Contrasttal jött be leginkább.

Gímszarvasok – 650 méter

A korábban hasznosnak mondható, külön bekapcsolható Image enhancement képjavító-élesítő funkció ennél a készüléknél az optikai kép esetében jól jött, a hőkamera képnél erős túlzásba esett, ezért ott nem használtam, de nem is volt rá szükség, enélkül is gyönyörű éles a kép. Sajnos nem lehet külön kapcsolni, ha aktiváljuk, mindkét típusú képen kifejti a hatását. A lényeg viszont az, hogy ideális, száraz időben, kellően részletes tájon csodaszép hőképet produkált a Guide TL650, már-már azt mondtam volna, hogy tetszetősebbet, mint a jelenleg istenített Infiray Finder V2.

Őz – 200 méter

Menet közben azért kiderült, hogy a Guide képe ugyan rajzosabb, de a Finder jóval érzékenyebb és valamivel talán élesebb is ennél. Viszont a Findernél annyi a képrészlet (növényzet, tereptárgyak), hogy néha a vad kissé elveszik köztük. Ennél a Guide-nál ilyen nem fordulhat elő, mint említettem mind White hot, mind pedig Black hot módban az állatok szinte leugranak a képről. Két negatívumot tudok felhozni a hőképpel kapcsolatban…na jó hármat. A harmadik az lenne, hogy örültem volna, ha megoldják valahogy a hőképnél is azt a szélesvásznú kijelzést, amit az optikai kép nyújt. Kár érte, hogy ott a hatalmas 16:9-es FullHD kijelző, de hőkamera módban levágják a két szélét. Nagyobbat ütne 16:9-es panorámában még akkor is, ha olyankor a függőleges látószög csorbult volna. A második gond az volt, hogy egy picikét szaggatós a hőkép a konkurenciához képest. Végezetül pedig a mai világban a 30mK már kicsit karcsú, nehezebben látszik az agancs, egy hajnali párás időben pedig elég részlettelen a táj. …Oké, van egy negyedik is, kissé vakít a kijelzője sajnos a TL-nek még akkor is, ha minimumra szabályozzuk.

14 méter – Extraközelre kilapul a kontraszt

A lézeres távmérő sajnos nem kapott dedikált gombot, elég kényelmetlen hogy gyorsmenüből kell be- és kikapcsolni. 600 méterig mér, szóval nagy csodát ne várjunk tőle, de vadászias lőtávokon túl is azért még gyors és pontos, 400m fölött azonban már bizonytalankodik sík terepen.

Őzek – 350 méter

Az erre és a beépített GPS-re + iránytűre alapozó Target coordinate funkció amolyan érdekesség. Az ötlet nem egyedi, hiszen elsőként a Swarovski és a Leica hoztak hasonló megoldást a nappali távcsöveikben. Hőkameráknál – ahol igazán lenne jelentősége – azóta várunk erre, de nem a Guide hozza el egyelőre az üdvösséget. A dolog lényege ugye az, hogy adott a vadász GPS-koordinátája, a távmérőnek és a beépített kompasznak köszönhetően megvan a lőtt vad iránya és távolsága is. Mindebből a Guide kiszámolja és kijelzi a lőtt vad (vagy bármilyen helyszín) koordinátáit. Persze itthon a 80-100m-re lőtt disznónál ez nem egy nélkülözhetetlen funkció, de ha zergét lőnek a szomszéd hegy oldalában, ott akár még hasznos is lehet. Vagy épp a búzatábla közepén éjszaka. Ez úgy kéne működjön hivatalosan, hogy megmérjük a lőtt vadat, aminek az adatai valahogy át kéne kerüljenek a telóra a Google Mapsbe, és csak rá kell menni toronyiránt a megjelölt pozícióra, majd ott keresgélni a rálövés helyét párméteres körzetben.

Jobb alsó sarokban a készülék (vadász) pozíciója, a mérőkeretnél a megmért pont pozíciója.

A probléma csak az a Guide TL-nél, hogy csak simán kiírja a koordinátát a kijelzőn, de ezt bármilyen automatikus módon kinyerni belőle nem lehet. Annyit tehetünk, hogy megnyomjuk a fotózás gombot, és a telefonos applikációval előtúrjuk a kamera memóriájából a képet, majd átpötyögjük a koordinátákat a fotóról a Google Mapsbe. Ezt nem sokan fogják megcsinálni.

Mintafelvételek

Összegzés

Szóval miért érdemes ezt a hőkamerát választani? Nem azért mert szép, ugyanis nem az. Nem azért mert pici, kompakt, hiszen nem az. (Cserébe nem kell keresgélni a gombjait, nem kell küzdeni az akkufedél aprócska fülével, mert itt minden emberes méretű. Jobb és balkézre is átszerelhető.) Aztán nem azért fogjuk szeretni, mert képes helyettesíteni mondjuk a Leica Geovid Prot, mert nem fogja.

Azért érdemes választani, mert a hőkamera része nagyon jó, az árához képest pedig kifejezetten brilliáns.

És még mindehhez bónusz egy tájékozódásra alkalmas optikai kép is, olyan éjjellátó funkcióval, ami holdvilágnál nappali világosságot produkál, továbbá adott egy lézeres távmérő is. Aztán mert cserélhető akkus. Meg mert patent a hozzá járó TargetIR applikáció, amiben már szoftverfrissíteni is lehet, magam is megtettem a teszt alatt és flottul ment minden. Egy bakit javítottak is a kamerában, amíg nálam volt, tehát foglalkoznak is vele. Szóval nem állítom azt, hogy a Guide TL a világ legjobban sikerült multispektrális készüléke, de vegyük észre, hogy fele annyiba kerül, mint az általam ilyennek kikiáltott Infiray Gemini, szóval ár/érték arányban egyáltalán nem mondható rossznak, sőt!

A Guide TL650 hőkamerát keresd a Leitz-Hungáriánál és viszonteladó partnereinél országszerte!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az egyik egy rendhagyó hőkamera kereső, a másik meg simán "csak" egy jónak ígérkező kereső figyelemreméltóan alacsony áron.

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!