Kalappal!

Mit keresel?

Tesztek

Teszt: Boly Crow BG584 felhős vadkamera

A korábbi kis Boly Bat kamera tesztjén azt írtam, hogy a legjobb ár/érték arányú vadkamera. Jelentem tévedtem…egy kicsit. Itt van ez a Brow Crow, ami szinte ugyanannyiba kerül, és bizonyos szempontból jobb, mint a Boly Bat, tehát új királyt (is) koronázunk.

A Boly Crow nem 18650-es akkukkal működik, hanem hagyományosan 8db AA ceruzaelemmel. A felbontása nagyobb, a mellékelt távirányítóval könnyebben beállítható, ezen kívül pedig ugyanaz a profi Molnus felhőszolgáltatás áll mögötte.

Ami egál e két kamera esetében, az hogy nem lehet önmagukban kábelzárral rögzíteni, csak hevederrel, vagy konzollal (viszont a Crow-hoz kapható fémdoboz, amit már lehet).

Amiben gyengébb a Crow, mint a kis Bat, az a reakcióidő, itt ugyanis 1.2 másodperccel számolhatunk, míg a Bat a piac legjobbjai közé tartozó 0,7s reakcióidőt tud.

Külcsín

Mivel a Boly Crow ceruzaelemes, ebből fakadóan nagyobb méretű a ház, de nagynak ez sem nevezhető. A készülék alján lehet kinyitni egy szigetelt ajtót, itt találjuk a kihúzható elemtartót, a bekapcsológombot, USB-csatlakozót, illetve a kártyák nyílásait.

Ezen kívül semmilyen más kezelőszerv nincs a kamerán, csak egy, a Boly Batéval megegyező típusú, 1,44″ méretű kijelző.

A vezérlést a mellékelt, aprócska távirányítóval végezhetjük, ami sokat dob a felhasználói élményen a Boly Bat korlázott lehetőségeihez képest.

A rögzítőheveder elvezetése érdekes megoldást kapott a készülékházon, a mellékelt L-alakú rögzítő konzolt pedig a kamera hátlapján lévő 1/4″-es állványmenetbe tudjuk csavarni.

A Crow tetején egy külső tápforrásnak való csatlakozó jutott, amit alaphelyzetben csavarral rögzített védőkupakkal fed, de alatta maga a csatlakozó is gumis szigetelést kapott. Ettől függetlenül furcsa, hogy ez a csatalakozó a kamera tetejére került, ahol folyamatosan ázik, ha eső van. Mellette van egy horony, ami jól láthatóan nem dizájnelem, hanem valamit rögzíteni lehet oda. Sajnos nem sikerült rájönnöm, hogy mit. Mivel a Boly napelemes töltőket is gyárt, én gyanítom, hogy egyszer lesz a Boly Crowhoz napelemes modul, ami a horonyba csúsztatható. Erre utaló jelek vannak a hátlapon is.

Beállítás

A Boly Crow első beállításának leírása a cikk végén található!

Molnus

A Boly Bat tesztjében komolyabban bemutattam a Molnus legjobb funkcióit, így nem írom le mégegyszer, aki behatóbban tanulmányozná, alább a vonatkozó poszt.

Röviden, a Molnusból teljeskörűen tudjuk vezérelni a telefonunkról otthonról az erdőbe kitett vadkamera beállításait. A küldött képek szépen, galériába rendezve jelennek meg, ráadásul kapunk egy egészen ügyes vadfelismerő funkciót is. Ez sokszor olyan szituációban is megmutatja a sötétben megbújó disznót, amit mi, felületesen vizsgálva a képgalériát, meglehet észre sem vennénk. Lehetőséget ad továbbá a képek vadfaj szerinti szűrésére, és egy egészen komoly, grafikonos statisztikával is szolgálni tud az elmúlt egy hónap vadmozgásáról és a kamera üzemeléséről. A küldött képekről a telefon mindig értesítést küld.

És mindez teljesen ingyenes, korlátozások nélküli szolgáltatás.

Ami fizetős, az az azonnali, SMS-alapú kameravezérlés (de ez az akkukat is eszi rendesen), illetve a vadkamera rajtunk kívül egynél több emberrel való megosztása. SMS-vezérlés nélkül a vadkamera a Molnusban végzett módosításokról akkor értesül, amikor a következő képet küldi, mert ilyenkor csatlakozik fel a felhőre ellenőrizni azokat. Ha épp mozgás van a szórón, akkor akár pár másodperc múlva, de ha elhagyottabb helyre raktuk, akkor az is megeshet, hogy csak napok múlva mennek át a beállítások. Bekapcsolt SMS-vezérléskor a kamera folyamatos GSM-kapcsolatot tart fenn (várja az SMS-eket), ami rendkívüli mértékben megnöveli a fogyasztást.

Működés

Onnantól, hogy távvezérelni tudjuk a kamerát az okostelefonról, már könnyű dolgunk van. Csak kitesszük a fára, SETUP állásba kapcsoljuk, megvárjuk amíg térerőt talál, aztán átkapcsoljuk ON állásba, és mehet a menet. Pozícionálni csak úgy tudjuk, hogy megvárjuk az első képet a helyszínen, mert a kis kijelző élőképet nem mutat, csak az elkészült képeket lehet visszanézni rajta, de azt sem érdemes, és szükség sincs rá, hiszen minden ott van a telefonunkon.

A Boly Crow maximális felbontása 24 megapixel, de ez interpolált méret. A natív, vagyis a tényleges felbontása a szenzornak 5 megapixel, ami egyébként nem számít rossznak (a 18MP-es Boly Bat natívan 3MP, ez az átlag; a 36MP-es Boly Falcon natívan 14MP, ami meg brutális felbontás a vadkamerák világában). Ebből fakadóan a Boly Crow képminősége jobb, mint a Boly Baté, márpedig nézzük ezt úgy, hogy közel ugyanannyiba kerül. A nappali képek gyönyörű élesek, az éjszakaiak erős közepes kategóriát képviselnek.

Az összehasonlítás nem teljesen mérvadó, mert nem azonos helyen, és nem azonos távolságról készültek a képek.

A kamera látószöge 57°. Jóllehet ez a hatvan fok körüli érték átlagosnak mondható a piacon (UOVision pl. 64° v. 58°), de jó lenne, ha lenne szélesebb opció is. Elvileg lesz a Bolynak valamikor 110°-os, széleslátószögű kamerája, ám az még sajnos nem került forgalomba.

Ami a színeket és az expozíciót illeti, napvilágnál szép szaturált színeket tapasztalhatunk (ha süti a nap foltokban a talajt, az hajlamos kicsit kiégni), naplemente után, szürkületkor a színek fakulnak, és valami át is kapcsol a vadkamerán, mert az élesség is degradálódik ilyenkor. Valószínűleg ezen a ponton a kamera kihúzza az infraszűrőt a szenzor elől, és megváltozik a fókuszpont, ami majd éjszaka, infrafénynél lesz ismét jó. Ezt más Boly kameráknál is tapasztaltam már. Az UOVision speciel az első esti/éjszakai vakus képnél húzza csak ki az IR-Cut szűrőt, ilyenkor a kattanásra gyakran fel is figyelnek az állatok a néma éjszakai erdőben.

A képek éjszakai megvilágítottsága megegyezik a többi Boly kameráéval, vagyis a kép közepén erős az infravaku (egyébként 940nm-es láthatatlan), a szélek felé pedig elfogy a fény. A megvilágítás kellően erős, a gyári specifikációban leírt 15 métert bőven tudja, szerintem még picivel többet is.

Ha nagyon közel jön egy állat (1-2 méter), akkor a vaku kiégeti a részleteket középen, ahol a legerősebb a fény.

Közelre fotózva kiégeti a képet

Az éjszakai záridő (expozíciós idő) eléggé hosszú, az izgő-mozgó disznók, vagy a szórón átvágtató rókák könnyen elmosódnak. Ez igaz volt a kisebb Boly Batra is, de talán még a drágább Falcon sem kivétel. A kamera reakcióideje a másik viszonylag gyenge pont: az 1.2 másodperc ma már nem tűnik túl huszárosnak, mondjuk a Boly Bat/Falcon-féle, vagy a Spypoint-féle 0.7s, vagy az UOVision-féle 0.4s mellett.

Hosszú az expozíciós idő éjszaka, könnyen bemozdulnak az állatok. (Nedves talaj eső után, ezért ilyen kontrasztos a kép)
Száraz talaj ugyanazon a helyszínen
Sötétedéskor

Összegzés

A Leitz Hungária kínálatában a legolcsóbb képküldős vadkamera jelenleg a korábban már tesztelt Boly Bat. Az árak sajnos állandóan változnak a világgazdasági helyzet miatt, de e cikk írásakor a Bat csupaszon kb. 74.000 Ft. Ha megvesszük belőle a szettet akkuval, memokártyával, akkor már 82 ezer. Ehhez képest a Boly Crow a könnyebb beállíthatóságával, a jobb képminőségével 84.000 Ft körül megy. Igaz ebbe még kell venni 6db ceruzaelemet, és egy memóriakártyát is, de ezt a kis felárat a Crow bőven-bőven megéri!

Szerintem a Crow a legjobb ár/érték arányú képküldős kamera most, ami a kapható.

Tudom, hogy ezt mondtam a Batra is, de akkor még nem láttam, mit tud a Crow, és az sem tűnt fel, hogy akkuval, memokártyával felszerelve szinte ugyanannyiba kerülnek. A 24MP, a távirányítós beállítás, és a jó ár imígyen megváltoztatta a játékszabályokat. Amiben elmaradt a Crow a Battól, az az 1.2mp-es reakcióidő, minden másban viszont jobb annál.

A Boly BG584 Crow felhős vadkamera ide kattintva érhető el a Leitz Hungária webshopjában!


Beállítás

A Boly Crow beállítása a mellékelt távirányító miatt könnyebb, mint a Boly Baté. Nem kell hozzá extra szoftver, vagy beállító fájl. A beállítás alapvetően négy lépésben történik:

 1. Letöltjük a Molnus appot, és regisztrálunk egy fiókot.
 2. “Megetetjük” a kamerát a szükséges kártyákkal.
 3. Beírjuk a vadkamera menüjében a mobilszolgáltatónk APN-jét, ami az adatkapcsolathoz kell, és behívunk a kijelzőn egy QR kódot.
 4. A Molnus appban beolvastatjuk a kijelzőn megjelenő QR kódot, ezzel hozzáadjuk a vadkamerát az 1.-es pontban létrehozott fiókunkhoz.

Első lépésként töltsük le a telefonunkra a Molnus applikációt a Google Play áruházból, vagy az AppStore-ból. Ügyeljünk rá, hogy a Molnusnak legyen hozzáférése a telefon fényképezőjéhez (ezt vagy kéri a rendszer, vagy a telefonbeállításoknál eszközölhetjük).

Második lépésként tegyünk egy törölt PIN-kódos SIM-kártyát, és egy 32GB-nál nem nagyobb SD-kártyát a vadkamerába, és az alján lévő kapcsolóval állítsuk a készüléket a középső, “TEST” állásba.

Harmadik lépésként a távirányítót használva hívjuk be a menüt, a Fel-Le gombokkal navigáljunk el a Send to: Molnus (vagy ha magyarra álltjuk a menüt, akkor “Küldési cím: Molnus”) menüpontba, és nyomjunk egy OK-t. Itt megjelenik a GPRS APN, Account és Password (Jelszó) opció. A LE gombbal tudunk ugrálni köztük, a JOBBRA gombbal szerkeszteni. A távirányító gombjaival tudunk beírni karaktereket, majd 2x OK gombbal jóváhagyni. Az alábbi adatokat szükséges megadni:

 • Telekom
  • APN: wnw
  • ACCOUNT: wap
  • PASS: wap
 • Telenor (Yettel):
  • APN: online (hívókártya) / net (adatkártya) 
  • ACCOUNT/PASS: üres
 • Vodafone:
  • APN: internet.vodafone.net 
  • ACCOUNT/PASS: üres

Ha mindent leokéztunk, így kell lássuk a kijelzőt, mint lent, és az OK gombbal elmentjük, egyben visszalépünk a menübe.

Ezután a FEL-LE gombokkal navigáljunk el a Register camera (Regisztrálja a kamerát) menüpontra, és okézzuk le. Ekkor be fog jönni egy szöveg, majd rövidesen egy QR kód a képernyőn, hagyjuk úgy.

Negyedik lépésként nyissuk meg a Molnus appot, és az “Add new” gombbal adjuk hozzá a kamerát a fiókunkhoz. Megjelenik egy kék Scan QR code gomb, ha arra rányomunk, és korábban engedélyeztük a Molnus hozzáférését a telefon kamerájához, akkor be tudjuk olvasni a telefonnal a vadkamera kijelzőjén megjelent QR kódot. Ezzel a rendszer automatikusan kitölti a szükséges adatokat, a lista végén csak a SIM kártyához tartozó mobiltelefonszámot kell megadnunk Magyarország előhívójával.

Innentől kezdve összeállt a rendszer, és működnie kell.

A Molnusban be tudjuk állítani a szokásos vadkamera-paramétereket, úgymint fotó/videó mód, érzékenység, stb.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Miután a MATE MAH50 és MAL38 külön tesztet kapott a Vadász Blogon és annak YouTube csatornáján, ezért a legkisebb példány, a MAL25 esetében csak...

Vadászíjászat

Nem, sajnos nem én álltam neki tesztelni...egyelőre. Egy külföldi videó zanzáját hoztam el nektek, ahol gyártóktól és márkáktól független srácok teszteltek 13 pengés hegyet...

Hírek

Csupa jóhír érkezett vadkamera ügyben. Tekintve, hogy a dollár-forint árfolyam befejezte ámokfutását és visszatért egy élhető szintre, jelentősen olcsóbbak lettek a vadkamerák. Ezen kívül...

Hőkamera teszt

Az Infiray Zoom ZH50 V2 a cég első parfokális, optikai zoomos keresője. Bemutatóvideó és mintafelvételek. (Sajnos a videó utolsó pár másodperce hiba miatt lemaradt...