Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Szorul a hurok a macskákon

Ausztrália után Lengyelország is lépéseket tett a természetben nagy számban szabadon kóricáló házimacskák miatt, melyek egyre komolyabb fenyegetést jelentenek az ökoszisztémára.

Nemrégiben volt hír a magyar vadászportálokon, fórumokon, hogy Ausztráliában betiltották, hogy a házimacskák szabadon mászkálhassanak. Nem árt tudni azért, hogy ez nem egész Ausztráliára vonatkozik, csak néhány város vagy megye (Bass Coast, Bendigo és Adelaide Hills) vezetése hozott olyan szigorítást, miszerint a házimacskák nem hagyhatják el a tulajdonos kertjét. Ugyanakkor más ausztrál közösségekben is felmerült már a szigorítás kérdése.

Friss hír viszont, hogy a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát. Wojciech Solarz, az akadémia biológusa szerint a macskák 100%-ban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait.

Miután az akadémia, és azon belül a fent említett biológus a bírálatok kereszttüzébe, hovatovább tévés vitába keveredett egy állatorvossal, gyorsan ki is raktak egy egyértelműsítést a honlapjukra, hogy a besorolás megfelel az EU-s irányelveknek, és csak annyit akartak a besorolással javasolni, hogy a gazdik “rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában”.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Az osztrák agárminiszter, Norbert Totsching az Európai Bizottság segítségét kéri, annak reményében, hogy a farkasok védelmét biztosító, 30 éves, annak idején 16 tagállam által...

Hírek

Romániában hivatalos közlönyben rögzítették, hogy az idei évben 220 medve lőhető ki. Erre évek óta nem volt példa a szomszédunkban, de a fokozódó medve-konfliktusok...

Hírek

Egységes idény lett, és változott az elejthető darabszám is - számolt be róla az Országos Magyar Vadászkamara Facebook oldalán.

Hírek

Pár héttel ezelőtt nagy visszhangot kevert a Nemzeti Akcióterv, mely szerint vadászterületenként 0,5 disznó az apasztási irányszám egy négyzetkilométeren. Dr. Jámbor László egy interjúban...