Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray ILR-1200 külső távmérő hőkamera céltávcsövekhez

Olvasási idő: 2 perc Kipróbáltam az Infiray 1200 méteres hatótávú lézeres távmérőjét, melyet egyre több céltávcsövükhöz lehet bluetooth-szal csatlakoztatni.

Az új távmérő, hivatalos nevén ILR-1200-1 egy aprócska kis kütyü, amit oldható szerelékkel tudunk a cég jónéhány céltávcsövére rakni. Nevezetesen az alábbiakhoz, de nincs kizárva, hogy a lista idővel bővülni fog, akár (időben) visszafelé is.

Kompatibilis modellek:

  • Tube TH50 (V1.0) – szoftverfrissítés után!
  • Tube TH50 V2.0
  • Tube TH35 V2.0
  • Tube TL35 V2.0
  • Tube TL50
  • Tube TL25 SE
  • Tube TL35 SE
  • Tube TP25 SE
  • Tube TS60
  • Tube TD70L V2

A távmérő Bluetooth kapcsolattal csatlakozik a távcsőhöz, ami ráadásul automatikus, amennyiben a távcső menüjében a Bluetooth-t aktiváltuk.

Nincs más teendő, mint az akkuval felvértezett távmérőt bekapcsolni egy hosszú gombnyomással, majd egy pár másodperc múlva már meg is jelenik a kijelzőn a mérőkeret, a sarokban pedig az aktuális távolság kijelzése (folyamatos mérést végez, amíg be van kapcsolva).

Lásd az alábbi videón:

A legelső üzembehelyezéskor azért van némi teendőnk vele. A bilincses felfogatás állítható fejjel rendelkezik, ez felel azért, hogy a távmérő pozícióját úgy tudjuk beállítani, hogy oda nézzen ahová kell. Ehhez egy bekapcsolható (látható fényű) lézerpointer van segítségünkre. Magyarán az a teendő, hogy a puskát stabilan letámasztjuk, vagy befogatjuk, a Tube céltávcsővel keresünk valami jól látható és azonosítható hőjelet tisztes távolságban és ráirányítjuk a szálkeresztet. Ezután a meglazított távmérőt a lézerpointer segítségével arra a pontra állítjuk, majd meghúzzuk a csavarokat.

Nem baj ha nem sikerül tökéletesen pontosan bepozícionálni, mert a fent említett távcsövek menüjében a távméréskor megjelenő mérőkeretet is tudjuk kalibrálni, tilitolizni a kijelzőn a jövőbeni pozícióját. Ha más nem, ezt igazítjuk rá arra a pontra, ahová a lézer mutat. Talán nem is baj, ha nem esik tökéletesen a szálkereszt közepére, mert meglehet ott zavaró lenne az állandó jelenléte célzáskor.

E két kalibrálási lehetőséggel egészen pontosan be tudjuk pozícionálni a kis távmérőt, ami hőkamerás vadászaton nagy segítséget jelent. Az 1200 méteres hatótáv is nagyon kellemes, stabillá, magabiztossá teszi a távmérőt a vadászias lőtávokon.

Az Infiray ILR-1200-1 megtalálható a Leitz Hungáriánál és viszonteladó partnereinél.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 6 perc Óriási a kínálat már az éjjellátó céltávcső piacon is. Kiváló készülékeket találunk a hőkamerákhoz képest megfizethető árakon. Mivel egyik jobb,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Már Magyarországon is kapható a PARD DS37 Night Stalker céltávcső 4K/UHD felbontással, és ha minden igaz, talán még 8x-os...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Elkészült a várva várt Infiray Tube TS60 bemutató. Nem hangsúlyoztam ki eléggé a tényt a videó elején, hogy azért...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 3 perc Mire jó a piac egyik legolcsóbb hőkamera céltávcsöve, ami közel annyiba kerül, mint egy topkategóriás éjjellátó céltávcső? Lássuk mit tud!