Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Teszt: Niteforce EZmail, a beállításmentes vadkamera

Olvasási idő: 5 perc Ez a nap is eljött. Végre van olyan képküldős vadkamera, aminél nincs szükség semmiféle előzetes felprogramozásra, és még csak nem is előfizetéses. Csak megadjuk az emailcímünket és hadd szóljon! Kipróbáltam, tényleg csak ennyi, ráadásul a képminőség is remek!

A Niteforce egy új vadkameramárka itthon. Két zseniális készülékkel robbantak be a hazai piacra, melyből az egyik a Live 360, egy körbeforgatható, valódi élőképet adó vadkamera (hamarosan ez is górcső alá kerül), a másik pedig a szintén forradalmi, beállításmentes EZmail.

Ez utóbbi tehát nem felhős vadkamera, hanem emailküldős, vagyis a küldött képeket egy emailhez csatolva juttatja el nekünk. Alapesetben tehát nem olyan kényelmes, mint egy felhős kamera, hiszen utóbbinál applikációban, galériában láthatjuk a képeket, szűrhetünk rájuk, összehasonlíthatjuk, visszakereshetjük őket stb, itt meg emailek közt kell bogarászni, és egyenként megnyitni a csatolmányokat. Cserébe viszont nem kell beállítani rajta a képküldési paramétereket.

Segítségünkre lehet ugyanakkor az ingyenes, német Revierspion nevű telefonos applikáció, ami egyedi emailcímet rendel a kameránkhoz, oda küldi a készülék a képeket, és így a telefonon automatikusan a Revierspion galériájában láthatjuk őket, nem kell emailekkel bajlódni. Erről külön cikk készült, ide kattintva találjátok.

Beállítani azért nem kell, mert a Niteforce biztosítja az emailszervert hozzá, ennek adatait a kamera gyárilag ismeri (nem is lehet hozzáférni a menüből), szóval

annyi a dolgunk csak, hogy bekapcsoljuk, és az első megjelenő képernyőn bepötyögjük az emailcímet, ahová a képeket várjuk.

Ehhez segítségül a kamera egy billentyűzetet hoz be a kijelzőn, hogy könnyebb legyen a gépelés, összesen 4db emailcímet adhatunk meg. Innentől már üzemel is a készülék, ha ON állásba állítjuk. Azért, hogy ne legyen a küldésekből egykönnyen spam, a Niteforce 99db emailcímről küldi a fotókat véletlenszerűen (ez.cam01@…-tól, ez.cam99@…-ig terjedő emailcímekről).

A működéshez persze egy általunk vásárolt SIM kártyát kell beletenni (feltöltőst vagy előfizetésest), amivel szokás szerint annyi a teendőnk, hogy egy telefonban kikapcsoljuk rajta a PIN kódot, hiszen azt egy vadkamera sem szereti. Meg természetesen legyen hozzá adatkeret a 4G kapcsolatnak. Ha ez megvan, a kamera automatikusan hálózatra áll és kész.

Természeten a vadkamerában ettől függetlenül benne vannak a szokásos beállítási lehetőségek a működést illetően (PIR érzékenység, működési napok, fotó/videó stb.). Van benne magyar nyelvű menü is. Sőt lehetőség van néhány paramétert távirányítani is. Ha Androidos telefonunk van, akkor egy applikáció segít ebben, ha iPhone-unk van, akkor sajnos csak SMS-ben küldött parancsokkal (kódokkal) van erre lehetőség, ami azért bonyolultabb. De működik, kipróbáltam. A lehetséges parancsok az alábbiak:

A Niteforce EZmail egyébként egy fekete készülék, de én egyáltalán nem bántam, hogy nem terepszínű. Egy sötét fatörzsbe szerintem jobban beleolvad, mint a terepszínűek. Az EZmailt amúgy az UOVision gyártja a Niteforce-nak, bár ezt nem reklámozzák, ám egyértelmű jelek vannak rá. Ez csak jó pont, hiszen az UOVisiont szeretjük, jó és megbízható vadkamerák. Az EZmail küllemét tekintve teljesen megegyezik az egykori UOVision UM595 vadkamerával, ugyanúgy 12db AA elemmel működik (vagy külső akkuról), de a lelke egy 20MP-es szenzor, és egy 4G modul, ami vélhetően az UOVision UM785-4G-ből származik.

A vaku fénykaraktere is olyan, mint az UOVisionöké, kb 15 méterig stabilan elvilágít és egyenletesen jut fény szinte mindenhová a képen, amit a kamera közel hatvanfokos látószöge belát. Ezen talán egy picit még tovább javíthatunk, ha a vaku elől lepattintjuk a műanyag fényterelő-rácsot, olyankor tényleg már csak az extrém-képszélek maradnak ki.

Ami az érzékenységet illeti, a gyári adat szerint 18 méter a mozgásérzékelés hatótávja. A teszten arra jutottam, hogy míg az eddig próbált kamerákat rendre alacsony (Low), maximum Normal érzékenységen kellett használnom, hogy ne legyen sok fals kép és a csipegető madarak ne zavarjanak be, addig az EZmail-t inkább Normal és magas (High) érzékenységen kellett állítgatnom, hogy stabilan legyenek fotók.

A nappali képek minősége jó, erős középkategóriának mondanám, ennél csak a 30+ megapixeles kamerák tudnak élesebbet világosban, úgy éreztem. Az éjszakai képek pedig meglepően jók. Én a legalacsonyabb 5MP-es beállítással teszteltem, hiszen a nagyobb felbontások sem lesznek jobb minőségűek csak mesterséges felméretezéssel nagyobb méretűek. Az emailben küldött képek is parádésak, HD felbontásúak (1280x960px), szép élesek. Ennek mondjuk az az ára, hogy egy-egy küldött fotó 250 és 500Kb között van, szóval jobban eszi az adatkeretet, mint mondjuk egy Boly-féle 100-150Kb-os küldött fotó, de az nem is ilyen minőségű.
Egy szó mint száz, nagyon tetszett amit láttam. Nézzétek meg ti is!

A Niteforce EZmail elérhető a Leitz Hungária webshopjában, és viszonteladó partnereinél. KLIKK IDE!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...