Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

A Vadászkamara szerint országos átlag kell legyen a 0,5 disznó / 100 hektár

Pár héttel ezelőtt nagy visszhangot kevert a Nemzeti Akcióterv, mely szerint vadászterületenként 0,5 disznó az apasztási irányszám egy négyzetkilométeren. Dr. Jámbor László egy interjúban egyértelműsítette az OMVK álláspontját.

Abban az ASP bizottságban, mely a hírhedt vaddisznógyérítési Nemzeti Akciótervet készítette, elméletileg a Vadászkamarától is ülnek emberek (azért csak eméletileg, mert a tervet nem biztos, hogy a teljes ASP szakértői csoport készítette). Már csak emiatt is érthetetlen volt a 0,5 disznó / 100h irányszám, és szerintem nem túlzom, ha azt állítom, a komplett vadásztársadalom szemében kivitelezhetetlennek tűnik, és egyben elfogadhatatlan is.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökének YouTube-ra kitett interjújában (ld. a cikk végén) azonban Dr. Jámbor László, az OMVK elnöke egyértelműsítette a Vadászkamara álláspontját az ügyben.

Elmondja, hogy a vaddisznósűrűség országos átlaga jelenleg 0,9 disznó / 100 hektár, és szerintük ezt kellene csökkenteni 0,5 egyedre.

Ami úgy kivitelezhető, hogy az apróvadas területeken, ahová nem való disznó, a nullára kell törekedni, ahol viszont indokolt a vaddisznó jelenléte, ott engedélyezni kellene az 1, vagy 2 példányt 100 hektáronként, így kijönne országos átlagban 0,5. Tehát kvázi felezni kell a vaddisznók számát az országban.

“Mi ezzel a kitétellel tudjuk ezt a 0,5-öt elfogadni. Mert annak aztán az égvilágon semmi értelme, ha 0,5 van olyan területeken is, ahol egynek se kéne lenni, meg 0,5 ott is, ahol a vadászatra jogosultak saját maguk vadászata, tehát a tagság vadászata, másrészt pedig a bevételek szempontjából a bérvadászat erre épül. (…) El kellene jutni oda, hogy ne gondolkozzunk mindig sablonokban, ne mindig fűnyíróelv alapján kerüljenek megállapításra bizonyos intézkedések.” – mondta. A differenciált tervek előkészítésében a kulcsszerepet pedig a területismerettel rendelkező tájegységi fővadászok játszanák.

Ez szembemegy a NÉBIH elméletével, ami vadgazdálkodási egységenként írja elő ezt a számot, arra hivatkozva, hogy az ASP terjedését lokálisan csak a 0,5 disznó/100 hektár állománysűrűség képes fékezni, vagy megállítani. Ami viszont azokon a területeken, ahol akár 5-10 disznó is lehet, kvázi mészárlásnak, leradírozásnak tekinthető. A járványvédelmi szakemberek évelése is logikus, hiszen a sertéspestis nem fog foglalkozni azzal, hogy hol indokolt a vaddisznó jelenléte, és hol nem. Ott fog terjedni szerintük, ahol van vaddisznó, vagyis ahol 0,5 felett van a sűrűség. Itt tehát komoly érdekellentétek feszülnek egymásnak, meglátjuk, hogy melyik lesz az erősebb hosszú távon.

A fent említett nyilatkozatok az interjúban az alábbi videóban 23:37-től kezdődnek.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Ezt a napot vártuk! Bár plasztik vadászjegyünk továbbra sincs, de azután, hogy az éves érvényesítést mostantól otthonról is lehet végezni, interneten keresztül, bankkártyás fizetéssel,...

Hírek

Egy új megállapodásnak köszönhetően a Nimród Vadászújság közreműködésével 65.000 magyar vadász havi, ingyenes hírlevelet fog kapni postán az Országos Magyar Vadászkamarától.

Hírek

A Vadászkamara javaslatokkal állt elő az Agrárminisztérium felé, annak kapcsán, hogy milyen intézkedéseket kellene hozni, hogy a járványhelyzet miatt a lehetőségekhez mérten minél kisebb...

Hírek

“Az Országos Magyar Vadászkamara az alábbiakban tájékoztatja a vadászokat és kéri az együttműködésüket, véleményüket a vadgazdálkodási ágazat járványügyi helyzettel összefüggő intézkedéseinek vadászatra, vadászokra és...