Kalappal!

Mit keresel?

Vadászíjászat

A Hoyt is előrukkolt a 2024-es csigás íjakkal

Olvasási idő: 3 perc A Bowtech után (vagy előtt) a legfanatikusabb rajongótábort maga mögött tudható Hoyt is lerántotta a leplet a jövő évben zászlót hordozó íjairól. Sajnos azonban oltári nagy változásokat nem hoz náluk a 2024-es esztendő…vagy mégis?

A két (négy) új csigás az alumínium Hoyt Alpha X 30 és X 33, és az egy év kihagyás után megújuló karbon széria, a Hoyt RX-8 és RX-8 Ultra. Annak ellenére, hogy látványos változásokat nem hoztak, a Hoyt mégis azt állítja, hogy az alapoktól tervezték újra őket, ami finomabb húzásciklust, nagyobb kikönnyülést, megnövekedett sebességet, és jobb hang/vibráció teljesítményt eredményezett úgy, hogy az íjkarok közül eltűnhettek a regzéselnyelő gumibetétek.

Megújult a pár éve már megismert, binary-típusú HBX csigarendszer is, új neve HBX Xact. Különlegessége, hogy az Elite íjakhoz hasonlóan 1/4″-enként lehet állítani a húzáshosszt rajtuk, ám továbbra is háromféle modult kínálnak hozzá, hogy minden húzáshosszon az optimális teljesítményt és karakterisztikát adja a csiga. Állítható rajtuk immáron a kikönnyülés is (85/80/75%), és választhatunk kemény, vagy extrakemény falat adó beállítást, jóllehet mindkettő kábelstoppos, csak különböző helyeken érintkezik azzal.

Ezen kívül a csigák élére egy gumiütközőt szereltek, hogy letámasztásnál ne sérüljön a fém. A szimmetria miatt ez a felső csigára is rákerült, de nyilván csak az alsón van funkcionális jelentősége, mégpedig azért, mert a Hoyt a Go-Stix nevű támasztólábakat is új szintre emelte. Az alsó stabilizátorfoglalatba rögzíthető (opcionálisan vásárolható) bipod immáron állítható szögű. Hosszú alsó stabival tripodként működik (levegőben tartva a csigát), rövid stabival bipodként, ahol az íj a gumitalpas csigán támaszkodik. Cserkeléskor, pakoláskor és tároláskor pedig előre-hátra hajthatjuk.

Megújult az idegszett is az új modelleken, a neve WireWRX, melyeken új tervezésű majomfarkak is csüngenek. A Hoyt szerint 25%-ot faragtak le a vibrációból csak ezzel.

Hoyt Alpha X 30

Az Alpha X 30 értelemszerűen 30″ tengelytávú, 6.18″ aljzású, 344 FPS (ATA) sebességű. A húzáshossz 25-30″ között állítható, a húzóerő 40-80# lehet, az íj tömege pedig 4.55 font. 14 színben kapható, két új is van köztük.

Hoyt Alpha X 33

A 33″ tengelytávú verzió 6.37″ aljzású, 334 FPS (ATA) sebességű. A húzáshossz 26-31″ között állítható, a húzóerő szintén 40-80#, tömege 4.75 font.

Hoyt Carbon RX-8

Az új REDWRX formáját tekintve nem változott, újdonságai közösek az Alpha X-szel, melyeket fentebb már soroltam. 30″, 6.12″ aljzás, 342 FPS (ATA), 25-30″ húzás, és mindössze 4 font tömeg. Jóllehet ez nem a világ legkönnyebb karbon íja, de a Hoyt szerint cserébe a legstrapabíróbb, márpedig szerintük a könnyítés mindenáron elvnél ez fontosabb a hegyi vadászatokon: “Láttuk, hogy némelyőtök hol vadászik íjjal – ott a könnyű jó, a keményebb még jobb.

Hoyt Carbon RX-8 Ultra

332 FPS, 34.68″ tengelytáv, 4.4 font tömeg, jótékony 7″ aljzás, 27-32″ húzáshossz. Nagyra nőtt íjászok játékszere.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Ez a videó a Magyar Vadászíjász Egyesülettel együttműködésben készült. Igyekeztük közérthetően és szórakoztató módon elmondani és bemutatni, hogy mi...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 8 perc Ha valamire azt lehet mondani, hogy "korszakalkotó", az bizonyára az Infiray HOLO HL25B, hiszen ez az első dedikált íj irányzék,...

Vadászíjászat

Olvasási idő: < 1 perc Ugyan a Prime is bemutatta a 2024-es íjait a napokban, de ahogy PSE-nél, úgy náluk sem történt semmi egetrengető....

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Idén februárban a patinás PSE-t, talán az utolsó magánkézben lévő márkát Pete Shepley alapító eladta egy befektetőcégnek. Izgatottan várta a...