Kalappal!

Mit keresel?

Hírek

Gyász: Indul a “dzsihád” a vaddisznók ellen

Olvasási idő: 2 perc Keményítenek a hatóságok az ASP miatt. Eddig is szigorúbb kilövési kvóták vonatkoztak a vaddisznókra, de mostantól a hatóságok komolyabban ráfekszenek a témára. Megjelent a Nemzeti vaddisznóállomány-csökkentési terv.

Az új akcióterv célja, hogy a 2024/2025-ös vadászati év végére

a vaddisznó-állománysűrűség 200 hektáronként 1, azaz egy darab vaddisznót érjen el.

Értsd, a minimális vadászterület nagyságon, vagyis 3000 hektáron maximum 15db vaddisznó lehet. A terv ráadásul extra kötelezettségeket is ró a vadásztársaságokra és a hatóságokra, úgymint:

Terv készítése

Minden vadászatra jogosultnak hosszútávú tervet kell készítenie arról, hogy milyen intézkedésekkel fogja elérni a fenti követelményt, mely tervet a vadászati hatóságnak ez év március 31-ig kell benyújtania. Ezen kívül éves tervet is készíteni kell a ’21/’22-es, illetve az azt követő vadászati évekre is arról, hogy miként tesznek eleget az ASP mentesítési terv diagnosztikai kilövésekre vonatkozó előírásainak. Ezt a tervet is idén március 31-ig kell benyújtani, jövő évtől pedig március 15-ig.

Számonkérés

Az igazi szigorítás viszont az, hogy nem lesz elég csak papírokat írogatni. Az akcióterv szövege ugyanis ezt írja: “Figyelemmel az állománybecslés korlátaira, illetve arra, hogy a becslés az évi szaporulatot nem tartalmazza, fontos, hogy az irányszám elérését a becslési adatokon felül a 2024/2025. vadászati év teríték adatai is bizonyítsák.”

Emelt kilövésszám, vaddisznó befogás

Az egyes területeken magasabb kilövési számot írnak ki a vadászatra jogosultakra, és segítik őket a vaddisznóbefogó berendezések beszerzésében és üzemeltetésében. A kilövési kvótákban a hangsúly a süldőkön lesz. A szórók üzemeltetése számomra nem tiszta, a most megjelent akciótervben a szakértők határozottan nem értenek egyet az – egyébként nem kötelező érvényű – EU-s direktívával, mely 10kg/100ha/hó maximálisan kihelyezhető takarmányt ír elő. Az akcióterv többi részében mégis úgy fogalmaznak, hogy “Figyelemmel az uniós elvárásokra is a szórókat ASP Mentesítési Terv jelenlegi előírásai szerint kell használni, bár tisztán szakmai szempontból a szórók használatának bármilyen korlátozása indokolatlan.” Az Országos Főállatorvos jelenleg hatályos határozata szerint leshelyenként, hetente 10-15kg takarmány helyezhető ki a vaddisznók kilövésének előkészítése céljából, de a fenntartó célú etetés tilos.

A vadászati hatóság 2021. február 28-ig minden vadászatra jogosultat tájékoztatni köteles, hogy milyen adatokat és milyen formátumban vár el a fenti tervvel kapcsolatban. A benyújtott terveket minden év április 30-ig kell jóvá hagynia. A vadászati hatóság köteles ellenőrizni, hogy a vadászatra jogosult az előző évben teljesítette-e a tervet, ha nem, úgy köteles módosítani a hosszú távú tervét, hogy a 2025-ig tartó ciklus végére elérje a kitűzött állománysűrűséget (1 v.disznó / 200ha).

A tájékoztatás nem teljeskörű! A Nemzeti akcióterv teljes szövege ezen a linken érhető el.

Így terjedt az afrikai sertéspestis Magyarországon az elmúlt egy évben:

ÍRTA

Vadász, vadászíjász, terméktesztelő, blogger, kíváncsi, kritikus, ex-fotográfus, Infiray Ambassador. Nem trófeavadász, nem influenszer.

Facebook

EZ IS ÉRDEKELHET

Hírek

Olvasási idő: 3 perc Idestova öt éve már, hogy velünk van az afrikai sertéspestis Magyarországon. Amikor Ukrajna és Románia felől jött az első fellángolás,...

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Ötödik éve van velünk az afrikai sertéspestis. Most végre megmutatják, hogyan is illene mintát venni a vaddisznóból.

Sztori

Olvasási idő: 7 perc Bűdi Gábor újabb olvasmányos novellája következik.

Hírek

Olvasási idő: < 1 perc Jelentősen csökkent az afrikai sertéspestis (ASP) kockázati területek nagysága Magyarországon, amely lehetővé tette a járványügyi korlátozások enyhítését. E rendkívüli...