Kalappal!

Mit keresel?

Lámpa teszt

Teszt: Olight OBulb lámpa – kisokost mindenkinek!

Olvasási idő: 4 perc Amikor megláttam a kínálatban az Olight OBulb lámpát, úgy voltam vele, hogy csak egy “enpluszegyedik” kempinglámpa lehet. De azért kértem egyet kipróbálásra, hátha ki tudok találni valami kreatív módot, amire használni lehet a vadászatban. Aztán amikor megjött, rögtön beleszerettem. OBulbot minden vadásznak! …ráadásul nem is drága!

Ott kezdődik a dolog, hogy a termékfotók alapján azt hittem, ez valami nagyobb méretű asztali lámpa. Aztán már a doboza árulkodott, hiszen a kis OBulb alig nagyobb, mint egy golflabda. És persze pillekönnyű. Megismerkedve vele kiderült, hogy tud erős és gyenge fehér fénnyel, piros fénnyel és villogó piros fénnyel világítani, aktiválni úgy lehet, hogy csak megnyomjuk az egész lámpát, és mivel a talpa mágneses, ezért itt nem csak tölteni lehet az Olight mágneses töltőjével, de bármilyen mágnesezhető fém felületre feltapad. Ha nem fémre raknánk, akkor van a dobozban egy öntapadós fémlapka, amit felragaszthatunk bárhová, és arra tapad a lámpa. Rövid nyomásra ki-bekapcsol, nyomva tartáskor váltogat az üzemmódok között (kikapcsoláskor megjegyzi a legutolsót), kikapcsolt állapotban pedig hosszú nyomással lezárhatjuk, hogy a táskában véletlenül se aktiválódjon.

Rögtön beindult a fantázia, hogy vadászaton ez mi mindenre lehet jó, abból fakadóan, hogy olyan pici és könnyű, hogy gyakorlatilag bármikor nálunk lehet, akár zsebben, akár táskában, akár a kocsiban.

Akinek saját lese van, az bátran használhatja beltéri világításnak a vadászat végén elpakoláshoz. Csak felragasztja, vagy valamilyen módon felerősíti a lesre a fémlapkát, de akinek nincs saját lese, azoknak még az is elég, ha a les tetején bever egy 120-as szöget, mert az OBulb ahhoz is hozzátapad.

Ha a kocsinál kell pakolászni, vagy épp zsigerelni, az OBulb feltapad a karosszériára, és munkafényként üzemel.

Még úgy is használható, hogy a csomagtartót felnyitva tapasztjuk fel, és ilyenkor bevilágítja a csomagteret is, és a közvetlen környezetét. Az én kocsimnál a csomagtérajtón egy gramm mágnesezhető alkatrész nincs, de a zárszerkezetre így is simán feltapadt az OBulb.

Én speciel áldom ilyenkor, mert a Nissan volt olyan okos, hogy a csomagtérvilágítást oldalra-alulra építették be, így ha előtte van egy táska, vagy bármi, az kitakarja, és tök sötét lesz a csomagtér. Ilyenkor hasznos, hogy az OBulb fentről bevilágít mindent.

Gyengébb fehér fény
Erősebbik fehér fény

Ha szeretnénk megőrizni a sötétbenlátási képességünket, mert mondjuk hajnali cserkeléshez indulnánk, de pakoláshoz, készülődéshez kell a fény, választhatjuk a piros üzemmódot is, ami tökéletesen alkalmas erre a célra.

Ha este a lesről visszaúton sétálunk a kocsihoz, ilyenkor ugye elvileg kötelesek vagyunk kivilágítani magunkat a balesetvédelmi szempontok miatt. Az Olight OBulb erre is teljesen jó, feltapad a vállon lévő puskacsőre, vagy épp az íj erőállító csavarjára, így nem csak láthatók leszünk (messziről jobban észrevehető, mint az elemlámpa fénye, de talán mégsem olyan riasztó vad számára, hiszen csak egy világító pötty, nem különb egy távoli autó fényétől), és persze nekünk se kell botorkálni, bevilágítja a közvetlen környezetünket.

Az utolsó felhasználási mód, ami kipattant még a lelkesedéstől csordult kis agyamból az a vad megjelölése. Eszembe jutott, hányszor fordult elő velem, hogy lőttem valamit, majd birtokbavétel után otthagytam, hogy visszamenjek a kocsiért. Ilyenkor a sötétben, tájékozódási pont nélkül újra megtalálni a vadat kocsival a tarló, szántás, mező közepén, vagy épp az erdőben, búzában, kukoricában nem mindig könnyű. Az biztos, hogy ezek után mindig nálam lesz a kis OBulb, és ilyenkor a villogó piros fénnyel csak ott hagyom a helyszínen, és tuti nem lesz probléma újra megtalálni az elejtett vadat, hiszen a pikéten többszáz méterről is látszik, sűrűben meg a villogás biztosan feltűnő lesz.

A piros fénnyel megjelölt elejtett vad, földre rakott cucc, leshely stb. messziről látható

No persze a lámpa jó szolgálatot tesz kempingezéskor, túrázáskor, pecázáskor, otthon a sufniban, a házban a padláson, vagy épp a garázsban kocsit buherálva is.

A végére a technikai adatok. Az Olight OBulb IPX7 védettségű, szóval esőben is helytáll. Az erősebbik fehér fénnyel 3 órát, a gyengébbikkel több mint két napot(!), a vörös fénnyel 7 órát, a villogó vörös fénnyel több mint egy napot tud világítani egy töltéssel. A töltőadapter mágnessel csatlakozik, és USB-s, tehát tölthetjük hálózatról, szivargyújtóról, powerbankról egyaránt.

Mindezt 12.500 Ft-ért, háromféle színben. Obulbot mindenkinek!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 4 perc Féltucatnyi új pilács érkezett a kedvenc gyártónktól, melyek közt van fegyverlámpa, fejlámpa, munkalámpa és térvilágítás is. Lássuk!

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Az Olight csiszolt még néhány dolgot a 2019 nyarán bemutatott Javelot Pro modellen. A Javelot Pro 2 nagyobb fényteljesítménnyel, új...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Az alábbi videóban az Olight három praktikus és nem túl drága lámpáját mutatom be. Ezek a korábban írott cikkben...

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 9 perc Górcső alá vettem az Olight jópár kézi és fejlámpáját. Ezek összevetése, rövid bemutatása következik, végül pedig egy videó a keresőlámpák...