Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

Miért zsákutca a szubszonikus lőszer vadászaton?

Olvasási idő: 3 perc A hangtompító legalizálásával felmerültek kételyek. “Na majd a szubszonikus lőszerekkel elindul a rabsickodás”. Mutatom miért nem lesz így jó eséllyel.

A hangtompítós lövés azért marad relatíve hangos, mert a lövedék átlépi a hangsebességet, és ezt a hangrobbanást a hangtompító nem “tünteti el”. Ahhoz, hogy a becsapódás hangosabb legyen, mint a lövés maga, szubszonikus lőszert kell használni, ami hangsebesség alatt indul.

Ízlelgessük ezt a kifejezést: lassabb a hangnál. Vagyis a vad hallja a lövést a becsapódás előtt. A vadászíjászok pontosan tudják miről beszélek. De nem is ez a lényeg…

A szubszonikus lőszert sűrűbb huzagemelkedésű csőből kell lőni, máskülönben instabil lesz a lövedék, és még a hangtompítót is tönkreteheti. Ez fokozottan igaz, ha nagyobb űrméretű hangtompítót használunk, mint a használt kaliber.

A szubszonikus lőszer készítésének kulcsa nyilván az, hogy igen nagy tömegű magot indítanak igen kevés lőporral. Középkalibereknél ez harmatgyenge lövedéket eredményez, ezért gyakran még Afrikában is megsüvegelt nagykalibereket alkalmaznak erre a célra.

Nézzük a számokat.

Az itthon is kapható Lapua .308W Subsonic FMJBT 13g-os lövedéket veszem alapul és hasonlítom össze egy normál .308-as, 12g-os lövedékkel:

Esés: szubszonikus 0-100m, szonikus 100-200m között

A hazai nagyvadfajok vadászatához törvény szerint minimum 2500J csőtorkolati energiájú lőfegyver szükséges (kivéve az őz, ami 1000J). Ennek a szubszonikus lőszer a maga 6-700 Joule energiájával a közelében sincs, még az őz határát se éri el. Összehasonlításképpen egy 12-es gyöngygolyó átlag 475m/s sebességgel indul és kb. 3200J az energiája. Mivel a szubszonikus lövedék ennyire lassú, ezért nagyon sokat is esik. A fentebb említett .308W konkrétan három métert 0-tól 200-ig!

Nem elég csak gyengén tölteni a lőszert, mert ugyebár olyan mag is kell hozzá, ami kis sebességnél is már expandál.

És akkor még nem beszéltünk arról, hogy az itthon kapható szubszonikus lőszerekből többnyire csak .22LR kaliber van kínálaton, egyetlen kivétel a fent említett .308W Lapua, ami viszont teljes köpenyes (FMJ), tehát vadászatra már csak emiatt is alkalmatlan, nem ad le kellő energiát még abból a kevésből sem, ami a szubszonikusnak van. Oda is van írva mellé a boltban, hogy “taktikai lőszer”

Az USA-ban bizonyos szempontból kevesebb a vadászati korlátozás, és néhányan próbálkoznak azért a szubszonikus lőszerrel való vadászattal (leginkább fehérfarkú szarvasra). Ott rendszerint az extranehéz lövedék a divat, előszeretettel használnak például .458 SOCOM kalibert erre a célra (ld. borítóképen), amiben a mag 570-600 grain (36-38g) tömegű. Ezeket 38-40cm hosszú csőből, és 1:7-1:8 huzagemelkedéssel lövik, de még egy ilyen golyónak is – aminek a meggymag-röpte konkrétan látszik a videofelvételeken – csak 1800J az energiája, itthonra az őzet kivéve szabálytalan.

Hornady .450 Bushmaster SUBSONIC

Az ennél kisebb kaliberekkel próbálkozókat (pl. .300 AAC Blackout, aminek a 200gr-es magja már hangsebesség alatti), gyakorta kikezdik a komment szekcióban még az amerikai társaik is, hogy a 670J-os energiája miatt nem alkalmas az etikus vadászatra… csak hát ez egy-két honfitársukat nem nagyon szokta érdekelni.

Egy szó mint száz, jóval kevesebb szubszonikus lőszer létezik, mint szonikus, legtöbbüket itthon nem árusítják, és szintén nagy többségük az etikus vadászatra egyébként is alkalmatlan, ráadásul speciális cső is kell hozzájuk. A Magyarországon kapható változatok meg kifejezetten nem alkalmasok a vadászatra, mivel nincs elég energiájuk és nem expandálnak.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Örömhírem van számotokra! Mostantól a Vadász Blog partnere és támogatója a Leitz-Hungária mellett a Norma lőszerek magyarországi márkaképviselete, a Diana...

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 5 perc A móri Kalappal vadászbolt jóvoltából több mint egy hónapja nyúzhatok egy titánból 3D-nyomtatott FBT hangtompítót. Íme a "tompított vadászat" első...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Gyakorlatilag utolsó pillanatban, október 31-én este jelent meg a Magyar Közlönyben a hangtompítókra vonatkozó részletszabályozás.