Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Gyorsteszt: Guide Normae TN binokulár hőkamera

Olvasási idő: 7 perc Bár kerek egy hónapja van nálam a Guide kétszemes, távmérős hőkamerája, sajnos a rossz időjárás, és néhány egyéb tényező miatt kevés alkalmam volt próbálgatni. Mégis, ennyi idő alatt azért sikerült képet kapni erről a termékcsaládról, ezért most következzen egy gyorsteszt, a szokásosnál kevesebb mintafelvétellel.

Ahogy az első bemutatókban már említettem, a Guide Normae, vagy ahogy a webshopokban általában szerepel a Guide TN430 és TN450 hőkameracsalád a cég új, kétszemes, lézeres távmérővel is ellátott üdvöskéje.

Mindkettő hőkamera közepes felbontású (400×300 pixel), 17 µm-os rendszer, a NETD értékük 50mK alatti. A TN430 35mm-es gyújtótávolságú, az észlelési távja emberalak esetén 1000 méter. Ez egy remek vegyes terepes hőkamera kereső. A TN450 50mm-es optikával rendelkezik, ami nyílt terepre szánt hőkamerává sorolja, hiszen szűk, 7.8° látószögű, 3.2x nagyítású, az észlelési távja pedig 1400 méter.

A kamera két tubusából az egyikben a hőkamera modul lapul meg, a másikban a távmérő optikai rendszere. A “túloldalon” pedig két, állítható szemtávolságú okulár van, két csodás képpel rendelkező 1024x768px OLED kijelzővel, így nagyon kényelmesen nézelődhetünk vele két szemmel. És ezzel most nagyon finoman fejeztem ki magam, mert nincsenek igazán jól leíró szavak erre, ezt látni kell! Nyilván aki még nem sok hőkamerát használt, vagy egy ilyen lesz az első hőkamerája, annak teljesen természetes dolog lesz, hogy eddig is két szemmel nézett távcsőbe, és a hőkamerába is így tesz majd. Nekem viszont, aki két és fél év alatt hatvannál is több éjjellátásra alkalmas készüléket próbált ki, valami elképesztően különleges és kellemes érzés két szemmel használni egy hőkamerát. Hihetetlen módon szemére áll az embernek, mind a mozdulat, mind a látvány, amikor egy hőkamera binokulárt emel a szeméhez. Nem tudom másképp leírni, mint a legegyszerűbben: ugyanaz, mintha távcsőbe néznénk, csak épp tökéletesen látunk éjszaka. Zseniális!

Felmerülhet a kérdés, miért jó az, ha az embernek mindkét szemét elvakítja sötétben a kijelző, hiszen utána nem lát semmit a céltávcsőben, amikor be kellene tájolni a disznót, mielőtt felnyomjuk a lámpát. Erre a válaszom egyik oldalról az, hogy a Guide gondoskodott róla, hogy a kamerát be lehessen úgy állítani, hogy ne vakítsa a szemünket, mégis jól lássunk mindent (erről bővebben később). Másik oldalról pedig az a válaszom, hogy egyre kevesebben vagyunk olyanok, akiket ez érint, hiszen már megszámlálhatatlan vadász használ Magyarországon is valamilyen céltechnikát a puskán annak ellenére, hogy ez még mindig illegális. Kinyílt Pandora szelencéje, ezt már visszacsukni nem lehet. Úgy vélem, a jogalkotó addig odázta el ezt a kérdést (vásárolni szabadon lehet, de használni nem), hogy most már csak alkalmazkodni tud a közakarathoz, befolyásolnia esélytelen.

Ott tartottunk tehát, hogy lenyűgözően ergonomikus és kézreálló, természetes érzés (távcső érzés!) ezzel a hőkamerával vadászni, ilyen szempontból mindent lever a piacon, ami hőkamera. Nem kicsi, nem is könnyű, semmiben nem különbözik ilyen szempontból egy klasszik 8×56-os távcsőtől. Viszont belesimul a kézbe, a gombok kézre esnek, sötétben, kesztyűben is jól használhatók, a fókuszálás is pont ugyanúgy történik a középső fókuszgyűrűvel, mint egy hagyományos távcsőnél.

Az okulár szemkagylója oldalt árnyékolós, de ezt vissza lehet hajtani, ha nincs szükség rá. A szemtávolság állítható, sínben csúszik jobbra balra a két okulár, bár akinek nagyon közel ülnek a szemei, lehet nem fog boldogulni vele. Nekem a legbelső állásban pont jó volt. 6 és 7 cm között állítható a szemtávolság, tehát 1 centi játéklehetőség van. Egy átlag keresőtávcső esetén ez kb. 5.6-5.8-tól 7-7.5cm-ig szokott menni. Elő kell venni a nappali keresőt, meg a tolómérőt és lencseközéptől lencseközépig megmérni.

A készülékhez korrekt nyakpánt jár és egy takaros, zippzáras gyöngyvászon tok, aminek szintén van vállpántja.

Képminőség, használat

Ami a képminőséget illeti, szerintem nagyon kellemes, szinte tökugyanolyan, mint a Guide Track IR35 vagy IR50 hőkamerák voltak. Én már azokat is szerettem. Igaz nem a piac legjobbjai, van ezeknél nagyobb észlelési távú, van jobb NETD érzékenységű kamera, mégis

nagyon kis finom képük van, sokszor olyan, mint egy fekete-fehér festmény. Álljon itt példaként a Guide Track IR25 PRO képe korábbról. Van sok olyan kamera, ami a világ végére ellát, de ilyen természetes tónusú képet mutatni nemsok tud a Guide-on kívül:

NAGYFELBONTÁSÚ GUIDE TRACK IR PRO képe! Csak illusztráció!

Tekintve, hogy amióta nálam van a Guide, azóta szinte állandóan ködös, párás, vacak idő van, sokszor esővel, így a fentihez hasonló szép képet nem igazán tudtam készíteni a Normae-vel. Eleve vadászni alig jutottam ki ebben az időben, meg a sok munka mellett, és ha ki is jutottam, általában köd volt, pára volt, ami minden hőkamera képét lebutítja. Hivatalosan a kamera 5-6 órát tud egy töltéssel (sajnos ezt nem volt módom letesztelni), és az akkuja akár a lesen is cserélhető. 18650 típusú akkumulátorból megy bele két darab, de nem a hagyományosból, hanem az ipari változatból, ami azt jelenti, hogy a pozitív oldalán is lapos (ezeket az akkukat alapvetően beépítésre szánják). A kamera töltöttség kijelzése nem volt túl pontos, sokáig mutat maximumot, aztán amikor elindul lefelé, utána elég hamar lemerül. Szóval ügyeljünk, hogy mindig teljesen feltöltve vigyük ki vadászni, az a biztos. Ezt már jeleztük a Guide-nak, bizonyára egy szoftverfrissítéssel megoldják.

A CIKKBEN INNEN KÖVETKEZŐ KÉPEK DÖNTŐ TÖBBSÉGE ERŐSEN PÁRÁS IDŐBEN KÉSZÜLT, EZÉRT NEM ADJA VISSZA 100%-OSAN A KAMERA KÉPESSÉGEIT!

Egyébként a Normae egészen jól teljesített ebben a mostoha időben is, bár a táj viszonylag hamar eltűnik párában, de az őzek még masszív ködben is látszottak 200-250 méterig. Tiszta időben a TN450-nel elég komoly távolságokról, akár 5-600 méterről is kirajzolódott az őzek alakja, megkülönböztethetők voltak egy vaddisznótól, a rókát a 35mm-es verzióval 250 méterről tisztán fel lehetett ismerni (és meg is mérte a távmérő). A disznó, szarvas pedig 1000 méter fölött is látszik még. A kép élességéről nem tudtam megállapítani, hogy megegyezik-e a korábbi TrackIR modellekkel, mert azok már nagyon régen jártak nálam, de érzésre nagyon hasonló, mint a Track IR35 és IR50 képe.

20-40 méter, Guide TN430

Vakítás?

Fontos szót ejteni a kamerában elérhető képmódokról. Míg a TrackIR szériában a Nature, Enhanced és Highlight módok közül általában az extra élességet adó Enhanced mód kínálta a leszebb képet, a Normae-nél már ezt a képmódot picit túlélesítették, így pixeles és kissé aurás képet ad, bár ez a mellékelt mintafotókon alig látszik, és a kijelzőben sem vészes. A legszebb kép (kijelzőben nézve) szerintem Nature módban van. A Highlight pedig a kevésbé vakító üzemmód, ráadásul ehhez jött még kék, illetve a zöld hőképmód is, melyből utóbbi zseniális megoldása a hold nélküli éjszakákra.

60 méter, Guide TN450

Zöld képmód + Highlight témamód (ezeket a fel-le nyilakkal tudjuk állítani), és nem lesz gondunk a kijelzővakítással,

mégis, ha a menüben megfelelően beállítjuk a Brightness/Contrast értékeket, akkor a vadon kívül a tájból is látni fogunk megfelelő részleteket a sötét kép ellenére is. Ezt nem sok hőkamera tudta eddig, ugyanis ha volt is valamelyiknek olyan hőképmódja, ami nem vakított, abban rendszerint eltűnt a táj, és lebutult a kép tőle. Itt viszont nem ez a helyzet. A cikk végén lévő mintavideóban sok ilyen zöld hőképes snittet fogtok találni, nem véletlenül. Szinte állandóan ezt használtam. Ezen kívül továbbra is a Guide-nak van az egyik legszebb, festményszerű Black hot hőképe, de ezt már említettem. Jól használható a kék hőkép is, picit hasonló a zöldhöz használhatóságot tekintve. A Red hot hőkép (vörös kiemelés) érzékenysége pedig a menüben állítható, ahogy a Guide-nál mindig is lehetett. Ezzel bevallom a teszt alatt nemigen foglalkoztam, így illusztrálni nem tudom.

35 méter, Guide TN430

A kamera digitális zoomja végre akkor is használható marad, miközben forog a videofelvétel.

Távmérő

A kamera ugyan 600 méteres távmérővel rendelkezik, ami a belépőszint kategória, de azok közül úgy érzem a legjobbak közül valót tették bele. 5-600 méterig stabilan és gyorsan méri a távokat, akár kisebb állatokat, vagy a talajt is, bőven 300 méter fölött. Ez ebben a kategóriában hibátlan. Nyilván egy 1000 méteres lézer jobb lenne, de erre sem lehet panasz, nagy hasznát fogjuk venni vadászaton. A készülék tud egyszeri és folyamatos mérést is biztosítani.

Guide TN450

Egyebek

A kamerába beépített digitális iránytű, dőlésmérő és GPS is helyet kapott. Az iránytű a kijelző jobb alsó sarkában, klasszikus kör alakban jelenik meg, a dőlésmérő pedig kevésbé tolakodó, mint más hőkameráknál. Nem látszik a kijelzőn, csak akkor villan fel egy rövid időre kétoldalt, ha ferdén tartjuk a kamerát. Nem tudom mire jó, azon túl, hogy egyenes videókat tudunk készíteni vele. A GPS az iránytű alatt mutatja a szélességi és hosszúsági adatokat.

A menüben lehetőségünk van beállítani az automata altatás, és automata kikapcsolás idejét is, illetve kilőhetjük a kamera tetején világító státusz-LED-et, hogy ne zavarjon éjjel. Alvó üzemmódból a kamera bármelyik gomb megnyomására felébred.

App és szoftver

Az első és legfontosabb, hogy a Guide Normae hőkamerákhoz nem a korábbi TrackIR nevű appot kell használni, mert azzal nem kompatibilis!

Az új app neve TargetIR, ezt kell letölteni!

Ezzel lesz élőkép a kamerával, ezzel tudjuk teljeskörűen vezérelni (még a távmérést is indíthatjuk vele), és egyébként nagyjából ugyanazt tudja, mint a TrackIR csak kicsit kipofozták a külcsínt.

Malacok a szórón – 40 méter – TN430

Mintafelvételek

A Guide Normae kamerák elérhetők a Leitz Hungária webshopjában:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...

Éjjellátó teszt

Olvasási idő: 8 perc Történelmi pillanat kéremszépen! Szerintem nem én vagyok az egyetlen, aki így 2024 áprilisában idestova fél éve várt erre a tesztre....