Kalappal!

Mit keresel?

Vélemény, ajánló

A legjobb éjszakai keresők a Leitznél

Olvasási idő: 5 perc Ideje egy kis gyűjtésnek, lássuk mely kamerák a legjobb vételek most, amikor az árak lecsillapodtak, jönnek az idényvégi akciók, és a tavaszi termékdömping előtt vagyunk még. Szubjektív összeállítás következik a Leitz Hungária kínálatában jelenleg kapható kamerák közül válogatva, mely válogatásban szempont volt az ár/érték arány éppúgy, mint a képminőség, az extraszolgáltatások és a küllem.

Best of the best hőkamera

A legjobb kereső szerintem továbbra is az Infiray Zoom ZH50 V2 azon egyszerű oknál fogva, hogy a 25/50mm-es dupla látószögnek köszönhetően olyan, mintha egyszerre két hőkameránk lenne. Fedett terepre – vagy kényelmes nézelődéshez nyílt placcon – kiváló a széles látószögű állás, ha pedig valamit jobban szemügyre vennénk, akkor a nagy nagyítású állás a világ végére ellát és részleteket mutat. Ilyen univerzális cucc nincs másik a magyar piacon. Ezt még megspékeli a hatalmas kijelző, a brutális akkuidő, a jó ergonómia, és már meg is vagyunk.

Best of the best éjjellátó

Bár a tesztelése még csak most indult, de egészen lenyűgöző darab a kínaiak 4K-felbontású, digitális binokulárja a Guide DN30. A Normae hőkamera házába rejtett éjjel-nappali technika tiszta és részletes képet ad a legkisebb maradékfénynél is, mégpedig a kétszemes keresés minden kényelmével. A vadászatot egy 1000m-es távmérő segíti, ha meg semmennyi fény nincs, akkor egy aprócska beépített infravető lesz a hasznunkra, még ha nem is túl nagy távolságokig. Aki messzire szeretne nézelődni kuka sötétben, ahhoz egy külső vető fog kelleni.

Forrás: YouTube

Legjobb belépőszintű hőkamera

Belépőszinten az Infiray AFFO AP13 R+ nyűgözött le leginkább. Nyilván csodát ezen a szinten még nem érdemes várni, de a Reality+ technológiának köszönhetően picit talán mégis. Elképesztő, hogy mit művel a mesterséges intelligencia egy 256-os kamera képével!

Legjobb belépőszintű éjjellátó

Picike, könnyű, nagy tudású, nagy nagyítású és méretéhez képest egészen erős vetővel érkezik a PARD NV009. Nem beszélve az igazán kedvező áráról. 18650-es akkuval azért tankoljunk be mellé.

Legjobb vadászíjász-kamera

Itt ugye elég gyakori, hogy az embernek 20-30 méterre kell nézelődnie fedett terepen. Amióta eltűnt a piacról a jó öreg Infiray E3n/E3W a közel 20°-os látószögével, azóta a Thermtec Cyclops 315 viszi a prímet. 17.5° látószög, nagy kijelző, fotó/videó funkció, egyszerű működtetés, szép kép. Aki csak íjjal vadászik, a helyében ezt venném.

Legjobb alsó-középkategória

Itt nálam még mindig az Infiray AFFO AL19 a befutó. Amikor teszteltem, nagyon szerettem ezt a hőkamerát. Pici, könnyű, szép képe van, tud videót rögzíteni, jól bírja az akkuja, nincs felesleges funkciókkal túlbonyolítva. A Leitztől is úgy tudom, hogy kategóriája legnépszerűbb terméke.

Legjobb felső-középkategóriás hőkamera

Nálam a Nr.1 az Infiray E3 Max V3.0, még mindig az egyik legszebb képpel rendelkező 384-es modell, annak ellenére, hogy maga a ház és a menürendszer már kicsit öregecske lett. De a lelke új, és ez számít.

Legjobb prémium hőkamera

Azok után, hogy az EYE III széria gyerekbetegségeit kiküszöbölték és beleraktak egy 640-es 25mK-es szenzort, rangos helyre lépett elő nálam az Infiray EYE III EH35 a szép képével, az egyszerű kezelésével, illetve a modern és kompakt formavilágával, a hidegálló akkujával.

Legjobb távmérős hőkamera

Nálam kérdés nélkül az Infiray Finder FH35R V2 itt a favorit. Ilyen szép képet még nem láttam az Infiraytől, mint amit ez a kamera mutat, de mástól se sokszor. A 800m-es távmérő pedig hatékonyan használható. A kezelése még mindig egy kicsit kényelmetlen, ahogy az elődeié, de kárpótolhat a dupla akku és a 15 óra üzemidő, ami vele jár.

Ugyanitt megemlíteném a Guide TD631 LRF keresőt, ami tudásban nem ér fel ugyan a fenti Infirayjel, de a tény, hogy 384-es kamera árában adnak egy 35mm-es, távmérős, 640-es felbontású monokulárt, 35mK érzékenységgel, cserélhető akkuval és OLED kijelzővel, szóval ez a tény nem megkerülhető, ilyet még nem láttunk a történelemben. Egyszerű, de nagyszerű kamera, viszont videót csak applikációval tud felvenni. A tesztje még most indult, de az első benyomások meggyőzőek!

Forrás: YouTube

Legjobb binokulár

Az általam nagyon kedvelt Guide Normae-t letaszította a trónról az Infiray Gemini GEH50R. Egész egyszerűen azért, mert szebb és jobb a képe a 25mK és az újabb algoritmus miatt, mert jóval erősebb a távmérője, mert panorámásabb a kijelzője és persze azért, mert tud optikai képet is mutatni: nappal és szürkületben színeset, éjszaka éjjellátóként fekete-fehéret, és mindezt kombinálni is tudja a hőképpel, ami lővilágnál igen érdekes élményt kínál. A piacon lévő konkurenciához képest nagyobb a nagyítása, nagyobb a hatótávja, mégis szélesebb a látószöget (hőkamera esetén), erősebb a távmérője és kevésbé szaggat a képe, ahogy én láttam.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 4 perc Az Infiray a brutális felbontású AMOLED kijelzőinél már elkezdett játszani a nagyításokkal. Az éjjellátóknál pedig (és amúgy a hőkameráknál is)...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc