Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Guide Delphinus TD631 LRF hőkamera kereső

Olvasási idő: 4 perc A Guide komoly paraméterekkel rendelkező, de mégis hihetetlenül olcsó keresője egy remek választás azoknak, akik szeretnének belépni a nagy felbontású szenzorok és a lézeres távmérők világába, de nem akarják az asszony hitét megingatni férjük józanságában. 🙂

Nem szoktam árakat írni a tesztekbe, mert állandóan változnak, de most nem bírom ki. E cikk írásakor 600.000 forint alatt kínálnak egy 640x480px felbontású, 35mK érzékenységű, 35mm-es hőkamerát, OLED kijelzővel, 600m-es lézeres távmérővel és cserélhető 18650-es akkumulátorral. Ez a Guide TD631 LRF. Aki egy ideje követi a hőkamera keresők piacát, az tudhatja, hogy ez nagyjából a lehetetlen kategória. Ennyiért (meg még többért) a kisfelbontású modellek szoktak menni. Amit a Guide TD631 LRF papíron tud, azért pedig jellemzően 800.000 Ft-ot szoktak elkérni, de volt idő pár éve, amikor 1 milliót is ki kellett csengetni hasonló tudásért.

Akkor hol van a kutya elásva? Az a helyzet, hogy olyan istenigazából nincs elásva.

A Guide TD631 egy nagyon jó ár/érték arányú hőkamera kereső. Pont. Azt nem állítom, hogy a 800.000 Ft-os versenytársaival (ld. Infiray Finder V2) pariban lenne. Aki ezt mondja, az bizony kamuzik. Hiába hasonlóak a specifikációik. De például néhány jóval drágább PARD céltechnikát ez a kis Guide lazán körberöhögött, ezeket most nem nevesíteném.

A TD631-nek egészen éles képe van, érzékeny szenzora, nagyon szépen látszanak a táj részletei, és a 640-es felbontás miatt 2x-es digitális nagyításon sem esik szét a kép. Talán egy picit zajosabb a látvány az átlagnál, de ez nem mindig érezhető. A távmérő is kiválóan működik, vadászias lőtávokon maximum akkor jöhet zavarba, ha földön állva, lapos szögben, távoli, kisméretű állatot (róka-sakál) akarunk megmérni. Egy LRF-nek ez a legnehezebb szituáció, és a belépő szintű 6-800m-es távmérőknek nem szokott menni. De magaslesről mérve, vagy nagyobb testű állatokat földről mérve szerintem nem lesz gond.

Gímbikák kb. 320m-re
Őzek 205m-re

A 18650-es akku is meglepően jól bírja szuflával. Mostanában sok készüléket teszteltem ilyen akkuval, és folyamatos küzdelmem volt (főleg éjjellátóknál) az akkutöltöttséggel. Ezzel szemben a TD631-et a tesztidőszak alatt talán ha kétszer kellett töltenem, olyan 2-3 vadászatonként. Szerintem ez a 7-8 órás üzemidő meleg nyári estén valós lehet, télen pedig 5 órára saccolnám. Azt viszont tudni kell, hogy ahogy a legtöbb 18650-es készüléket, úgy ezt sem lehet USB-ről tölteni. Csupán “megtámogatni” tudjuk powerbankról, mivel az akku nem veszi fel a töltést a készülékbe helyezve, csak akkutöltőben.

Akkor térjünk ki arra, hogy miért ilyen olcsó ez a hőkamera. Egyrészt azért, mert a drágább konkurenciával ellentétben kisfelbontású (640x400px) OLED kijelző van benne. Igaz a látható méretét azért tisztességesre felhúzták az okulár nagyítólencséjével, de a látvány nem annyira panorámás, mint mondjuk egy Infiray Finder V2-ben, vagy egy EH35-ben, Zoomban, és persze a kisebb kijelző miatt az alapnagyítás is csak 1.7x-es. Cserébe viszont keveset fogyaszt ugyebár.

Róka 100m-re

A képalkotó algoritmus szerintem remek munkát végez, nagyon szépen be lehet paraméterezni a képet, a menüből elérhető kijelzőfényerő, képvilágosság, képkontraszt, és a háromféle témamód kombinációjával. Utóbbiakból én a középsőt favorizáltam (nem tudom mi a neve, hegy csillagokkal…), az a legélesebb, magas képvilágosság és képkontraszt mellett. Ennek ellenére sem olyan éles és tiszta a képe a TD631-nek, mint mondjuk a Finder V2-nek. Furcsa kettősség ez, mert ha csak a Guide-ot vittem ki vadászni, minden alkalommal el voltam ájulva tőle, hogy milyen jó képe van ennyi pénzért. Ám ha voltam olyan béna, hogy kivittem mellé a – jelenleg szerintem csúcs – Infit, akkor azért azt éreztem, hogy nah…nem véletlenül kerül többe. Viszont a Guide alacsony kijelzőfényerő mellett kevésbé vakítós.

A másik dolog, ami miatt olcsó ez a kamera, az a beépített memória hiánya. Fotót, videót rögzíteni csak úgy tud, ha wifin keresztül telefonhoz csatlakoztatjuk, és a TargetIR nevű applikációval rögzítjük a látottakat. Emiatt viszonylag kevés a mintafelvételem, mert voltak olyan szituációk használat közben, mikor nem volt idő/lehetőség arra, hogy előszedjem a telefont, csatlakozzak a wifihez, elindítsam az appot, aztán meg a videófelvételt. Nem egy gyorsreagálású módszer ez a videofelvételekhez, lássuk be.

A kamera menürendszere egyszerű. Mivel a képminőség paraméterezhető, ezért szerénynek nem mondanám, de nincs túlbonyolítva sem. A kijelző alján jelenik meg egy ikonsor (ld. fenti kép): hőkövetés, wifi, státusz-fény kikapcsolása, video-kimenet, témamódok, PIP-ablak, kijelzőfényerő, világosság és kontraszt. Menü nélkül pedig öt hőkép közül tudunk választani gombnyomásra. Egyedül abba tudtam belekötni, hogy a távmérés gomb rövid megnyomásra nem csinál semmit, hosszan kell nyomni, hogy aktiváljuk az LRF-et, és ha stabilabb, folyamatos mérést akarunk, akkor újra hosszan kell nyomni.

Összegzésül azt tudom mondani, hogy a Guide TD631 LRF egy brutáljó ár/érték arányú kereső. Nem arról van szó, hogy öregecske alkatrészeket kicsit felturbózva, összetákolva megpróbálnak még egy bőrt lehúzni egy kifutó modellről (van ilyen a piacon, hadd ne mondjak neveket), hanem arról, hogy 1-2 drágább megoldást kihagyva (nagy kijelző, memória), de sokminden jót belepakolva (LRF, OLED), árazásban gatyát letolva próbálják meghódítani a piacot. Ez szerintem egy kiváló termékstratégia, és egy kiváló vegyes terepes kamerát kapunk általa. Erdőben is kényelmesen lehet vele nézelődni, de nagy nyílt terepeken sem fog elvérezni annak köszönhetően, hogy a 2x digi nagyítást egészen jól bírja, mintegy kompenzálva ezzel a kis kijelzőt és a kis nagyítást. Aki arra számít, hogy a 640-es szenzor miatt csúcskategóriát kap ilyen olcsón, az valószínűleg csalódni fog. Aki viszont azt gondolja, hogy egy hasonló árú, de 2-3 éves konstrukciójú, LRF-nélküli, 384-es kameránál többet fog kapni a pénzéért, ha a Guide TD631 LRF-et választja, az nagyon nem jár messze az igazságtól. Nyilván nem lesz akkora a nagyítás, mint a 384-es 35mm-es kameráké, cserébe lesz távmérő és cserélhető akku, illetve évek múltán, amikor esetleg érik a váltás, a használtpiacon is könnyen elpasszolható készülék lesz a kezében. Mert a 640px-re, a cserélhető akkura és a távmérőre mindenki ugrani fog kicsi pénzért.

A Guide TD631 LRF hőkamerát keressétek a Leitz-Hungáriánál és viszonteladó partnereinél!

Ha vásárolni szeretnél a Leitz-Hungária webshopjában, keress meg, és adok 5%-os kedvezménykupont: kupon@korecz.com!

KATT!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az egyik egy rendhagyó hőkamera kereső, a másik meg simán "csak" egy jónak ígérkező kereső figyelemreméltóan alacsony áron.

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!