Kalappal!

Mit keresel?

Tudtad-e?

E-beíró: gyakori kérdések

Olvasási idő: 3 perc Ha csak egy cikket olvasol el a elektronikus beírókönyvvel kapcsolatban, ez legyen az.

1. Helyettesíti a papír alapú beírót?

Jelenleg még nem, de a legújabb törvénymódosítás szerint 2025. 03. 01.-től már igen.

2. 2025-től kötelező lesz?

Nem, csak opció. Már most is sokan használják országszerte, jövő évtől még többen fogják, akiket eddig visszatartott a “kettős könyvvitel”. De a világ erre tart, nagy az esély rá, hogy ez átmeneti, amolyan tesztidőszak, és pár év múlva már mindenkinek kötelező lesz.

3. Évtizedekig működött a papír alapú könyv, miért kell variálni?

Ezt általában azok kérdezik, akiknek nincs más feladatuk, mint beiratkozni vadászat előtt. Azok közül sem mindenki, hiszen van ahol nem esik útba a könyv, van ahol a közel lakók előnyben vannak a távolabbról érkezőkkel szemben, stb. De elsősorban nem Te vagy én vagyunk a fejlesztés középpontjában. A vadászatra jogosultak tisztségviselői már nem annyira boldogok, amikor évvégén összesíteni kell, olykor macskakaparásokat kimazsolázni, mert jelentést kell küldeniük a hatóságnak. És a hatóság öröme sem felhőtlen, amikor szedett-vedett beszámolókat kell összefésülniük. Ugye értjük már, hogy az Országos Vadgazdálkodási Adattár jelentése miért fél év alatt készül el az előző évről? Az elektronikus vadászati napló és terítéknyilvántartás elsődleges célja a gyors és egységes, tehát könnyen feldolgozható adatszolgáltatás a vadászatra jogosultaktól. A 21. században ez alapvető elvárás az EU-ban.

4. Hogy írok be és ki, ha nincs térerő?

Otthonról vagy menet közben. Nem akkor kell beírni, amikor már fent ülsz a lesen. Ha viszont van térerő és maradnál még, tudod módosítani a vadászat vége időpontját. Ha elfelejtesz kiiratkozni, értesíteni fog a rendszer. Ha ne adj isten valami baj történt, a vadátársaságtól is keresni fognak, hogy minden rendben van-e, mert nem iratkoztál ki.

5. Mi van azzal, akinek nincs okostelefonja, számítógépe?

A mai világban ez elég ritka, de náluk sem áll meg a tudomány. Felhívja az illetékest (admint) a társaságnál és ő beír a nevében.

6. Láttam, hogy térképen mutatja a vadászokat az e-beíró. Innentől nyomon követnek minket?

Nem. Ez egy statikus térkép, azért kerülsz rá, mert oda beírtad magad és addig ott leszel, amíg ki nem iratkozol onnan. Ha elfelejtesz kiiratokozni, akkor még reggel is ott leszel a térképen, és az admin fog hívogatni, hogy minden rendben van-e. Senkit nem követnek a jelenleg ismert e-beíró applikációk.

7. Mifelénk lehet cserkelni, lesen vadászni, kisszékre leülni. Körzetek vannak, de a cimboráméknál csak lest lehet beírni, azt is csak délután 4 órától. Rengetegféle szokás van, ezt nem lehet lekezelni.

De igen, le lehet. Minden vadásztársaságnak a beüzemeléskor egy sor beállítást kell eszközölnie, ahol épp ezeket a paramétereket lehet megadni, hogy mi engedélyezett és mi nem. Az app készítői maguk is gyakorló vadászok, évek óta működik a szoftver, egyéni vadásztársaságok és állami erdőgazdaságok egyaránt használják, szóval minden eshetőséggel, eljárással találkoztak már, és minden megoldható gyárilag az appban.

8. Mi a beírónál szoktunk találkozni, kávézunk, megy a tere-fere, megbeszéljük ki hova ül. Ez a közösségi élet, amit az e-beíró tönkretesz.

Miért tenné tönkre? Ezt a szép szokást meg lehet tartani úgy is, hogy amikor kávézás után eldöntitek ki hova ül, után nem papírra vetitek mint eddig, hanem mindenki bejelentkezik a telefonján és lehet indulni egyszerre. Ha meg otthonról írtok be, egy kávéra akkor is összefutnak a barátok vadászat előtt. Viszont ha ti ezt eddig 3 órával vadászat előtt kezdtétek, és már akkor leosztottátok a lapokat, majd aki még melózott és csak később tudott odaérni, az bizony hátrányba került veletek szemben. Az e-beíróval nem lesz ilyen előnyötök.

9. Ha otthonról be lehet írni, akkor jönnek majd a kamubeírások, lesfoglalások, csak hogy ne üljön oda más.

Ez valóban így van, bár a papír alapú könyvvel is így volt. Annál annyi volt a visszatartó erő, hogy oda kellett menni személyesen bekamuzni az esti kiülést. Ezt mostmár el lehet végezni otthonról is. Előbb-utóbb azért így is, úgy is kiborul a bili.

10. Ha lövök valamit, így is, úgy is menni kell a hűtőhöz, ott a könyv is.

Nálatok. Másnál meg nem biztos hogy így van. Sok helyen a könyv egy utcai kerítésen, házfalon van dobozban. Van ahol a hűtő a vadhús felvásárlónál van egy központi gyűjtőhelyen. Ha ilyen a szituáció, akkor éjjnek éjjelén a vadat leszállítva, otthonról az ágyból fel lehet vinni a eseményeket. Nem kell megjegyezni, felírni, lefotózni a krotáliaszámot, csak hozzárendelni a kilövéshez az appban.

11. Eddig is volt rendszerünk. Van egy közös üzenőcsoportunk, mindenki ott írja meg hova akar menni este. Másnál emailt küldenek a vadőrnek/elnöknek és ő koordinál. Ha kérdés van a kvótáról, felhívom a vadászmestert és megmondja lehet-e még bikát/tarvadat lőni. Ha valaki mellém akar ülni, fel kell hívjon, hogy jön.

Ez az e-beíróval is így menne, csak minden egy helyen lenne. Ott is van üzenőfal a kommunikációhoz, beírás nélkül is le lehet foglalni leseket ha úgy van beállítva, nyomon követheti mindenki a kvótákat, továbbá a társaság tisztségviselői üzenetet, értesítést küldhetnek, ami már az app megnyitásakor felugrik mindenkinek. Be lehet állítani központilag, hogy azonos körzetbe jöhet-e más melléd, vagy sem. Ha igen, arról értesítést küld neked az app, hogy a szomszéd lesre jött még valaki (persze csak akkor, ha van térerőd).

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 2 perc Módosult a Vadászati Törvény, az új szövegezés lehetővé teszi jövőre a vadászatra jogosultak számára az elektronikus beírókönyv választását a hagyományos...

Tudtad-e?

Olvasási idő: 2 perc Íme öt kérdés és öt rövid válasz, amit mindenképpen érdemes tudni és a legtöbben meg szokták kérdezni.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Semjén úr a Fehován egy hazai YouTube-csatornának adott rövid interjút e-beíróról, hangtompítóról és fegyverre szerelt céltechnikáról.

Kiegészítő teszt

Olvasási idő: 10 perc Górcső alatt Magyarország legprofibb vadgazdálkodási szoftvere, mely nem csak az egyéni vadászok életét boldogítja és könnyíti meg, de a vadásztársaságét...