Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: InfiRay E6 Pro V2.0 hőkamera – A távolságbajnok

Olvasási idő: 7 perc Több mint egy év után végre megértük, hogy a kínai hőkamerák csúcsa járhatott nálam tesztelésen. Az 50mm-es E6 Pro tavaly is a top volt, idén pedig megjelent az új, 12µm pixelméretű E6 Pro V2.0. Elöljáróban annyit, hogy a kamerával valóban a világ végéről lehet észlelni és azonosítani mindent, sokan fogják szeretni. Bitang egy cucc!

Az InfiRay E6 Pro a konzumer hőkamerák közt idén tavasszal olyan standardot állított fel, amit addig még senki. A 640x512px 12µm szenzornak, és az 50mm-es gyújtótávolságú objektívnek köszönhetően amellett, hogy egy nyílt terepre való kamerát kapunk – de mégis kellemes nagyítással és látószöggel -, a gyártó a kezünkbe ad egy brutális észlelési távolságot is, amivel az InfiRay piacvezető lett ezen a téren. Közel 2,6km távolságból lehet észlelni emberalakot, ami azt jelenti, hogy egy vaddisznót minimum ugyanekkora távolságról, egy gímbikát pedig több kilométerről lát a kamera. Csak összehasonlításképpen a Pulsarnál a top észlelési távolság jelenleg 1800 méter, a Guide-nál pedig 1400 méter. Még a nem épp konzumer kategóriának mondható Electroopticnál is 2200 méter a maximum, de azt már óriási, 75mm-es optikával tudják csak. Ennek fényében nézzük azt, hogy az új InfiRay 2600 métert tud 50mm-en. Hát igen, ezt teszi a 12 mikronos pixelméret, meg persze a nagy érzékenységű szenzor. Ezt csak a Leica tudta azóta megfejelni a Calonox 3000 méterével, de e cikk írásakor a kamerájuk még nem kapható. (Mellesleg, vegyük észre, hogy az E6 Proban is 12 mikronos 640x512px szenzor van, meg a Calonoxban is…az 512px-es vertikális felbontás az Infiray sajátossága – más gyártók 640×480-at szoktak csinálni -, szóval nagyon úgy tűnik, hogy a Hikvision, és a Zeiss után a Leica is az Infiraytől veszi a mikrobolométert a hőkameráiba. Az is árulkodó, hogy az Infiraynek van csak 42mm-es gyújtótávolságú hőkamerája – Clip CL42 -, és a Leica kamerái is 42mm-es objektívvel érkeznek.)

Nagyfelbontású hőkamerák összehasonlítása nagyítás, látószög és észlelési táv alapján

A termikus érzékenység (NETD) egyébként maradt 50mK, ami nagyon jó, de vannak már ennél jobbak is. Az 50 és 60mK között lehetett érezni különbséget, de leginkább csak párás-ködös időben, így a 40-50mK között is valószínűleg itt fog kijönni a difi, de azt azért nem árt tudni, hogy itt már olyan ködről beszélünk, amiben nemigen vadászik a legtöbb ember, hacsak nem libára. 🙂

Külső és kezelés

A kamera külsejét tekintve elsőre azt gondolná az ember, hogy nincs különbség a tavalyi modellekhez képest. Designt tekintve ez így is van, ugyanaz a forma, ugyanazok a gombok, fókuszgyűrű és szemkagyló, és ugyanúgy USB2 még a töltő. Viszont a kamera teljes egészében csúszásmentes gumírozást kapott. Ez egy bevonat a kamerán, így idővel azt gondolom kopni fog. Én az E6-ot a Leitz által kínált hőkamera tokban hordtam ki vadászni, amiben, hát mondjuk úgy ez a méret már azért nem lötyög, és pár hónap tesztelés után már látszik a ház élein, hogy a tokból ki-be rakosgatás lekoptatta a gumírozást 1-2 kidudorodó élen. A kezelés szintén nem változott, a három világos gomb továbbra is a hőképeket, a nagyítást és a fotó/videó indítást vezérli, bizonyos kombinációban pedig a stadiametrikus távbecslőt (ami még mindig ember, vaddisznó, nyúl triót tud mérni, és még mindig nagyon sokat kell nyomkodni, hogy a mérővonalak közel kerüljenek egymáshoz), valamint a manuális kalibrálást és a legmelegebb pont kijelzést aktiváljuk. Az új V2.0 kamerák sajnos nem kapták meg távmérős FL25R-ben, és az Infiray céltechnikáiban használatos új felhasználói felületet, így nincs gyorsmenü és nincs többlépéses képélesítés sem. Ami újdonság a szoftverben, az tulajdonképpen a bekapcsolható digitális iránytű és a dőlésmérő. Nomeg persze az, hogy a fotó és a videó azonnal reagál a felvétel gomb megnyomására, nem kell várni az inicializálásra, mint a régebbi modellek esetén. Ezt a vonalat erősíti még az Infiray új applikációja is, ami jóval modernebb és használhatóbb, mint a régi.

Újdonság még, hogy a kamerát a Windows rendszerek háttértárként ismerik fel, így a készített fotókat-videókat nem csak wifin keresztül lehet áttölteni a számítógépre, hanem USB-n is.

A kamera az elkészült fotókat és videókat immáron 800x600px méretűre nagyítja fel digitálisan, így élvezhető méretűvé válik számítógépen, mobilkijelzőn és közösségi médiára feltöltve egyaránt.

Akku

Az új V2.0 kamerák új akkut és kisebb fogyasztású szenzort kaptak. Az E3 Max V2.0 tesztjében már leírtam, hogy a gyártó által megadott, hivatalos üzemidő adatok nagyjából megfelelnek a valóságnak. Az E3 V2 kb. két átlagos vadászatot bírt ki a teszten (míg a régiek csak egyet), az E6 V2 a nagyobb szenzora miatt azért kicsit jobban eszi a szuflát, a hivatalos adat szerint egy órával kevesebbet bír a kisfelbontású tesóknál. Értsd 6 óra 7 helyett. Ez nyilván függ attól is, hogy mennyit használjuk a lesen, és sokat fotózunk/videózunk-e, de ha valakinek nem elég, akkor még mindig lehet használni egy tenyérnyi, 10.000 mAh körüli powerbankot, amivel minimum megduplázzuk, vagy triplázzuk az akkuidőt.

InfiRay E3 Max V2.0 és E6 Pro V2.0

Az E6-ban a telep beépített ugyan, ami azt jelenti, hogy házilag nem cserélhető, csak szervizben, de megérdeklődtem a Leitznél, és azt az információt kaptam, hogy az akkucsere nem drága és gyorsan megvan. Aki tehát abban a hitben él, hogy ha évek múltán megdöglik az akku, akkor lehet kidobni a milliós kamerát, vagy méregdrágán hónapokig javíttatni küldeni, az téved.

Nyúl kb. 50 méterre

Képminőség

Többször leírtam már, de ismétlés a tudás anyja, miszerint az új Infiray kamerák képi világa más, mint az eddig megszokott. Valamivel kevésbé részletteli a növényzet, mint a tavalyi modelleknél, viszont így a vad jobban kiemelkedik a környezetéből. A legkomolyabb változás a fekete állatokat mutató Black hot hőképen érhető tetten, miután az új Infiray kameráknál – a többi márkához hasonlóan – ilyenkor a táj kifehéredik, és nagyon jól észlelhetően mutatkozik benne a fekete hőforrás. A régi Infiray kameráknál a Black hot hőkép néha túlontúl kontrasztos volt, így a fekete vad elveszett az olykor besötétülő környezetben (ellenben ködös időben nagyon hatékonyan működött, kíváncsi lennék, hogy az újak mit tudnak ködben, de eddig ezt letesztelni nemigen volt lehetőség).

Óriás kan kb. 200-250 méterre. Egy domb mögött áll, ezért nem látszanak a lábai. Valószínűleg az élesség is elállítódott ennél a felvételnél – mondanom sem kell, hogy kapkodtunk. 😀 Sikerült is elhibázni. 🙁

Azt talán mondanom sem kell, hogy a képminőség bravúros. Az Infiray mindig is jó volt ebben a tekintetben, így nem csodálkozunk, hogy a legdrágább készülékükbe sem igazán lehet belekötni. Azt említettem már több tesztben is, hogy ezek az új kamerák egy hangyányival életlenebb képet adnak mint a régiek, de ezt kompenzálandó nem esik szét a képük csillag alakú pixelekre, ha digitálisan belenagyítunk. Az E6 Pro V2.0 640×512 pixeles felbontásánál pedig ez hatványozottan igaz. Ezen kívül volt lehetőségem kipróbálni egy időben, egy helyen az új, kisfelbontású E3 Max V2.0-t és a nagyfelbontású E6 Pro V2.0-t, és tisztán látható volt, hogy az E6 jóval élesebb már alapnagyításon is. Ez is újdonság az Infirayeknél, ugyanis a régi kameráknál a kis- és nagyfelbontású modellek közt az igazi különbség a látószögben és a digitális nagyítás minőségében mutatkozott meg. Most a nagy felbontás már az alapképen is előnyt jelent.

Az észlelési távolság valami elképesztő! Olyan messziről látni a vadat, ami már jócskán túlhaladja az ember érzékszerveit. Ezt értsd úgy, hogy az állatokat ezzel a hőkamerával olyan távolságról észre lehet venni, ahol szabad szemmel, távcsővel napvilágnál sem látnánk, nem hogy éjszaka. Az őzet 1 kilométerről kiszúrtam a bokros tövében, és tudni lehetett, hogy őz, mert kicsit még látszott a nyaka. Mindezt naplementekor. Kíváncsiságképpen átváltottam a keresőtávcsövemre, hiszen még bőven lővilág volt, és egyszerűen nem lehetett látni az őzet a bokorsor tövében szabad szemmel. Hosszas ide-oda váltogatás után sikerült nagy nehezen szabad szemmel is észlelni. A hivatalos észlelési távolsága a kamerának emberalak esetén kb. 2600 méter, ami azt jelenti, hogy pl. az embernél jóval nagyobb szarvasokat akár 3-4 kilométer távolságból is észlelni lehet, de egy nagyobb kant szintúgy. A róka farka látszik 280m-ről, tehát még ilyen távolságon is meg lehet különböztetni a sakáltól.

Képsor: Barkás bika a repcében kb. 600 méterre (1x – 2x – 4x nagyításon)

Mindehhez ráadásul társul egy nagyméretű, HD felbontású kijelző, 3x optikai nagyítás, és egy egészen baráti, 8.8 fokos látószög, ami bár inkább a nagy nyílt terepek felé pozícionálja az E6 Pro-t, de közel sem annyira szűk a látószöge, mint például a kisfelbontású kamerák közül E3 Max V2.0-nak, a Pulsar Axion XM30-aknak, vagy a Helion/Accolade XQ50-eknek, vagy épp a Guide Track IR50-nek, ezek ugyanis 7,3-7,5° körüliek. A 8.8° ennek ellenére a konzumer piac legszűkebb látószögű és legnagyobb nagyítású 640p kamerájává avanzsálja az Infiray E6 Pro V2.0-t. Ez volt eddig az első nagyfelbontású kamera, amit a “Nyílt terepre ajánlott” kategóriába soroltam. Ilyen terepen bizony ez egy jóval komolyabb nagyítású és észlelési távolságú kamera, mint a konkurencia hasonló készülékei, ez tisztán látható a cikk elején beillesztett összehasonlító grafikonból is.

Őz a gabonában kb. 120 méterre (háttal)

Alább az elmaradhatatlan mintavideó. Iratkozzatok fel a Vadász Blog YouTube csatornájára!

Összegzés

Ahogy az E3 V2.0 kameráról, úgy az E6 V2.0-ról is elmondható, hogy a külső és belső designt tekintve nem sokat változtatott a gyártó azon túl, hogy teljes gumírozást kaptak, picit átszínezték a menüt, és megjelentek olyan szolgáltatások, mint az iránytű és a dőlésszög mérés. Ennek ellenére azért jócskán megváltoztak az új kamerák, így az E6 vonal is. Más lett a képi világ, egy kicsit jobban kezdett hasonlítani a konkurens hőkamerák képi világára, ezzel jobb lett a digitális nagyítás minősége, és használhatóbb, szerethetőbb a Black Hot mód is. A fotó és a videófelvétel gombnyomásra azonnal indul, és en-bloc stabilabb, kiforrottabb a rendszer szoftveresen, mint az elődmodellek. A 12 mikronnak köszönhetően brutális észlelési távolságot, a 640p felbontású konzumer hőkamerák közt impresszív nagyítást kapunk, így az E6 Pro V2.0 már inkább a szabadon belátható, sík, nyílt terepeken fogja otthon érezni magát. Erdőben, fedett terepen nem annyira ajánlott, nem épp mondható praktikusnak mondjuk úgy 80-100 méteren belül. Igaz, hogy 50 méterről még adott esetben agancsot is tudunk bírálni vele vadmegfigyeléskor, de az ezzel a nagyítással járó szűk látószög nem épp a szórós vaddisznóvadászatra lett kitalálva. Viszont az Infiray E6 Pro V2.0 olyat tud, amit jelenleg senki más a piacon, és bár nem olcsó készülék, de az 1.15 millió forintos árat olyanokhoz mérjük, mint a közel 1,3 millió forintos Pulsar Helion 2 XP50, vagy az 1.6 millió forintos Leica Calonox View, hiszen ezek az E6 Pro jelenlegi közvetlen vetélytársai.

Infiray E6 Pro V2.0
8.8 Vadász Blog
Pro
  • Brutális észlelési táv
  • Kiváló képminőség
  • Nagy kijelző
  • Korrekt építés
  • Az elődnél jobb akkuidő
  • Jó ergonómia
  • Remek fotó/videó
Kontra
  • Lejáró objektív kupak
  • Nincs gyári pánt v. akasztó
  • Dioptriaállítás lehetne jobb
  • Manuális képbeállítások nincs
  • Néha kicsit zajos kép
Összegzés
Ahogy az E3 V2.0 kamerákról, úgy az E6 V2.0-ról is elmondható, hogy a külső és belső designt tekintve nem sokat változtatott a gyártó azon túl, hogy teljes gumírozást kaptak, picit átszínezték a menüt, és megjelentek olyan szolgáltatások, mint az iránytű és a dőlésszög mérés. Ennek ellenére azért jócskán megváltoztak az új kamerák, így az E6 Pro vonal is. Más lett a képi világ, egy kicsit jobban kezdett hasonlítani a konkurens hőkamerák képi világára, ezzel jobb lett a digitális nagyítás minősége, és használhatóbb, szerethetőbb a Black Hot mód. A fotó és a videófelvétel gombnyomásra azonnal indul, és en bloc stabilabb, kiforrottabb a rendszer szoftveresen, mint az elődmodellek. A 12 mikronnak köszönhetően brutális észlelési távolságot, a 640p felbontású, konzumer hőkamerák közt impresszív nagyítást kapunk, így az E6 Pro V2.0 már inkább szabadon belátható, sík, nyílt terepeken fogja otthon érezni magát.
Építési minőség8
Képminőség10
Kereső9.5
Észlelési táv10
Funkciók7
Akkumulátor7
Ár/érték arány10

InfiRay E6 Pro V2.0

12 µm, 640x512px, HD kijelző, 2597m észlelési táv, fotó/videó

1.150.000 Ft

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Radar alatt megjelent a mára lassan legendássá váló, távmérős Infiray Finder V2 50mm-es verziója.