Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Ursus-incidensek a környéken

Olvasási idő: 2 perc Két medvetámadás is történt a környező országokban. Szlovéniában 1100-as, Romániában 8000 körüli a medvepopuláció. Mindkét országban kilövési engedélyeket adtak ki.

Erdély

Kolozsvár, 2023. április 11., kedd (MTI) – Emberre támadt egy medve kedd délelőtt az erdélyi Szovátán. A 36 éves férfira a népszerű üdülőhely területén lévő egyik juhakol közelében támadt a nagyvad, több sérülést okozva – közölte kedden a Maros megyei vészhelyzeti felügyelőség (ISU).

A hatóság Agerpres által idézett közleménye szerint a Maros megyei üdülővárosban 11 óra körül riasztották a rohammentőket (SMURD) medvetámadás miatt. A nagyvad egy, a város területén lévő juhakolnál támadt rá egy 36 éves férfira, annak bal karját harapta meg több helyen. A férfi állapota stabil, a marosvásárhelyi sürgősségi kórházba szállították – közölte az ISU.
A román hírügynökség az írta, hogy a Maros megyei rendőrség bűnügyi eljárást indított az ügyben testi sértés miatt, a rendőrök még vizsgálják a támadás körülményeit, ehhez a csendőrség segítségét is kérték.
Erdélyben és más romániai megyékben az elmúlt hetekben jelentősen nőtt a lakossági bejelentések száma, amelyek szerint lakott területen láttak medvét.
Marosvásárhelyen a hatóságoknak kedden sikerült befogniuk két medvét a Somostetőn, az állatkert közelében február közepe óta rendszeresen észlelt három nagyvad közül – írta közösségi oldalán Soós Zoltán polgármester. A két befogott védett állatot áttelepítik, a harmadikat még keresik a hatóságok.
Hargita megyében az elmúlt héten hét esetben riasztották a lakosságot medvék jelenléte miatt, kilenc településen látták felbukkanni a nagyvadat. Több vidéki településen, Balánbányán és Csíkszeredában, Csíksomlyó térségében láttak medvét lakott területen a helyiek.
Tánczos Barna romániai környezetvédelmi miniszter a múlt héten ismertette a romániai medveállomány felmérésének eredményeit: az országban 7536 és 8093 között lehet a vadon élő barnamedvék száma, a medvék számára megfelelő élőhely alapján számolva 100 négyzetkilométeren átlagosan 11 medve él. Egyes térségekben a medvepopuláció sűrűsége jóval nagyobb.
A tárcavezető elmondta, hogy szigorítják a megelőző intézkedéseket, idén például 426 védett állat kilövésére adnának engedélyt, ami háromszorosa a tavalyi kvótának.
A román kormány megelőző intézkedésként villanypásztor felszerelésére is támogatást nyújt a gazdáknak, közbirtokosságoknak, cégeknek, állami intézményeknek. A környezetvédelmi alapból biztosított támogatás keddtől igényelhető.

Szlovénia

Zágráb/Ljubljana, 2023. április 26., szerda (MTI) – Barnamedve támadt szerdán egy kutyáját sétáltató férfira a Ljubljanától alig húsz kilométerre délre fekvő Zelimlje falu közelében. A férfi kisebb sérülésekkel megúszta, a medve pedig a támadás után elvonult – közölte Skofljica önkormányzata.

A helyi vadászegyesület az esetről értesítette az illetékes minisztériumot.
A férfi egy olyan területen sétált, ahol fakivágás folyik – közölte az önkormányzat, és ismételten felszólította a helyieket és más látogatókat, hogy tartsák be a medvetámadások megelőzésére vonatkozó szabályokat: csak jól kitaposott ösvényt használjanak, és a kutyákat tartsák pórázon.
A 24ur.com szlovén hírportál beszámolója szerint az esetről reggel fél nyolc körül értesítették a rendőrséget. A férfi kutyájával és egy másik emberrel sétált az erdőben, amikor rátámadt a medve. Az állat a lábába harapott, de a férfi szerencsére nem szenvedett életveszélyes sérüléseket – írta a portál.
A skofljicai hatóságok számára nem idegenek az ilyen incidensek, mivel a területükön sok medve él. 2019 júniusában egy kölykeit védő nőstény barnamedve egy hét különbséggel kétszer is emberre támadott ugyanazon a területen. Az első áldozata egy kocogó volt, a másik pedig egy 80 éves nő. Mindkét áldozat túlélte a támadást.
Szlovéniában 2000 óta 16 medvetámadást regisztráltak, évente átlagosan legfeljebb kettőt. A legtöbb támadás során az emberek csak kisebb sérüléseket szenvednek.
Szlovéniában nagy a medvepopuláció, a becslések 1100 egyedet tartanak számon, és a hatóságok a következő években 800-ra szeretnék csökkenteni a számukat. A szlovén természeti erőforrások minisztériuma a múlt héten adott zöld jelzést 230 barnamedve elejtésére.

Forrás: MTI, Borítókép: Pixabay

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Hargita megyébe hívja az Európai Parlament petíciós bizottságát a testületnek címzett levelében Borboly Csaba tanácselnök, hogy a bizottság tagjai a...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Romániában hivatalos közlönyben rögzítették, hogy az idei évben 220 medve lőhető ki. Erre évek óta nem volt példa a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc Vihar, túltartott vadállomány, elnéptelenedő falvak, ősi útvonalak szerepelnek a legfőbb okok közt. Az elmúlt években rendszeresek a farkas- és medveészlelések,...

Sztori

Olvasási idő: 16 perc Ügyes tollforgató vadásztársunk egyik legjobb, ha nem a legjobb írása következik igazi erdélyi medvevadászatról, pontosabban utánkeresésről. Egy újabb bepillantást nyerhetünk...