Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Szorul a hurok a macskákon

Olvasási idő: < 1 perc Ausztrália után Lengyelország is lépéseket tett a természetben nagy számban szabadon kóricáló házimacskák miatt, melyek egyre komolyabb fenyegetést jelentenek az ökoszisztémára.

Nemrégiben volt hír a magyar vadászportálokon, fórumokon, hogy Ausztráliában betiltották, hogy a házimacskák szabadon mászkálhassanak. Nem árt tudni azért, hogy ez nem egész Ausztráliára vonatkozik, csak néhány város vagy megye (Bass Coast, Bendigo és Adelaide Hills) vezetése hozott olyan szigorítást, miszerint a házimacskák nem hagyhatják el a tulajdonos kertjét. Ugyanakkor más ausztrál közösségekben is felmerült már a szigorítás kérdése.

Friss hír viszont, hogy a Lengyel Tudományos Akadémia Természetvédelmi Intézete idegen, invazív fajok közé sorolta a házi macskát. Wojciech Solarz, az akadémia biológusa szerint a macskák 100%-ban teljesítik az idegen invazív fajként történő besorolás kritériumait.

Miután az akadémia, és azon belül a fent említett biológus a bírálatok kereszttüzébe, hovatovább tévés vitába keveredett egy állatorvossal, gyorsan ki is raktak egy egyértelműsítést a honlapjukra, hogy a besorolás megfelel az EU-s irányelveknek, és csak annyit akartak a besorolással javasolni, hogy a gazdik “rövidebb időre engedjék ki a szabadba a macskákat a madarak szaporodási időszakában”.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Az osztrák agárminiszter, Norbert Totsching az Európai Bizottság segítségét kéri, annak reményében, hogy a farkasok védelmét biztosító, 30 éves,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Romániában hivatalos közlönyben rögzítették, hogy az idei évben 220 medve lőhető ki. Erre évek óta nem volt példa a...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Egységes idény lett, és változott az elejthető darabszám is - számolt be róla az Országos Magyar Vadászkamara Facebook oldalán.

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Pár héttel ezelőtt nagy visszhangot kevert a Nemzeti Akcióterv, mely szerint vadászterületenként 0,5 disznó az apasztási irányszám egy négyzetkilométeren. Dr....