Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray Finder FH35R V2

Olvasási idő: 5 perc Bemutatom nektek az Infiray egyik legjobb hőkamera keresőjét, a távmérős és kompakt Finder V2-t.

Ha valaki esetleg elveszett volna a Finderek életciklusa során, akkor itt van listába szedve:

  • Finder FL25R/FH25Relső generáció 25mm-es objektívvel, 40mK érzékenységgel, 600m-es távmérővel, LCD kijelzővel, beépített akkuval
  • Finder II FL35R/FH35Rmásodik generáció, 35mm-es objektívvel, 40/35mK érzékenységgel, stabilabb 800m-es távmérővel, cserélhető akkuval, OLED kijelzővel
  • Finder FH35R V2 – harmadik generáció (egyelőre csak 640-es felbontással), ua. mint a II. gen, de F0.9 objektívvel, 20mK NETD érzékenységgel

A Finder V2 tehát az második generáció felturbózott változata: új szenzor, új objektív, új algoritmus, de a házát, a menürendszerét és az 1024-es AMOLED kijelzőjét az elődjétől örökölte. Ami mellesleg szintén egy igen remekbe szabott kereső volt, és ez csak jobb lett a V2-vel.

Az új objektív azt takarja, hogy azon ritka eset állt elő, mikor is a frontlencse átmérője nagyobb mint az optika gyújtótávolsága, emiatt F-értékben 1.0 alá mentünk. Az F0.9 tehát azt jelenti, hogy a 35mm-es objektív átmérője közel 40mm, emiatt több hősugárzást tud befogadni, mint egy F1.0-ás vagy F1.2-es. Ezáltal érzékenyebb a rendszer. Ezt a koncepciót erősíti a piacon legjobbak közé tartozó 20mK-es NETD hőérzékenységű szenzor is.

A Finder V2 észlelési távolsága nem változott, hiszen a nagyítás és a felbontás ugyanaz, mint a korábbi modellnél. Ez szabja meg az észlelési távolságot, így az maradt kb. 1800 méter emberalak estén. Persze ez eddig is igen tisztességes teljesítménynek számított, most is az. De a képminőség az új rendszernek köszönhetően igen látványos, már-már grafikusnak nevezhető. Bátran ki merem jelenteni, hogy az Infiray valaha volt legszebb képminőségű hőkamerája a Finder V2. Tudom, hogy ezt mondtam a Geminire is, de nem sokkal utána került a kezembe az új Finder és hamar trónkövetelő lett.

Íme a bizonyíték, vegyük észre az alábbi párosnál, hogy a Finder képén mennyivel jobban látszik a növényzet az előtérben és a háttérben a 25mK-es F1.0-s Geminihez képest, és mégis mennyivel határozottabban látszik a kutya, mint hőforrás. Mennyivel szebb a kontraszt összességében. Ez nem csak a szimpla mesterséges, szoftveres kontrasztemelés, ez valódi hőérzékenység-különbség én úgy gondolom. Persze picit ezen a képen az is bejátszhat, hogy a Gemini mélységélessége kisebb a nagyobb gyújtótávolság miatt.

Nagyobb távokon is kijön az Infiray Finder V2 csillogása. Az alábbi képpáron az őzek 100-160 méter között vannak és tiszta időben készült:

Ilyen szenzitív kameránál már az agancs is szinte mindig látszik. Van olyan felvétel a mintavideók között, ahol a dámbikákon 250-300 méterről is kivehető.

Nyilván a megnövelt rendszerérzékenység mostoha időben is jól jön. A szokásos november-decemberi párás-ködös időben sem hagyott cserbe a Finder V2. Az alábbi képpár azonos helyen, azonos hajnalon készült, egyaránt “hivatalos” 99%-os páratartalom mellett, de kb 20 perc eltéréssel. Az első képen még párafoltban volt a leshez vezető út, aztán egy szellőnek köszönhetően kitisztult egy kicsit az idő:

Az alábbi képen enyhe ködben láthatók a disznók a ritkás nádasban. Az alsó képen jobboldalt a gazosban kialakított szórón egerek.

A cikk végén található mintavideóban egyaránt szerepelnek közeli és távoli, kristálytiszta időben, párában és tejködben készült felvételek is.

Ahogy persze egy hőkamera, úgy az Infiray Finder FH35R sem tökéletes készülék. A házában sok a légüres tér, emiatt nekem kicsit kopogós a teteje a gombok körül. Hasonló a gombkiosztása is a korábbi Finderekéhez, ami lapos, síkban lévő mivolta miatt nem a legkényelmesebb sötétben. A két legfőbb funkciógomb között lévő, kitapintható rovátka ad némi támpontot a nyomkodásnál, meg az, hogy egyébként a kamerát fogva épp az ujjainkra esnek a gombok. További nyűgnek ítéltem meg a megmaradt, szintén Finderekre jellemző menürendszert és kezelést. A menü gomb egyszeri megnyomására jön be a gyorsmenü, a nagyítás, a hőképváltás, a kijelzőfényerő és a képkontraszt állításának lehetősége. Egy kétszeres digitális nagyítás és onnan alapnagyításra visszatérés emiatt úgy kivitelezhető, hogy először megnyomjuk a menügombot, majd egy másik gombbal fellépkedünk a 1.5x, majd a 2x-es nagyításra. Ha megnéztük amit akartunk, de már idővel automatikusan kilépett a gyorsmenü, akkor újra menü gomb, újra egy másik gombbal végig kell még zongorázni a 2.5x, 3x, 3.5x és 4x nagyításokat, hogy visszatérjünk az 1x-esre. Ez így elég kényelmetlen ahhoz képest, hogy mondjuk az Infiray EYE III EH35-ön csak tekergetni kell egy tárcsát jobbra-balra.

A kamera két darab cserélhető, de egyedi akkumulátorral érkezik (azonos a korábbi Finder II-ével és a Cabinéval). Hivatalos adatok szerint 5.5-5.5 órát bírnak egy töltéssel, összesen tehát 11 órát, ami szerintem valós, de tapasztalataim szerint 0°C körüli hőmérsékleten ez azért jóval kevesebb. Intenzív használat mellett (értsd szinte folyamatos nézelődés, 9-10 percnyi videó felvétele) olyan 3-3 órára tippelnék. Powerbankról ugyanakkor tölthető is a Finder, ellentétben a cserélhető 18650-es akkuval rendelkező készülékekkel (pl. Infiray Gemini, Guide Delphinusok, stb), amik üzemelni tudnak powerbankról, de az akkujuk csak a saját töltőjükben tölthető.

Ami a lapított formáját illeti a Findereknek, van egy olyan előnye is, amire én magam sosem gondoltam, de egy vásárló hívta fel rá a figyelmem. Ő anno azért választotta a Findert, mert az összes többi hengeres vagy tömbösített formájú készülék a piacon nyakba akasztva ide-oda gurulászik az ember mellkasán, amikor mozog a lesen. A Finder meg szépen felfekszik.

Mintafelvételek

Összegzés

Aki egy kiforrott és gyönyörű képpel rendelkező, extraérzékeny kamerát szeretne a legjobb fajtából, azoknak bátran ajánlom az Infiray Finder FH35R V2-t. 100 fölött járok már a hőkameratesztekkel, de a Finder V2 képe azt gondolom a TOP3-ban van nálam. 640-es felbontása és a 35mm-es objektíve miatt ez egy vegyes terepes kamera, otthon érzi magát erdőben, fedett terepen éppúgy, mint a nagy nyílt placcokon. Persze azért a “messzelátó” kategóriában vannak ennél durvább modellek is házon belül, mint a Gemini GEH50R, vagy a Zoom ZH50 V2 a maguk 4x-es nagyításával, és 2600 méteres észlelési távolságával. Akinek viszont nincs erre különösebb szüksége, többet számít a szélesebb látószög és a kiemelkedő képminőség, azoknak a Finder V2 a legjobb választás és még egy gyors és hatékony távmérőt is nyernek vele.

Az Infiray Finder FH35R V2 elérhető a Leitz Hungáriánál (KATT!) és viszonteladó partnereinél.

Vadász Blog Social, avagy a felhasználók visszajelzései

S.Péter

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...