Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Infiray Finder FH25R – nagyfelbontású távmérős hőkamera

Olvasási idő: 7 perc A kisebb felbontású változat már korábban szerepelt a Vadász Blogon, de csak egy összehasonlításban a Pulsar Axion XM30S-sel. Ezúttal viszont egy teljes tesztet olvashattok a 640×512 pixeles, 12 µm-os változatról, amiben egy-egy mondat erejéig visszautalok a kisebb Finderre is. Főleg azért, mert 1-2 dolog változott az FL25R tesztelése óta.

A Finder széria az Infiray egyik különleges projektje. Amikor megjelent, volt nagy csodálkozás, hiszen addig távmérős kereső-hőkamera csak a Pulsar Accolade volt, ami nem egy kis darab (bár a valóságban valamivel kisebb, mint amit a termékfotók sugallnak), aztán jött a Finder, szintén lézeres távmérővel, de a mérete töredéke az Accolade-nek. Az Accolade XQ ráadásul 384p, 17 µm, 38mm, ami közel ugyanazt a nagyítást és látószöget adja, mint a Finder FL 384p, 12 µm, 25mm. Ez egy vegyes terepre jól használható kategória, viszont a Finder FH 640p, 12 µm, 25mm, így nagyobb a látószöge, kisebb a nagyítása, de a nagyobb felbontás miatt jobban bírja a digitális nagyítást. A 17.5° látószög, és 1,5x-ös nagyítás miatt viszont azért inkább olyan terepeken érzi otthon magát, ahol 2-300 méternél messzebb ritkán kell nézelődni, tehát bokros-fás, vagy dimbes-dombos terepek, erdei környezet, stb.

Külső, építés

A kamera háza részben gumírozott műanyagból van, szépen összerakták, bár csak IP56-os védelemmel rendelkezik, szóval némi eső, vagy egy gyenge csapvizes lemosás elvileg nem árt neki, de pocsolyába, ha lehet, ne ejtsük. Kialakítása nem szimmetrikus, látszólag jobbkezes használatra tervezték, de balkézzel fogva is kényelmesen lehet használni, mert a funckiógombok a mértani közepén vannak. A fókusz manuálisan állítható, a gyűrűje elfogadható finomsággal jár, de a nagy látószög miatt, sokat nem is kell hozzányúlni. Az objektív mellett kapott helyet a távmérő optikája. Mivel pici a kamera, ezért bal kézzel fogva ügyeljünk rá, hogy egy-egy ujjunk nehogy belógjon elé. A kamera annyira pici, hogy egy mellényzsebben is simán elfér, de a gyártó övre fűzhető, vagy vállra akasztható kistáskát ad hozzá, ami az Infiray keresők esetében egyedülálló. Ennél drágább kameráikhoz sem kínálnak ilyesféle kiegészítőt.

Méret az X-Eye kamerákhoz képest

A kamera elején az objektív dudorodik ki, a hátulján a szemkagyló szinte azonos formában, szóval nálam többször előfordult, hogy sötétben felvettem a lespadról, és fordítva néztem bele, de ezt eljátszottam az Axionnal is annak idején, amikor nem volt rajta a kézpánt.

A kamera tetején a gombok egy síkban vannak a házzal, picik és közel vannak egymáshoz, így ez nem az a kamera, amit sötétben, vastag kesztyűben könnyedén nyomkodni fogunk. Ez az apró hőkamerák átka, valamit valamiért. A menürendszere teljesen más, mint a nagyobb X-Eye kameráké, jobban hajaz az Infiray Saim céltávcső, illetve a Leica Calonox View kereső menürendszerére. Van egy ki-bekapcs gomb, egy menü gomb, és egy fel-le nyíl páros. Ezekkel lehet vezérelni a gyorsmenüt, a főmenüt, a nagyítást, a távmérőt és a videofelvételt. A gyorsmenüben lehetőség van a nagyítást, a hőképeket, a kijelző fényerőt és a digitális képélesítést szabályozni. Sajnos a nagyítást csak a gyorsmenüből tudjuk elérni, a Leica ezt ügyesebben megoldotta, hiszen ott az egyik nyíl-gombot duplán nyomva egyből a nagyítás menübe jutunk.

A kamera akkuja beépített, de szervizben könnyen és olcsón cserélhető. Sejtésem szerint standard 18500-as akku van a Finderekben. Gyári adat szerint 6 órát bírnak egy töltéssel, ez szerintem fedi is a valóságot. Kéken mutatja a töltöttséget 30%-ig, 20%-ig narancssárgán, 10%-on pedig pirosra vált. Ha powerbankra kötjük, elvileg a kijelzőben egy második akku-ikonnal a powerbank töltöttségét is mutatja, de ezt nem próbáltam ki. A készülék oldalán USB-C csatlakozást találunk, ahol tölthetjük a kamerát hálózatról, powerbankról, vagy szivargyújtóról.

A kijelző nagy méretű, 1280×960 pixel felbontású, LCOS típusú, különösebb panasz nem lehet rá, bár én alig várom az Infiray keresőkben az OLED kijelzőt. Valamiért ilyet az Infi egyelőre csak az előtétekbe, és a Rico céltávcsövekbe tesz.

Funkciók

A kamera legfőbb funkciója természetesen a lézeres távmérő, de erről külön fejezetben lesz szó. Ezen felül kapunk még digitális iránytűt és dőlésmérőt.

A Finder különleges szolgáltatása a betekintésérzékelő, ami azt jelenti, hogy vadászat közben nem kell a készüléket állandóan készenléti üzemmódban pihentetnünk, körbenézéshez visszakapcsolnunk, hanem egy infraszenzor révén érzékeli, ha belenézünk, és bekapcsolja a kijelzőt. Ha levesszük a szemünkről, rövidesen magától kikapcsolja azt. Ez nem ugyanaz, mint a stand-by üzemmód, de lévén, hogy a kijelző a legnagyobb energiafogyasztó, majdnem felér vele akkutakarékosság szempontjából. A dolog egyébként szépen működik (menüből ki is kapcsolható), bár az érzékelő az okulártól jobbra helyezkedik el, ezért a legprecízebben akkor működik, ha bal szemmel nézünk a kamerába. Jobb szemmel nézve néha előfordul, hogy a szenzor ellát a halántékunk mellett, ezért nem érzékeli, hogy a szemünkhöz emeltük a Findert.

További különleges szolgáltatása a Findernek az élességállítás lehetősége. A gyorsmenüben négyfokozatú skálán állíthatjuk digitálisan a látott kép élességét, amit a 640p felbontás viszonylag szépen le is képez (jóllehet láttam már jobbat). Emiatt én gyakorlatilag állandóan a maximum értéken használatam. A 384p felbontású változatnál 2-esnél magasabbra nem gyakran állítottam, mert zavaróan pixeles lett tőle a kép, és aurát kaptak az állatok. Azért élességet tekintve nem ez a Finder a legpengébb kés az Infiray fiókjában, de nem rossz (a mintavideókhoz képest a kijelzőben nézve azért élesebb).

A kijelző fényerejét is 4 lépésben lehet állítani, de a legkisebb érték sem olyan sötét, mint a nagyobb E3-E6 modellekben, így a Finder egy kissé vakít éjszaka.

A Finderekbe egyelőre nem érkezett még meg az Infiray új UltraClear üzemmódja, ami párás-ködös-esős időben kontrasztosít a kameraképen. De ez bármikor jöhet, hiszen a Finderek is kompatibilisek az Infiray Outdoor telefonos applikációval, amivel házilag elvégezhető lesz a frissítés. A szenzor egyébként 40mK érzékenységű.

A kamera természetesen tud fotót, videót rögzíteni, bár ha jobban belegondolok, ez annyira nem is természetes, hiszen a konkurens Pulsar Axion XQ38 LRF-ből kihagyták ezt a funkciót.

Fontos megjegyezni, hogy a tavaly nyáron tesztelt Finder FL óta az Infiray sokat fejlesztett a kamera szoftverén. Megszűntek a bugok, az anomáliák, logikusabb lett a gombhasználat, nem fordulhat elő véletlen lézerpointer bekapcsolás és hasonlók, mint anno.

Távmérő

Ez szintén változott a tavaly nyári Finder teszt óta. Tavaly nyáron a Finder 600m-es lézeres távmérője majdhogynem használhatatlan volt. Állatokon 100 méter felett alig talált fogást, gyakran tévedett is többtíz métereket, és bokrokat, fákat szinte lehetetlen volt megmérni vele. A most nálam járt Finder FH viszont fejlődött azóta, bár fogalmam sincs mit csináltak vele. Azért még most sem egy Leica Rangemaster, egy 600m-es távmérőtől ne várjunk csodát. A titok abban rejlik, hogy jobb folyamatos mérésre állítani, ilyenkor a kamera másodpercenként mér. Így használva nálam viszonylag simán fogást talált 300-350 méterre az őzeken, 200-250m-ig gyakran rókát is meg tudtam mérni vele, bár néha picit várni kell az eredményre, és közben stabilan tartani a “célkeresztet” az állaton, ami feltámasztást igényel. Bokorsort 500 méterig tudtam mérni vele. Azóta járt nálam olyan hőkamera, ami 1000 méteres távmérővel rendelkezik, az egy fokkal ügyesebb volt, de aki mindent mérő távmérőre vágyik, annak tényleg a Leicát tudom ajánlani. Van nálam most egy Geovid 3200.COM, hát az besz.rás mit tud, ésszel fel nem lehet fogni, hogy egy csupasz erdő lombkoronájából 1,5 kilométer távolságból milyen lézerfény képes párában visszaverődni a méréshez, de működik!

Távmérő célkeresztje (videóból kivágott kép)

Képminőség

A Finder FH25R szép hőképpel rendelkezik, jóllehet nem veszi fel a versenyt például az E6 modellekkel. A képe azoknál kissé fakóbb, kevésbé kontrasztos, és a nagyítás is kisebb ugye. Élességet tekintve az FH25R talán csak akkor mérhető az E6-okhoz, ha a menüben az élességet maximumra állítjuk, de a nagyítás-különbség miatt nem várhatjuk ugyanazt az eredményt.

Őzek kb. 70 méterre (eredeti fotó a kamerából)

Kb. 400 méterig az őzek alakja még jól kivehető, fölötte egy ideig még digitálisan belenagyítva azonosíthatunk. A kamera észlelési távolsága egyébként 1300 méter, szóval disznókat, szarvasokat a világ végéről lehet látni vele, de ilyen nagy távokon már csak pöttyök. Egyszer volt módom egy kisebb rudli gímbikát látni vele kb. 1200-1400 méterre. Látszottak, de nehéz volt kiszúrni őket, a cimborám az E6 Plus V2-vel vette észre őket, nekem a Finderrel egy ideig keresnem kellett, de haloványan ezzel is lehetett látni. Nyilván ebből az ember már tudja, hogy szarvasok, miután ilyen távokon más már nem nagyon látszik.

Őzek kb. 300-350 méterre (videóból kivágott kép)

Applikáció

A kamera wifin keresztül tud csatlakozni az InfirayOutoor apphoz, ahol letölthetjük a felvételeket, telefonon keresztül videózhatunk, fotózhatunk, beállításokat eszközölhetünk, szinkronizálhatjuk az órát, és egyszer talán majd szoftvert is frissíthetünk. Az app elérhető iOS-re és Androidra is.

Mintavideó

Összefoglalás

Az Infiray Finder FH25R egy jó kamera bár számomra kissé ellentmodásos. Jó képminőség, mai kornak megfelelő szolgáltatások, nagy kijelző, mindehhez kompakt méret, könnyű súly, méretéhez képest remek akksiidő. A lézeres távmérés meg áldás egy hőkamerán, ahol a kétdimenzós képen nagyon nehéz távolságokat becsülni. De… a nagy látószög, és a közepes nagyítás inkább fedett terepekre szánja ezt a készüléket, a távmérő viszont nagy nyílt terepekhez jó, ahol nincs mihez viszonyítani. Ellenben a távmérője épp csak megüti a használható szintet a mai világban, így 300-400 méter fölött nemigen vesszük hasznát, hacsak nincs valami fa, vagy bokor a vad körül, amit meg tudunk mérni. Ha vad mozog, esélytelen megmérni. Van tehát még hova fejlődni: én az Infiray helyében különválasztanám ezt a két dolgot, csinálnék egy ilyen pocket-hőkamerát a fedett terepekre, cserkeléshez, ahol zseniálisan teljesít, és csinálnék egy erősebb távmérővel felvértezett, 35-50mm-es változatot a nyílt terepekre, vadkározáshoz, ragadozóvadászathoz, ami akár lehetne valamivel nagyobb is. Ha valaki vegyes terepen használná a kamerát, ebben az ár kategóriában keresgél, és a képminőség a legfontosabb kritérium számára, annak inkább az Infiray E6+ V2.0-t ajánlanám. Nyílt terepekre az E6 Pro V2.0-t, vagy az E3 Max V2.0-t. Erdőbe, fedett terepre viszont a Finder FH kiváló.

Infiray Finder FH25R

640x512p, 12 µm, 25mm, 1300m

Infiray Finder FH25R
7.8 Vadász Blog
Pro
  • Korrekt észlelési táv
  • Jó képminőség
  • Szenzoros kijelző
  • Lézeres távmérés
  • Remek akkuidő
  • Kicsi és könnyű
  • Gyári kistáska
Kontra
  • Távmérő lehetne jobb
  • Ergonómia nem a legjobb
  • Manuális kontrasztállítás hiányzik
  • Gyenge nagyítás, ha már távmérős
Összegzés
Az Infiray Finder FH25R egy jó kamera bár számomra kissé ellentmodásos. Szuper képminőség, mai kornak megfelelő szolgáltatások, nagy kijelző, mindehhez kompakt méret, könnyű súly, méretéhez képest remek akksiidő. A lézeres távmérés meg áldás egy hőkamerán, ahol a kétdimenzós képen nagyon nehéz távolságokat becsülni. Viszont nagy látószög és a közepes nagyítás inkább fedett terepekre szánja ezt a készüléket, a távmérő meg nagy nyílt terepekhez jó, ahol nincs mihez viszonyítani. Viszont a távmérője épp csak megüti a használható szintet a mai világban, így 400 méter fölött nemigen vesszük hasznát.
Építési minőség7
Képminőség7.5
Kereső9.5
Észlelési táv7
Funkciók8.5
Akkumulátor8
Ár/érték arány7

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

Olvasási idő: < 1 perc Major Attila fegyvermesterrel bemutatjuk az új Sauer 505-öt. A belövést követően dumcsi, nomeg lövészet 51 centis csővel 500m-ig a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 8 perc Szinte naponta jön arra vonatkozó kérdés, hogy a fenti távcsövek közül melyiket érdemes választani. Amellett, hogy mindhárom céltávcső jófajta, azért...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 5 perc Nagy meglepetés volt számomra, amikor a Guide előrukkolt ezzel a termékkel. Aki nem elég figyelmes, talán észre sem vette, hogy...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc A Thermtec is piacra dobott néhány korszerű, érdekes hőkamerát, lássuk őket!