Kalappal!

Mit keresel?

Kiegészítő teszt

Teszt: Opsmen Earmor hallásvédők

Olvasási idő: 4 perc Az Opsmen két aktív hallásvédőjét próbáltam ki, az Earmor M20 “agyba” dugós verzióját, és az Earmor M31 fültokot. Előbbi inkább melóhoz, lőterezéshez, utóbbi vadászathoz, és lőterezéshez ideális.

Earmor M31 aktív fültok

Az alacsony profilú, állítható méretű, összecsukható Earmor M31 a 82dB feletti hangokat levágja, az ez alattiakat pedig felerősíti. A fülpárnája kényelmes, puha, a ház pedig a gyártó elmondása szerint 3mm-es polikarbonát, szóval az ütéseket, leejtést is jól bírja. Vízállósága IPX5-ös. Két darab AAA elemmel működik, egyiket a jobb, másikat a bal felébe kell helyezni. Az elemkupakok csak nehezen esnek kézre a süllyesztés miatt, de szerencsére nem kell különösebben tekergetni őket, mert bajonettszerű zárral rendelkeznek. Két alkáli elemmel akár 350 óra üzemidőt kaphatunk. Az sem baj, ha bekapcsolva felejtjük, mert tétlenség esetén a fültok 4 óra múlva automatikusan kikapcsol. A szoftveres védelemnek köszönhetően akkor sincs gond, ha bekapcsolva rakjuk le a fültokot: jobb és baloldal nem gerjed össze.

A jobboldali házon három nagyméretű, gumírozott gombokat találunk, ebből a középső a bekapcsológomb, a két szélső pedig a +/- hangerőgomb. Be- és kikapcsoláskor egy kedves női hang szól a fülünkbe: “Power On!” / “Power Off!”

A környezeti zajok (neszek) erősítését négy fokozatban lehet állítani, plusz ideiglenesen ki is kapcsolhatjuk az erősítést. Nekem a fülemmel nincs gond, így azt tapasztaltam, hogy csendes esti lesen ülve az első, esetleg a második fokozat az, ami nagyjából a valóságot adja vissza. A magasabb fokozatok már egyre jobban ráerősítenek a valóságra, de a hang nagyon szép tiszta. A legmagasabb fokozaton, már úgy fogunk hallani, mint egy vizsla. Valamennyire a zaj is megjelenik ilyenkor a “műsorban”, minél magasabbra állítjuk az erősítést, annál inkább lehet hallani egy finom fehérzajt, vagyis egy halk, egyenletes sistergést, vagy inkább suhogást is a fülünkben, ha csendes helyen ülünk (pl. lesen). Nyilván ha van egy alapzaj a környezetünkben (pl. lőtér), akkor ez nem hallható. A jobbról-balról érkező hangok érzékelése, megkülönböztetése parádés, köszönhetően a profi mikrofonoknak és az ügyes programozásnak. Arra lettem volna még kíváncsi, hogy az elölről-hátulról jövő zajokat meg lehet-e valahogy különböztetni, de sajnos ismerős helyen ültem mindig, ahol persze tudtam, hogy ha kutyaugatás jön, az mögöttem lesz a faluban, ha emberek kiabálnak, akkor az szemben lesz a tanyán, szóval ilyen – szinte tudatalatti – ismerettel nem tudtam objektíven megítélni a dolgot.

A lövésre a tizedmásodperc törtrésze (egészen pontosan 0.5ms) alatt reagál, és csodaszépen tompítja a hangot, védi a fülünket. (Saját tesztek alapján a 110-120dB-es gyereküvöltést is kiválóan ártalmatlanítja :D) A lövés utáni hangátengedés is észrevétlenül gyors. Kipróbáltam benzines fűkaszával is, parádés vele a munka, nem bántja a fület, alapjáraton már rögtön hallani a csicsergő madarakat a környéken, a gép leállítása után pedig már a bogarakat is kábé. 🙂 A főpróba persze lőtéren volt, és ott is parádésan viselkedett. A lövések nem bántották a fület (pedig aztán szólt a .50 Desert Eagle és az .500 Smith&Wesson is), de közben simán lehetett beszélgetni a társakkal. A lőtéren lehetőségem volt összehasonlítani egy 3M Peltor és egy Impact Sport aktív fültokkal is. Utóbbi az Earmor nyomába sem ért, a Peltor pedig…hát más. Más jellegű a felerősített hang, de én úgy éreztem, hogy az Opsmen Earmor természetesebb érzetet kelt. Ez szerintem csak ízlés kérdése. Az biztos, hogy az alapzaj (fehérzaj) az Earmorban jóval halkabb volt max hangerőn, mint a Peltorban.

A fültokon egy 3.5mm-es jack audio-bemenet is van, ennek segítségével rádiót, walkie-talkie-t, telefont tudunk bevezetni a fülünkbe “duruzsoló” hangszórókba. Az Earmor M31 elvileg négyféle színben kapható (barna, fekete, bézs és szürke), de érdekes módon nálam zöld verzió járt teszten.

Earmor M20

Az M20 egy innovatívabb termék, egy vezeték nélküli, elektronikus füldugó, mely szintén a 82dB feletti hangimpulzus esetén tompít (ez is NRR22 besorolású, tehát átlag 22dB-t tompít), az ezalatti zajokat pedig felerősíti. A kis füldugópárnak két fokozata van, a beltéri a gyengébb erősítésű, a kültéri az erősebb. Az erősebbik fokozatnál a fenti fültoknál említett fehérzaj jóval erősebben hallgató, és a hangok reprodukciója sem annyira tiszta, mint az M31-nél, inkább picit gépies. Még a lőtéren se jött be. A beltéri természetesebb hatású, jól tompította a lőtéri lövéseket, és tisztán lehetett hallani a beszédet. A tompítás reakcióideje ennél a modellnél nem 0.5ms, hanem 1ms, de ez nekem nem volt a gyakorlatban észrevehető. Kint a természetben nem adja igazán vissza a valóságot, szóval én azt mondanám, hogy az Earmor M20 inkább lőterezéshez és melóhoz való, mint vadászatra. Hangminőségben, tudásban a fenti M31 jóval fejlettebb nála.

A füldugók akkuideje 8 óra, 2 óra után ezek is automatikusan kikapcsolnak tétlenség esetén. Ha lemerültek, egy ütésálló tokba kell helyezni őket, ami feltölti a dugókat, és le is kapcsolja automatikusan a töltést, ha kész. A tokot pedig USB-n keresztül tudjuk tölteni, erről is LED-es tájékoztatást láthatunk rajta.

Háromféle méretű, memóriahabos párnát ad hozzá a gyártó, illetve egy szilikon tartózsinórt, amivel a két füldugó összeköthető, így nyakban tudjuk hordani, nem veszítjük el. Ha a füldugó hallhatóan bekapcsolt, de nem erősíti fel a zajt, vagy csak felemásan, az azt jelenti, hogy nem jó méretű fülpárnát (valószínűleg túl kicsit) raktunk rá, cseréljük másikra. A nagyobb méretű párna persze nem ül olyan könnyedén a fülben, jobban bele kell gyömöszölni (tekergetve), de a füldugón látható kampó épp erre van, be tud akadni a fül kanyarulataiba, mintegy helyén tartva ezzel a dugókat.

Az Opsmen hallásvédőit ide kattintva találjátok.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET