Kalappal!

Mit keresel?

Kiegészítő teszt

Teszt: Stagunt Peisey kabát és nadrág

Magyarországon nem régóta kapható a francia Stagunt vadászruházat a Leitz Hungária jóvoltából. Ezek közül az egyik legjobb szettet hoztam el kipróbálásra, a cserkeléshez és aktív vadászathoz, természetjáráshoz ajánlott Peisey Bison sokzsebes kabátot és strapabíró nadrágot.

A Stagunt márkájú ruhákat Franciaország Sologne nevű vidékén tervezik. Vadászati szempontból ez biztosan valami komolyabb régió lehet, ha már az ismert sportáruházlánc vadászruházata is innen kapta a nevét. A Stagunt egy új prémium kategóriás outdoor ruházat, a gyártó leírása szerint vadászoktól vadászoknak. A klasszikus vadászias színek mellett camo mintázatú darabok is kaphatók, melyek különféle rejtőmintázatukkal ideális választásnak tűnnek libázáshoz, ragadozóvadászathoz, vadászíjászathoz, vagy akár természetfotósok számára. (Az egyiket Czirok Jani kollégám már tesztelte is, videó itt.) Ezen kívül akár a hétköznapokon is felvehető darabok is szerepelnek a kínálatban.

A Stagunt bár francia márka, de a neve állítólag germán eredetű. A márkanevet a franciák úgy ejtik “sztegünt”, de Európa ezen részén valószínűleg a “sztegánt” kiejtés fog elterjedni.

Az általam próbált Peisey szett jellemzője a kényelem és a strapabíróság mellett az, hogy technikai ruházatról beszélünk, tehát mind a kabát, mind pedig a nadrág szélálló, vízálló (10.000 mm-es membránnal), mégis lélegző anyagból készül. Nálam külön kérésre a Bison színvariáció járt, ami khaki színű, vagyis – ahogy a fotókon is látható – a magyar vadászati kultúrának megfelelően barnászöld, és tökéletesen belesimul az erdő-mező őszi, téli, koratavaszi színeibe.

A Stagunt Peisey szettről tudni kell, hogy nem leskabát, illetve lesnadrág, hanem aktív vadászatra, vagyis hajtóvadászatra, cserkelésre, természetjárásra szánt ruházat. Szóval ez nem az a cucc, amiben mínusz 5-10 fokban órákig egyhelyben fogunk ücsörögni a magaslesen, bár ha rétegesen aláöltözünk, akkor 0-5 fok között azért helyt fog állni a lesen is, tekintve, hogy megóv a széltől, és nem izzadunk be alatta.

Mindkét ruhanemű anyaga egészen különleges, ugyan mikroszálas műszál, de ránézésre, tapintásra már-már hasított bőrszerűségre, velúrra hajaz. A vadászati igényeknek megfelelően abszolút csendes anyag, a nadrágban simán lehet cserkelni, nem zörög, nem suhog, ha a lábszárak lépés közben összedörzsölődnek, akkor sem kelt zajt. Kétoldalt dupla oldalzseb található, ezt azt jelenti, hogy egy nagy patentos hajtókájú, felülről nyitott, hagyományos oldalzseb, illetve egy vízhatlan zipzárral ellátott kisebb, ami oldalra nyílik. A derék dupla gombolással, és részleges gumírozással ellátott, ami első osztályú kényelmet szolgál, ha valaki deréktájt erősebb. A szárak több helyen erősítést kaptak, hátul a térdhajlatban, elöl pedig a térdnél, illetve gyakorlatilag teljes egészében térdtől lefelé.

Stagunt Peisey Bison nadrág

Vízálló, szélálló, lélegző, prémium vadásznadrág

A Stagunt Peisey kabátot a gyártó “sokzsebes dzsekinek” hívja, ami maximálisan helytálló. Nem egy vastag, nehéz kabát, de nem is egy könnyű vékony dzseki, hanem egy tipikus, hideg időre való, de aláöltözést igénylő, külső “védőréteg”, ami megóv a széltől, víztől és bent tartja a meleget. A zsebelrendezés pedig parádés. Két nagy töltényzseb található oldalt, ezek hajtókája mágneses záródású. Mindkettő kapott egy kihajtható tölténytartós flepnit, a baloldaliba sörétes patronokat tehetünk, a jobboldaliba golyós lőszert. Ha a flepni kint van, akkor a hajtóka útban lenne, ezért azt fel tudjuk pantentolni ilyen esetre, a kézmelegítő zsebből kibújtatható rögzítővel.

Ez tehát újabb két zseb, amiben a kezek kényelmesen pihentethetők, melegen maradnak, és a belső anyaga jó tapintású, szükség esetén pedig zipzárral zárhatók. Mellkas tájékon újabb két zsebet találunk, ezek már vízzáró zipzárral, melyekbe iratot helyezhetünk, vagy mobiltelefont, és természetesen a belső zsebek sem maradnak el. A kabát hátán is találunk egy óriási zipzáras zsebet.

Stagunt Peisey Bison kabát

Vízálló, szélálló, lélegző, sokzsebes, prémium vadászkabát

A kabát fő zipzárja strapabírónak tűnik és egyirányú, nem tudom ki hogy van vele, nekem herótom a kétirányú duplazipzár. A kabát belsejében gumis szélfogó/hófogó nincs, de az alja igény esetén behúzható egy gumival, ahogy az ujjakat is beszűkíthetjük. A Peisey egy kapucnis dzseki, de ha nincs rá szükség, a kapucnit levehetjük, mivel zipzárral és patenttal rögzül a kabáthoz. A nyakrész kellően magas kialakítású, állig lehet húzni a zipzárt, így ha nincs nagyon szeles, vagy hideg idő, akkor nem kell feltétlenül sál alá.

Tapasztalat

A nadrágot imádtam, a kabátot szerettem, ez a rövid véleményem. Előbbibe nem tudok belekötni, nagyon jó anyaga van, praktikus és kényelmes, bár tüskés kökényesben nem jártam vele, de ágas-bogas sűrűben igen, és meg se kottyant neki. Nem tudom, hogy egy szúrós bokor mennyire tudná átbökni, de anyagából ítélve nem könnyen. Jóllehet ez azért nem egy bozótnadrág.

A kabát is nagyon jó, egyetlen hibát tudok felróni neki, hogy váll és nyak környékén kicsit amolyan bőrösen nyikorog a nagyobb mozdulatokra. Egy óvatos puskaemelés vállhoz mindenképpen némi bőrös nyikorgást fog eredményezni, de nem vészes. Mindenhol figyeltek a részletekre, alapvetően mindkét ruhanemű csendes anyagból van, így fogalmam sincs, hogy miért nyikorog. Zseniális viszont az anyaghasználat, a szabás, az apró részletek a kabáton és nekem teszik a színe is. Ami nem olyan, mint a webshopban, hanem sötétebb, de ez tudott volt eddig is, nem véletlen van a leírásban a figyelmeztetés. A Stagunt egy teljesen új márka, remélhetőleg idővel eljutnak oda is, hogy nem csak a tervezésre, kivitelezésre koncentrálnak, hanem a termékfotókra is. Addig is, az itthoni modelleket majd lefotózom én. 😉 Összehasonlításképpen nekem egy nagyon hasonló, barna Percussion kabátom van évek óta (árban se volt sokkal olcsóbb), abból a bizonyos kéklogós sportáruházból, ahol néhány helyen még ma is kapható, bár asszem már a második generációt tapossa azóta. A kialakítás közel ugyanez, de a Percussion nehezebb – valamivel talán melegebb is, de hosszú téli lesekre az se való, fácánhajtásra meg sok – és az anyaga texturált, ami elsőre különlegesnek hat, de valójában borzasztóan zajos anyag. Annak a nadrágjában képtelenség cserkelni, mert a texturáltsága miatt annyira suhog, hogy 80 méterről is hallani a lépteket. A Stagunté szerencsére nem ilyen. Elsőre a Stagunt kabátot vékonynak ítéltem meg, de most, hogy a fenti sorokat leírtam a saját kabátomról, rájöttem, hogy hajtásra, aktív mozgásra pont tökéletes. Ha ennél picivel vastagabb, melegebb lenne, akkor az lesen még kevés, aktív mozgáshoz meg sok. Ki van ez találva…

A Stagunt Peisey Bison kabát 75.900 Ft-ért, a Peisey Bison nadrág 45.900 Ft-ért kapható a Leitz Hungáriánál.

ÍRTA

Nem csak vadász és blogger, de fotós is...

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Tesztek

A Spypoint neve eddig csak a felhős vadkamera-megoldások emlegetése közben merült fel. Ilyetén szolgáltatásuk előnye a nemzetközi SIM-kártya, ami bármilyen hálózatra csatlakozni tud, nem...

Hőkamera teszt

Az Infiray legnépszerűbb hőkamera keresője tavaly és tavalyelőtt a 35mm-es E3 Max volt, igazi mindenes, a tesztje itt a blogon is megtalálható. Nem véletlenül...

Optika teszt

A videós teszt után itt az írott is, ahogy ígértem. A DDOptics középkategóriás, különleges tulajdonságokkal felvértezett keresőtávcsöveit vesszük górcső alá, hiszen ez a márka...

Tesztek

595, vagy 785? Felhős vagy emailes? 2G, 3G vagy 4G-LTE? Mi a különbség köztük? Mitől tud többet a drágább? Láthatatlan-e az infra? Milyen a...