Kalappal!

Mit keresel?

Optika teszt

Teszt: DDoptics Nachtfalke 8×56 keresőtávcső

A DDoptics egyik legnépszerűbb távcsöve a belépőszintű, 8×56-os Nachtfalke. Vajon mit kap az ember a pénzéért, ha az alig több mint százezer forintos szegmensben keresgél?

A termék hivatalos neve DDoptics Nachtfalke ERGO 8×56 keresőtávcső, ebből nálam történetesen a zárt hidas járt. Az ára e cikk írásakor 125.900 Ft, ami a 8×56-oknál nagyjából a belépőszintet jelenti, esetleg annál picit többet. Dielektrikus tükrök jellemzik, CT üveg alacsony fényszóródással (jelentsenek ezek bármit is 😀 – bocs!), 91.5% fényáteresztés, Smart Focus, 30 év gyártói garancia. 1,5 méter mélységig vízálló, nitrogéntöltésű, a látószöge 6.5°, és 1kg a tömege. A prizmarendszere Schmidt-Pechan típusú.

Eddig a hivatalos adatok.

Küllem, építés

Ami a való életet illeti, ez egy közepes, de inkább kompakt méretű, és viszonylag könnyű 8×56-os, amit a Schmidt-Pechan prizmáknak köszönhet. Ennél a nyitott hidas Gen 3.1 verzió picit könnyebb. Az építése robusztus, a zsanérok feszesek, igényes vadászzöld gumírozást kapott a külseje, az oldalán csúszásgátló recézéssel. Első blikkre semmi nem utal rá, hogy ez egy olcsó távcső, akkor érezzük csak az árkategóriáját, amikor kitekerjük a szemkagylókat. Ezek elég könnyen, műanyagosan járnak, és bár elméletileg van egy köztes állás a teljesen kitekert és betekert állapot között, de ez alig érezhető, és nem is marad úgy stabilan.

A fókuszgyűrűje megfelelően feszes, és olajozottan jár. A dipotriaállítója elegáns, bár szerintem nem a legpratikusabb megoldás. Egy kis dudorral ellátott gyűrű található a fókuszgyűrű mögött, ezzel tudjuk a jobboldali tubus dioptriáját +/4 értékben állítani. Ez a megoldás a prémiumszegmensre hajaz, ám a gyűrű a kelleténél picivel könnyebben jár, így ha az ember nem figyel oda, néha el tud állítódni ettől-attól.

Nagy előny viszont az ún. Smart Focus rendszer. Ez igazából egy marketingmegnevezése a nagy mélységélességnek. A Nachtfalkén gyakorlatilag egyszer kell távolra beállítani az élességet, és minden éles lesz benne 50 métertől a végtelenig, mert a többit elintézi a szemünk. Ezt egyébként akaratlanul sikerült letesztelnem. A próbaidőszak elején nem tudtam erről a Smart Focusról. Amikor egy vadászbarátommal jártuk a területet, nála egy Steiner Nighthunter lapult a táskában, amiről ugye köztudott, hogy fókusz nélküli. Belenéztem és hát tényleg minden éles benne tokától bokáig. Majd belenéztem újra a Nachtfalkéba…és abban is. Azt hittem nagyobb különbség lesz, így gondoltam nincs itt semmi látnivaló. Erre a tesztcikk írásakor olvasok a Smart Focusról. Na szóval majdnem olyan ez, mint a Steiner megoldása. Mellesleg a Nachtfalke képe némileg melegebb tónusú volt, mint a Steineré, de ennél jobban nem megyek bele az összehasonlításba, hiszen nagyon nem egy kategória a kettő.

A kukkerhez kapott hordtáska több mint korrekt, merevített, igényes, az objektívkupakok egyszerű ráhúzós gumik, de a DDoptics ügyesen vágott a tartógyűrűknek egy-egy rovátkát a tubuson, így kinyitva is szépen a helyén maradnak, nem csúszkálnak, nem esnek le véletlenül. Ehhez a távcsőhöz is jár természetesen gyárilag az igényes, Niggeloh márkájú neoprén nyakpánt, mely zöldszínű, belső oldalán csúszásmentesített.

Képminőség, használat

Ahogy a mai belépőszintű keresőtávcsövekre általában jellemző, a Nachtfalke esetében sem panaszkodhatunk képélességbeli hiányosságokra. Képközépen bravúros az éleség ehhez az árhoz képest, a képszéleken nyilván már gyengül, de semmi botrányos, láttam én ennél már rosszabbat is, akár felsőbb szegmensekben is. A lágyulás és torzulás szinte csak az extrém-képszéleket érinti. A képkontraszt, brillancia közepes, nyilván nem éri el a 200-300ezer forintos távcsövek képét, de nappal ezt is élmény használni.

Bár a lencsék többszörös bevonatot kaptak, azért a Nachtfalke naplemente körül és után azért hajlamos becsillanni fehéren, kicsit tejesedni. Hol az egyik tubus, hol a másik, attól függ merre nézelődünk a világosabbik horizont irányában. Annyira azért nem vészes, hogy használhatatlan legyen ebben az időszakban a távcső, de csillan. A szemre vetített képe a kategóriának megfelelően nem olyan széles, panorámás, mint egy drágább távcsőé, de a képmezőn kívüli zavaró becsillansok nem jellemzőek. A látószöge a 8x-os szegmensben nem túl huszáros 6.6 fok. Persze nagyon ezen se csodálkozzunk, a belépőszint ilyen, nem különb ettől a hasonló árban lévő Minox X-lite 8×56 sem. Mondhatnám úgy is, hogy ebben az árkategóriában egy távcső vagy széleslátószögű, panorámás képű, vagy 56-os frontlencséjű. Valamit valamiért.

Számomra inkább a betekintési távolság volt az, ami miatt kicsit kényelmetlennek éreztem a használatát. Még teljesen kitekert szemkagylóval is azt érezni, hogy jó lenne még pár milliméter, mert ha nem szögegyenesen nézünk a távcsőbe, valamelyik oldalról beúszik némi feketedés.

Alapvetően azért jó kis távcső ez, kezdőknek, fiataloknak abszolút ideális. Tanulni, felismerőképességet gyakorolni, alacsony költségvetéssel éjszaka vadászni kellően jó választás. Ne aggódjunk, ha a disznó kijön a placcra, azt meg fogjuk látni vele, hiszen tudjuk, a disznó feketébb, mint a fekete. Ugyanakkor ennyi pénzért 42-es méretből ennél jobb távcsöveket lehet ma már kapni, és nem teljesítenek látványosan gyengébben éjszaka, főleg 30-40 éves kor felett. Hogy csak egy ilyet említsek, ott a DDoptics Kolbiri 8×42.

A DDotpics Nachtfalke 8×56 modelleket ide kattintva találjuk a Leitz webshopjában.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Miután a MATE MAH50 és MAL38 külön tesztet kapott a Vadász Blogon és annak YouTube csatornáján, ezért a legkisebb példány, a MAL25 esetében csak...

Vadászíjászat

Nem, sajnos nem én álltam neki tesztelni...egyelőre. Egy külföldi videó zanzáját hoztam el nektek, ahol gyártóktól és márkáktól független srácok teszteltek 13 pengés hegyet...

Hőkamera teszt

Az Infiray Zoom ZH50 V2 a cég első parfokális, optikai zoomos keresője. Bemutatóvideó és mintafelvételek. (Sajnos a videó utolsó pár másodperce hiba miatt lemaradt...

Hőkamera teszt

Megjelent az Infiray legolcsóbb hőkamerája. Jóllehet pár éve még azt mondták, ebben a szegmensben nem kívánnak versenyezni, de most meggondolták magukat. A gyorsteszt rövid...