Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Guide Normae TN630 és TN650 bino hőkamera

Olvasási idő: 4 perc A kisfelbontású Guide Normae modellek után lehetőségem volt kipróbálni a 640×480 pixeles, 12 µm pixelméretű, drágább modelleket is, 35mm-es, illetve 50mm-es objektívvel. Íme a benyomások.

A Normae modellcsalád a Guide új, lézeres távmérős, hőkamera-binokulár termékei. Annyira újak, hogy bár Magyarországon a 400×300 pixeles verziók 2021. ősz óta, a 640×480 pixeles verziók 2022. tél vége óta kaphatók, de a világ más tájain még csak a kisfelbontásúakat mutogatják, az e tesztben szereplő 640-eseket meg jövőben megjelenő modellként emlegetik. Vicces volt látni, hogy a 2022-es IWA-ra kilátogató szaksajtó márciusban a nagyfelbontású binokat a kiállításon csak szóban említett prototípusként emlegette, holott ekkor nálam már itt volt a tesztpéldány, az első darabokat pedig már régen eladták itthon.

A Guide Normae részleteiről ebben a videóban értekezem, illetve az alatta található cikkben, így nem írnám le újra a bemutatást, csak röviden: elképesztően kényelmes, kétszemes használat, kellemes, nagyfelbontású és nagyméretű OLED kijelző, ergonomikus működés és gombok, 600 méteres létére tisztességesen működő távmérő.

Képminőség

Beszéljünk inkább a nagyfelbontású verziók képi világáról, hiszen ez az amiben különbözik a kisebb tesóktól.

A kisfelbontású, 17 µm-os TN430 és TN450 modellekkel ellentétben a nagyfelbontású TN630 és TN650 kisebb pixelméretű (12 µm) szenzort kapott. Ez szinte kiegyenlíti a nagyobb szenzorméret okozta látószög változást, ezért nagyjából ugyanazokat a látószögeket és nagyítást kapjuk, mint a kisfelbontásúaknál, csak épp az észlelési távok nőnek meg, és az élesség javul.

  • TN630: 2x nagyítás, 12.5° látószög, 1400 méter észlelési táv (emberalak)
  • TN650: 2.8x nagyítás, 8.8° látószög, 2000 méter észlelési táv (emberalak)

Nem ez az első 12 µm-os 640-es hőkamera a Guide-tól, hiszen a Track IR PRO-k is ezeket a szenzorokat használják egy ideje. Már ott is nagyon szépen teljesítettek, és most sincs ez annyira másképp. A 400×300-asnál kétségtelenül élesebb, élvezhetőbb a kép, jóllehet valamit variált a gyártó a képalkotási algoritmuson. Szerintem a Guide szeretett volna még élesebb képet produkálni, ezért megtolta az algoritmusban a digitális élesítés “csúszkáját”, amire szerintem nem lett volna szükség. A mesterséges élesítésnek ára van, főleg ha eltúlozzák: aura az állítok körül, vibráló képzaj, lépcsőzetes élek. Ha jól beállítjuk a Normae-t, akkor ezeket kiküszöbölhetjük, és egy nagyon kellemes képet kapunk, ahol 800-1000 méter körül is még meg tudjuk állapítani, hogy disznót látunk-e vagy legelésző őzet, ezen belül pedig kétség sem merül fel. A TN650-nel a 280 méterre turkáló disznón még az is látszott, hogy csóválja a farkát, de ugyanennyiről TN630-cal a rókáról is látszott a farokhossz alapján, hogy róka és nem sakál.

Hogy mondjak is valami konkrétumot, szerintem továbbra is a White hot, a Black hot és a Green hot hőkép a legjobban használható. A Brightness és Contrast beállításokat érdemes 5/5 érték körül tartani, vagy alatta, de érdemes játszani azzal is, hogy egyik magasabb, a másik alacsonyabb értéken van. Ezzel változni fog a kép harsány mivolta, vagy épp kisimultsága, ahogy a talaj és a tereptárgyak kiemeltsége is. Egy alacsony kontrasztú Black hot hőképpel egy tavaszi vedlés közepén lévő őzön/szarvason még a szőrcsomókat is láthatjuk, ha 100 méteren belül van. Érdemes kipróbálni mindhárom a témamódot. A Nature egy kiegyensúlyozott, lágyabb képet ad. Ha erre rákapcsoljuk a menüből az Image enhancement képjavítást, nagyon szép leképezést kaphatunk. A Highlight egy sötétebb témamód (például a Green hot hőképnek nagyon jól áll, nem fog vakítani éjszaka), de ez már kapott egy kis extra élesítést is gyárilag, nem kell hozzá Image enhancement. Az Enhanced témamódnál már egy kicsit szerintem túlzásba esett a gyártó az élesítéssel, pedig régen ez volt a legjobb témamód a Guide-oknál. Némi gépészkedéssel talán ezt is meg lehet zabolázni, de én nem vesződtem vele. Azt tudni kell, hogy mindegyik témamódra külön-külön Brightness/Contrast beállítást eszközölhetünk.

Egy szó mint száz, millió beállítási lehetőség van azáltal, hogy a Brightness/Contrast csúszkán variálhatunk, ki-be kapcsolhatjuk az Image enhancement élesítést, váltogathatunk az Enhanced, Highlight, Nature témamódok között, és persze ott vannak a hőképfajták is, nagy eséllyel mindegyiknek más beállítás áll jól, ha tökéletes képet akarunk: White Hot, Black Hot, Red Hot, Green, Blue, Iron. A beállításnál arra figyeljünk, hogy ne menjünk szélsőséges értékekbe, mert ott már a képminőség látja kárát.

Guide TN650
Szépen látszik a vedlés ilyen közelről alacsony kontrasztbeállítás esetén. Magas kontrasztnál az állat teljesen fekete.

A fenti képek videókból kivágott jelenetek, érdemes megnézni az alábbiakban videófelvétel formában is, jóllehet technikai okok miatt azok se adják vissza 100%-ban a kijelzőben látottakat.

Mintavideók

Összegzés

Szuper kamera mind a TN630, mind a TN650, igaz a gyártó pennája elég vastagon fogott az árazásnál. Ekkora különbséget a kis és nagyfelbontású verziók között még senkinél nem láttunk, pedig itthon a Normae-kat olcsóbban adják, mint a gyári ajánlás, ugyanis ha tartanák a Guide ajánlott fogyasztói árát, drágábbak lennének mint a Pulsar. Bár mindkét 640×480-as Normae egy szerethető kamera, az én javaslatom az, hogy aki már ennyi pénzt rááldoz a kétszemes használat, és a lézeres távmérő kényelmére (és többet vadászik nyílt terepen) az válassza inkább az 50mm-es verziót, mert itt már nem olyan nagy az árkülönbség, és az 50-esnek picit szebb a képe, és minden igényt kielégítő észlelési távokkal bír.

A Guide Normae modellek elérhetők a Leitz Hungária webshopjában ide kattintva.

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...