Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Így áll most az ASP Magyarországon és Európában

Olvasási idő: 3 perc Idestova öt éve már, hogy velünk van az afrikai sertéspestis Magyarországon. Amikor Ukrajna és Románia felől jött az első fellángolás, fogalmunk sem volt, hogy ez mennyire fog terjedni és meddig fog tartani, csak olyan híreket hallottunk, hogy a cseheknek minden jel szerint sikerült megszabadulniuk tőle, Korzikán viszont több évtizede nem bírják kipucolni, pedig az egy sziget.

A vírus elég komoly sebességgel fertőzte végig az észak-magyarországi területeket, de az M3-as autópálya és onnan délre jellemző földrajzi jellegzetesség és állománysűrűség (nomeg bizonyára azért a vadászok és a NÉBIH együttműködése is) megfékezte a terjedést. Csak azokon a területeken tudott áttörni délre, ahol nagyobb erdőségek és nagyobb disznóállomány található. Hogy itt mennyire jutott be a házisertés állományba, azt nem tudni. A hivatalos álláspont szerint Magyarországon csak a vaddisznókat érintette, de ezzel majdhogynem egyedülállóak lennénk a világon.

Közben sajnos a vírus valahogy bejutott egy Buda-környéki vaddisznós kertbe, majd elkezdett terjedni a Gerecsébe, és érintette a Vértes északi területeit is. De ott is mondhatjuk, hogy az M1-es autópálya állította meg, így az Északi-középhegységhez hasonló állománysűrűséggel rendelkező Dunántúl úgy tűnik megúszta a fertőzést – egyelőre legalábbis. Északon viszont rendesen kipucolta az állományt, ottani vadászok beszámolói szerint évekre eltűnt a disznó egyes területekről, de több helyen jelezték már, hogy kezd visszatérni a populáció.

Új fertőzést Magyarországon már csak elszórva, 1-2 helyen észlelnek: Salgótarján környékén, A Gerecse-Vértes-Budai-hg háromszögben és Debrecentől Észak-Keletre (az alábbi térképen kék pöttyel jelölve). Ennek ellenére a vadászterületek kockázati besorolása nem sokat változott és a szigorítások érvényben maradtak. Alacsony kockázatú terület már régóta sehol nincs az országban, mindenki minimum közepesbe sorolva tengeti vadgazdálkodási mindennapjait.

ASP – 2023. december (NÉBIH)

Horvátország és Bosznia-Hercegovina

Az új hírek szerint most Horvátország felől fenyeget az ASP, ők pedig Bosznia-Hercegovina felé adják tovább az “áldást”. Idén júniusban először a B-H-i határ mentén jelentek meg fertőzések, de már Eszék környékéről is jelentettek a horvátok megbetegedést. Ráadásul náluk kőkeményen a házisertések közt dúl a ragály (ahogy a B-H-ban is), jóllehet a vaddisznók is érintettek, de egyelőre nem olyan mértékben, mint a háziak. Az viszont beszédes, hogy az eredeti kitöréstől messze észleltek a vaddisznókban fertőzést.

A legtöbb házisertés-járványt idén eddig Bosznia-Hercegovinában regisztrálták, ahol az összes kitörés száma elérte az 1486-ot. Ezt követi Horvátország (az év eddigi összesített száma 1 123), Szerbia (977) és Románia (723). A következő legmagasabb betegszám Ukrajnában van (34 járványkitörés az év eddigi részében).

Nincs kizárva, hogy ebből a régióból még megkapják a lehetőséget a mecseki vadásztársaságok a töméntelen szívásra, amit északi társaink már átéltek. És hát ne feledjük, abból az irányból nincs autópálya, egyedül a Drávában bízhatunk. (Ilyenkor azért elgondolkozik az ember, hogy bizony értette a dolgát Árpád apánk…)

ASP Európában 2023. nyári állapot szerint (Piros: házisertés, Lila: vaddisznó)

Lengyel barátaink

Lengyelországban is érintett a házisertés állomány, de kisebb mértékben, mint a vaddisznó. Európában ugyanis ők tudják felmutatni a legdurvább számokat: 20 európai ország jelentett eddig több mint 7400 vaddisznó-megbetegedést, ebből több mint 2500 a lengyelektől jött. Mögöttük Olaszország és Németország áll kb. 900-900 esettel, majd Lettország közel 700 esettel.

Az ASP-vel küzd fél Európa, hiszen rajtunk, Ukrajnán, Románián és a Balkánon kívül megjelent a fertőzés Észtországban, Litvániában, Svédországban és Görögországban is. A cseheknél sem tűnt el teljesen az ASP, a lengyel határ mentén még mindig fedeznek fel új eseteket, de a házisertés állomány nem érintett. A fehéroroszoknál vagy nincs, vagy nem nyilatkoznak, az oroszok elárulták, hogy náluk is jelen van a vírus.

Az ASP tehát itt van, dübörög még mindig, annak ellenére, hogy nálunk épp alszik a vírus. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ahogy lábra áll a hazai vaddisznó-állomány, nem lángol fel újra, vagy épp nem kapjuk meg valamelyik szomszédos országból ismét.

Források: NÉBIH; Department for Environment, Food and Rural Affairs publikáció – Egyesült Királyság; FeedStrategy.com

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Ötödik éve van velünk az afrikai sertéspestis. Most végre megmutatják, hogyan is illene mintát venni a vaddisznóból.

Sztori

Olvasási idő: 7 perc Bűdi Gábor újabb olvasmányos novellája következik.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését. E rendkívüli...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Reagált az ECHA a szakmai szervezetek által benyújtott beadványokra. Néhány könnyítést kilátásba helyeztek, de a harc még folyik.