Kalappal!

Mit keresel?

Lámpa teszt

Bemutató: Olight Warrior X Pro taktikai- és fegyverlámpa

Az Olight kiadta a már tesztelt Warrior X taktikai- és fegyverlámpa Pro változtatát, néhány hasznos újítással. Mivel árban alig van különbség, ezért aki most gondolkodik a vásárláson, annak feltétlenül a Pro verziót ajánlanám.

Főbb különbségek a Warrior X, és a Warrior X Pro között a papírforma szerint:

  • Megnövelt akkuteljesítmény
  • Gyorsabb töltési idő
  • Megnövelt fényteljesítmény
  • Áttervezett végkapcsoló

Lássuk ezeket sorban…

Akku

Mint ismeretes, az Olight a nagyteljesítményű Javelotból is adott ki Pro változatot, ami a számos újítás mellett beépített akkuval rendelkezik. Nem így a Warrior X Pro. A nemrég bemutatott, sima Warrior X tudja azokat a “fícsöröket”, amiket a Javelot Pro is, úgymint beépített kapcsoló, mágneses lengőkapcsoló csatlakozás, kétfunkciós lengőkapcsoló működés, de az akkuja nem beépített, ahogy a most megjelent Pro-é sem. Cserébe a Pro verzióban jócskán megnövelték a méretét az elődhöz képest (3000mAh-ról 5000mAh-ra), ezzel a tubus mérete is megnőtt valamelyest.

Az új, 5000mAh-s akku miatt a Warrior X Pro a gyengébbik, 300 lumenes teljesítményen 8 órát képes üzemelni, szemben az elődmodell 4 óra 40 percével. Max fényerőn pedig 1,5 perc helyett immáron 2 percet kapunk, de ez ugye az az üzemmód, amikor a lövés előtt csak felvillantjuk a lámpát pár másodpercre. A Warrior X modellek továbbra is intelligensen működnek a hosszabb akkutöltöttség érdekében, így a Warrior X Pro is max fényerőre kapcsolva (2250lm) pár perc után elkezdi észrevétlenül csökkenteni a fényáramot. 1000 lumenre csökkenve 1 óra 40 percet tud világítani, eztán tovább csökkenti 300 lumenre, és így további 23 percet tud még. Szemben a sima Warrior X modellel, ami 2000 lumenen kezd, 1,5 perc után 600 lumenre csökken, amit 1ó20percig tud tartani, és végül kikapcsol. Látható tehát, hogy az új akku teszi a dolgát.

Töltési idő

A Warrior X Pro-hoz egy új, mágneses csatlakozású, USB-s töltőkorongot adnak, a neve MCC3, ami a gyártó ígérete szerint 100%-kal gyorsabban tölti a Pro-t, mint a Warrior X-et az MCC1A kábele, vagyis feleződik a töltési idő. Míg a korábbi akku 3.6V 3000mAh 18650 típusú volt, a Warrior X Proban 3.6V 5000mAh 21700-as van. Mivel ez jóval nagyobb méretű, mint a 18650-es, ezért nem kompatibilis a korábbi Warrior X-szel (ha esetleg valaki arra apellálna, hogy csak kicseréli).

Fényteljesítmény

A gyártói adatok szerint a Warrior X 2000 lumen fényáramot tudott max fényerőn, 560 méteres hatótávot és 78.400 candela fényerősséget. Ezzel szemben a Warrior X Pro 2250 lumen fényáramot, 600 méteres hatótávot, és 90.000 candela fényerősséget biztosít. Ez elméletben megnövelt fényteljesítményt jelent, de a próbáim alapján szabad szemmel ebből az égvilágon semmit nem látni. Elég csak megnézni a hatótávot, ami 40 méterrel lett hosszabb. Ha bárki látja szabad szemmel, vagy távcsőben, hogy egy lámpa 560 helyett 600 méterig világít, azt meghívom egy sörre…persze csak a világjárvány után. 😀

Hogyan mérik egy lámpa hatótávját?
Ha eddig azon tűnődtél, hogy hogyan számolják egy fegyverlámpa hatótávját méterre pontosan, és esetleg az is feltűnt, hogy a tényleges hatótávjuk ennél a gyakorlatban jóval kisebb, akkor most elmondom. Az Olight honlapján leírják a módszert, ami mind a két felvetésre magyarázatot ad. A referencia ugyanis a telihold által okozott megvilágítás felhőtlen égbolt esetén. Egy-egy lámpa hatótávját úgy számolják, hogy mi az a távolság, ahol még a telihold erejének megfelelő megvilágítottságot biztosít, ezt pedig fénymérő készülékkel mérik. Ha például a fenti Warrior X lámpák 560-600 métert tudnak, az azt jelenti, hogy a távcsőbe nézve 500-600 méteren olyan erejű lessz a fényük, mintha teliholdban néznénk lámpa nélkül. Ugyanez a Javelot Pro esetében 1080 méter. Gondolom nem kell részletezni, hogy teliholdnál 600-1000 méter távolságban mennyit látunk a távcsőben. Pont annyit, mint lámpával. 🙂

Új végkapcsoló

Mint ismeretes, az új Olight lámpákon már nem kell cserélgetni a nyomógombos végkapcsolót, és a lengőkapcsolót, mert előbbi be van építve a lámpába, és erre csatlakozik mágnessel a lengőkapcsoló, vagy a töltőkábel. Nincs ez másként a Warrior X Pro-nál sem, de a gyártó jobban kiemelte a nyomógombot, és három dudort tervezett köré, így sötétben jobban ki lehet tapintani, továbbá véd a véletlen benyomódástól. Egy pár szóval megemlíteném a Warrior X és Warrior X Pro (továbbá a Javelot Pro) lengőkapcsolóját is. Igaz ez most nem változott, de kevesen tudják, hogy ezek a lengőkapcsolók már kétfunkciósak. Egy nyomásra világít, újabb nyomásra kialszik a lámpa, ha pedig nyomva tartjuk, akkor addig világít, míg el nem engedjük. Ez egy nagyon hasznos dolog, ugyanis a hagyományos lengőkapcsolók folyamatos nyomása pontatlanná teheti a célzást. Különösen igaz ez a vadászíjászoknál, ahol a nyomva tartott kapcsoló csavarást okozhat az íjon, ami pontatlan lövést eredményez. Emiatt a Warrior X lámpákat bátran tudjuk ajánlani íjra szereléshez is, mert az új kétfunkciós lengőkapcsolók kiküszöbölik ezt a hibát.

Balra: Warrior X, Jobbra: Warrior X Pro

Az új Olight Warrior X Pro mint a fentiekből kiderül leginkább a nagyobb teljesítményű akkumulátor, és a gyorsabb töltés miatt fejlettebb elődénél. Az új funkciókért mindössze 3000 Ft-tal kérnek többet a sima Warrior X-hez képest, szóval én azt mondom, akinek van már Warrior X-e, annak nem érdemes mindenáron rohannia a boltba a Pro-ért, de aki most szándékozik venni, az feltétlenül az új verziót válassza! A Pro is elérhető több színben, e cikk írásakor Magyar Vadász szettben (lengőkapcsolóval, szerelékkel, szűrőkkel) még nem volt kapható.

A sima Olight Warrior X tesztjét itt találjátok.

Olight Warrior X Pro

fekete színben, 47.900 Ft

Olight Warrior X Pro

zöld színben, 49.900 Ft

Olight Warrior X Pro

Desert színben, 49.900 Ft

Olight Warrior X Pro

Camo színben, 54.900 Ft

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A tudása és ára alapján slágerterméknek ígérkező Infiray IRIS IL19 és IL35 hőkamera keresők bemutatója. AI, nagy kijelző, polaritásfüggetlen...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Távirányítható, giroszkópos, 360°-ban forgatható, 110°-ban dönthető autós konzolok hőkamerához, éjjellátóhoz.

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...