Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Teszt: Spypoint Force-Pro 4K vadkamera

Olvasási idő: 3 perc A Spypoint szokatlan vadkameráját próbáltam ki az elmúlt hetekben. Azért szokatlan, mert funkcióit tekintve alapvetően egy basic modell, mégis ez az első a Spypointtól, ami 4K videófelbontást tud, a képminősége pedig nem épp belépő szintű.

A Spypointnál a FORCE széria a nem képküldős modelleket foglalja magában (a LINK a képküldős). Bár a cég PRO-jelzővel illeti ezt a vadkamerát, maga a szerkezet eléggé alap. Értem ezt arra, hogy például a kijelzője csak egy monokróm státusz-kijelző, a beállítások menedzselésére való, élőképet nem mutat, és a fotókat/videókat sem lehet visszanézni rajta. Bizony, ennél a kameránál a memóriakártyát haza kell vinni, vagy egy laptopot kell a helyszínre vinni ahhoz, hogy lássuk mit vett fel.

A menüjében az alábbi paratmétereket állíthatjuk:

  • Nyelv (angol, német, francia)
  • Dátum és órabeállítás, formátumok
  • Hőmérséklet mértékegység
  • Vakuműködés (Optimális, Erős fény, Kevés bemozdulás)
  • Üzemmód: Fotó, Videó, Time Lapse
  • Várakozási idő két kép között
  • Felbontás: VGA, HD, FullHD, QHD, 4K (videó), 4-30MP (fotó)
  • Fotó esetén sorozatkép 1-6 fotó
  • Videó hossza
  • Mozgásérzékelő érzékenysége
  • Kamera neve

Előnye ennek a vadkamerának, hogy standard SD-kártya megy bele (max. 32GB), illetve az, hogy a házkialakításnak köszönhetően használhatunk kábelzárat, illetve a nyitást meggátoló lakatos zárolást. 8db ceruzaelemmel/akkuval működik, de külső tápforrást is csatlakoztatni tudunk a készülék alján.

Az infraérzékelő és a vaku hatótávolsága jó, gyári adat szerint 27 méter. Szerintem 20-at stabilan tud, fölötte nemigen próbáltam, és éjszaka értelme sem lenne sok, mert a képzaj és fekete-fehér kép miatt ennél nagyobb távolságokon csak foltokat látnánk. Az alábbi képeken a sűrű széle kb. 15 méterre húzódik a kamerától számítva. Láthatjuk, hogy bőven a bokrok közé is bevilágít még a vaku.

Azt hiszem ezen képek láttán sokat nem kell magyarázni, hogy a képminőség spypointosan remek, éles, tónusos, van részlet az árnyékokban és nem égnek ki a világosabb részek. A fény szépen oszlik el a teljes képkivágáson, de alapvetően azért inkább a középső 2/3-ba koncentrált. Nem érdemes 30MP-re állítani a felbontást, mert jobb nem lesz a kép tőle, csak nagyobb. A cikkben szereplő mintafotók 4MP felbontással készültek, majd leméreteztem őket “internetbarát” 1000px szélességűre. A szenzor gyári natív felbontása is szerintem 4MP-es lehet, bár ezt nem hozza nyilvánosságra a gyártó.

A nappali képekben sincs hiba úgy gondolom, ez abszolút nem a belépő kategóriára jellemző élesség, bár nem is a top a mai piacon, inkább felső-középkategóriának mondanám. Sajnos túl sok mintafotóval nem szolgálhatok, mert a tesztidőszak alatt nagyon sok volt a ködös, erősen párás idő, az akkor készült fotók, videók nem igazán mérvadóak. Az objektív is bepárásodik, és/vagy a levegő sem tiszta ilyen időben. A cikkbe igyekeztem a tisztább képeket kiválogatni.

A másik téma nyilvánvalóan a videó, hiszen ez a kiemelt funkciója a Spypoint Force-Pro 4K-nak. 4K felbontást tud ugyanis, és azt nagyon is jól. Gyönyörű élesek és részletesek a videók, akár FullHD, akár 4K felbontásban, szóval a videózás is mindenképp e kamera erőssége.

A bemutatásukkal egyetlen problémám akadt, hogy ez a vadkamera (is) őskövület AVI formátumban rögzít, amit a Mac számítógép, és az azon futó profi DaVinci Resolve videószerkesztőm nem szeret, emiatt kénytelen voltam átkonvertálni a videókat. Ezzel a képminőség is változik valamelyest, továbbá a 4K videókat kénytelen voltam FullHD-ra redukálni (4K-hoz nincs szoftverem).

Mintavideók

A Spypoint Force-Pro 4K-t megtalálod a Leitz Hungáriánál és viszonteladó partnereinél.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 7 perc Egyszerre járt nálam a Thermtec pár új készüléke. A Wild 335 és 650 keresők, illetve a Hunt 335 és 650...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A tudása és ára alapján slágerterméknek ígérkező Infiray IRIS IL19 és IL35 hőkamera keresők bemutatója. AI, nagy kijelző, polaritásfüggetlen...