Kalappal!

Mit keresel?

Kiegészítő teszt

Teszt: Kullancsriasztó vadásznadrág

Olvasási idő: 5 perc Orrba-szájba nyomta a Facebook az orrom elé a Härkila Trail nadrágot, amit úgy hirdetnek, hogy nem szeretik a kullancsok, ugyanis közkedvelt vérszívórovar-riasztó anyagot, permethrint szőttek bele. Miután egyik reggel a gyerek az ágyunkban bolondozott, és a feje mellett egy kullancs mászott a párnámon, úgy döntöttem, kész, itt a vége, rendelek egyet, hátha.

Ugyanis ez már nem az első eset volt. A házban, néha az autóban előforduló, kósza kullancsok többségét én hozom haza vadászatból. Aztán ezek megkezdik vándorútjukat a kecóban, hol itt-ott másznak, egy a gyerekek kölyökkutyájában is volt már. Egy ebet már elveszítettünk babézia miatt korábban, megsirattuk, de felnőttként tudtuk kezelni. Ám a gyerekeknek nem kívánom, hogy a legjobb barátjuk elvesztését 4-7 évesen kelljen feldolgozniuk, meg aztán, bár ők maguk be vannak oltva agyhártyagyulladás ellen, de lássuk be, a kullancs nem játék. Szóval gondoltam rápróbálok a Härkila új termékére.

Fogalmam sincs ki forgalmazza itthon, nem fizetett senki ezért a cikkért, nem kért meg rá senki, csak gondoltam érdekes, és viszonylag új termékkategóriáról lévén szó, leírom a tapasztalataimat. Más vadászruházati márkáknál is van már kullancselleni nadrág, a Hillman Cheetah is hasonló, ahogy a Shooter King Rib Stop, vagy a Pinewood Tiveden is, de van a Deerhunternek is ilyesmi. És még sokan mások bizonyára.

A Härkila Trail nem volt eszeveszettül drága, legalábbis a prémium vadásznadrágokhoz, meg a cég szokásos nadrágáraihoz mérten nem, amik rendre 80-100-120ezer Forintba kerülnek. Ehhez képest ez “csak” 119 Euro volt, kb. 42.000 Ft. Még ennyit is sokallnék egy vadásznadrágért, ez nyilvánvaló, de úgy voltam vele, ha van egy ilyen áldásos funkciója, hogy nem teszem ki magam, és a családom egészségét annyira a kullancsoknak, akkor ám legyen.

Volt már szúnyog- és kullancsriasztó nadrág a piacon eddig is. A Härkila Trail ezektől (elvileg) annyiban különbözik, hogy speciális textilanyagból készül, amit a cseh Tanatex Chemicals gyárt. A leírás alapján ők a vérszívóriasztó vegyszert nem egy külső rétegként viszik fel a textilre, mint mások, hanem valamilyen egyedi módon beleszövik az anyagba. Ennek eredménye, hogy

a hatóanyag állításuk szerint 100 mosásig kitart,

míg más ilyen termékeket 50 mosásra hirdetnek, szóval ez dupla életű. Amennyit én mosom a vadásznadrágokat, ez nálam örök élet plusz egy nap lesz.

A permethrin egyébként emberre nem veszélyes, még ha fel is szívódik a bőrön keresztül, a szervezet könnyedén lebontja – állítja a szakirodalom. Ez a hatóanyaga a szúnyog- és kullancsriasztó aeroszoloknak is. De azért a gyártó felhívja a figyelmet, hogy bőrrel érintkezve irritációt okozhat az arra hajlamosaknak. Nálam ilyen tünet nem volt.

A nadrág a webshopos rendelést követően megjött, majd a legfőbb félelmem is beigazolódott, mikor kicsomagoltam: az a vadásznadrág, amire azt írják, hogy “pillekönnyű, levegős”, az kérem nagy eséllyel susogós is lesz. Ez is az. Kétségtelen, hogy valóban pillekönnyű, de ez a gatya 87% nejlon, és 13% elasztán. A minősége egyébként tényleg kiváló, a zsebek belső anyaga egy álom, a zippzárak szuperek, a szabása is jó (bár kicsit nagy lett), az anyaga minden irányba rugalmas, könnyű benne térdelni, guggolni, és a Härkila leírása szerint nehezen szakad, amit tanúsíthatok magam is. Farzsebei nincsenek, csak két normál zsebe, meg két zippzáras combzsebe. Utóbbiak lenyúlnak a térdkalácsig, szóval, ha valami nehezebbet belerakunk, a térdünket fogja ütni járás közben.

Annak ellenére, hogy vékony, susogós anyag, annyira azért nem vészes (a Decathlonban akadnak ennél rosszabbak kis vadászruha címén, bár nem akarom szidni őket, szinten minden motyóm onnan való.). A szűk szabás miatt egészen csendesen lehet benne mozogni, és meglepő módon a szúrósabb bokrok se bökték át olyan intenzitással, mint vártam volna. Nyilván nem egy bozótnadrág, nem a kökényesbe való, de eddig nem kaszabolt össze semmi, és nem is szakadt ki.

Fontos tudni, hogy a Trail nadrág vízállósága nulla, úgy szívja a vizet, mint egy szivacs, viszont amennyire könnyen vizes lesz, olyan könnyen meg is szárad! Strandra kiváló! 😀

Node mennyire működik az anyag?

Itt a tavasz, felébredtek a kullancsok is. A legjobb időszak a tesztre. Van pár legendás kullancsos helyünk, így hát felkerestem ezeket. Hosszabb próbát terveztem, de az első három-négy kísérlet annyira hatékonynak bizonyult, hogy úgy döntöttem megírom ezt a cikket, és mihamarabb kiteszem.

Az első próbálkozás egyedül történt, elég nagy dzsindzsán mentem keresztül, meg is ugrasztottam pár ott pihenő gímet, de kullancs egy darab se. Betudtam annak, hogy hideg volt, a kocsihoz visszafelé egy madárdalos hóviharba is belekerültem.

Hello április!

A második próbálkozásnál már vittem magammal kontrollszemélyt: az asszonyt meg a kutyát. A korrektség jegyében a feleségemnek felajánlottam a nadrágot, hadd legyek inkább én a kontrollszemély, de nem élt vele, így jó világos szabadidőnadrágot vett fel az erdőjáráshoz, bokorugráshoz, amin rögtön kiszúrjuk a megkapaszkodott vérszívókat. Eredmény 5km vegyes terep után: feleség 2 kullancs, Nexgarddal kezelt kutya 1 kullancs, Márkó a “csodagatyában” semmi. Pedig mindig én mentem előre a váltókon, gazosokban.

A harmadik próbálkozás a vadászcimborámmal, Banzai bával történt, aki előtt eddig titkoltam, hogy ilyen nadrágot mertem venni, mert bizonyosan kiröhögött volna. Kimentünk a területre egy, dámok és gímek által szívesen látogatott erdős-bokros részre agancsozni. 1 órát bóklásztunk a legnagyobb dzsindzsában, szinte csak vadváltókon, ha nem ott akkor friss, tavaszi, térdig érő aljnövényzetbe gázoltam bele szándékosan. Nem hittem el, hogy egy nyomorult kullancsot nem bírok összeszedni! A bóklászás végén a combomon végre mászott egy. Nézem mit csinál, erre – nem kamuzok! – hanyattvetette magát, és leesett a nadrágomról. Mentem tovább, majd találtam még egyet a bokámnál a nadrágon. Ráztam az anyagot, hogy leesik-e, de kapaszkodott. Utána végighúztam a nadrágszárat egy bokor szélében, az le is kapta a kullancsot róla.

Visszaértem a kocsihoz, Banzai bá már ott várt, kérdezem mennyit gyűjtött be. Azt mondja 5-6db-ot szedett le magáról. Ahogy beültem a kocsiba, megint ott termett egy a combomon, de az már az utolsó percekben kerülhetett oda, hiszen addig végig figyeltem a nadrágomat. Mivel ennek már ideje se volt megszabadulni tőlem, hiszen rögtön kiraktam az autóból, egy 5-6db vs. 2-2,5db konklúzióval zárnám az agancsozást.

E három tudatos próbát követően még többször jártam a határt ebben a nadrágban, akkor már kevésbé tudatosan, kevésbé figyelve: vadászatok, lecsapázások, őzbak figyelés/fotózás lesállítás. Egyetlen egyszer volt kullancs a kocsimban, de előtte nem ebben a nadrágban mentem vadászni. Amikor ez volt rajtam, eégsz egyszerűen elkerültek a kullancsok.

A kullancs elleni nadrág tehát úgy tűnik működik.

Hogy pontosan hogyan, azt nem tudom, de eleve kevesebb kullancs kapaszkodik fel rá, ami meg felkapaszkodik, az nagy eséllyel hamar távozik is, az első gally, vagy magas gaz lesöpri a nadrágról, ha épp nem ugrik le magától. Nyugodtan nézzenek hülyének, ha ezt valaki más mesélné nekem, én is hülyének nézném. 😀 De tényleg leugrott. Ilyet nem láttam még. 😀

Már csak egy szívfájdalmam van, hogy nem volt olcsó ez a nadrág, de a vékony anyagából fakadóan azért meglehetősen korlátozott a használata. Nem tudom a többi gyártónak mennyire vastag anyagból van a hasonló típusú nadrágja, de a Härkila Trail inkább csak nyári kint végzett munkához, bóklászáshoz, kiránduláshoz való, mintsem aktív vadászathoz. Lesre hideg (bár egy aláöltöző segített rajta), cserkeléshez kissé susogós, sűrűben használva túl vékony, ráadásul nem is vízlepergető. De maga az ötlet zseniális, kiváltképp annak tudatában, hogy már mindenféle trópusi nyavalyákat terjesztő kullancsok is kezdenek megjelenni itthon.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc A kullancsok már kora tavasz óta támadnak, az elmúlt esős, nedves időszak pedig kifejezetten kedvez nekik. És hát megjöttek a...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 2 perc Nem csak a vadászidény indul újra ilyentájt évről évre, de a kullancsszezon is. Íme a szokásosnál egy kicsit bővebb ismertető,...

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 2 perc A két évvel ezelőtti Heatlucky fűthető ruházat után lássuk miben különbözik a konkurencia, a Thermo Soles terméke.

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 5 perc Magyarországon nem régóta kapható a francia Stagunt vadászruházat a Leitz Hungária jóvoltából. Ezek közül az egyik legjobb szettet hoztam el...