Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

A 2024-es SHOT Show újdonságai

Olvasási idő: 4 perc Múlt héten zajlott Las Vegasban a legnagyobb amerikai fegyverkiállítás, a SHOT Show. Íme a legérdekesebb újdonságok, melyek Vegasban debütáltak idén.

Browning X-Bolt 2

A nagy népszerűségnek örvendő X-Bolt golyóspuska család számos almodell után elérkezett 2. generációjához. A Browning szerint az X-Bolt 2 még finomabban működő zárdugattyúval szolgál és DLX sütéssel, továbbá nagyobb csőkínálatot is felvonultat majd, mint például a szénszál- vagy cerakote bevonatú csövek. Az új Vari-Tech szintetikus tusok testreszabhatók, még a pisztolymarkolatot is cserélni lehet rajtuk. A számos színvariáció és bevonat, amit eddig megszokhattunk, továbbra is elérhető lesz.

Fausti Dea SLX

A Fausti új luxus-sörétese minden klasszikus kaliberben kapható lesz: 12, 16, 20, 28 és .410. Elegáns és esztétikus, gravírozott oldallakattal kínálják, ezen kívül néhány technikai jellemzőjét a vásárló igényeire tudják szabni, mint például a tus hossza, szöge, de választhatunk egy és kétbillentyűs elsütő szerkezetet éppúgy, mint fix vagy cserélhető choke-ot. A csőhosszok 63.5 cm, 65 cm, 67.5 cm, 71 cm, 73 és 76 cm.

Új Savage Puskák

Több szériát is megtoldott új modellekkel a Savage idén. A Savage 110 Ultra Elite egy kezes és könnyű ismétlő puska (2.6-2.8kg) szénszálas, lecsupaszított ágyazással és szénszálas csővel. Ára nem kevesebb mint 3330 dollár. A másik véglet a Savage 110 Trail Hunter 700 dollár alatt, melyet 15 kaliberben kínálnak texturált vadászzöld tussal, cerakote bevonatú zárszerkezettel és gyári Weaver sínnel. A Savage Impulse Klym pedig egy egyeneshúzású modell sok-sok karbonnal.

F.A.I.R. Iside Prestige De Luxe

A Fair is előrukkolt egy luxi duplapuskával, manapság divatos round-body (lekerekített), tömör acél, vésett, aranyozott baszküllel, aranyozott elsütőbillentyűvel, vagy épp tradicionnálisabb dupla billentyűvel. A cső 71cm-es, 76mm-es patront is fogad, és szintén 12-estől a .410-es kaliberig kapható lesz, cserélhető choke-kal.

Infiray Rico 2 és Hybrid 75

Az Infiray két hőkamera céloptikával rukkolt elő a SHOT Showra. Az egyik a 640×512 pixel felbontású Rico céltávcső második generációja, a beépített távmérős, újragondolt Rico 2 RH50R, melyről külön cikk értekezik itt a Vadász Blogon. A másik pedig a Hybrid nevű készülékcsalád új, 75mm-es 640×512 pixeles, nagy nagyítású, közel 4000(!) méteres észlelési távú változata. Mindkét céloptika beépített ballisztikai kalkulátorral bír.

Pulsar Telos és Thermion

A Pulsar további modellekkel bővítette a Telos és a Thermion szériát. Előbbinél a korábban már piacon lévő XP50 és XP50 LRF után most megérkezett a 12 µm pixelméretű XG50 LRF is, 640-es, 40mK-es szenzorral és 50mm-es objektívvel, ami 3.5x alapnagyítást kínál. Ezen kívül jött még a Telos XQ35 384×288 17 µm 25mK szenzorral és 35mm-es objektívvel. 

A Thermion céltávcsövek pedig az XL modellel bővültek. A Thermion 2 LRF XL50 HD 1024x768px 12 µm 35mK szenzorral szerelt, lézeres távmérős, és közel 6600 eurós árcetlit aggatnak majd rá.

ThermTec Hunt

A Thermtec is bemutatta első hőkamera előtétét, a Hunter sorozatot. 384-es és 640-es felbontásban is elérhető lesz a piacon, utóbbi az első tesztek alapján olyan jól sikerült, hogy a jelenlegi csúcs Infiray MATE MAH50-nel említhető egy lapon, ráadásul annál kisebb és könnyebb készülék. Az érzékenysége 20mK. Ők már tavaly belengették ezt a IWA-n, de elnézve a szériagyártott modellt és a tavalyi prototípust, azóta igen nagy változáson esett át a tervezőasztalon.

Swarovski AX Visio

A Swaro új kütyüje nem annyira vadászoknak, mindinkább madarászoknak készült. Az AX Visio egy 10×32-es optikai keresőtávcső, ám egy 4K-szenzoros kamera, és egy mesterséges intelligenciával felvértezett számítógép is helyet kapott benne. Ha figyelünk egy madarat (vagy épp emlőst), a távcső gombnyomásra felismeri azt, és megmutatja a nevét. 9000 fajt ismer. Meg videofelvételt is készít. Telefonnal pedig megoszthatjuk az élményt, vagy épp frissen tarthatjuk a távcső szoftverét, adatbázisát. A beépített szoftver ráadásul nyílt forráskódú, így bárki új funkciókat fejleszthet az AX Visiora. A kukker köntösét az a Marc Newson tervezte, aki a világ – szerintem – legszebb sörétes puskáját is: az egyébként is különleges Beretta 486 Parallelo még egyedibb “486 by Marc Newson” kiadását.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Bemutatta az Infiray az IWA-n a lassan legendássá váló MATE MAH50 előtét továbbfejlesztett verzióját, melyben - előtétek közt elsőként -...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Lerántotta a leplet az Infiray a legújabb készülékcsaládról, az Irisről, mely egyszerre váltja a AFFO AL és az E3 Plus/Max...

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Az Infiray már jóideje március elején mutatja be az új termékeit, szóval nem sokat kell várni. Addig is egy kis...