Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Tippek a vérszívók ellen

Olvasási idő: 3 perc A kullancsok már kora tavasz óta támadnak, az elmúlt esős, nedves időszak pedig kifejezetten kedvez nekik. És hát megjöttek a szívből gyűlölt szúnyogok is már. Lássuk mit tehetünk ellenük, hogy a vadászat nyugodalmas és veszélytelen legyen.

Szúnyogok

Repülő vérszívóink távoltartása nem egyszerű dolog, mivel az év késő tavaszi, kora nyári időszakában – amikor még nincs nagy szárazság – bődületesen sokan vannak. Saját tapasztalat, hogy a legproblémásabb 1-1,5 órában a legjobb megoldás ha beöltözünk, mint az a bizonyos Pista a neve napján, és bevetjük mellé a modern technológiát is. Egy vékony kesztyű és egy vékony csősál (maszk, ami a füleket, nyakat, arc nagyrészét takarja) már lefelezi, harmadolja az idegesítő támadásokat, de a vékony anyagon azért 1-2 próbálkozó át tud csípni. Vastagabban meg ugye megsülünk.

Emellé, vagy enyhébb időszakban, esetleg zártabb lesen akár önmagában is a legjobb megoldás még mindig a Thermacell készülék használata. Ez a gázpatronnal működő, szúnyogriasztó-szert párologtató kütyü igen hatékonyan tisztes távolságban tartja az égi “áldást”. Ez sem mindenható, de működik, arra kell ügyelni, hogy enyhe légmozgás esetén a szél felőli oldalra tegyük, és minél közelebb magunkhoz. (A gyárilag hirdetett 20m2-es hatóterület csak marketingduma, max egy városi zártabb teraszon tudhat ennyit). Egy zárt lesben, vagy lessátorban viszont maga a tökély, akár rövidujjúban is ücsöröghetünk mellette. Fedett lesen is bravúros, nyitott lesen jó, földön, növényzetben ülve pedig több mint a semmi. Bátran használhatunk belőle többet is, két Thermacell kétszer olyan hatékony, főleg ha földön ülünk kisszéken. A Thermacell hatóanyaga az allethrin, ami a krizantémból kinyerhető, rovarriasztó vegyi anyag mesterségesen létrehozott változata. Alaphangon szagmentes, és a levegőbe párologtatásával fejti ki hatását a legtöbb szúnyogfaj ellen.

Hasonló hatású a permethrin is, ezt viszont mindig a ruhákra, cipőkre szokták fújni, soha nem párologtatják. Bőrre sem szabad közvetlenül felvinni. Távoltartja nem csak a szúnyogokat, de a kullancsokat is, illetve egy permethrinnel befújt, vagy gyárilag átitatott ruházat is segíteni tud, de erről a kullancsos részben beszélek tovább.

Kullancsok

Saját tapasztalat szerint kullancs ellen az egyik legjobb védekezési mód a gumicsizma és a betűrt nadrágszár. Eleve nem tudnak így bemászni a nadrág alá, de én arra jutottam, hogy a gumin nem is tudnak úgy megkapaszkodni, mint a textilen. A nadrágszár lezárása végett jó szolgálatot tehet a kamásli is, vagy csak egy simán bokánál leragasztószalagozott gatyaszár.

A másik legjobb védekezési mód a homogén színű nadrág, és a folyamatos ellenőrzés. A kullancsnak akár órák is kellenek ahhoz, hogy a nadrágszáron megtapadva eljusson valahová a testünkön, ezért egy 15-20 percenkénti ellenőrzés a legegyszerűbb. A homogén színű nadrágon könnyen ki lehet szúrni a dögöket és eltávolítani.

A kullancs lábában különféle speciális érzékszervek vannak, melyekkel az állat érzékelni tudja a szagokat, a hőt és a kilélegzett szén-dioxidot. A kullancsriasztó szerek, mint a permethrin, a DEET, vagy a picaridin (és még jópár), a kullancs ezen érzékszervét zavarják meg.

DEET: a legtöbbet kutatott és tesztelt rovarriasztó anyag az emberiség történelmében. Fontos tudni róla, hogy roncsolja a műanyagokat és a gumit. Ha valaki rovarirtós kézzel fogott már távcsövet és nyálkás lett a gumírozás a keze alatt, az a DEET miatt volt. Kis mennyiségben gyermeken is alkalmazható.

Picadirin: a DEET-nél újabb hatóanyag, alig van szaga, és nem károsítja a műanyagot, gumit. Szúnyogra, kullancsra hasonló hatékonyságú, mint a DEET, csípőlegyekre viszont jobb annál.

Permethrin: Ezt a szert külön is lehet kapni spray formájában, amivel befújkodhatjuk a cipőt és a ruházatot, hiszen kifejezetten ez a célja: ruházatot bevonni vele. Korábban írtam már az általam kipróbált Härkila Trail kullancsriasztó nadrágról. Akkor csupa jót mondtam róla, és ma sincs ez másképp. Az elmúlt 2 évben, amióta használom, nemigen találkoztam még rajta kullanccsal. Ha nem egy vékony, szellős, kicsit hangos anyagú lenne, állandóan ebben vadásznék. Ez nem a Härkilának reklám, más gyártóknak is van rovarriasztós ruházata (pl. Sitka, Deerhunter), csak jelezni akartam, hogy tényleg működik. Igyekszem csak akkor mosni, ha tényleg muszáj, de a gyártók szerint 50-100 mosásig rajtuk marad a permethrin hatóanyag.

Ti hogyan védekeztek a vérszívók ellen? Írjátok meg kommentben a Vadász Blog Facebook oldalán!

További a témába vágó cikkeket lejjebb görgetve az ajánlóban találsz!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tudtad-e?

Olvasási idő: 2 perc Nem csak a vadászidény indul újra ilyentájt évről évre, de a kullancsszezon is. Íme a szokásosnál egy kicsit bővebb ismertető,...

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 5 perc Orrba-szájba nyomta a Facebook az orrom elé a Härkila Trail nadrágot, amit úgy hirdetnek, hogy nem szeretik a kullancsok, ugyanis...

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 9 perc A múltkori Thermacell beharangozó után jöjjön egy kicsivel részletesebb írás a Thermacellről, arról hogy mikor és mire jó, mikor és...

Vadászíjászat

Olvasási idő: 3 perc Ennyi eső után bizonyára senki nem csodálkozik, hogy nem csak a disznók turkálnak szívesen a földeken, hanem a szúnyogok is...