Kalappal!

Mit keresel?

Hőkamera teszt

Teszt: Guide Track Pro IR35 hőkamera – a Guide csúcsa

Olvasási idő: 10 perc A Guide top hőkameráját vesszük górcső alá ebben a cikkben, mely nem régóta kapható Magyarországon. A Track Pro termékvonal a Guide első nagyfelbontású szériája, ugyanis 640x480px-es szenzorral szerelik őket. A Pro IR35 ezek közül is a legnagyobb nagyítású változat.

A Guide Track Pro IR35 tehát egy 640x480pixel felbontású, 12 µm pixelméretű, 35mm-es hőkamera, 2x optikai nagyítással, és 12.5 fokos látószöggel. Az észelési távolsága emberalak esetén 1400 méter. Ez utóbbi nem sorolja a piacon kapható, legnagyobb hatótávú hőkamerák közé, a Guide soha nem is tartozott ide, de ez ne bátortalanítson el senkit. A Guide Trackek ugyanis ettől függetlenül igen jó ár/érték arányú hőkamerák, és ez alól nem kivétel a Pro széria sem. A fenti paraméterekkel a Pro IR35 egy valódi vegyes felhasználású hőkamera, miután kellően nagy látószöge van a fedett terepen történő használathoz is, de nagy nyílt terepeken sem vall kudarcot a nagy felbontása, és a 2x-es nagyítása miatt, amit akár 16x-ig növelhetünk.

Ha a Guide Track Pro IR35-öt be kellene lőni valahová a kínálatban, akkor személyes véleményem szerint az Infiray Finder FH25R és a Pulsar Helion XP38 fölé pozícionálnám valamivel, és az Infiray E6 Plus V2.0 és a Pulsar Helion XP50 alá. Persze nem minden tekintetben, inkább a nagyításra, látószögre, észlelési távolságra és egy picit talán a képminőségre is hagyatkozva, bár utóbbiban már a Pulsar Helion XP-k elég erősek, nomeg az Infirayek is, így képminőségben nehéz lenne alá-fölérendeltségi viszonyt megállapítani. Higgyük el, hogy az 1 millió Ft fölötti hőkamerák világában már nem igazán lehet mellélőni képminőség tekintetében.

A Pro IR35 ugyan 35mm-es, de mivel 12 µm pixelméretű, ezért olyan a látószöge és nagyítása, mint a 17 mikronos, 50mm-es hőkameráké. Ennek tudatában ítéljük meg a többi Pro modellt is, hiszen van Track Pro IR25mm, és Track Pro IR19mm is. Ezekből a Pro IR25 felel meg kb a korábbi 35mm-nek, a Pro IR19 pedig a korábbi 25mm-nek. Értsd a Pro IR35 látószögre olyasmi, mint a tavalyi 50 millis Infiray E6 Pro, vagy a Pulsar Helion XP50, a Pro IR25 a tavalyi 35 millis Infiray E6+-hoz és a Pulsar Helion XP38-hoz áll közelebb, a Pro IR19 pedig a már nem kapható Helion XP28-nak felel meg. Utóbbi kategória 640×480 felbontásban már az erdő, szóró, fedett terep világa leginkább.

Külső, kezelés

A külseje és kezelése az összes Guide Tracknek ugyanaz. A tetején nem dedikált funkciógombok vannak, hanem egy menügomb és két nyíl-gomb, illetve a fotó/videó aktiválására szolgáló gomb, meg a bekapcs gomb. A három funkciógombbal vezérelhetjük a kamerát, van gyorsmenü a leggyakrabban használt funkciókkal (PIP ablak, stadiametrikus távbecslő, kijelző háttérvilágítás, stb), és van főmenü is millió meg egy beállítási lehetőséggel. A gombok maximálisan kézreállnak, jól kitapinthatóak, így sötétben, kesztyűben is könnyedén kezelhetjük a kamerát.

A burkolat alapvetően jó minőségű műanyag, a gombok is precízen működnek, tulajdonképpen a Guide Trackek építési minősége a kiváló felé tendál, de tökéletesnek nem mondanám. Továbbra is kicsit recseg, nyikorog a kamera alján lévő hűtőborda, amikor markolgatjuk a kamerát, ami apróság, de azért mégsem kellene. Ezen kívül az objektív fókusz-állításába tudnék még belekötni. A kisebb Guide-oknál ez nem téma, mert pici az objektív, pici a fókuszgyűrű. De ennél a példánynál az optika tölcsér formájú, nagy, a fókuszt úgy állítjuk, hogy kissé rámarkolunk és sajnos van egy nagyon finom, fizikailag észrevehetetlen tengelyirányú holtjátéka. Mivel észrevehetetlen, ezért nem érezzük, hogy kotyogna vagy ilyesmi, a gyűrű mozgatása is feszes. A holtjáték meglétét az élességállításnál érezhetjük: tekerjük a fókuszt, és a kamera valahogy furcsán állít élességet. Értsd, ha túltekerjük a fókuszt az élességen, akkor visszafelé többet kell tekerni, mint amennyit túltekertünk. Ez nyilván azért van, mert egyik-másik irányba tekerve ellentétes irányú erőt fejtünk ki a kezünkkel az optikára, és ez a kifejtett erő sajnos picit mozgatja az élességi síkot az optikában. Ki lehet bírni, hogy így működik, de csinálhatták volna a fókuszmechanikát passzentosabbra is. Ha már itt tartunk, az objektív kupak egyébként egész jól rögzül, nem esik le magától a táskában.

Az objektívről még annyit, hogy küllemre akkora, mint a kisebb modelleknél az 50mm-es. Itt bizonyosodik be, hogy sok helyen hibásan írják a gyújtótávolságot objektív átmérőnek. A 35mm, vagy az 50mm nem az objektív átmérőt jelenti, hanem a gyújtótávolságot, vagy más nevén fókusztávolságot. A Guide Track PRO IR35 is 35mm-es, meg a kistesó Track IR35 is 35mm-es, utóbbinak mégis kisebb az objektíve, mert az csak F/1.2 fényerejű, míg a PRO-ban F/1.0 fényerejű optika van. Emiatt hiába 35mm-es, az átmérője nagyobb, de ezzel több fényt (hőt) is tud gyűjteni, ezért érzékenyebb a rendszer.

A kamera oldalain két lyukat találunk, ide Picatinny sínt lehet rögzíteni, és kiegésztőket lehet felrakni rá, mint például monitor, lámpa, vagy lézeres távmérő. Ez utóbbin talán megakadt a szemed kedves Olvasó. Több Guide tesztben is említettem már. A Guide-nak jelenleg nincs saját lézeres távmérője, de a Track IR kamerák menüjében van egy Ranging menüpont, amivel egy aprócska célkeresztet tudunk aktiválni a kijelzőn, a Ranging adjustment menüpontban pedig ezt a pontot X és Y tengelyek mentén tili-tolizni lehet a kijelzőn. Ez azt jelenti, hogy sínre rögzíthető külső távmérőt tud fogadni a kamera már most is, annyi, hogy a távmérés a kamerától függetlenül történik, csak annyit tudunk tenni, hogy a kijelzőn be tudjuk lőni, hogy hova néz a távmérőnk.

Sínre rögzíthető külső távmérők (Laserworks fent, Silencerco lent)

Azt, hogy hova mér a távmérőnk meg úgy tudjuk megállapítani, hogy ezek a sínre rögzíthető készülékek rendelkeznek beállítást segítő lézerpointerrel. Ezt ideiglenesen bekapcsoljuk, és állványra téve a cajgot össze tudjuk lőni a mérési pontot, és a kijelzőben látható mérőkeresztet egy helyre. Ez persze amolyan sufnituning megoldás. Miután a Ranging aktiválásával megjelenik a kijelző sarkában az is, hogy “0 méter”, így nyilván előbb-utóbb lesz olyan külső távmérő, ami kommunikál a kamerával, és a mért értéket a kijelzőben tudjuk leolvasni. De erről egyelőre semmit nem tudni, csak következtetés.

A kamera oldalán két csatlakozót találunk, az egyik micro HDMI, ami egy esetleges külső kijelzőhöz kötéskor kell, illetve egy USB-C, amivel a kamerát tölthetjük, illetve számítógépre kötve le tudjuk tölteni a fotókat és videókat.

A készülék tetején világító státusz LED a menüben kikapcsolható, ahogy az USB csatlakozó melletti, töltést jelző piros LED is. (Indication settings, Working és Charging indicationt kell keresni)

A Guide Track viszonylag halkan kalibrál. Ha olyan körülmények közt vadászunk, hogy még ez is zavaró lenne, a menüben beállíthatunk kétféle manuális kalibrálást: felhelyezett kupakkal történő néma, és gombnyomásra induló zárszerkezetes kalibrálást.

Kijelző

A Guide Track kijelzője továbbra is az élvonalba tartozik, 1280×960 pixel felbontású, nagy méretű. A háttérvilágítását a képbeállításoktól függetlenül állíthatjuk Screen BRI funkció néven. A Guide azon kevés hőkameramárkák egyike, ahol Brightness/Contrast címén tudjuk a menüben állítani a kép világosságát és kontrasztját (melyek befolyással vannak a képminőségre), és ezektől teljesen függetlenül tudjuk állítani a kijelző háttérvilágítását, ami a képminőséget nem befolyásolja, de kiváló szolgálatot tesz, hogy a kamera ne vakítsa a szemet sötétben. A Pulsar kameráknál például csak az előbbi adott, az Infiray kameráknál meg csak az utóbbi.

Az ősz és a hideg idők beálltával azt vettem észre, hogy a kereső üvege hajlamos párásodni egy kicsit, és mivel viszonylag mélyen ül az okulárban, így nem is olyan könnyű kitörölni.

Akkumulátor

A Guide Trackekben 6000mAh-s akku van, ami a kisebb felbontású kamerákban nagyon jól teljesít, 5-6 órát kibírnak egy töltéssel kb. A nagyobb felbontású Track PRO-k viszont már többet fogyasztanak, így ezek akkuideje a gyári adat szerint 4,5 óra, de én inkább a 4-re adnám a voksom. Egy átlagos hosszúságú lesvadászatot bír ki. Powerbank segítségével természetesen kitolhatjuk ezt az időt akár egy teljes téli éjszakára is.

Az akku beépített ugyan, de ha évek múltán elfáradna, a Leitz Hungária szervizében könnyen és gyorsan cserélni tudják, és bizonyosan nem is kerül sokba. Kérdeztem egyébként tőlük, hogy mivel jár ez, de az volt a válasz, hogy amióta árulják a Guide és Infiray kamerákat (kb 3-4 éve talán?), azóta a többszáz (de inkább ezer) eladott példányból egyben sem kellett cserélni még akkut, illetve egy garanciális javítás volt, azt meg a cég ingyen cserélte.

Képminőség

A Guide Track IR35 tesztjében anno azt írtam, hogy a Guide képminőségét én speciel nagyon szeretem. 20-fajta konzumer hőkamera kipróbálása után még mindig ez a véleményem, legfőképpen azok után, hogy az Infirayek képi világa az idei évtől kissé megváltozott. A Pulsar meg bevezette a képélesítő Image Boost funkcióját, így most azt mondanám, hogy az idei évtől olyan óriási nagy különbségek már nincsenek az egyes márkák képminőségei között. Legalábbis kisebb, mint tavaly, amikor az Infiray volt a top, és a Pulsar volt a legéletlenebb, legkevésbé kontrasztos ebből a trióból. Ha a három márka képminősége közül kellene nyertest kihoznom, nekem a Guide-ra menne ma a voksom. Főleg a 640x480pixeles Track PRO képe zseniálisan éles, és mivel a képminőséget maximálisan testre tudjuk szabni, ezért olyan képe lesz, amilyet szeretnénk: ha kell kontrasztos, ahol szinte minden gazcsomót látunk, ha kell homogénebb, ahol az állat majd leugrik a kijelzőről, és nem lehet nem észrevenni.

Az alábbi képösszehasonlítás még a 384p-s Guide Track IR35-tel készült anno, de remekül szemlélteti a különféle kontrasztbeállításokat. A cikkben szereplő többi kép természetesen a 640p-s PRO-val készült.

A kép csak szemléltetés, nem a Track Pro IR35-tel, hanem a kisebb felbontású Track IR35-tel készült!

A Track Pro-ban van 5-féle hőkép fajta, és 3-féle témamód.

A hőképfajták a következők:

  • White – állatokat fehérrel mutatja, a táj sötét
  • Black – állatokat feketével mutatja, a táj világos
  • Adjustable Red – állatokat vörössel mutatja, a táj sötét. Állítani lehet, hogy a vörös kiemelés mennyire legyen érzékeny
  • Iron – klasszikus lila-kék-zöld-sárga hőkép mód
  • Blue – kék hőkép, amiben az állatok világoskékkel, vagy akár sárgával, vörössel kiemelve látszanak a beállított kontraszttól függően, a táj cián vagy sötétkék.
Bak 80 méterre, közepes kontraszt, alacsony fényerő
Fiatal bak 80 méterre, háttérben marhák 400m, közepes kontraszt, alacsony fényerő

Témamódok és állíthatóság

A fent említett 3 témamód a Nature, az Enhanced és a Highlight. Ezek tulajdonképpen előre beállított világosság és kontraszt arányok, melyek közül a Nature az alacsony kontrasztú, az Enhanced a közepes, és ez a mód kap egy kis extra élesítést is, a Highlight pedig a magas kontrasztú. Ezt azonban az Image quality adjustment menüben felülbírálhatjuk, és mindegyik témamódra saját Brightness/Contrast beállítást tudunk létrehozni, amit a kamera kikapcsolást követően is megjegyez. Egyszóval érdemes úgy tekinteni a három témamódra, mint háromféle képbeállítási “tárhelyre”. Csinálhatunk magunknak egyet, ami a White hot hőképhez jobb, és csinálhatunk olyat, ami a Blackből hozza ki a maximumot. Csinálhatunk tiszta időre egy kevésbé kontrasztosat, ami nem vakít annyira, és csinálhatunk párásabb időhöz egy emelt kontrasztos hőképet, hogy minél több részletet mutasson a kamera. A mellékelt mintavideóban látszik, hogy a Brightness/Contrast arány beállításával, a témamódokkal, és az 5-féle hőképpel a Guide Trackekből annyiféle képstílust ki lehet hozni, hogy abban mindneki megtalálja a számára szimpatikusat. Hasonlót tud a Pulsar is egyébként, csak egy fokkal alacsonyabb kontraszt mellett, ugyanakkor az Infiray kamerák csak hőképeket tudnak váltogatni, a kontrasztállításuk automatikus.

Balra erdő, jobbra szántó, középen út egy távoli lesig

Fontos, hogy a fent említett Image quality beállításokban mindig legyen bekapcsolva az Image Enhancement. Ez felel a megfelelő képélességért! A Guide-okban ez gyárilag ki van kapcsolva! Győződjünk meg róla, mert a kamera enélkül töredékét mutatja annak, amire képes lenne! Ez ugyanaz a funkció, mint a Pulsar kamerákban az Image Boost képélesítés!

Észlelési táv

A gyári észlelési táv a Guide Track Pro IR35-nél 1400 méter. A gyakorlatban 600 méterig simán megkülönböztethetjük az őzet a disznótól. Nekem egyszer volt olyan szituáció, hogy meglehetősen messze a lesemtől jöttek ki “valamik” a napraforgóból, látszottak rendesen, ide-oda szaladgáltak, szentül hittem hogy disznók, de annyira messze voltak, hogy nem indultam el rájuk. Másnap a cimbora arra járt, és megnézte a nyomokat a vetésen, azt mondta nem járt ott disznó, tehát valószínűleg őzeket láttam csak. Később lemértem a távot: 1000 méter volt. Így már érthető, hogy nem lehetett kivenni tisztán, sötétben közelebbinek hittem. 600 méterről viszont még a ragadozót is meg lehetett különböztetni a nyúltól, a lentebbi mintavideóban is látható.

A kamera alapnagyítása 2x-es, de a digitális nagyítást tizedértékekben növelhetjük egészen 8x-ig. A 2x alapnagyítást alapul véve ez együtt már 16x-os nagyítás, ahol a kamera úgy remeg, hogy muszáj letámasztani.

Gímbika 180 méterre

200-250 méterre a szarvasnak még látszik a nyakvastagsága, fejtartása is, és ha az időjárási körülmények szerencsések, akkor még kicsit az agancsa is látható. Ez azonban minden hőkameránál csak véletlen szerencse szokott lenni, ne gondoljuk, hogy a jó hőkamerában látszik az agancs, amiben nem látszik az meg rossz hőkamera! Az agancs nem meleg, olyan hőmérsékletű, mint a levegő és a környezet, így a hőkamerában alapvetően nem látszik. Abban az esetben, ha az agancs mögött olyan terep, talaj, vagy égbolt van, ami valami miatt hidegebb vagy melegebb, mint maga az agancs (pl sütötte a nap a talajt, a bika meg naplemente után nem sokkal egy hűvösebb völgyből, erdőből jött) akkor előfordul, hogy látszik a hőkamerákban. De lássuk be, ehhez nem kevés szerencse kell. Egyedül a barkás agancs az, ami stabilan látszik a hőkamerákban.

Gazban fekvő bika – kb. 300m – alacsony kontraszt mód

Képrögzítés, applikáció

A kamera természetesen tud fotót és videót is rögzíteni. Ezt a saját belső memóriájára teszi, de wifin keresztül a Track IR nevű apphoz is csatlakoztathatjuk, ahol élőképet láthatunk, és a telefonra rögzíthetünk. Itt tudjuk a képeket videókat is átmásolni a kameráról. Ennek folyamata úgy néz ki, hogy a kamerán lévő anyagok a Remote mappában vannak, átmásolást követően pedig a Localba kerülnek. A Local mappát már elérjük akkor is, ha a kamera nem csatlakozik a telefonhoz. Ezzel még nem kerülnek a telefonunk galériájába a képek, csak akkor fognak, ha a Local mappából a kiválasztottakat lementjük (exportáljuk) a telefon galériájába (vagy épp Messengerbe, Facebookra, emailbe stb). Én iOS-en próbáltam, ott a fotók simán lejöttek a galériába, de a videóval voltak gondjaim. Nem tudom, hogy ez általános hiba-e, vagy csak az én telefonommal volt valami. Korábbi Guide kamerákkal nem tapasztaltam ilye, de azóta telefont váltottam. Ettől függetlenül a Guide-Pulsar-Infiray hármasból még mindig a Guide appja a legjobb szerintem. Stabilan csatlakozik a kamerához, könnyű használni, a kamerán lévő képeket videókat pedig bélyegképeken tekinthetjük meg galériában, nem fájlnév alapján, ami nagy segítség. Szoftver frissíteni azonban még mindig nincs lehetőség a Guide appján keresztül (sem).

Amit fontosnak tartanék megjegyezni, hogy a leendő Guide Track tulajdonosok ne lepődjenek meg, ha a készített fotók életlenek. Lehet velük éles képet lőni, de le kell támasztani a kamerát, és finoman kell nyomni az exponálógombot. Máskülönben berázzuk a felvételt, ugyanis a fotók expozíciós ideje nagyon hosszú, így könnyű bemozdítani. Érdemes inkább videót rögzíteni a látottakról, mert a videók tökéletesek!

Mintavideó

Összegzés

Egy-két apróbb hibáját leszámítva a Guide Track PRO IR35 rászolgál “a Guide csúcsa” címre. Ahogy mondani szoktam, 1 millió Ft feletti hőkamerák esetén már olyan nagyon nem lehet mellélőni, minden kamera nagyon jó ebben a szegmensben. A Track PRO azzal emelkedik ki ezek közül, hogy szoftveresen és kezelést tekintve egy szépen kiforrott rendszer, nagyon jól paraméterezhető, testreszabható. Ebben a Pulsarra hasonlít leginkább. Bár az 1400 méteres észlelési távolsága csak közepesnek mondható ebben a kategóriában, de nagyon szép, kontrasztos, részletteli és éles képet produkál, szerintem szebbet, mint a mostani Infiray kamerák. Ez utóbbiak viszont nagyobb észlelési távolsággal rendelkeznek: a Track Pro IR35-tel egy kategóriának számító Infiray E6 Plus V2.0 1800 métert tud, ahogy a Pulsar Helion 2 XP50 is. Ugyanakkkor nem tudok olyan szituációt mondani Magyarországon, ahol az 1400 méter ne lenne elég. A gímszarvasok 2000m-ig észlelhetők ezzel a készülékkel, de a disznók is bőven 1000 méter fölött.

Guide Track PRO IR35
8.4 Vadász Blog
Pro
  • Szuper képminőség
  • Jól paraméterezhető
  • Nagy kijelző
  • Korrekt építés
  • Könnyű kezelhetőség
  • Jó ergonómia
  • Remek videó
Kontra
  • Építési minőség közepes
  • Akkuidő közepes
  • Észlelési táv lehetne jobb is
Összegzés
Egy-két apróbb hibáját leszámítva a Guide Track PRO IR35 rászolgál "a Guide csúcsa" címre. Ahogy mondani szoktam, 1 millió Ft feletti hőkamerák esetén már olyan nagyon nem lehet mellélőni, minden kamera nagyon jó ebben a szegmensben. A Track PRO azzal emelkedik ki ezek közül, hogy szoftveresen és kezelést tekintve egy szépen kiforrott rendszer, nagyon jól paraméterezhető, testreszabható. Bár az 1400 méteres észlelési távolsága csak közepesnek mondható ebben a kategóriában, de nagyon szép, kontrasztos, részletteli és éles képet produkál, szerintem szebbet, mint a mostani Infiray kamerák. Ez utóbbiak viszont nagyobb észlelési távolsággal rendelkeznek.
Építési minőség8
Képminőség10
Kereső9
Észlelési táv8
Funkciók9
Akkumulátor5
Ár/érték arány10

Guide Track PRO IR35

640×480 px, 12 µm, 35mm

1.075.000 Ft

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hőkamera teszt

Olvasási idő: 6 perc A Guide első fúziós hőkamerája kísért el néhány vadászatomon az elmúlt hónapban. Ha minden porcikája nem is nyűgözött le, de...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc A Vadász Blog és a Norma magyarországi forgalmazója által közösen indított, új NORMA Vlog második adása. Ehavi témánk a...

Videók

Olvasási idő: < 1 perc Tube TD70 használati élmények és a digi-céltávcső láz

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Sorjában bemutatta a Guide az új hőkamera előtéteit, és az eddigi legkomolyabb keresőcsaládot beépített távmérővel. Úgy tűnik szintet lépett a...