Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray Cabin CBL19 hőkamera – a hiányzó láncszem

Olvasási idő: 8 perc A korábbi “Amit hiányoltál” szlogen arra utal, hogy az Infiray kereső-kínálatából egy ideje hiányzott az a kategória, amit régen az E3+ (V1) töltött be. Nem volt még kiforrott az aprócska méret sem, és hiányzott a cserélhető akku, ahogy hiányzott a paraméterezhető kép is. Vajon a Cabin betöltötte ezt az űrt? Az elmúlt két hónap teszteredményeiből kiderül.

Igazi meglepetés volt az Infiraytől a Cabin érkezése, hiszen ez egy teljesen új irány, új platform, nem hasonlít semmire, amit a cég eddig kínált. Hasonlít ugyanakkor a Pulsar Axionokra, de csak a koncepció (értsd vertikális kiterjedésű ház, mellényzsebben elférő méret, kézpánt, cserélhető akku), ám részleteiben nézve nem nevezhető koppintásnak, hiszen gyakorlatilag minden más. A vertikális házon a Cabin esetében lent van az objektív, és lent van az okulár is. A ház felső részén kapott helyet egy zseblámpa elöl, és a rúd-akku hátul, az eleje konkrétan a PARD NV007 mögététre hasonlít, biztosan volt valami kooperáció a két cég között.

A fókuszálási mechanizmus is más, mint amit eddig valaha láttunk, és en-bloc a hardver is teljesen más koncepció a Cabinban, mint az Axionokban. Nem mennék most bele komolyabb összehasonlításokba, mert kisregény lenne a tesztből, így csak álljon itt egy táblázat (ami részben objektív, részben szubjektív részleteket tartalmaz):

Külső, építés

Az Infiray Cabin tehát tenyérnyi méretű, és jobbkezesre, jobbszemesre tervezték. Ez azt jelenti, hogy a kézpántot nem lehet átfűzni a másik oldalára, és a féloldalas, árnyékolós szemkagyló sem forgatható át, hogy a bal szemünkre igazán kényelmes legyen. Ez utóbbira egyetlen megoldás, ha visszahajtjuk (vagy csak egyik oldalát hajtjuk vissza), és úgy nézünk bele bal szemmel. A kamera eleje és hátulja láthatóan alumíniumból készült, a teteje és az alja gumírozott (hogy mi rejlik alatta, azt nem tudom), csak az Infiray logo körül találunk kopogós műanyagot. Összességében az építési minőség kifejezetten jó, rendesen össze van rakva ez a kamera, van egy kis súlya is, így kézbe véve minőségi érzetet kelt. Sajnos az objektívkupak továbbra is mumus, nagyon könnyen lejár, de itt legalább jócskán süllyesztett az objektív frontlencséje, így nem tudjuk könnyen megkarcolni. A kamera tetején a gombok közel síkban vannak, és sűrűn egymás mellett, többségük nem esik igazán kézre, és sötétben nehéz is kitapintani, hogy melyik gomb van az ujjunk alatt. Cserébe a kamera kezelése, menürendszere, logikája nincs túlbonyolítva.

A kamera tetején zöld/piros státusz-LED van, amit továbbra sem lehet kikapcsolni, de legalább hátrafelé néz, így az állatok nem fogják látni, és a szemünkbe sem világít, mert a kamerát fogó kezünk ujjai kitakarják valamelyest.

Az objektív élességét, a fókuszt rendhagyó módon állíthatjuk, ugyanis a Cabin alján van egy süllyesztett, fém billenőkar, amivel viszonylag precízen állíthatjuk az élességet. Ez nagyon kellemes módszer, de az érdemi élességállítás (értsd a szokásos 50-500m között kb.) a kar középállásában, pici finom mozdulatokkal történik, ugyanis a kar végállásai már nagyon szélsőséges beállítások, pl. 20cm-től 40cm-re állíthatunk ott élességet. A dioptriaállítás az okulár gyűrűjének tekerésével történik, ami szintén újdonság az Infiray keresők esetében.

A cég egy korrekt kistáskát ad a kamerához, amiben elfér az összes kiegészítője, övre is fűzhetjük, vagy vállra is akaszthatjuk. Sajnos a kamerára rögzíthető nyakpánt nem jár hozzá, de van helye a házon, vagy éppen a Leitz-féle nyakpántot is lehet használni az állványmenetébe téve.

Kezelés

A kamera frontoldalán egy zseblámpa kapott helyet, amin sokan meglepődtek, magamat is beleértve. Minek? – tesszük fel joggal a kérdést. A pontos okát én sem tudom. Mivel a kamera előlapja vélhetőleg a PARD-tól származik, és nekik ott infravető helyezkedik el, ezért valószínűleg adott volt a helye. Ezen kívül kellett a hely mögötte az akkunak, így még mindig jobb egy lámpa ott, mintha tök üres és gnóm lenne az eleje. Szóval fogadjuk el, hogy ez ott van, már csak azért is, mert ha egyszer kipróbáljuk, rá fogunk jönni, hogy simán kivált egy zseblámpát, vagy fejlámpát. Kb. 50-60 méterig világít el, ha befókuszáljuk, illetve egy 2-3 méter átmérőjű területet előttünk, ha szórt fényre állítjuk. Egészen erős, így nem táskában turkálni, hanem vadat keresni fogunk vele, meg visszasétálni a kocsihoz. Az ereje egyébként két fokozatban állítható, és csak akkor működik, ha be van kapcsolva a készülék (a hátsó két gombot egyszerre kell nyomkodni). Az alábbi fotópár egy picit túlzás, telefonnal készült éjszakai üzemmódban, ezért nem teljesen adja vissza a lámpa valós fényét. A les kb 60-70 méterre volt.

A bekapcs gomb röviden nyomva kalibrálást indít (hosszan nyomva alvó módot, 3mp után kikapcsolást), amit a menüben állíthatunk (Auto, Manual, Background, vagyis csendes, felhelyezett kupakos kalibrálás). A képjavítás hangja egyébként nagyon csendes, és a kamera automatikus kalibrálás előtt a kijelzőben visszaszámol, így nem ér váratlanul a rövid képakadás.

A kamera tetején lévő előre-hátra nyíl és menü gombokkal vezérelhetünk:

  • Előre nyíl: röviden nyomva – digitális nagyítás (1x, 2x, 3x, 4x, ami az alapnagyítást hozzászámolva 2-4-6-8x lesz, ezt jelzi ki a kamera); hosszan nyomva – PIP nagyító ablak.
  • Hátra nyíl: röviden nyomva – fotó készítése; hosszan nyomva – videó indítása
  • Menü gomb: röviden nyomva – gyorsmenü (hőképek, kijelző fényerő, kontraszt és élességjavítás); hosszan nyomva – főmenü
  • Előre nyíl+Menü gomb: hosszan nyomva – stadiametrikus távbecslő
  • Hátra nyíl+Menü gomb: röviden nyomva – elemlámpa kapcsolása és fokozatai; hosszan nyomva – hot-track (legmelegebb pont mutatása)

Akkumulátor

Elsőként az Infiray kereső hőkamerák között, a Cabin cserélhető akkut kapott. A többi Infirayben is lehet természetesen cserélni (ha elfáradnak évek múltán), de azoknál csak szervizben, míg a Cabin esetében akár a lesen is cserélhetünk. A kihajtható fülénél fogva csak elfordítjuk és kihúzzuk, a másikat meg ellentétes mozdulattal vissza. Azt azért megjegyezném, hogy ez a kis fül nem egy életbiztosítás, remélem nem fog eltörni az évek során, mert akkor nem tudjuk kiszedni az akkut egy könnyen. Márpedig nagy terhelést kap, ugyanis az akku gumigyűrűs szigetelése miatt nem olyan könnyű elfordítani a nyitáshoz, és visszafordítani a záráshoz.

A következő meglepetés az volt, hogy a gyártó két akkut is ad a Cabinhoz a csomagban, és olyan hálózati töltőt, ami egyszerre tudja a kettőt tölteni. 3100mAh-sak, de a kis fogyasztású, 12 mikronos szenzor miatt nagyon komoly teljesítményt adnak. A gyári specifikáció 7,5 óra, és ezt magam is alá tudom támasztani. A legjobb példa az volt, hogy együtt mentünk vadászni a cimborákkal, kb 8-tól éjjel 2-ig, és a végére mindenkinek pirosban volt a kamera akkuja (Guide IR25, Leica Calonox), a kis Cabin meg csak 40-50% körül. Utána még kétszer kivittem vadászni egy-egy rövidebb időre, mire a sárga zónába ért, még azután jönne a piros zóna, de nem vártam meg, cseréltem, töltöttem. Ergo akaratlanul teljesen lemeríteni még egyszer sem sikerült. A két akkut magunkkal víve tehát egy jó 15 órás akkuidőre biztosan számíthatunk! A kamera elvileg tölthető powerbankról is, de az ehhez szükséges USB-C csatlakozó a létező legrosszabb helyre került, az objektív és a lámpa közé, így a kábel nagy eséllyel be fog lógni a képbe.

Gímbika rudli – 400+ méter

Képminőség, észlelési táv

Láthatóan az Infiray állandóan csiszolja a hőkameráinak képalkotását. A Cabinéval én nagyon elégedett voltam, rendben van a White hot, a Black hot és Bird képmód is, mindegyik jól használható. Nyilván nagy csodát ne várjunk tőle, hiszen csak 19mm-es, bár a 12 µm pixelméret miatt olyan, mint régebben a 17 µm 25mm-es kamerák (ld. a Guide Track IR25, Guide IR510 Nano 2, Dali S253, vagy a régi Iray E3+). Kategóriáján belül viszont csoda amit művel. A 980 méteres észlelési táv érezhetően jobb, mint például a Guide Track IR25 700 métere. Az alábbi videóban láthattok is egy összehasonlítást, amiből kiderül, hogy 100-200 méterig nincs túl nagy különbség a két kamera között, mindkettő nagyon jó (bár ahhoz, hogy a Guide-nak ilyen képe legyen, némi beállítások elvégzése szükséges a menüben), de nagyobb távokon, már kijön a difi a két kamera között:

A videó végefelé látható egy őz 760 méterre. A Guide-ban már csak egy halovány szürke folt volt, az Infirayben meg határozott feketével mutatta a kamera, és a kijelzőben, nagyon szuggerálva még lehetett látni, hogy emelgeti a fejét (ez a videón sajnos nem látható). Lényeg a lényeg, hogy az Infiray Cabin CBL19 is bőven belefér már a vegyes terepes kamerák táborába, nem csak szórón használható. Az alábbi képen például egy konda látható 1000-1200 méter között:

Konda 1000-1200 méter között

Ez az első Infiray kereső, aminek valamennyire paraméterezhető a képe, eddig ugyanis az Infirayek teljesen automaták voltak, csak a kijelző háttérvilágítását lehetett szabályozni. Amellett, hogy a Cabin is automata, most már van Ultra Clear üzemmód, van kontrasztállítás, és van élességjavítás funkció is a menüben. Az Ultra Clear ködös-párás, vagy épp poros időben javít a képminőségen egy kis élesítéssel és kontrasztjavítással, de úgy véltem, hogy tiszta időben is jót tesz a képnek, bátran bekapcsolva hagyhatjuk. A teljesen új kontrasztállítás viszont – más gyártókkal ellentétben – nem túl nagy skálán mozog: egy eleve kontrasztos képet lehet még tovább emelni 1-5-ös skálán. Nekem ilyen 1-es – 2-es fokozaton tetszett a kép, följebb már inkább csak párás-ködös időben fogjuk emelni, az Ultra Clear kiegészítése gyanánt. Jó lett volna, ha mínuszba is lehetne állítani, nem csak felfelé. A digitális élességjavítást is legtöbb esetben minimumon, vagy 2-es fokozaton használtam, a 3-4-5-ös fokozatok már csak a nagyobb felbontású kamerákon használhatók jól. A 384 pixeleseknél túlzásba esik a kamera, zavaró aura lesz az állatok körül. Csodát nem tesz az élességjavítás sajnos ennél a modellnél.

Digitális élességjavítás 1-5-ig, a végén a különbség a két végállás között

A menüben kapcsolhatunk digitális iránytűt, dőlésmérőt, indíthatunk hotpixel javítást, amennyiben egy-egy pixel megadná magát (ez teljesen természetes dolog, de annyira ritka, hogy én még nem találkoztam vele az Infirayeknél).

A beállítások menüpontban végre a kamerán is belőhetjük a dátumot és a pontos időt, nem kell ehhez a telefonos app használata. Ugyanitt kapcsolhatunk olyat is, hogy a kijelzőben látható, felső státuszcsík egy idő után eltűnjön, és csak a tiszta kameraképet lássuk. Ez jó dolog, bár kicsit lassítja a használatot, ugyanis ezután az első gombnyomás csak arra lesz jó, hogy visszajöjjön a státuszcsík, és csak a következő gombnyomásra reagál a kívánt funkció.

Róka úgy 8 méterre

Mintavideók

Összegzés

Szerintem nagyon jó az irány az Infiraynél továbbra is. A Cabin CBL19 egy pici, kompakt, nagyon korrekt építési minőségű, és korrekt képminőségű kamera, bődületes akkuidővel, gazdag funkciókkal. Még mindig van hová fejlődni, de ár/érték arányban szerintem abszolút helytáll a Cabin a piacon. Bizonyára a legtöbb vásárló kollégában az a kérdés fog felmerülni, hogy ezt vegye, vagy a Guide Track IR25-öt, esetleg a Pulsar Axion XM22-t? Utóbbihoz képest a másik kettő klasszisokkal magasabb szinten áll (képminőség, kijelzőméret, akku), a Guide és az Infi közötti választás már egy kicsit fogósabb kérdés. A Guide e cikk írásakor olcsóbb, és a képe minimum 300 méterig ugyanolyan élvezhető, praktikus, mint az Infirayé. A Guide képbeállításai (világosság, kontraszt, hőképek, eltárolható, gombonyomásra behívható beállítások) is szélesebb skálán mozognak, jobban paraméterezhető kamera a Guide még mindig, de kicsit foglalkozni kell vele. Az Infiray viszont kisebb, kompaktabb, messzebb lát cirka 100-150 méterrel, egyszerűbb kezelni, az akkuideje a Guide-énak a kétszerese, és ott van az Ultra Clear, a kifinomultabb fókusz- és dioptriamechanika, és a képkontrasztja is “etetősebb” a szemnek. Szerintem a legtöbb ember az Infirayt venné inkább egy összehasonlítás után, meg is lehet őket érteni, de nekem speciel szívem csücske a Guide. Nehéz választás…

Infiray Cabin CBL19

19mm, 12 µm, 384x288px, cserélhető akku

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.