Kalappal!

Mit keresel?

Optika teszt

Teszt: Bresser 8×56-ok

Olvasási idő: 5 perc Új márka jelent meg nemrégiben a Leitz Hungária kínálatában. A Bresser távcsövek 8×56-os verzióit vetettem össze egy pár alkalommal, ezek mindegyike kedvező áron kapható, belépő- és alsó-középkategóriát képviselő éjszakai keresőtávcső.

A Bresser egy több mint 60 éves német cég. Saját márkanéven árulnak mindenféle optikai és egyéb eszközöket, de már 60 évvel ezelőtt a cég alapítója is Japánból importált távcsöveket. Manapság, több átalakulás és felvásárlás után a cég német-kínai vegyes tulajdonba került, és a világ számos országában jelen van helyi központokkal. A gyártás nem tudni hol zajlik, de az optikák tervezésében maga a Bresser is részt vesz.

A teszten háromféle 8×56-os távcső szerepelt. A Pirsch ED (kb. 179.900 Ft), a sima Pirsch (133.900 Ft ), és a Condor (95.000 Ft), tehát kifejezetten jó árazású darabok. De vajon mit tudnak ennyiért?

A Bresser teljesítmény szempontjából kicsit olyan, mint a DDoptics, vagyis egy adott áron mindig igyekeznek egy picivel többet kínálni, mint a nagy, ismert márkák. Már a külső sem piti. Nyilván egyéni ízlés kérdése, hogy szépek-e a Bresser binók, de hogy az egyik legmodernebb külsővel rendelkeznek, az vitathatatlan. Ráadásul nem csak szépek, de építési minőségben sem lehet rájuk panasz. Node lássuk sorban, kezdve a legjobbal:

Bresser Pirsch ED 8×56

Először egy rövid kis kitérő a névről. DDoptics Pirschler, Bresser Pirsch….a névválasztás furcsa lehet, de valójában nem az. A Pirsch, pirschen, Pirschler németül cserkelést, cserkelő vadászt jelent, ezért ilyen népszerű ez a név a német gyártóknál.

No szóval a három tesztalanyból a Pirsch ED volt a legdrágább és értelemszerűen a legjobb is. Nem csak papíron, valóban egy gyönyörű képpel és kellemes teljesítménnyel rendelkező távcsőről van szó. Ilyenkor azért mindig ledöbbenek, hogy manapság már milyen komoly teljesítményű és küllemű távcsöveket lehet kapni kétszázezer forint alatt. 10-20 éve még nem volt ilyen.

Pengeéles kontrasztos kép, még a képszélek felé is szemnek kellemes az élesség. Az ED lencsetagnak köszönhetően érezhetően kisebb a kromatikus aberráció (színhiba), mint a többi modellnél. Épp volt szerencsém úgy vadászni ezekkel a távcsövekkel, hogy a sötét talajon, vetéseken voltak még hófoltok. A föld és a hó találkozásánál (sötét-világos kontraszt ugye), gyönyörűen lehetett látni, hogy az ED-lencse milyen szépen szűri ki az ilyen szituációkban jelentkező színhibát, legfőképpen a képszélek felé haladva (képközépen egyik modellnél se volt jelentős színhiba).

A pazar élességnek az ára a távcső látószöge, ami 8x-os nagyítású létére 6.5°-os, ami olyan középkategória maximum. Ezen ne lepődjünk meg, hiszen ebben az árszegmensben egy távcső vagy szép éles a teljes képmezőn, és nem torzít, vagy ultranagy látószögű (8°), de a képszélek felé romlik a minőség és torzulnak a vonalak. Az, hogy egy távcső széles látószögű és faltól falig éles legyen, már a többszázezer forintos kategória.

A Pirsch ED naplemente előtt és után, illetve sötétben félhold fényénél is szépen teljesített. Becsillanás, tejesedés csak minimális a többi tesztelt típushoz képest. Éjszakai használatnál is a képkontraszt és az élesség egy fokkal jobb a többinél, bár ez olyan különbség, amit csak akkor érez az ember, ha a távcsöveket egymás után váltogatja. Ha az egyikbe belenéztél, a másikba meg csak a legközelebbi vadászaton, nem fogsz különbséget érezni éjszaka.

Ha a DDopticshoz kell hasonlítsam, a Pirsch ED a Nachtfalkénál jobb (képileg és építési minőségben is), de drágább is. Az ennél drágább DDoptics Pirschler képminőséget tekintve szerintem nem jobb a Bressernél (a DDO. Pirschlernél a 8×56-ok képszéli élessége nem ilyen, a 42-es verzióik pedig durva csillanásra hajlamosak), cserébe ott szélesebb látómezőt és párásodást megakadályozó nano-bevonatot kapunk már, ami hideg időben hasznos dolog.

A Bresser Pirsch ED nem csak elegáns, modern, világosszürke küllemével, többszörös lencsebevonataival és argon töltéssel kényezteti a használóját, hanem az átlag feletti kiegészítőivel is. Top minőségű, neoprén nyakpántot adnak hozzá, ami csatos, tehát ha nincs rá szükség, egy mozdulattal eltávolíthatjuk a távcsőről. A távcsőhöz kapott tok is nagyon igényes, mágneses záródású és mellesleg épp úgy néz ki, mint a decathlonos mellhevederes tok (meg is tévesztett elsőre), de sajnos a Bresserét mellhevederrel nem lehet használni, csak vállpánttal (Bresser tok fenti képen, Decás tok lent). Kár érte, mert csak két plusz fület kellett volna varrni rá.

Decathlonos mellhevederes tok – ugyanilyen a Bresseré is, csak sajnos alsó rögzítési pont nincs rajta, így mellhevederrel nem lehet használni.

A Bresser Pirsch ED élettartam garanciával kapható. A dobozában találunk egy kis kártyát, azon egy linket, ahol regisztrálni lehet a távcsövet, és onnantól ingyenes alkatrészellátás és javítás a gyár ígérete, olyan hibák esetében, melyek a távcső használhatóságát befolyásolják.

A Bresser Pirsch ED 8×42, 10×42 és 8×56 változatban kapható a Leitznél.

Bresser Pirsch 8×56

A Pirsch a fenti modell ED-lencsetag nélküli változata, ezért az ára közelebb van a 100ezer forinthoz, mint a 200-hoz. Küllemre megegyezik a Pirsch ED-vel, de zöld színű gumiborítást kapott szürke helyett. A ED-lencsetag hiánya a képminőségen valamelyest érezhető, hajlamosabb a színhiba képzésére a képszélek felé haladva, az élesség és a kontraszt pedig egy hangyányival gyenébb az ED-verziónál. Ez megint csak egy olyan dolog, amit akkor látunk, ha egymás után váltogatjuk a szemünkön a két távcsövet.

A kiegészítők is szerényebbek a sima Pirsch esetében, egyszerűbb tokot és egyszerűbb nyakpántot adnak hozzá, de élettartam garancia ehhez is jár még. A gáztöltés ennél nitrogén az argon helyett, de hogy van-e ennek jelentősége…

A Bresser Pirsch 8×34, 10×42 és 8×56 változatban kapható a Leitznél.

Bresser Condor 8×56

A Condor a cég legolcsóbb (százezer forint alatti) éjszakai távcsöve. Olcsósága ellenére szintén ultramodern, tetszetős külsővel rendelkezik, és ebben a kategóriában általánosnak nem mondható építési minőséggel. Túlzás nélkül mondhatom, hogy a felhasznált anyagok, és a kezelőszervek olyan színvonalúak, mint a 200ezer forint körüli távcsöveké.

A binó élessége képközépen jó, a képszélek felé már jobban romlik mint a többieké, és képkontrasztot tekintve is érezhető a különbség a fenti 180ezer forintos 8×56-hoz viszonyítva. Úgy tudnám leírni, hogy amennyivel gyengébb a Pirsch a Pirsch ED-nél, annyival gyengébb a Condor a Pirschnél. Ezek apró lépcsőfokok, amit az ár szépen tükröz. Becsillanásra is jobban hajlamos a nagyobb társainál. Ám ettől még ez egy nagyon jó kis távcső, és éjszaka, holdfénynél ezek a különbségek szinte teljesen el is tűntek.

Itt megint csak el lehet mondani, hogy az átlagosnál jobb képminőség ára a kategóriához képest szűk, 6.1°-os látószög, és a jóval drágább távcsövekhez képest kisebb méretű szemre vetített kép (csőszerűbb hatás).

Mindezek ellenére nem csak azt mondom, hogy ez a távcső fiataloknak, kezdő vadászoknak egy jó választás, hanem azt, hogy szerintem az egyik legjobb. Próbáltam a Minox X-lite-ot, a DDoptics Nachfalkét, a régebbi Kowa Prominar BD 8×56 XD-t, sőt a Delta Titanium 8×56-ot is…ezek mind ebben a kategóriában játszanak, ahol a Condor és a Pirsch, de ha választani kellene, én valószínűleg a Bresserek valamelyikére tenném a voksom. Ezekkel ugyanis nem volt kényelmetlen a nézelődés a lesen, annak ellenére, hogy belépőszintű távcsövek: a szememre álltak, éles képet adtak és nem csillantak be annyira, hogy az idegesítő legyen. Az építési minőségük is többségében magasabb a fentieknél.

A Bresser Condor család 8×25, 10×25, 8×42, 10×42, 10×50 és 8×56 modellekből áll.

Olvasnál még távcső teszteket?

Legutóbb a DDOptics Nachtfalke 8×56-ot vettük górcső alá, előtte pedig közel az összes 42mm-es DDOptics binokulárt. 56-os lencsével szerepelt a DDOptics Pirschler III is egy külön cikkben. Ha szívesen olvasnál esetleg a prémium kategóriáról, akkor figyelmedbe ajánlom a Leica Geovid 3200.com tesztjét, vagy a Leica Ultravidét, vagy akár a non-plus-ultra Leica Noctividét. Az összes távcsőtesztet ide kattintva találod.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 5 perc Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy...

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 4 perc A Guide komoly paraméterekkel rendelkező, de mégis hihetetlenül olcsó keresője egy remek választás azoknak, akik szeretnének belépni a nagy felbontású...