Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: InfiRay E6 Pro V3 – távolságbajnok újratöltve

Olvasási idő: 6 perc Egy ideje már a boltokban az Infiray csúcskeresőjének 3. generációja, bár lassan trónfosztás is lesz, hiszen a Zoom modell még erre is rátesz egy lapáttal. De addig is, lássuk mit tud a ma már rendkívül kedvező áron kapható X-Eye E6 Pro V3.

Mondhatnád kedves Olvasó, hogy az 1 millió Forintos ár nem épp nevezhető kedvezőnek, de mihez képest? Pontosan egy éve írtam meg az E6 Pro V2.0 tesztjét, akkor még a “csupasz” kamera 1.15 millió Ft-ba került. Most meg szettben (tok, nyakpánt, powerbank) adják az új verzióját 999.900 Ft-ért, vagyis egy a réginél jobb kamera kerül közel 200ezer Ft-tal kevesebbe.

Miután ennyire rövid idő telt el a két cikk között, olyan nagyon nem is mennék bele a részletekbe, hiszen a V2.0 után V3-as modellt én inkább nevezném amolyan V2.5-nek. A kamera küllemét tekintve semmit sem változott, ugyanaz a ház, ugyanaz az 50mm F/1.2 objektív (igen, az 50mm-es verzió már sajnos nem F/1.0, mint a kisebbek, máskülönben túl nagy méretű lenne a frontlencse), és ugyanaz a kezelőfelület és menü jellemzi, mint amit az elődnél megismerhettünk. Ez továbbra is egy nagyon ergonomikus, jól bevált és könnyen kezelhető design. Jöttek már itt cifrább, kompaktabb kamerák is, mint például a Cabin széria, vagy a Finder, mindegyiknek meg van a maga előnye, de hogy egyik sem ilyen kényelmes, és egyszerű forma, mint ezek az X-Eye modellek, annyi szent.

Ezúttal tehát a különbségekről beszélnék, ami a V3-as modell(eke)t jellemzi. Mert az bár nem sok, de annál jelentősebb!

Hőképek az E6 Pro V3-mal (suta a kocsi mellett pár méterre)

Új szenzor

Az Infiray folyamatosan lépked lefelé az érzékenységeket tekintve. Kezdetben 50mK-t tudtak a hőkamera szenzoraik, aztán amikor a konkurencia kezdett tendálni a 35-40mK felé, ők is léptek, és már csak olyan szenzort engedtek beépíteni a vadászati célú hőkamera termékeikbe, ami legfeljebb a 40mK NETD értéket teljesíti, vagy annál jobb (magyarán kevesebb). Ez sosem egy fix érték, egy-egy bolométer hőérzékenysége más és más, ezért szokták úgy megadni, hogy “kisebb vagy egyenlő mint…X millikelvin”. Szóval az csak a gyártó döntése, hogy mennyire engedi a szórást a boltokba kerülő modelleknél. Nemrég 40mK-nél húzták meg a határt 50 helyett, most a V3-as hőkameráknál ez 25mK lett, amit jelenleg a konzumer hőkamerák piacán csak ők és a Pulsar kínálnak.

Az E6+ és Pro V3-as kamerák tehát nagyfelbontású, 640x512px-es szenzorral jönnek, 25mK vagy jobb érzékenységgel, és természetesen 12 µm pixelmérettel, ami önmagában növeli a kamera nagyítását és észlelési távolságát. Összehasonlítva az E6 Pro V3-at mondjuk a Pulsar Helion Pro-val, mindkét kamera 50mm-es, de a Pulsar még 17 mikronos, az Infiray Pro meg már 12, így utóbbi nagyítása és észlelési távja nagyobb, látószöge pedig szűkebb. A 35mm-es Infiray E6+ V3 az, ami hasonló a Pulsar modelljéhez, legalábbis látószöget, és nagyjából nagyítást tekintve. A Pulsarban nagyobb a kijelző, ezért nagyobb a nagyítása az E6+-nál.

Node e kis kanyar után, tulajdonképpen miért is jó ez a 25mK? Arra jó, hogy a kamera jobban tudja érzékelni a legapróbb hőkülönbségeket is, emiatt részletesebben látszik a növényzet (főleg a távoli növényzet, lombkoronák, stb, ld. az alábbi videón), nagyobb eséllyel látszik az agancs (ld. lenti kép), és párás-ködös-esős időben is több részlet látszik a tájból, mint mondjuk egy 50mK-es kamerával.

Nagyobb eséllyel látszik az agancs

Az utóbbira az InfiRay a kapcsolható Ultra Clear üzemmóddal is rásegít, ami mostohább látási viszonyok között kicsit megturbózza a képet. Tekintve, hogy az Ultra Clear idén év elején érkezett, nem igazán volt mód még letesztelni, hiszen mindig tiszta idő volt. Most októberben voltak az első hűvösebb, akár 92-95%-os páratartalmú esték, amikor meg tudtam nézni, valójában mire is jó ez a funkció. Arra jutottam végül, hogy valóban szépen kihozza a párába-ködbe vesző tájképet a vad körül még a 40mK-es Cabinnál is, de az igazi előnye a 25mK-es érzékenységgel együtt jön ki. Ám ennek ára van, nincs ingyenebéd, a digitálisan felerősített képi részletek plusz képzajt is eredményeznek, ami már alapnagyításon is látható, de még nem annyira zavaró, 2x-es digitális nagyításon már randa, 4x-es nagyításon meg igazi hangyaháború.

Új kijelző

A következő dolog, amivel az Infiray kényezteti a jövőbeni E6 felhasználókat az új, 1024×768-as OLED kijelző, ami korábban csak a céloptikáikban volt megtalálható. Habár a felbontása a korábbi 1280x960px-es LCD-hez képest csökkent, az OLED áldásos hatása miatt ez nem igazán érződik. Sőt, amikor először belenéztem, én konkrétan azt gondoltam, hogy még a réginél is nagyobb felbontású. Azt is bevallom őszintén, hogy először az E6+ V3-at próbáltam ki egy E6+ V2.0-val egyidejűleg, és ott nem éreztem oltári különbséget, pedig az OLED kontrasztosabb kellene legyen. Amit viszont éreztem, hogy még minimum fényerőn is eléggé vakított. Ezt megírtuk az Infiraynek, és vélhetően kezdtek is vele valamit, mert a most nálam lévő E6 Pro V3 kijelzője egy álom! Minimum fényerőn annyira kellemes, hogy még hold nélküli éjszakán sem vakít, nem fárasztja a szemet. Felváltva használtam a Cabin 25-tel (ami ugye LCD kijelzős még), de már ott tartottam, hogy a Cabinba nem is volt kedvem belenézni, mert sokkal inkább bántotta a szememet. Az új OLED gyönyörű kontrasztos, és nem vakít. Aki nem hiszi, nézze meg ezt a telefonnal kijelzőbe fotózott képpárt, magáért beszél (azonos expozíciós idővel és ISO beállítással készültek, nem automata módban):

Egy hibája azonban van, és ez az E6+ V3-nál is megvolt. Hiába szóltunk az Infiraynek, hiába mondták, hogy javítják, még mindig azt csinálja a kamera, hogy alvó módból felébresztéskor a kijelző fehéren villan egyet. Senkinek sem ajánlom, hogy sötétben a szeméhez emelve ébressze fel a kamerát a lesen, mert olyat vakuzik bele, hogy utána 5 percig semmit nem fog látni azzal a szemével. Ezt a kamerát mindig a ruhámhoz tartva, vagy a szememtől eltartva kapcsoltam be, és csak utána néztem bele.

Az OLED kijelző elvileg kevesebbet kellene fogyasszon, mint az LCD, ennek ellenére a kamera akkuideje nem változott. Továbbra is 6 óra a gyári adat, ami nagyjából fedi is a valóságot a tapasztalatok alapján.

Új funkciók a menüben

Pár új, és örvendetes funkció is belekerült a V3-ba. A hideg/meleg tónusú hőképek közti váltás az egyik, aminél az Infiray szerint a meleg tónusú kevésbé fárasztja a szemet, a hideg tónusúval meg több részletet látni. Hogy utóbbi igaz-e, az tán csak marketing, de hogy a sárgásabb meleg tónusú kellemesebb a szemnek, azt aláírom. Új funkcióként lehetőség van a képkontraszt emelésére is, de ez a funkció az Infiraynél én úgy láttam, hogy a Zoom modellnél teljesedett csak ki. Az X-Eye V3-nál eleve kontrasztos képünk van, és ezt lehet tovább kontrasztosítani, ami szerintem teljesen felesleges. Sem tiszta, sem párás időben nincs rá szükség, utóbbira jobb megoldás a fentebb említett Ultra Clear. Aztán van még a digitális élességjavítás is, ez néhány Infiray kamerában már korábban is megvolt, az X-Eye-ba csak most került bele. 1-4-es skálán lehet digitálisan élesíteni a képet, amiből ez a nagy felbontású szenzor még a 4-es fokozatot is szépen tűri, valóban élvezhetőbb lesz tőle a kép, de mint minden digitális mahinációnak, ennek is ára van: a magasabb fokozatokban megjelenhet egy enyhe aura az állatok körül, ami leginkább igen távoli, értsd 700-800 méter fölötti észleléseknél lesz zavaró, és legfőképpen belenagyítva….és legfőképpen Black hot módban látszik, ahol a fekete állat körül fehér aura képződik.

E teszt írásakor vettem észre véletlenül, hogy a Cabin 25-be már belekerült a kamera tetején lévő státusz-LED kikapcsolásának lehetősége. Erre nagyjából 3 éve várunk, szóval most örülünk neki, csak kár, hogy ezekből az E6 V3 modellekből még mindig kihagyták. Marad a szigszalag.

És még egy kis apróság

A cég immáron nyakpántot is ad ezekhez a kamerákhoz. Totál érthetetlen volt, hogy már szinte az összes kisebb modellük kapott legalább egy szalagot, hogy a készüléket a nyakunkba akaszthassuk, csak a legdrágább típusok nem. Most már adnak ezekhez is egy 2cm vastag, faék egyszerűségű nyakpántot, amit gyorscsatlakozóval rögzíthetünk a kamerához. Ennek a kis csatja állandóan rajta van a készüléken, engem picit zavart használat közben, mert gyakran odakoccan a kamera fém aljához, ha nem figyelünk. Az objektívkupak továbbra is hagy némi kívánnivalót maga után, és az okulárlencse is, ami a kijelzőt nagyítja fel, lehetne picit jobb minőségű.

Összegzés

Az E6 Pro V3 továbbra is egy álom-kereső a hőkamera fronton. Olyan szédületes észlelési távolságai vannak, hogy nincs lehetetlen. Az egyik utolsó vadászaton egy magányos, 70kg körüli disznó nagyjából 650-700 méter körüli távolságon bukkant fel egy tarlón (a videóban 600-at írtam, de utólag lemértem pontosabban). Az alábbi videoösszeállításban is látható, hogy ilyen távon is még összetéveszthetetlen volt a vaddisznó alak, dacára az erősen párás időnek. Az eredmény a videó végén látható:

A cikk végén lévő mintavideó végefelé gímszarvasok vonulnak 1500 és 2000 méter körüli távokon. 1500-on még az is látszott, hogy emelgeti a fejét a bika(?).

Az E6 Pro a 2600 méteres észlelési távolságával továbbra is az Infiray, és a komplett konzumer hőkamerapiac távolságbajnoka, a nyílt terepek egyik királya (a Leica Calonox a másik). A 8.8°-os látószöge miatt fedettebb terepen kicsit kényelmetlenebb lesz, de a képminőség mindenért kárpótol. Erdőbe ugyanakkor inkább a kisebb testvérét, az E6+ V3-at vigyük. Akinek meg ez is, az is játszik annak hamarosan jön az új Zoom ZH38, ami mindkét kihívást lazán megugorja.

Pár apró hibája van csak, ezek a kikapcsolhatatlan státuszfény a tetején, a bekapcsoláskor vakuzó kijelző, és a digitális élességjavítás is lehetne kifinomultabb, auramentes. Továbbra is az a véleményem, hogy az Infiraynek mindene megvan a zseniális hőkamerák gyártásához, már csak egy ügyes programozó szoftverfejlesztőt kellene felvenniük.

Mintafelvételek

Azt hiszem az egyik legjobb videoanyagot sikerült az E6-tal összehozni, beleértve a fenti disznólövést, UltraClear illusztrációt, és az alábbi extra videókat. Fogadjátok szeretettel:

Az Infiray E6 Pro V3 ide kattintva érhető el a Leitz Hungária webshopjában.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.