Kalappal!

Mit keresel?

Optika teszt

Kézben a Leica Ultravid 8×50 HD Plus

A Leica felső-középkategóriás, vagy mondjuk inkább prémium kategóriás távcsöve járt nálam. A kategorizálás bizonytalansága abból fakad, hogy korábban az Ultravid volt a top a Leicánál, de nemrég a Noctivid elbitorolta tőle a zászlóshajó címet. Ez azonban még nem feltétlenül indok arra, hogy középkategóriássá minősítsük. Aki 42mm-es objektívnél nagyobbat keres, annak továbbra is az Ultravid a legmagasabb szintű távcső a Leicánál.

A Leica Noctivid az a távcső, amibe a gyártó beleadott apait-anyait, de nem sokkal gyengébb az Ultravid széria sem. Nálam a 8×50-es verzió járt, amit pár alkalommal vittem ki vadászni, és jobb híján a Minox 8×56-osommal hasonlítottam össze. Mivel ez nagyjából almát a körtével összehasonlítás, ezért túl sokat nem is beszélnék róla, a Minoxom inkább csak egy alapszintnek számított, így azt figyeltem, hogy a jóval drágább Ultravid miben és mennyivel tud többet nála.

Építés

Az építési minőség természtesen ezen a szinten már nem hagy kívánnivalót maga után: nagyon jó felhasznált anyagok, és precíz működtetés jellemzi a Leica Ultravidet. Ez a távcső kategória a Leicánál még Made in Germany. Az eredeti Leica Ultravid HD jóllehet 2007-es széria, de a jelenleg forgalomban lévő HD Plus 50 verziók 2015-ben jelentek meg, a nálam lévő modell is ilyen, amiről a piros színű HD felirat árulkodik. A HD Plus esetében a Leica jelentősen megnövelte a fényáteresztést és a felbontóképességet. A fényáteresztést főként a kék-viola spektrumban növelték, ami a Leica szerint jó hatással van a színreprodukcióra, és a térérzékelésre egyaránt. Mindezt többek közt a prizmák üvegének fejlesztésével érték el, amit az Ultravid HD Plus modellek esetében immáron a nagynevű SCHOTT gyárt. Ezen kívül modernebb lencsebevonatokkal, és plazma technológiájú bevonatfelviteli módszerrel javítottak a képminőségen.

Az élességállítás példásan működik, a gyártó elmondása alapján nagy teljesítményű teflon korongokat használ szinte kenés nélkül, így az élesség beállítása egyenletes és akadálymentes, még extrém-alacsony hőmérsékleten is, amikor sok távcső már használhatatlan lenne. Nem túl nehéz tekerni, de nem is olyan könnyű, mint a Noctividét volt, így véletlenül nem fog elállítódni a sötétben. A kitekerhető okulárok viszonylag hagyományosan működnek, szemben a korábban tesztelt Noctividdel, ahol egy kicsit furán oldotta meg a gyártó. Teljesen azonban mégsem mondanám hagyományosnak, ugyanis nem a szokásos három állású a pozíciójuk, hanem egy kitekert pozíciója van, illetve onnan még kb 2-3mm-t lehet még kijjebb tekerni, tehát egy teljes állás, meg egy apró korrekció. Hogy ennek mi a célja, azt nem tudom, már a Noctividnél se tudtam megfejteni ez a fajta logikát. Az biztos, hogy nem a szemüvegesek miatt van ez a pár milliméteres korrekció, hiszen a szemüvegesek teljesen befordított állásban fogják használni. Apropó szemüveg: a dioptriakorrekció az Ultravidnél is a központi élességállító gyűrű kihúzásával és eltekerésével állítható, majd a visszatolással rögzíthető. Praktikus, és nem tud véletlenül elállítódni.

A lencsék itt is megkaptak mindenféle csoda lencsebevonatot, így tükröződést, tejesedést igen nehezen lehet kiprovokálni a távcsőből. A bevonatok közül egyet azért mindenképp kiemelnék, ez pedig az AquaDura, amiért én mai napig emelem kalapom a Leica előtt. Több Leica tesztben is kiemeltem már, de nem győzöm ajnározni, mert zseniális: egyszerűen nem párásodik még hideg időben sem, ha mégis sikerül némi párát erőltetni rá, az villámgyorsan eltűnik róla. Klasszisokkal gyorsabban, mint bármilyen más távcsőről.

AquaDura párásodás a Noctivid tesztből átemelve:

Nekem mumusom ez a párásodás, legyen szó a Minoxomról, vagy bármilyen hőkameráról, ha egy kicsit is hűvösebb van, meg tud őrjíteni a párásodás. Általában ott fulladozom a lesen, vagy cserkelés közben, mert távcsövezés alatt nem veszek levegőt, hogy ne legyen lehelletem…de még így is be tud párásodni a Minoxom, vagy bármelyik hőkamera okulárja. A Leicánál meg simán lehet távcsövezés közben lélegezni, akkor sem fog bepárásodni a tapasztalataim alapján. Óriási segítség a téli időszakra! Nomeg persze szitáló esőben is jól jön az AquaDura az objektíveken.

A Leica Ultravid 8×50 jóllehet egy modern kinézetű, tetőélprizmás távcső, de nem nyitott hidas, és a két tubus elég közel van egymáshoz. Ha nincs teljesen kinyitva (márpedig a legtöbb embernek nincsenek annyira távol a szemei egymástól, hogy teljesen ki kelljen nyitnia), akkor nem tudjuk az ujjainkkal teljesen átfogni a tubusokat. Nem is így tervezte a gyártó egyébként, ugyanis a hüvelykujjaknak az élességállító gyűrű vonalában, a távcső alján ki lett alakítva egy támaszték, így fogva meg kézre se esne egy teljes átfogás az ujjakkal. A fogás ettől függetlenül azért kényelmes.

Alapvetően mivel ez egy 50-es távcső, így mondhatjuk, hogy kompakt méretű, és nagyon könnyű is. Egy klasszikus 42-es távcsőnél egy pár centivel hosszabb csak, szóval, ha valaki elengedné már az 56-os batárokat, és dilemmázik, hogy 42-es, vagy biztos ami biztos inkább 50-es távcsövet vegyen-e, az nem fog csalódni az Ultravid 8×50-ben, ez még nagyon messze van egy bumszli és dögnehéz 56-ostól.

Képminőség

Az Ultravid képminősége remek, kontrasztos, nem torzít, és képközépen gyönyörűen karcol. Észrevehető a különbség az alsó-középkategóriás Minoxomhoz képest, hiszen az Ultravid képe brillebb és élesebb nappali fényviszonyok esetén. Ugyanakkor a korábban tesztelt Noctividtől elmarad, képközépen éppencsak, a képszéleken viszont jól láthatóan. A Noctivid tényleg faltól-falig éles volt, az Ultravid azért nagyjából a képmező felétől kifelé már kissé lágyul. Érdemes ilyenkor játszani a mélységélességgel, tekergetni az élességállító gyűrűt, mert az Ultravid nem annyira érzékeny az élességállításra, mint a Noctivid, és sok esetben némi tekeréssel javíthatunk a képszéli élességen úgy, hogy még középen is az élességi tartományban maradunk.

Az alábbi képek tetején látható, fekete belógó sáv nem a távcső hibája, hanem fotózási hiba!

A távcső szürkületi teljesítménye nem rossz, de azért csodát ne várjunk, érezhető a különbség egy akár középkategóriás 56-oshoz képest is. A Nocitividnél láthattunk csodát, az 42-es létére úgy viselkedett sötétben, mintha 50-es lenne. Az Ultravid azért 50-es létére nem lesz 56-os, bár kétségtelen, hogy éjszaka is felettébb jól használható, Holdfényben pedig nem kérdés, hogy gyönyörű, világos és kontrasztos képet ad. Betekintéskor a látott kép méretétől, és a 8x-os nagyításához tartozó, 6.7 fokos látószögtől azért nem dobtam hátast, ennél ma már vannak nagyobb képet vetítő, és panorámásabb látószögű távcsövek is (na persze nem ilyen képminőséggel). A többször is emlegetett Minox BL 8×56 HD távcsövem ennél jóval nagyobb látószöggel bír (7.8 fok), aminek látványát az évek alatt megszoktam már, így a Leicába nézve kicsit szűknek érzem a látványvilágot. A 6.7 fok azonban még így sem mondható rossznak, hiszen a Swarovski SLC 8×50-es is csak 7 fokos, a 8×56-os Kowa Prominar meg például mindössze 6 fokos. Durva, hogy milyen különbségek vannak a piacon az azonos nagyítás ellenére… Erről jut eszembe: a Leica Ultravid HD Plus 10×50 távcső látószöge azonos a 8x-oséval, az ára pedig mindössze 10ezer forinttal több, szóval ezt nem árt mérlegelni vásárláskor. Külföldi tesztek alapján a 10×50-es Ultravid teljesítménye parádés, jobb, mint a 8×50-es!

Összegzés

A Leica Ultravid egy kiemelkedő minőségű keresőtávcső, kompakt méret, és könnyű tömeg mellett. Élmény vele a nézelődés, hiszen a képe naturális, plasztikus, kontrasztos és pengeéles, jóllehet azoknak, akik szélesebb látószöghöz voltak eddig szokva, a képe kissé szűknek tűnhet. Tekintve, hogy a 10x-es nagyítású verzió látószögben ugyanezt tudja, én lehet inkább azt választanám a 8x-os helyett. Vagy még egy kicsit hozzátennék, és a remekbe szabott Noctivid lógna a nyakamban inkább, ugyanis a Noctivid csak 70ezer forinttal drágább, ami ebben az árkategóriában már sokat nem oszt, nem szoroz, cserébe viszont kapunk egy nagyjából hasonló szürkületi teljesítményű, de bravúros képminőségű, távcsövet, konkrétan a világ egyik legjobbját.

A cikkben említett távcsövek elérhetőségei a következők:

Kézben az Ultravid
És az eredmény. Erős szürkületben jöttek meg, a hőkamera még be se volt kapcsolva, de az Ultraviddel lehetett látni őket a napraforgótábla oldalában.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Górcső alatt a Niteforce Live 360 továbbfejlesztett változata. A Niteforce vadkamerákat keressétek a Leitz-Hungária kínálatában, vagy a viszonteladó partnereinél...