Kalappal!

Mit keresel?

Optika teszt

Teszt: DDoptics Nachtfalke 8×56 keresőtávcső

Olvasási idő: 4 perc A DDoptics egyik legnépszerűbb távcsöve a belépőszintű, 8×56-os Nachtfalke. Vajon mit kap az ember a pénzéért, ha az alig több mint százezer forintos szegmensben keresgél?

A termék hivatalos neve DDoptics Nachtfalke ERGO 8×56 keresőtávcső, ebből nálam történetesen a zárt hidas járt. Az ára e cikk írásakor 125.900 Ft, ami a 8×56-oknál nagyjából a belépőszintet jelenti, esetleg annál picit többet. Dielektrikus tükrök jellemzik, CT üveg alacsony fényszóródással (jelentsenek ezek bármit is 😀 – bocs!), 91.5% fényáteresztés, Smart Focus, 30 év gyártói garancia. 1,5 méter mélységig vízálló, nitrogéntöltésű, a látószöge 6.5°, és 1kg a tömege. A prizmarendszere Schmidt-Pechan típusú.

Eddig a hivatalos adatok.

Küllem, építés

Ami a való életet illeti, ez egy közepes, de inkább kompakt méretű, és viszonylag könnyű 8×56-os, amit a Schmidt-Pechan prizmáknak köszönhet. Ennél a nyitott hidas Gen 3.1 verzió picit könnyebb. Az építése robusztus, a zsanérok feszesek, igényes vadászzöld gumírozást kapott a külseje, az oldalán csúszásgátló recézéssel. Első blikkre semmi nem utal rá, hogy ez egy olcsó távcső, akkor érezzük csak az árkategóriáját, amikor kitekerjük a szemkagylókat. Ezek elég könnyen, műanyagosan járnak, és bár elméletileg van egy köztes állás a teljesen kitekert és betekert állapot között, de ez alig érezhető, és nem is marad úgy stabilan.

A fókuszgyűrűje megfelelően feszes, és olajozottan jár. A dipotriaállítója elegáns, bár szerintem nem a legpratikusabb megoldás. Egy kis dudorral ellátott gyűrű található a fókuszgyűrű mögött, ezzel tudjuk a jobboldali tubus dioptriáját +/4 értékben állítani. Ez a megoldás a prémiumszegmensre hajaz, ám a gyűrű a kelleténél picivel könnyebben jár, így ha az ember nem figyel oda, néha el tud állítódni ettől-attól.

Nagy előny viszont az ún. Smart Focus rendszer. Ez igazából egy marketingmegnevezése a nagy mélységélességnek. A Nachtfalkén gyakorlatilag egyszer kell távolra beállítani az élességet, és minden éles lesz benne 50 métertől a végtelenig, mert a többit elintézi a szemünk. Ezt egyébként akaratlanul sikerült letesztelnem. A próbaidőszak elején nem tudtam erről a Smart Focusról. Amikor egy vadászbarátommal jártuk a területet, nála egy Steiner Nighthunter lapult a táskában, amiről ugye köztudott, hogy fókusz nélküli. Belenéztem és hát tényleg minden éles benne tokától bokáig. Majd belenéztem újra a Nachtfalkéba…és abban is. Azt hittem nagyobb különbség lesz, így gondoltam nincs itt semmi látnivaló. Erre a tesztcikk írásakor olvasok a Smart Focusról. Na szóval majdnem olyan ez, mint a Steiner megoldása. Mellesleg a Nachtfalke képe némileg melegebb tónusú volt, mint a Steineré, de ennél jobban nem megyek bele az összehasonlításba, hiszen nagyon nem egy kategória a kettő.

A kukkerhez kapott hordtáska több mint korrekt, merevített, igényes, az objektívkupakok egyszerű ráhúzós gumik, de a DDoptics ügyesen vágott a tartógyűrűknek egy-egy rovátkát a tubuson, így kinyitva is szépen a helyén maradnak, nem csúszkálnak, nem esnek le véletlenül. Ehhez a távcsőhöz is jár természetesen gyárilag az igényes, Niggeloh márkájú neoprén nyakpánt, mely zöldszínű, belső oldalán csúszásmentesített.

Képminőség, használat

Ahogy a mai belépőszintű keresőtávcsövekre általában jellemző, a Nachtfalke esetében sem panaszkodhatunk képélességbeli hiányosságokra. Képközépen bravúros az éleség ehhez az árhoz képest, a képszéleken nyilván már gyengül, de semmi botrányos, láttam én ennél már rosszabbat is, akár felsőbb szegmensekben is. A lágyulás és torzulás szinte csak az extrém-képszéleket érinti. A képkontraszt, brillancia közepes, nyilván nem éri el a 200-300ezer forintos távcsövek képét, de nappal ezt is élmény használni.

Bár a lencsék többszörös bevonatot kaptak, azért a Nachtfalke naplemente körül és után azért hajlamos becsillanni fehéren, kicsit tejesedni. Hol az egyik tubus, hol a másik, attól függ merre nézelődünk a világosabbik horizont irányában. Annyira azért nem vészes, hogy használhatatlan legyen ebben az időszakban a távcső, de csillan. A szemre vetített képe a kategóriának megfelelően nem olyan széles, panorámás, mint egy drágább távcsőé, de a képmezőn kívüli zavaró becsillansok nem jellemzőek. A látószöge a 8x-os szegmensben nem túl huszáros 6.6 fok. Persze nagyon ezen se csodálkozzunk, a belépőszint ilyen, nem különb ettől a hasonló árban lévő Minox X-lite 8×56 sem. Mondhatnám úgy is, hogy ebben az árkategóriában egy távcső vagy széleslátószögű, panorámás képű, vagy 56-os frontlencséjű. Valamit valamiért.

Számomra inkább a betekintési távolság volt az, ami miatt kicsit kényelmetlennek éreztem a használatát. Még teljesen kitekert szemkagylóval is azt érezni, hogy jó lenne még pár milliméter, mert ha nem szögegyenesen nézünk a távcsőbe, valamelyik oldalról beúszik némi feketedés.

Alapvetően azért jó kis távcső ez, kezdőknek, fiataloknak abszolút ideális. Tanulni, felismerőképességet gyakorolni, alacsony költségvetéssel éjszaka vadászni kellően jó választás. Ne aggódjunk, ha a disznó kijön a placcra, azt meg fogjuk látni vele, hiszen tudjuk, a disznó feketébb, mint a fekete. Ugyanakkor ennyi pénzért 42-es méretből ennél jobb távcsöveket lehet ma már kapni, és nem teljesítenek látványosan gyengébben éjszaka, főleg 30-40 éves kor felett. Hogy csak egy ilyet említsek, ott a DDoptics Kolbiri 8×42.

A DDotpics Nachtfalke 8×56 modelleket ide kattintva találjuk a Leitz webshopjában.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....