Kalappal!

Mit keresel?

Éjjellátó teszt

Teszt: Infiray Tube TD70L V2 éjjellátó céltávcső

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre. Csak hát az Infi Tube TD70 olyan népszerű, hogy tavaly ősztől bármennyi érkezett az országba, az egy héten belül elfogyott, ezért nekem se jutott soha próbakörre. De most végre…

Országunk jelenleg éjjellátó céltávcső-lázban ég. Az ok egyértelmű: nemrég legalizálták, jön a vadkárszezon, és ezek tartoznak a még többek által megfizethető kategóriába. Ráadásul jók is. Igen ám, de a piac állócsillaga, a PARD DS35-70 mellé az elmúlt fél évben csillagrombolót (🤔) küldött az Infiray és a Hikmicro is. E három készülékről egy általános bemutatót, néminemű összehasonlítást már leközöltem itt a blogon, csak hogy kiderüljön, mindegyik jó, egyik sem tökéletes, és mindegyik más miatt szerethető, választható. Ezúttal már csak az Infiray TD70L-ről fogok beszélni, összeszedni a tapasztalatokat melyek pár heti közös vadászat után keletkeztek.

Képi világ

Először is gyorsan a (nem is annyira) száraz adatok: ez egy 70mm gyújtótávolságú optika, ami relatíve magas, 5.5x alapnagyítást kínál, szemben a piacon általában jellemző 3-3.5x-ös nagyításokkal. Mindehhez 4.7° látószög társul, ami kategóriáját tekintve jónak mondható (a PARD ugyanezt a gyújtótávot 2.6-3.4 fokkal oldotta meg a tubusos készülékeinél). A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy míg a PARD-féle látószöget kissé szűknek éreztem a hétköznapi használathoz, addig az Infirayt kevésbé, de úgy 70 méteren belül azért egy nyílt placcon pár pillanatig ezzel is keresni kellett a vadat. Szórón nyilván nem téma, mert ott az irány adott, és az egész szórót be fogjuk látni vele. Cserébe viszont a 100-150 méteres, vagy efölötti lövéshez kiváló az 5.5x-ös alapnagyítás. Egy-két klikket tekerve 7-10x-est kapunk, ahol még remek minőségű a kép. Talán néhányan fájlalják, hogy nem 4K felbontású a Tube, de ne felejtsük el, hogy a konkurencia a nagyobb felbontással 3.5x-ről indul (az Alpex ugye csak 50mm-es, emiatt kisebb nagyítású), és ha ugyanerre a 7-11x-es nagyításra tekerjük, már el is szállt a 4K előnye.

7x nagyításon a két nagyágyú – itt már nincs jelentősége a 4K-nak, mert nincs előtte 70mm-es objektív

Ezen kívül van még egy pozitív hozadéka a FullHD felbontásnak. Az, hogy itt még tud a gyártó 4 µm pixelméretű szenzort csinálni (a nagyobb felbontásoknál bevett 2-2.9 µm helyett), ami éjjellátónál nem mindegy, ugyanis a nagyobb pixelméret több fényt tud gyűjteni. Ezt még megtámogatja az F1.8 fényerejű optika, és

már meg is kaptuk a piac egyik legérzékenyebb céltávcsövét, ami igen gyakran elboldogul vető nélkül is.

Hogy miért fontos ez? Azért mert a vetőt kiszúrhatja a vad, főleg a ragadozók (akár még a 940-est is). A vető fénye útjába eső gaz, gallyak, pára akár lehetetlenné is tehetik a célzást… pont mint a puskalámpánál. A távcsőre szerelt vető fénye hosszabb csövű puskáknál visszaverődhet a hangtompítón, vagy épp a nyílt irányzék tüskéjén, becsillanást okozva a kép alján, mely a hosszabb lövéseknél már zavaró. A vető le is merülhet.

Ugyanaz a jelenet (nyúl a gazban) vető nélkül, vetővel és hőkamerával – földön térdelve

Persze a cél az, hogy legyen egy jól használható távcsövünk egy jó vetővel (ami itt adott, gyárilag egybecsomagolva mellesleg), de higgyük el, nagyon fogjuk szeretni, ha a céltávcsövünk nem mindig függ a vetőjétől. Szándékosan csináltam egy csomó olyan felvételt a mintavideóhoz (cikk végén), amin vető nélküli képek szerepelnek.

Infravető nélküli teljesítmény

Nem bírom ki, hogy ne mutassam meg itt is Simabőrűék YouTube-os összehasonlítását, amiből kiderül, hogy a fent látható jelenetek nagyrészében a konkurens céltávcsövek tökfekete képet adtak volna (sajnos a PARD nem szerepel rajta, de tapasztalatból mondom, hogy az sem kivétel):

Őz alak, 100m, vetőkapcsolás előtti pillanat — Forrás: Simabőrű Youtube csatorna

Ezt tudja a 70mm, az F1.8 fényerő, a 4 µm-os szenzor és a jó zajszűrő algoritmus. Ezek az Infiray Tube TD70L V2 legfőbb erényei az átlagosnál erősebb nagyítás mellett.

Vetővel a kép természetesen megelevenedik, a gyári 3W-os VCSEL fényforrással parádésan éles és kontrasztos a látvány. Itt gyorsan újra hozzátenném, hogy mindez köszönhető az extrán fényérzékeny rendszernek. Mindenki 5W-os vetőt erőltet a piacon, ennek többnyire elég a 3W-os. Persze kipróbáltam 5W-ossal is, háromfélével (PARD 850 és 940 LED, Noname kínai 940 VCSEL – összehasonlítás lentebb), de a vadászias lőtávokon nem volt érdemi különbség ezek és a gyári vető között fényteljesítményben. Lassan azt hiszem eljön az a korszak, hogy normál körülmények között oly’ mindegy lesz a teljesítmény szempontjából, hogy 850-es vetőt használunk vagy 940-est, LED-et vagy VCSEL-t, mert a távcsövek olyan érzékenyek lesznek, hogy mindegyikkel kiváló képet kapunk…ahol különbség lesz, oda meg már a legtöbben nem lövünk éjszaka. Azért ez odébb van még, de nincs messze szerintem.

Róka 250 méter, a vető közepesen befókuszálva. A felső képen látható a hangtompító becsillanása a kép alján. Fent 5.5x, lent 11x-es nagyítás
850-es vető vs. 940-es vető – 75 méter

A nappali kép nem rossz, nekem kicsit mesterségesen túlélesítettnek tűnt, bár Magyarországon ez leginkább csak lőtéren szempont. Azért beszédes, hogy 100 méterről a lőlapon a 6.5mm-es lyuk is látszik vele, ami a legtöbb konkurens termékről nem mondható el.

100 méter, maxra feltekert nagyításon – a fekete célpötty 2,5cm-es

Ha nyitva van a kupak, a kép brillebb, kontrasztosabb, ám a mélységélesség kicsi, így távolságfüggően gyakran újraélesíteni kell. Becsukott kupakkal a lyukon át nézve a mélységélesség nagy, érdemes ekként használni, csak ne járjatok úgy mint én, hogy a feltámasztás (lőzsák) minden lövésnél apránként, de folyamatosan nyitotta a kupakot, ami befolyásolta a pontosságot.

Aki nem tudná az infravetős kép fókusza máshol van, mint a látható fénnyel alkotott képé, szóval ha vetőt kapcsolunk szürkületben, a távcsövet újra kell élesíteni. Ez minden éjjellátóra igaz!

Infravető

A Tube TD70L-hez (és a Geminihez) az Infiray egy újfajta vetőt állított szolgálatba. Érezhetően jobb minőségű mint az elődje, és jóval kisebb is nála. A típusa lézer (3W VCSEL), 18650-es akkuról üzemel, a feje tekeréssel fókuszálható. A nyomógombja kicsit hangos, szerintem határeset, félig lenyomásra pedig három intenzitású fényerőt kapcsolunk. A távcső nagy fényerősítése miatt a gyengébb fokozatoknál a kép nem sötétebb lesz, hanem zajosabb, mosottabb, életlenebb. A vető felfogatása egyedi, egy kétoldalas adapter rögzül a céltávcsőre, melyre a vetőt apró Picatinny-sínnel tudjuk fel-lecsatolni szerszám nélkül, igény szerint jobb vagy baloldalra, vagy épp egyszerre kettőt mindkét oldalra. A pozícionálásért a gyűrűbe integrált gömbfej felel. Meghúzáskor van egy pont, ahol a lövésre már nem állítódik el, de kézzel még állítani tudjuk. A hatótávja befókuszálva kb. 3-400m, de itt erősen rácsosodik a fénye. A rácsosodás határán 250m körüli.

Háromféle vetővel. A les 213 méterre volt. A baloldalon a közepes fókusszal készült felvételek, a jobboldalon a teljesen befókuszált fény. A helyszínen a távcsőben nézve a baloldali képek között alig érezhető különbség volt, de utólag monitoron, nagyban nézve a Pard fénye a legerősebb (azonos intenzitással nagyobbat terít), a befókuszálást pedig az Aliexpressről bagóért rendelt VCSEL vető bírta a legjobban.

Használat

No a képi világ elemzése kicsit hosszúra sikeredett, de szerettem volna kiemelni e távcsőnek a legfőbb erényét. Ezen kívül becsületére válik még a könnyű kezelés (dedikált PIP-ablak és videó gombok az oldaltornyon, egytárcsás vezérlés a felső tornyon), a közepesen kompakt méret és súly, a lefixálható 50Hz-es képfrissítés lehetősége (állítólag befókuszált VCSEL vetőnél jól jön), és a kiválóan működő RAV (Recoil Activated Video, vagyis lövésre aktiválódó videó). Két szívfájdalmat okozott csak a Tube. Az egyik, hogy ha a RAV aktív, manuálisan nem enged videót indítani. Lehet, hogy hétköznapi használatnál ez nem számít.

A másik ami furcsa volt nekem, az a betekintési távolság. Ahhoz, hogy a kijelzőt faltól-falig élesen lássuk, olyan 4-4.5 cm-ről kell belenézni a távcsőbe. Kb. ekkora a hozzá adott gumiharang formájú árnyékoló/ütéselnyelő is, szinte hozzá kell érjen a szemünk célzáskor. Összehasonlításképp alább látható pár digitális éjjellátó céltávcső betekintési távja (gyárilag megadott, vagy valós, tesztelt), hogy a TD70-et legyen hova helyezni. Ezen kívül a hőkamera Tube-ok 50mm-esek, kivéve a TL35/TL50 páros, ami 70mm-es.

A Tube TD70-ben a – nappali távcsöveknél jól megszokott – 6-7 centis távolságról a szálkeresztet és a kép középső kb. 3/4-ét látjuk, de a széleket, menüsort, ikonokat nem, vagy erősen torzítva (ld. lenti kép). Használni így is lehet, mert középen éles és torzításmentes a kép. A tulajdonosok szerint akcióhelyzetben mindez fel se tűnik. Egyébként dioptriafüggő is, akinek mínuszos a szeme jobban jár (mínuszra állítva távolodik és kisebb lesz a kijelző, nőhet a betekintési táv), akinek pluszos, az rosszabbul.

Pontosság

Az Infiray kiemeli, hogy a Tube TD70L 0.2 MOA precizitással állítható belövéskor. Nem tudom mennyire egyedülálló ez a piacon, mert mások nem adnak meg ilyen adatot, de gondolom mindezért a 70mm-es gyújtótávolság okozta magas alapnagyítás, és az 1440-es felbontású kijelző felel, de tényleg iszonyat finoman lehet állítani, ezt a lőtéren megtapasztaltam. Ez azt jelenti, hogy 200 méteren kb. 1.2 centit állít 1 klikk! A távcsővel lehetőségünk van 5 puskára/lőszerre 10-10 távolságot belőni és elmenteni, amik között a gyorsmenüben váltogatni tudunk. Ha csak egy puskánk és egy lőszerünk van, de használtunk hangtompítót, még akkor is opció ‘A’ beállításra hangtompítóval belőni, ‘B’ beállításra nélküle, ha véletlenül otthon maradna a tompi. Nyilván ez nem olyan elegáns módszer, mint a ballisztikai kalkulátor, de a praktikussága vetekedhet egy toronyéval. Belövéskor a szálkereszt vízszintesen mindig középen marad, fel-le viszont elmozdul mikor állítjuk. A belövéskor a szálkereszt becsapódási pontra állítását ennél is természetesen megfagyasztott képpel tudjuk segíteni. Szálkeresztből 8-félét kapunk, négyféle színben (fekete-zöld, fehér-piros, zöld és piros). Mindegyik fix, értsd nem méreteződik át a digitális nagyítással szinkronban, bár az utolsó két BDC-keresztnek (7. & 8.) illene nőnie, ahogy az Infiray hőkamerás céltávcsöveiben is teszi tudtommal. Egyedileg behangolt BDC-szálkeresztet (Custom Reticle) erre a távcsőre sajnos nem lehet letölteni.

Az Infiray Tube TD70L V2 bluetooth kapcsolat révén kompatibilis az opcionális Infiray ILR-1200-1 lézeres távmérővel. Automatikusan csatlakoznak egy első párosítást követően, onnantól a mérés adatait a kijelző sarkában láthatjuk és megjelenik a képen a mérőnégyzet is. Ballisztikai kalkulátort azonban így sem kapunk jelenleg.

Akkuidő

Az Infiray Tube TD70L-ben két darab beépített 18650-es energiaforrás van, melyet USB-C-n keresztül tölthetünk. Ez a legtöbb céltávcsőnél így van manapság, igen fura érzés, hogy ma már a puskát is töltőre kell rakni. Cserélhető akkuja emellett nincs, de talán nincs is rá igazán szükség. A Tube 9 órát bír egy töltéssel, és ez szerintem fedi is a valóságot, mert egy-egy 3 órás kiülésnél épp csak megmozdult nálam a töltöttségkijelzés, pedig elég sokat nyomkodtam, videóztam vele a teszt miatt. Azt még el tudom képzelni, hogy a bekapcsolt lövésre aktiválódó videó jobban meríti a telepeket, hiszen ilyenkor a távcső folyamatosan videót rögzít és töröl is egyben, lövéskor pedig 19 másodpercet letárol (lövés előtt 9-et, lövés után 10-et). A dupla akkut egyébként jópár óra feltölteni, erre figyeljünk.

Mintavideók

A Ti felvételeitek

Az Infiray Tube TD70L V2-t keresd a Leitz-Hungáriánál és viszonteladó partnereinél országszerte!

Tovább tudakolódnál? Olvasd el ezt:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...