Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Csehország ASP-mentes lett, van remény? (Frissítve!)

Csehország minden jel szerint sikeresen leküzdötte az országba váratlanul betörő ASP vírust.

Csehországban az afrikai sertéspestis két évvel ezelőtt ütötte fel a fejét Zlin környékén. A kezdetekkor ez egy elszigetelt eset volt, hiszen a járvány Kelet felől támad, ám 2017-ben váratlanul többszáz kilométerre a “frontvonaltól” jelentettek csehországi fertőzést. Az ezt követő hetekben, hónapokban eszkalálódni kezdett a fertőzés, melyet az alábbi táblázat személetesen ábrázol.

A cseh állategészségügy azonban határozottan lépett fel a ügy kezelésében (elektromos kerítést építettek a gócpont köré és intenzív vadászatot folytattak a kritikus helyeken, melybe még a rendőrség is besegített), így néhány hónap megfeszített munka, és több mint 200 fertőzött állat után ki tudták jelenteni, hogy az utolsó ASP-pozitív vaddisznót 2018 áprilisában találták. Azóta nincs fertőzés az országban, így az EU idén februárban ASP-mentes országgá nyilvánította Csehországot – írja a német Jäger Magazin.

FRISSÍTÉS: eközben Magyarországon már Hajdú-Bihar megyében is felütötte fejét a kór, a NÉBIH április 29-én három elhullott vaddisznó teteméből is kimutatta az ASP-t. Jelenleg így néz ki Magyarország ASP-térképe:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Click to comment

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Idestova öt éve már, hogy velünk van az afrikai sertéspestis Magyarországon. Amikor Ukrajna és Románia felől jött az első fellángolás,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Ötödik éve van velünk az afrikai sertéspestis. Most végre megmutatják, hogyan is illene mintát venni a vaddisznóból.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését. E rendkívüli...

Vélemény, ajánló

Olvasási idő: 8 perc Futótűzként söpört végig a vadászok közt a tegnapi hír, hogy a NÉBIH új ASP-terve szerint 2025-ig olyan drasztikusan kell csökkenteni...