Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Hangtompító: megjelentek a részletszabályok

Olvasási idő: < 1 perc Gyakorlatilag utolsó pillanatban, október 31-én este jelent meg a Magyar Közlönyben a hangtompítókra vonatkozó részletszabályozás.

A vadászati törvény és a fegyvertörvény módosításából azt már tudhattuk, hogy vadász, hivatásos vadász és sportlövő egyaránt használhatnak hangtompítót 2023. november 1-től, de az csak most derült ki, milyen módon vásárolhatják meg.

A Magyar Közlöny 2023. október 31.-i 154. száma taglalja, hogy… (és itt most tömören, röviden, konyhanyelven fogalmazok, aki kilométeres jogi szövegre kíváncsi, az keresse fel a Közlönyt.)

  1. Hangtompítót a fegyvertartásinkba bejegyzett fegyverhez vásárolhatunk, a vadászbolt csak a fegyvertartásiban szereplő fegyverhez alkalmas hangtompítót adhat el nekünk.
  2. Külön vásárlási engedély nem szükséges, a fegyvertartásiba a hangtompító nem lesz bejegyezve.
  3. A vásárolt hangtompítót NEM kell a szokásos 8 napon belül bemutatni a rendőrségen.
  4. Hangtompítót tarthatnak és használhatnak – egyebek közt – a sportlőfegyver és vadászlőfegyver tartására jogosító engedéllyel rendelkezők. (Nyilván miután az 1. pontban leírt módon vásárolták meg)

A hangtompító magánjellegű és kereskedelmi célú, az országból történtő kiviteléről és behozataláról meglehetősen bonyolult szabályozás értekezik, amihez én már kevés vagyok, tehát erre itt nem térnék ki (nehogy hülyeségeket írjak le).

A rendelet mától (nov. 1.) hatályos.

Borítókép: Hausken Facebook

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 5 perc A móri Kalappal vadászbolt jóvoltából több mint egy hónapja nyúzhatok egy titánból 3D-nyomtatott FBT hangtompítót. Íme a "tompított vadászat" első...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 3 perc A hangtompító legalizálásával felmerültek kételyek. "Na majd a szubszonikus lőszerekkel elindul a rabsickodás". Mutatom miért nem lesz így jó eséllyel.

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Megjelent a nyár elején módosított vadászati törvény új végrehajtási rendelete, mely bizonyos keretek között, de lehetővé teszi a hőkamerás vagy...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 2 perc Íme öt kérdés és öt rövid válasz, amit mindenképpen érdemes tudni és a legtöbben meg szokták kérdezni.