Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Szorul a hurok a macskákon

Ausztrália után Lengyelország is lépéseket tett a természetben nagy számban szabadon kóricáló házimacskák miatt, melyek egyre komolyabb fenyegetést jelentenek az ökoszisztémára.

Nemrégiben volt hír a magyar vadászportálokon, fórumokon, hogy Ausztráliában betiltották, hogy a házimacskák szabadon mászkálhassanak. Nem árt tudni azért, hogy ez nem egész Ausztráliára vonatkozik, csak néhány város vagy megye (Bass Coast, Bendigo és Adelaide Hills) vezetése hozott olyan szigorítást, miszerint a házimacskák nem hagyhatják el a tulajdonos kertjét. Ugyanakkor más ausztrál közösségekben is felmerült már a szigorítás kérdése.

Friss hír viszont, hogy a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát. Wojciech Solarz, az akadémia biológusa szerint a macskák 100%-ban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait.

Miután az akadémia, és azon belül a fent említett biológus a bírálatok kereszttüzébe, hovatovább tévés vitába keveredett egy állatorvossal, gyorsan ki is raktak egy egyértelműsítést a honlapjukra, hogy a besorolás megfelel az EU-s irányelveknek, és csak annyit akartak a besorolással javasolni, hogy a gazdik “rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában”.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Romániában hivatalos közlönyben rögzítették, hogy az idei évben 220 medve lőhető ki. Erre évek óta nem volt példa a szomszédunkban, de a fokozódó medve-konfliktusok...

Hírek

Egységes idény lett, és változott az elejthető darabszám is - számolt be róla az Országos Magyar Vadászkamara Facebook oldalán.

Hírek

Pár héttel ezelőtt nagy visszhangot kevert a Nemzeti Akcióterv, mely szerint vadászterületenként 0,5 disznó az apasztási irányszám egy négyzetkilométeren. Dr. Jámbor László egy interjúban...