Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

A hivatásos vadászok már használhatnak hangtompítót

Olvasási idő: < 1 perc Július 1-én jelent meg a Magyar Közlönyben a fegyverekről és lőszerekről szóló törvény végrehajtási rendeletének több módosítása, köztük egy olyan paragrafus (13.), ami állategészségügyi okokból kifolyólag engedélyezi a hangtompító tartását és használatát a hivatásos vadászok számára.

Konkrétan az alábbi sorokkal egészítették ki a Vhr-t, melynek lényege, hogy csak a hivatásos vadász, és csak diagnosztikai kilövés céljából használhat hangtompítót:

A Vhr. a következő 35/B. §-sal és az azt megelőző alcím címmel egészül ki:
Hangtompító állategészségügyi célú tartásának engedélyezése
35/B. § (1) A lőfegyver munkavégzési célú tartására jogosult kérelmező számára hangtompító tartása engedélyezhető abban az esetben, ha igazolja, hogy a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal engedélye, illetve kijelölése alapján jogosult az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény
(a továbbiakban: Éltv.) 51. § (3) bekezdés i) pontjában meghatározott tevékenység végzésére.
(2) Az (1) bekezdés szerinti engedély alapján jogszerűen tartott hangtompító kizárólag az Éltv. 51. § (3) bekezdés
i) pontjában meghatározott tevékenység szabályszerű végzése során használható.”

A rendeletben hivatkozott 2008. évi XLVI. törvény 51. § (3) bekezdés i) pontja az

“Állatbetegség megelőzése, megállapítása, továbbterjedésének megakadályozása, kártételének csökkentése, felszámolása érdekében (*történő*) diagnosztikai vizsgálat és ilyen célú leölés, kilövés”-t említi,

mely jelen esetben leginkább az ASP miatti, diagnosztikai célú vaddisznó kilövéseket jelenti.

FRISSÍTÉS: a cikk eredetileg hibásan jelent meg, nem a vadászati törvény végrehajtási rendelete egészült ki a fentiekkel, hanem a fegyvertörvényé. Ha valaki a Vad védelméről, vadgazdálkodásról…. FVM rendeletben keresi a fenti paragrafust, nem fogja megtalálni, azt a 253/2004. (VIII. 31.) Korm. rendelet a fegyverekről és lőszerekről nevű rendeletgyűjteményben kell keresni!

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 5 perc A móri Kalappal vadászbolt jóvoltából több mint egy hónapja nyúzhatok egy titánból 3D-nyomtatott FBT hangtompítót. Íme a "tompított vadászat" első...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Idestova öt éve már, hogy velünk van az afrikai sertéspestis Magyarországon. Amikor Ukrajna és Románia felől jött az első fellángolás,...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc A hangtompító legalizálásával felmerültek kételyek. "Na majd a szubszonikus lőszerekkel elindul a rabsickodás". Mutatom miért nem lesz így jó eséllyel.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Gyakorlatilag utolsó pillanatban, október 31-én este jelent meg a Magyar Közlönyben a hangtompítókra vonatkozó részletszabályozás.